Пусті обгортки або куди поділися обіцянки франківських депутатів?

 

 

О, ця солодка передвиборча кампанія. З кожної сторони кандидати пропонують найкращу «цукерочку» у неймовірно яскравій обгортці. Їхні обіцянки – наче коробка з асорті – передбачені всі можливі варіанти, щоб задовольнити найвибагливішого виборця.

 

Проте, після виборів смаколики від кандидатів, як шоколад, просто тануть і залишається тільки пусті обгортки…

 

Зважаючи на те, що  що кандидати до міської ради в 2010 згідно із законодавством не мали офіційних передвиборних програм, ми ж  спробуємо згадати, чим намагалися спокусити виборців обранці і чи змогли втілили свої слова в життя.

 

Так, у 2010 році більшість франківчани зробили свій вибір на користь ВО «Свобда». Нічого не вдієш, вже така людська натура, коли з’являється новий і добре розрекламований продукт, - його хочеться скуштувати.

 

Цукерочка з гучним гаслом "Хто як не ми" зробила свою справу, -  «свобдівці» зайняли більшість стільців у міській раді та отримали потрібну кількість голосів, щоб втілювати свої плани, навіть без підтримки інших політичних сил.

 

 Аналізуючи роботу цієї «фабрики» у місті Івано-Франківську з впевненістю можна сказати – їх продукт зіпсувався.

 

Не зважаючи на те, що «свободівці» йшли на виборах по загальнопартійній програмі, все ж вони обіцяли мешканцям реформу житлово-комунального господарства.

 

Тоді, зокрема йшлося проте, що мешканці обиратимуть начальника ЖЕО самостійно для свого мікрорайону і їм надаватиметься допомога у створенні об’єднань мешканців багатоквартирних будинків за місцем проживання .

 

Сьогодні ж ми вже позбулися ЖЕО, які по вуха застрягли у борговій ямі, натомість отримали велетенську монополістичну машину з номерним знакам «ЄРЦ», яка несамовито «несеться» житловим фондом міста, нерідко порушуючи правила руху. (детальніше про це можна дізнатися у статті Монополіст ЄРЦ і народні гроші: під хвіст якому котові йдуть наші гривні?).

 

Звичайно, це плюс, що депутати наважилися на таку реформу, але чи на це сподівалися мешканці міста? Франківці нерідко скаржаться на халатність виконання робіт підрядниками підприємства та не можуть дорахуватися витрачених коштів. Багато хто досі не може з’ясувати на яких підставах сплачує кошти ЄРЦ і чому саме такий тариф. 

 

Варто і згадати про конфетку з начинкою «відкриття будинкових котелень» та «сприяння у видачі дозволів на індивідуальне опалення». Обіцяли знайти в бюджеті кошти заміну вікон у житлових будинках. Результат знову «тішить». Було введення обмежень на видачу дозволів для встановлення індивідуального опалення, величезні черги та скандальні протести під станами міської ради. Немає жодних натяків на відкриття будинкових котелень та реорганізацію в роботі центрального теплопостачання, в якому з початком кожного опалювального сезону, навіть після кількох місяців підготовки, рве труби.

 

Стосовно обіцянки «зупинки несанкціонованого будівництва у дворах», то тут «Свободу» виручив Руслана Марцінківа з кувалдою, який трощив  паркани незаконних, на його думку, забудов.

 

Не запахло у місті й "муніципальними аптеками з доступними цінами на ліки", "тринадцятою зарплато" для освітян та медиків.

 

Натомість запахло зрадою та грошолюбством. Суттєво підірвав довіру до «Свободи» скандал із хабарем. 9 жовтня 2012 року прокуратурою Івано-Франківської області було порушено кримінальну справу щодо депутата Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Володимира Колковського та директора Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Олега Гаркота стосовно одержання хабара в особливо великому розмірі. Останнього цього дня у компанії з головою франкції «Свобода» в Івано-Франківській міській раді Романом Онуфрієвим спіймали з хабарем у розмірі 30 тисяч доларів.

 

Тоді Роман Онуфріїв назвав ці події метод політичного тиску напередодні парламентських виборів проти опозиції та запевнив, що жодного хабара не було. Протягом кількох днів у зв’язку з подіями в Івано-Франківську Україною прокотилися хвилі «свободівських» протестів.

 

Та вже після першого судового засідання та зізнання Олега Гаркота «Свобода» відмовилася давати коментарі. Визнав свою вину і Володимир Колковський. Відтак, мов мильна бульбашка луснуло запевнення «Свободи» в тому,що її депутати є професійними, чесними та працюють на благо міста і громади.

 

Тепер перейдемо до пряника для «Свободи». Беззаперечний є той факт, що «Свобода» дотрималася обіцянки та зробила роботу міської ради відкритішою для громадян. Зокрема, було створено сайт міськради, а депутати почали звітувати перед виборцями. Інше діло,що не всі депутати звітують, а формат самих звітів іноді викликає багато запитань. Наприклад, всі пам’ятають звіти у форматі виступів депутатів просто неба на Вічевому майдані. Але чи то через несприятливі погодні умови, чи через критику яка лунала в бік депутатів, ініціатива «Свободи» швидко вмерла.

 

Тепер перейдемо до обіцянки, яку давали майже всі політичні сили, які намагалися зайняти місця у Івано-Франківській міській раді – ремонт доріг та міжбудинкових проїздів.

 

Безперечно, що зрушення у цьому напрямку в місті помітні. Та чия ж це заслуга? Тут є два найбільші претенденти на нагороди: мер та знову ж таки «Свобода». Міський голова не упускає можливості нагадати громаді міста про те, як в місті кладеться новий асфальт і воно стає європейським. У свою чергу «Свобода» пішла далі та встановила по всьому Івано-Франківську біл-борди з надписами вулиць та підписом-печаткою «зробили «Свобода». Та хочеться нагадати, що дороги робляться завдяки громаді міста, яка сплачує податки, яка спонукала мітингами та перекриттям вулиць шукати міську владу гроші на ремонт доріг. Жодна політична сила за свої власні кошти не купувала асфальт і власноруч не вкладала його на вулиці міста… Тому можливо досить маніпулювати свідомістю франківців і зрозуміти, що це обов’язок тих, хто взявся керувати містом?!

 

Що ж до роботи інших політичний сил, то через їх незначну «вагу» у складі міської ради їх цукерочки досі в обгортках. Так, франкція «За зміни» активно не вручається у «дерибан» влади між мером та «Свободою», проте активно воює з підприємством, яке займається паркуванням у місті. «Стара гвардія», саме так можна назвати фракцію «Батьківщина», працюють в опозиції як до міського голови, так і політичної більшості представленої «Свободою», їх робота зосереджена у виголошенні депутатських запитів. «Наша Україна» та «УДАР» схоже, що просто вмила руки, а з фракція Партії регіонів і без слів все ясно. Фракція «Громадянська позиція-Громадський форум» після того, як Юрій Соловей став нардепом та почав відкривати соціальні магазина у Верховинському районі, залишилася на плечах Володимира Чорноуса, який відомий своїми красномовними виступами.

 

Ось такі маємо результати роботи депутатів Івано-Франківської міської ради. Все зовсім скоро вони знову намагатимуться задурити голови виборців новими «цукерками», які принесуть «райську насолоду».

 

Р.S. Хочеться додати, що журналісти не влаштовують «полювання на відьом» стосовно тої чи іншої політичної сили. Просто питають  з тих, в чиїх руках зосереджена влада у місті.


Коментарі (2)

Нескорена Нація 2015.01.19, 21:00
До теми- А що це за дурачок красується на біг-бордах рідного Франєка? Читайте на www.neskorena-nacia.com.ua
Роман Брудр 2015.01.23, 11:34
також патання- тільки Франківських і тільки депутатів? чому не береться вище по всіх рівнях? :(
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

556
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11058 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1850
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1752
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2750
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4606

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

351

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1049

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1462

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1333
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1711
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1521
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1235
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

605
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

681
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1875
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2118 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20376
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

352
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

703 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

739
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1084