Рідні франківчанки, яка померла у пологовому, підозрюють лікарів у халатності

Як писала раніше Фіртка у франківаському міському пологовому будинку померла 27-річна породілля.

Рідні померлої в Івано-Франківському міському перинатальному центрі 27-річної Наталії Цуцяк розповіли про перебіг її вагітності та сумнівні рішення медиків, які, ймовірно, стали причиною смерті молодої матері, пише Фіртка з посиланням на Курс.

З журналістами спілкувалися мати Наталії Оксана Кіршак, її чоловік Любомир Цуцяк, батько чоловіка Микола Цуцяк.

Любомир Цуцяк розповів, що був на пологах від початку до кінця.

“Я не спеціаліст, але в мене є підозри. Бо привіз в роддом здорову жінку… Вона педант по житті і дотримувалася всіх рекомендацій, приписів протягом вагітності, робила в строк контрольні УЗД. Дуже ретельно і відповідально ставилася до вагітності”, – каже Любомир.

Перед вагітністю Наталя перенесла видалення кісти на яєчнику. Операція була 20 грудня 2018 року, без ускладнень, лапароскопію робив лікар Воробій. Протипоказів до вагітності не було. В січні Наталія завагітнілв, спостерігалася до березня у Воробія.

В березні 2019 стала на облік в першу консультацію на Січових Стрільців, у лікарки Уляни Яворської. В жінки не було навіть токсикозу, вагітність проходила добре, показники були в нормі впродовж всього спостереження. Дату пологів поставили на 23 вересня

Любомир розповів, що вмовляв Наталю на кесареве, бо боявся природних пологів. Лікарка ж орієнтувала тільки на природні пологи по показниках. Коли жінка почала переношувати, зверталася до лікарки. Казали, що може ходити до 42 тижнів.

“3 жовтня в мене день народження, хотіла народити і зробити чоловікові подарунок, знов звернулася по кесареве, але знов відмовили”, – розповів Любомир.

Вагу на УЗД прогнозували 3800. Наталя важила 55 кг до вагітності, за вагітність набрала 14 кг.

Останнє УЗД показало часткове обвиття дитини пуповиною і зміни у водах. Вирішили ще одне УЗД зробити, на ньому сказали, що дитина 3300 і без обвиття .

З 30 вересня жінка вже була на стаціонарі, відділ патології.

На вихідні відпустили додому, на понеділок сказали готуватися до стимуляціїВ суботу в 18.20 Наталія помітила, що почали відходити води. Сказала про це чоловікові о 19 годині.

Всі відбувалосяі під спостереженням і зі щоденною консультацію з лікаркою Уляною Яворською. Вона і мала приймати пологи.

В перинатальний центр приїхали о 21 год, на приймальній сказали, що відкриття на 4 пальці, слабкі ще хватки, воді тільки починають відходити, треба чекати до 7 ранку. Якщо не розродиться, тоді будуть стимулювати окситоцином. Про це теж подзвонили лікарці Уляні Яворській. Та сказала відпочивати, а вона приїде вранці.

Лікарі наполягали, і чоловік в першій ночі приїхав додому. О шостій ранку 6 жовтня він приїхав, жінка поскаржилася на нудоту, до 12 ночі води відходили інтенсивно, він сам міняв прокладки. Води були чисті.

Ранковий черговий лікар сказав, що особливих змін нема, тому вирішили о 7 ранку стимулювати. Поставили крапельницю. О 8 ранку прийшла перезмінка і Уляна Яворська. Жінка переказала чоловікові, що лікарка жартома її попередила, що треба родити до 13 год, бо має концерт дочки. Чи це вплинуло, рідні не знають.

Тоді ж поставили градусник, було 37, потім 38 і вище. Укол від температури не дав результату. Тоді відключити стимулятор і включили антибіотик, щоб збити температуру. І знов підключили стимулятор. Вирішили робити спинальну анестезію, на той час температури не було. Почалося відкриття, але не таке, яке потрібно для пологів.

Минуло 12 годин, як відійшли води. Жінка весь час з крапельницю. Медики її посилали розминатися на мячик, ходити, садили на крісло. Вирішили зробити ще одну спинальну анестезію. “І тут під час одного з оглядів я почув фразу про те, що зелені воді, брудні, треба щось робити швидше”, – розповів Любомир.

Чергова лікарка була, на відміну від Уляни, занепокоєна, бо великий плід і брудні води. О 13 год ще одна спинальна анестезія. Наталя навіть не кричала, старалася зробити все так, щоби виконувати всі настанови лікарів, аби їм було зручніше. Медики попросили чоловіка покинути родзал, бо роди будуть тяжкі.

“Картина була страшна, жінка була вся червона, не відчувала схватки не могла в тиснути”, – розповів Любомир. – За чутками, був вакуум і були щипці. Яне бачив бо був уже поза оглядом, не бачив, як тягнули, але покликали лікаря з дитячої неонаталогіі…”

Дитину зразу забрали в реанімацію. Хлопчик народився о 13.40. Медики сказали що не дають дитині плакати, бо “так буде краще, бо може бути запалення легенів”.

Коли з жінкою було недобре, родичі дзвонили Яворській, але та не брала трубку.

Далі Люьомир бігав між аптекою і дитячою иеанімацією. Не бачив, як видалили плаценту, зашивала лікарка Яворська. Сказала, що роди були тяжкі, дуже велика дитина (понад 4 кг), ще 2 год у родзалі, і тоді в палату. Він подумав, що все добре і знов переключився на дитину, на той час дитя, що народилося і не плакало, було під апаратом вентиляції легенів.

“Ідучи в аптеку, я піднявся до Наталі, і побачив довкола купу лікарів. Одні намагалися намацати пульс, інші казали, що вона виснажена і гіпотонік”.

Любомир розповів, що дружина то блідла, і пропадала, то приходила до тями. Хвилин 20 йшли незрозумілі дії в родзалі: “Я нічого не розумів. Потім сказали, що давали ще загальну анестезію”.

“Коли я прийшла, дочка була синя і кисгевій масці і очі йшли під лоба, закочувалися. Вона жалілася, що холодно. Її відкрили і провели по животу, тоді цівкою пішла кров і набігло цілий лоток. В мене таке враження, що вони поверхнево оглянули і не бачили кровотечі. І не інформували про проблеми керівництво. Це було година після пологів. Тільки після наших дзвінків почала збиратися екстрена бригада”, – розповіла мати Наталії.

Півтори години рятували, не могли зупинити кровотечу. Взяли Наталю в операційну. Мамі медики сказали, що підуть легшим шляхом, перевяжуть судини, щоб врятувати матку. “Після операції нас запевнили, що критичний момент минув. Але операційна бригада не пустила в операційну родичів. Робили переливання крові. Від прямого переливання від мами відмовилися”, – розповіли родичі.

“Лікарка з операційної бригади повідомила, що стан важкий, нирки не запускаються. І тут ми чуємо, що кричать про те, що треба дефібрилятор …”

Що далі було в операційній, рідні не знають. Бачили тільки, що лікарі по одному виходили. Потім запросили всіх родичів і повідомили, що врятувати жінку не змогли.

Синочок Наталі досі перебуває в реанімації, в тяжкому стані.

Через дві години передали тіло в морг обласну лікарню, без історії, з запискою хто і звідки. “Ми хотіли викликати міліцію, але медики заспокоювали, що самі повідомлять в 8 ранку… Лікарі не повідомляли поліцію до 15 години наступного дня, 7 жовтня!”, – розповів батько Любомира.

Родичі самі звернулися з заявою в поліції, щоби вилучили тіло і медичні документи.

“Серцево-легенева недостатність, геморагічний шок, крововтрати, патологічні роди” – так написали в довідці судмедекспертизи.

Родичі впевнені, що якби медики вчасно склали комплекс ознак – переношування, великий плід, відійшли води, не відкривається матка, температура та інше – то мали приймати термінові заходи порятунку мами і дитини. Цього зроблено не було. Лікарка Уляна Яворська одразу після пологів була вже для родичів “поза зоною”.

Документи наразі витребувані і перебувають в прокуратурі на перевірці. Родичі мають намір з документами ознайомитися. Кажуть,, шо документи перебували в роддомі до 15 години понеділка. Жінка померла о 21 годині попереднього дня. Рідні хочуть знати інформацію, порівняти з тим, що самі бачили і зі свідченнями свідків.

“Будемо вести власне розслідування, – кажуть родичі, бо мають підтримку журналістів центральних каналів із залученням лікарів експертів.

“Хочемо встановити правду, знайти причину смерті і з’ясувати, хто відповідальний”, – каже Любомир.

“Хочемо знати, які протоколи були порушені. Розказуємо все вам, щоби ніхто не спотворив картину, щоби не приписали хвороби і таке інше”, – сказала мати померлої.

“Була неділя, всі були вихідні, про кровотечу ми почали бити на сполох, і так був втрачений час, лікарі на зміні не прийняли рішення викликати екстркну бригаду. З цієї зміни ні лікар, ні акушери навіть не висловили співчуття. Ніхто з родичами не спілкувався. Потім до бабусі підійшов начмед, висловив жаль, розпитав про дитину. І все. Лікарка Уляна теж мовчить. Хотіли знайти медсестер, санітарок розпитати, всі бояться за свої місця і нічого не кажуть. У нас 21 століття, як можна не врятувати від кровотечі? І як можна було довести до такого стану?” – кажуть рідні померлої.

Як повідомили згодом в пресслужбі обласного управління нацполіції, розслідування почалося на звернення чоловіка померлої породіллі. Чоловік звернувся до поліції через некомпетентність лікарів перинатального центру.

Щодо дій працівників Міського перинатального центру порушили кримінальне провадження за статтею 140  (ч.1) ККУ – невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого.

Нагадаємо, директор Комунального некомерційного підприємства «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» Сергій Стефанко дав коментар з приводу смерті породіллі, яка сталась в закладі.


19.10.2019 15527
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

236
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

670
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734