Реформа ЖКГ чи камінь на шиї?

 

 

В останній день вересня у поштових скриньках мешканців Івано-Франківська опинився спецвипуск газети «Західний Кур’єр», в якому надруковано нові Договори про надання послуг з управління будинками.

 

Ці Договори – суть «реформи» у сфері ЖКГ, які просуває в життя Івано-Франківський міськвиконком на чолі з мером В. Анушкевичусом за підтримки фракції ВО «Свобода» у міській раді, яку очолює депутат Р. Онуфріїв. Саме вони мило посміхаються зі сторінки газети і закликають до зваженого розуміння і підтримки запропонованих ними змін у житловому господарстві міста.

 

Незабаром керувати діяльністю комунальних служб міста стане КП «Єдиний розрахунковий центр» (КП «ЄРЦ») на чолі з Вадимом Войтиком.

 

Слід зазначити, що окремі положення запропонованих Договорів викликають не однозначне сприйняття і ряд запитань до їх авторів. Тому із проханням роз’яснити їх звертаємося саме до Вадима Войтика.

 

Вадиме Геннадійовичу,  пункт 13.1 та 13.2, запропонованого Договору, зазначає, що «Свідоцтвом повного і беззастережного прийняття умов Договору є факт отримання Замовником (власником квартири) за його згоди Послуги упродовж 30 днів з часу початку фактичного отримання Послуг. Датою укладання Договору є дата початку  отримання Замовником від Управління послуг». Отже, чи будуть укладатися з кожним власником квартир Договори, як укладалися колись на постачання світла, газу, води, тепла?

- Коли ви приходите в магазин, чи укладаєте якісь угоди з купівлі-продажу? Із ЖЕКами на даний час укладено лише 20% Договорів. Форма укладання Договору передбачена Цивільним Кодексом ст. 634 і це означає, що Договір приєднання доводиться до відома мешканців у максимально можливий спосіб, що і було здійснено. Мешканці приймають договір або не приймають. Форма Договору приєднання не передбачає зміни  окремих  положень. Договір може бути заперечений в цілому, або не заперечений взагалі. Така форма застосовується вже два роки в Харкові.

Незгідних з Договором людей повинно щось об’єднувати, наприклад, Обєднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) і вони можуть вибрати якусь іншу житлову компанію.

 

-  А окрема людина може відмовитися від послуг КП «ЄРЦ»?

-  Одна квартира в під’їзді не може вирішувати питання цілого будинку. Закон передбачає, що будинок з усіма його складовими є спільною власністю  мешканців, які зобов’язані нести відповідальність за це майно. І один з обов’язків є спільне утримання будинку.    

 

-   Новим Договором передбачено окрему оплату мешканцями поточних і капітальних ремонтів. Скільки тепер будуть коштувати ці ремонти і яку частку цих ремонтів будуть сплачувати мешканці будинків?

- Поточний і капітальний ремонти здійснюватимуться за умовами Положення  «Про порядок здійснення поточних і капітальних ремонтів», які прийняті Сесією  Міськради. А коштуватимуть, в залежності від реальної вартості. За капітальний ремонт мешканці компенсуватимуть від 10 до 40% його вартості, а поточні ремонти будуть оплачувати стовідсотково самі мешканці.  Це передбачено Положеннями. Якщо раніше можна було  здійснити поточний ремонт, уклавши домовленість із ЖЕКом про зарахування його в рахунок квартплати, то тепер  в квартплаті нема поточних ремонтів.

У випадку, якщо будинок або його окремі елементи потребують здійснення поточного ремонту, то складається відповідний план-графік, який доводиться до всіх мешканців будинку шляхом розклеювання на прибудинкових дошках оголошень.

Якщо мешканці заперечують щодо цього план-графіку, то вони повинні зібрати відповідну кількість підписів і в такому випадку вони відмовляться від здійснення поточного ремонту.

 

Скільки потрібно зібрати підписів в такому разі?

- Для відмови від поточного ремонту – 75% мешканців будинку, а для капітального – більше 50%.

 

Погодьтеся, що тепер окрему людину позбавили права відмовитися від непотрібного і не підйомного з фінансової точки зору поточного ремонту. Адже разом із  квартплатою буде надходити платіжка в якій окремим пунктом буде стояти сума  оплати за наданий ремонт, який людині, може, і не по кишені. А відмовитися, тобто зібрати 75% підписів, непросто. Кожна людина робить ремонт тоді, коли має на це фінансові можливості, а тут – плати, бо інакше нарахують пеню із перспективою втратити квартиру за борги.

- То ви хочете, щоб меншість диктувала і вирішувала чи робити ремонт у під’їзді,  чи міняти стояк? Де ж тут демократія? У такому випадку слід було після виборів призначити президентом Ю. Тимошенко замість В.Януковича, хіба це справедливо?

 

Порівняння політичного життя тут, як на мою думку,  не коректні, адже в нашому випадку людину примушуватимуть платити за послугу, яку вона не в стані заплатити, а враховуючи наші злиденні пенсії і зарплати, в такий спосіб прирікають людей на ще більшу бідність, а, можливо, і голод. Чи втішить людину така «демократія», коли заможні будуть диктувати бідним, за що вони повинні ще заплатити.  Та, зрештою, це питання до місцевих політиків.

Вадиме Геннадійовичу, кошти, які заборгували мешканці ЖЕКам за комунальні послуги будуть тепер вимагатися і перераховуватися на користь новоствореного КП «ЄРЦ»? Ви стали правонаступником ЖЕКів?

- Ми не приймаємо на себе ані боргів, ані попередніх платежів ЖЕКів. Історія взаємостосунків з ЖЕКами: борги їх, борги їм ( а мешканці заборгували ЖЕКам біля 12 млн. грн.), це є питання взаємостосунків жильців із ЖЕКами. Я так підозрюю, що ЖЕКи не менше заборгували людям робіт і послуг. Ми не є правонаступниками ЖЕКів.

 

Раніше діяв Закон, згідно якого перш ніж дати дозвіл на створення ОСББ влада повинна була привести до ладу будинок, адже впродовж багатьох десятків років люди сплачували комунальні послуги, квартплату в якій закладалася стаття на здійснення капітальних та поточних ремонтів, які не виконувалися ані за Радянської влади, ані за 20 років Незалежності. Тепер це положення втратило свою чинність з утворенням КП «ЄРЦ»?

- Що передбачено Законом чинності не втрачає. Ми не можемо змінювати Закон. Ми не беремо на баланс жодний будинок, що належить ОСББ без їхньої згоди, так само, як і будь-який будинок, мешканці якого виявили бажання створити ОСББ.

 

Скільки квартир бере «під своє крило» КП «ЄРЦ» по місту?

- Близько 50 000 абонентів.

 

Чому такий високий закладений в Договорі тариф (п. 7.1.) на послугу, яку ви будете здійснювати від КП «ЄРЦ»? А це – 0,115 грн./ м2.  Тобто за 50 000 квартир ви щомісяця будете отримувати додатково від платежів за квартплату понад 200 000 гривень, якщо взяти що в середньому кожна квартира буде платити  4 грн. (при середній загальній площі 40 м2). Куди будуть витрачатися  такі колосальні кошти?

- Тариф не такий вже великий. Він розрахований відповідно до наших запланованих витрат.

 

Який тариф передбачається по комунальних послугах згідно нового Довору?

- У кожного будинку відтепер буде свій тариф, який включатиме всі реальні послуги, оплату за утримання прибудинкових дитячих майданчиків,  автостоянок, вивезення сміття тощо.

 

 

 

P.S. Невтішні, як на думку автора, висновки:

 

- реформа, запропонована   в сфері ЖЕГ, позбавляє людей права на укладання чи не укладання Договору;

- додатково вводиться оплата поточного ремонту – 100% і капітального – 10-40 % від яких відмовитися окремий мешканець, практично, не може;

додатково вводиться оплата послуг КП «ЄРЦ» в розмірі 0,115 грн./м2;

- здійснено фактичне значне зростання квартплати, закамуфльоване розмовами про окремий тариф для кожного будинку.

 

Так автор цих рядків буде за новими тарифами сплачувати квартплати на 68% більше. Якщо до реформи квартплата становила 37,6 грн./міс. плюс  12,8  грн./міс.  за  вивезення сміття, то тепер при новому тарифі – 1,52 грн./м2 доведеться платити 79,04 грн./міс. (при загальній площі квартири 52 м2) плюс слід додати додатково 5, 98 грн./міс. на утримання КП «ЄРЦ». Тобто в сумі тариф з колишнього 50,4  грн./міс. зріс до 85,02 грн./міс.   І це ще не все. А прибирання снігу, листя, підготовка до опалювального сезону і роботи по припиненню опалювального сезону, озеленення газонів, вивішування табличок  і ще багато чого. Вже не кажучи про поточні та капітальні ремонти, які ніби камінь на шиї потягнуть на дно зубожіння більшість громадян.

 

 

Анатолій Теличко


10.10.2011 Анатолій Теличко 1542 41
Коментарі (41)

Тана 2011.10.11, 10:01
А коли ці депутати щось добре для людей придумали! Їм цих проблем не зрозуміти ніколи. І що це за реформа якщо вартість зібльшується?
Вітер 2011.10.11, 10:18
Чергове обкрадання громадян для задоволення чиїхось інтересів.
коментаторам 2011.10.11, 10:50
У всій Європі так і нічого якось люди живуть і живуть якісно, а ми хочемо нічого не робити і все за це мати, такого не буває.
Тана 2011.10.11, 11:00
у Європі ціна на послуги відповідає рівню доходів! Це раз! а друге - у Європі є відповідальність виконавців робіт, унас же вчора ЖЕКИ кинули, завтра ЄРЦ гроші збере і кине. Так що не рівняйтесь до Європи! Там продавець чи виконавець послуг не вважає себе пупом землі, бо монополіст.
Тані 2011.10.11, 11:22
У Європі є закон, у Європі його поважають, у Європі нікого не цікавить який у вас рівень доходів - не платиш прошу на вулицю, у Європі не займаються демагогією та словоблудство як ви пробачте. Це так коротенька довідка про Європу. П.С. вас ще ніхто не кинув а ви вже волаєте про злодія це так про українськи :)))) створюйте ОСББ і вибирайте собі виконавців по рівню ваших доходів, слабо? триндіти легше чи не так??? ;))))))))))
Кук 2011.10.11, 12:20
Не смішіть мої маноли бланік, пане рехворматор :) Так, у магазині я не укладаю угод купівлі-продажу, але там я маю вибір, а можу взагалі піти в інший магазин, де дешевше чи якісніше. А від ЄРЦ і ваших "послуг" у мене шансів втекти нема. Навіть механізм відмови від цих послуг де юре такий, що реалізувати його дуже складно. Суттю реформ мають стати якісні і доступні послуги, а не макулатура, яку чомусь називають "договорами". Хто з ким договорюється? Словом, поки що все тільки на рівні бла-бла-бла. Та не будемо забігати наперед, поживемо - побачимо, недовго лишилося.
коментаторам 2011.10.11, 12:57
Не смішіть ви людей своїми огульними звинувачуванням всіх і всього, ніякої конкретики а справді бла - бла, навіть при купівлі хліба ви укладаєте угоду, якщо не знаєте то читайте кодекси і вчіть закони пане Кук. Ви хоч і рехіорматор зате писака про ніщо знатний.
Труба 2011.10.11, 12:59
По-перше, мусить бути багато конкурентів на надання послуг, а не "Єдиний центр"; по-друге, якщо розірвання договору залежить не від мене, а від когось іншого - то такий договір коту під хвіст. Висновок: не платити, аби не утримувати дармоїдів і шарлатанів. Вони собі придумали лише гроші збирати, а лизнути не хочуть?
Ігор 2011.10.11, 13:09
Що ви рівняєтеся на Європу? Зарплати і пенсії у нас які? Не пригадуєте? І скільки за комунальні послуги у відсотку вони сплачують від загального прибутку? А те що нам нещодавно показали, як у Польщі викидають за борги, то це навмисно для таких охів, щоб виправдати нелюдські плани стосовно власного народу. За кордоном мінімальна зарплати у 2,5 рази перевищує прожитковий мінімум, а у нас ніяк не може зрівнятися з ним. Подумайте про тиих, хто отримує 800 грн пеенсі, а це лише 100 баксів, то їх ви хочете викидати на вулицю?
мешканець 2011.10.11, 13:28
гарно написано - капітальний ремонт - 10-40 відсотків з мешкнаців, поточний - повна оплата вартості. У нас в центрі переважна більшість будинків - австрійці і поляки в яких мешкає щонайбільше 10 осіб. Ремонт, не залежно кпаітальний чи поточний потягне до мільйона, а в окремих випдаках і до 3. де взяти тим мешканцями, якщо мова йде про капітальний і про ті 10-40 відсотків, аж 300 тисяч гривень. Труси остані продати аби ЄРЦ зробило ремонт? Це ще невідомо в кого ЄРЦ замовлятиме цю послугу - чи не всоїх же колег, які їм потім відкати приноситимуть. І куди дивиться антимонопльний комітет! У місті створили монопліста для відмивання коштів. Людей просто ставлять на коліна. Кажете про Європу - люди за свої кошти будинки не ремонтують вони платять за їх обслуговування. І вірно кажуть - там зарплати і пенсії в рази вищі, ніж у нас. А ми з чого платитимемо? Чи може ідеологи ЄРЦ навмисне вженуть людей в борги аби птім позабирати дороговартісні будинки і повсиляти туди своїх родичів та однопартійців?
мешканцям 2011.10.11, 13:57
Якщо люди апелюють тим, що у них зарплати малі то розмова і справді тупикова, хто б що не зробив завжди всі скажуть немає грошей, а як жити??? краще вмерти, як на мене, або ще 20 років скиглити, не забувачючи при цьому послинити пивко в палатці. Кажете зарпалати у них високі - правильно бо вони працють і серед тижня ні один німець до прикладу не дозволить собі вживати спиртного чи щось там, бо він знає завтра до праці, а у нас, в під"ізді срач, в квартирі срач, біля будинк срач це хто все зробив???
все дурня 2011.10.11, 14:03
От Юлі зараз дали 7 років, я не її прихильник, але у цій країні вже реально немає що робити, так що не сварімся, бо всі наші зарплати та комунальні реформи тепер до одного місця, а вірніше до сраки.
Тана 2011.10.11, 14:05
Так, у Європі є ЗАКОН і його знають і поважають (чи бояться) УСІ: від президента чи депутата до простого громадянина. Причому простому громадянину там значно простіше жити ніж високопосадовцю. А що у нас? думаю розказувати не треба. А я мала сотні раз змогу переконатися щодо якості нашого сервісу у всіх сферах. І не переконуйте мене про Європу, я там жила і не на заробітках а реальним життям
європеєць Тані 2011.10.11, 14:16
І я там жив і часто туди їзджу, там дисципліна, а у нас бардак. Бардак в головах народу, бо так можуть жити та поводити себе тільки свині, громадянин держави та суспільства так себе не веде, навіть якщо йому на щось не вистачає коштів.
експерт 2011.10.11, 14:35
вдумайтесь в назву "єдиний центр"!!! у нас що є вибір усе вже продумано до нас
АФЕРА!!!!!!!!!! 2011.10.11, 14:41
Якого жєра я повинен платити 11 копійок за квадратний метр цій надбудові - ЄРЦ??? Для чого вони мені потрібні? Ну ЖЕК там якісь послуги надає, а це ЄРЦ що для мене робить? Управляє розподілом коштів? Тобто керує власним банківським рахунком в корупційних цілях? Дивно, що ЖЕКи ще раніше не придумали для мешканців "додаткову послугу" - управління своїм банківським рахунком і не взяли за це додаткових 5-10 гривень щомісяця. АФЕРА!!!!
Кук 2011.10.11, 16:21
Захиснику рехворми: не треба чіплятися до слів, йдеться не про формальні речі. Ще раз пояснюю: в магазині я можу обирати - або такий хліб, або інший, або ямницька сметана, або городенківська, або взагалі якийсь "Президент"... Який вибір дає ваша рехворма? Якщо фактично створено монополіста, від якого нікуди не дінешся, якому треба ще й платити за саме його існування? Якщо витарти на ремонт покладено на самих мешканців? Єдиний варіант уникнути цих рехворм - ОСББ. Але спробуйте ще його створити...
Труба 2011.10.11, 16:40
Не платити! Нехай завалюють суди позовами. Усруться!
європейцю 2011.10.11, 17:35
громадянину європейської держави вистачає на задоволення насущних потреб. У Франції жебрак просить на чашечку кави а не на кусок хліба - вловлюєте різницю? Якщо людина не спроможна задовільняти на рівень своїх доходів елементарні потреби - про неї піклується держава. У нас же держава в першу чергу обдирає бідного і дає змогу багатіти багатому. При чому саме за рахунок бідного. І якщо ви там жили справді то мали б відчути всі плюси і мінуси життя в Європі. Так там складно, але чомусь ніхто із наших заробітчан сюди повертатися не планує!
Василь І. 2011.10.11, 22:46
Дуже глибокі знання з цивільного законодавства продемонстрував В.Войтик. Особливо про укладання угод в магазині при купівлі. Відповідь. Звичайно, що укладються. Такий грамотний керовник яскраво відображає саму суть розрахункового центру. Вона - антинародна. А що ж депутати міської ради ? Де ви і ваші рішення ? Хіба в бюджеті міста виділені витрати на утримання нової бюрократичної структури ?
ккк 2011.10.12, 12:58
Це ЄРЦ від СВОБОДИ.От і вибрали.Тепер скинимось всі їм на відкати.А платити мусимо
дивно 2011.10.12, 13:21
А що робити, огульна критика і ні одного альтернативного варіанту вирішення проблеми. У всіх розвинених країнах один рахунок на оплату всіх послуг, як на мене зручно. Хочете мати свою одноосібну позицію будуйте власний будинок і хоч кіл на голові тешіть, і хто сказав що оплата стане більшою, ви тарифи по свої будинках дивилися, порівнювали? Нема питань утримуйте ЖЕКи, їх керівників і мера, в підприємстві якого, всі ЖЕКи купують матеріали на ремонти і т.д. Ну і звичайно продовжуйте критикувати ті ж ЖЕКи, правда БО ТОЛКУ, бо з них як "гуся вода".
Антоніо 2011.10.12, 13:38
Якщо нічого не робити то нічого і не буде. Слухайте там всякі лошари кук і всі решта що критикують якщо маєте свій вихід із кризи ЖКГ то дайте,а якщо не маєте то сидіть тихо і не рипайтеся. Бздіти не мішки таскати.
До Антоніо 2011.10.12, 16:28
певно це писав один із обурених свободівців, яким не сподобалися коментарі тих, з кого здиратимуть кошти. Бо вислови такого собі "Спокою" пілся чату на Фіртці дуже нагадують Онуфрієва. Але це так, до слова. Хлопці реформатори! Автор цієї статті зробив рпавельні висновки, що нас чекає. І вірно сказав - вихід один не платити і не наповнювати кишені ЄРЦ. Ви прорушуєте право громади на вибір - саме тим, що одноосібно любдина не може обирати підписувати дооівр чи ні і за які послуги вона має платити, а за які ні. І це ще не кінець верениці тих порушень, які ви допустили. Якщо так діятимите і далі то візьмемо вила і винесемо вас усіх з міської ради бо не для того ми за вас голосували, щоб ви за наш кошт працевлаштовували своїх студентів. Не думайте, що люди стакі дурні і неосвідчені. Якщо за вас проголосували то це не значить, що сліпо виконувавтимемо ваші дурні ідеї. Люди чекають довго допоки терпець не увірветься. А коли це стсанеться - нарікайте на себе. І Бог вам суддя.
Я 2011.10.12, 16:37
Є ідея. А давайте дамо запит до міської ради аби людям відзвітувати, в якиз будинках живуть депутати міської ради, яикй бізнес мають вони і їх родичі та близькі та які прибутки отримують. От тоді і буде зрозуміло звідки ноги ростуть - хто придумав і чому підтримав цю дурнувату ідею реформування ЖКГ і хто потрубеє покращення житлових уомв за рахунок мешканців міста. Адже не виключено, що за неуплату ЄРЦ людей просто виселятимуть з домівок за рішенням суду, або радитимуть проджавати великі квартири у переселятися у ті, які зможуть утримувати. Готуймося до терору!!!!!!!!!!!!!!!
:) 2011.10.12, 17:30
Слабенький з автора аналітик, заде дуже вдалий маніпулятор "про зубожіння нещасного народу" який виявляється бідний має платити за прибирання листя, снігу і ще чогось там. Гарно все таки сказав акердеоніст Табачник про....
до Я і аноніма 2011.10.12, 17:20
Люмпени завжди будуть волати, що вони ні зо що платити не будуть, а їх зараз навалом нажаль. Примітивізм коментатроів звичайно дає їм можливість припускати,що депутат буде сидіти в коментах, це тішить. Сумно від того, що не вперше звучать погрози фізичної розправи у коментах фіртки. Фіртка дуже так гарно закриває на все очі, відомо з яких мотивів П.С. Особисто я, людина стороння від політики і місцевої влади раджу пану з вилами засунути їх собі в сраку для початку, а потім подумати, що у житті все трохи по інакшому ніж струшувати повітря у віртуальному просторі.
Антоніо 2011.10.12, 17:24
До Антоніо і Я. Хлопці які ви запальні.А що Ви доброго зробили для Івано-Франківська га? Я не свободівець.Просто треба дати попрацювати а потім вирішувати чи вони щось зробили чи не. І чи вони дальше будуть керувати містом.Але вирішувати не Вам а громаді міста івано-Франківська. Скільки людей,стільки і думок.
мешканець 2011.10.13, 00:45
Живу в будинку де створено ОСББ, не має нічого спільного зі Свободою. Вот комусь здалося що воно дорожче буде, а зайдіть на сайт домівки http://domivka.if.ua і подивіться свої тарифи. Не можу сказати що все проаналізував, но в більшості випадків подорожченне дуже не значне, в великих будинках в основному тарифи зменшились не значно. До пана Теличка: "А прибирання снігу, листя, підготовка до опалювального сезону і роботи по припиненню опалювального сезону ..." - З чого ви взяли що це не включено в тариф квартплати? Ви той договір читали хоч про який мову вели? Судячи з висновків - в тему не вникали зовсім. Ну і всім тим зто проти всього: хочете щоб було краще - робить хочь шось. Згідно з вашою логіки треба лишити ці ганебні ЖЕКі, яки беруть з вас плату за поточний ремонт і його не роблять ніколи, які крім прибирання терріторії і аварійних ситуацій - нічого не роблять, де в штаті десятки слюсарів, теслярів, яких нікто не бачив, ну і т.п. Чому ви ЖЕКам платите? Чому ви не створююте ОСББ? Тому що це набагато складніше і відповідальніше, ніж просто гнати на тих, хто пробує щось робити.
До попередніх коментаторів 2011.10.13, 11:20
Вила в сраку нехаї засуне собі свобода. Прибирання листя і снігу, прибирання сходових та щзаміна совітлення, підтримання даху в належносму стані аби не протікав, прибирання підвалів - усе це ми робимо самі. Відповідно і написали заяву в жео, що відмовляємося від цих послуг і просто за них не платимо. Але коли дуже припиче то приходять і майстри з ЖЕо і слюсарі і робюлять те, що нам потрібно. Тоді і оплата відповідна. А хто це все убде робити в ЄРЦ? Войтик і компанія... Тому не кричіть - зробіть щось для імста! Робимо! Бо власними силами підтримуємо свій будинок від знищення. А хто хоче платити данину свободі через ЄРЦ то нехай платить.
мешканець 2011.10.13, 12:20
Для будь якої думаючої людини дана стаття явна "провокація". Все на що був здатний автор то вліпити "гострий заголовок" і на кінці недолугий висновок. Та дивує не "галицький коремпондент" там все ясно, папір для обгортання кому чого треба, а позиція коментаторів... виявляється, що у місті з комуналкою все супер, а мешканці то просто суцільні прибиральники... то чому ж в реаліях вони живуть у таких срачах? далеко ходити не потрібно у першому ж під"їзді все "на ліцо" як то кажуть.
брат 2011.10.13, 12:29
Ты клево все придумал Вадик! Я просто торчу! Это ж надо представить какой был бы шум, ясли бы сказали этому быдлу, что хотят повысить квартплату да еще создать фирму которая будет просто получать нормальные бабки. Когда они это поймут уже ничего не зделают. Так что не бзди Вадик. Ты, Анчоус и Онуфриив при бабле, а быдло пусть платит. А кто будет сильно тыриндеть - тому забабахать такой ремонт, чтоб аж глаза на лоб лезли и нах с хат. И не надо теперь звиздеть про любовь "до народу" Трахать их до следующих выборов чтоб аж дым из ушей шол. Так что не ссы Вадик вы будете все трое при нормальных бабках и в шеколаде, а пипл пусть позвиздит. Это уже ничего не изменит.
не брат ти тут нікому 2011.10.13, 12:34
О, з'явилось угро-фінське рило і одразу у властивій цьому племені хамсько-зверхній формі намагається повчати одних і обкакувати інших. В рязані самостверджуйся, утриндень дешевий.
Андрій 2011.10.13, 12:40
Господи, який же це сором та ганьба усі ці коментарі, жах. І шкода, Фіртка це все дозволяє, на будь якому ресірсі таке вже видалили б в три секунди, але на жаль тут видаляють інше.
Пес 2011.10.13, 12:48
Видно, що Андрій крім Фіртки нічого не читає)))) Зайди на Укрправду, на інші ресурси, ніхто нічого не видаляє. Деякі ресурси НІЧОГО не видаляють, інші видаляють ненормативну лексику, не підтверджені судом звинувачення в криміальних діях, адресні заклики до насильства. Та й все, зрештою. Така практика в інтернеті. Фіртка - чи не єдиний ресурс місцевий, який дає можливість коментування, то ж подякуємо їм. Чи нехай краще відмінять функцію коментування "від гріха подалі"?
Андрій Псові 2011.10.13, 13:03
Ну чому ж так, аби ти скільки читав. Фіртка видаляє, і навіть редагує усе те що не йде в розрізі їхнього бачення життя, однозначно має право. Я не проти, а лиш висловив свою думку, якщо ви вважаєте що заклики виносити на вилах нормальним то прапор в руки, тільки завжди оглядайтесь, щоб колись це не зачепило вас або фіртку, раз так все демократично, бо тим хто таке реалізує до сраки кого і що виносити.
Андрієві 2011.10.13, 14:52
тобі не подобаютья коменти бо ти не хочеш чути правду. Як і решту тих, хто придумав цю реформу. Кажеш, срач у першому ж пі"їзді. Так срач і певно у твоєму і певно ти чи товії діти той срач і зробили. Бо якби кожен навчив, що плювати, кидати сміття, ригати не можна то було би чисто. А якби ще своїх діточок примусили омити товсе, не залежно від їхнього віку, то взагалі була би ідеальна чистота. Але таким як ти, важко підняти свою дупу і прибрати. Тому ти і підтримуєш той ЄРЦ, який збиратиме кошти з людей, а робити ті порядки буде нікому.
Братові 2011.10.13, 14:56
ти, москальска морда, їдь до себе в Росію і лежи дупу Путіну і Мєдвєдєву. Якого х... живеш тут, якщо так народ не подобається. Почтай Шевченка, що буде з тобою, якщо так і далі базікатимеш. Руський народ тільки і вміє - горілку хдистати та язиками молоти. Вивчи спершу мову держави, в якій живеш, а потім спробуй щось лепетати. Сам ти бидло російське. і бидлом залишися.
Андрій аноніму 2011.10.13, 15:08
Роз"яснюю ще раз срач через мешканців, а не через ЖЕО і якісь там ЄРЦ, мера чи президента і таке по всьому місту, рагулі мають право так жити, це їх стиль і психологія, а ще вони не вміють читати. Переходити на особистості найпримітивніша форма діалогу, як казав Бернард Шоу "найвища форма" презирства це мовчання, бери енциклопедію і читай хто це такий.
Андрієві 2011.10.13, 15:17
Навчися читати, про щопишуть люди. Ти навів пиклад Бернарда Шоу то сау на Фіртці, слава Богі, ніхто презирством не страждає бо кожному болить його будинок. А ти, шановний Агдріє, пише не розумючи навіть змісту прочитаного. Не вдіомо кому ще потрібно не просто прочитати енцеклопедію, а сісти за буквар. бажаю успіху!
Роздуми 2011.10.14, 13:03
Перечитав усе, що тут понашкробувіали і пригадалися, чомусь, рядки Євгена Маланюка: Ні, не тропар і не псалом, Не молитви, не плач до неба. Свячений ніж закутий злом, Свячений ніж - ось що НАМ ТРЕБА!.. То що, панове і громадо? Чи не надходить цей відповідальний час? Як вважаєте? І чи готові і здатні до ЧИНУ?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1936 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

62
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

66
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664