Пункт перетримки безпритульних собак в Івано-Франківську будуть розширювати (ВІДЕО)

Кількість місць для безпритульних собак у пункті перетримки КП "Полігон" до квітня планують збільшити до 50-ти. А до кінця року таких місць повинно бути 100.

Зараз в пункті перетримки перебуває 17 собак. За словами директора "Полігону" Юрія Мороза, із власником території є домовленість про оренду решти 50 арів землі, пише Фіртка з посиланням на Суспільне.

Це дозволить збільшити кількість тварин та облаштувати все необхідне для їх стерилізації та карантинної перетримки:

"Ми зараз взяли в оренду 10 вольєрів. Три вольєри ми уже зробили, вони - дійсно нормального типу, такі, як мають бути. Протягом січня-лютого нам зроблять ще 5-6 вольєрів. До квітня тут буде стояти приблизно 25 вольєрів. Деякі собаки будуть самі у вольєрі, деякі – по дві. Ми будемо робити і спарені вольєри, й ординарні".

Волонтерка Катерина Гуменюк пояснює, що в Павлівці створений пункт перетримки на орендованій ділянці уже чинного приватного притулку. Щодо самого притулку, то, за її словами, він існує виключно за гроші небайдужих людей:

"25 гривень на утримання однієї тварини на добу з врахуванням харчування, зарплати, бензину та, при потребі, лікування – це, насправді, є смішна сума. Перш ніж завозити туди тварин, необхідно довести до ладу уже існуючий притулок. Тобто, для запобігання поширення інфекцій необхідно вакцинувати тварин якісною вакциною, треба зробити карантинне приміщення, забезпечити собак нормальним харчуванням та нормальним доглядом".

Пункт перетримки безпритульних тварин на орендованих 14, 5 арах землі у селі Павлівка відкрили 3 січня цього року. Спочатку, після надходження заяв, працівники КП "Полігон" виловлюють собак на вулицях міста. Після цього їх стерилізують та вакцинують.

"Коли сніг, добратися туди неможливо, під’їхати туди неможливо. Загони з собаками – у болоті. Насправді, воно виглядає так: вони завезли три вольєри. Ми з волонтерами, з Наталією Сербин завезли туди п’ятдесят нових буд, то навіть в ті вольєри поскладали наші буди", – розповідає Катерина Гуменюк про умови в притулку.

За словами ветлікаря КП "Полігон" ТПВ Миколи Полюка, на операцію однієї тварини він витрачає до години часу. За день лікар може оперувати до шести собак. Микола Полюк пояснює:

"З молодняком ми не працюємо, тому що можуть бути вірусовані псевдомонозом, парвовірусним ентеритом, чумою. Ми не можемо дати раду з ними, тому що в нас – потік тварин. Переважно, беремо дорослих тварин, стерилізуємо, даємо антибіотики".

Інформацію про тварин вносять у базу даних та разом з фотографією публікують на сайті, щоб прилаштувати тварин.

"Сюди додаємо кліпсу і, при потребі, чіп. Кліпси даються всім безпритульним тваринам, згодом їх відпускають. З цими кліпсами вони бігають, щоб повторно їх не ловили. А чіп ми віддаємо, якщо тварину влаштовують, наприклад, в "Дім Сірка", – долучається до розмови ветеринарна фельдшерка Христина Мула.

До кінця року тут планують створити умови для 100 безпритульних собак.


24.01.2020 823
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

666
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1921 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1128 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

552
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11392 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

332

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1074

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1114

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1107
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

43
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

281
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1079
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

751
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2947
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4439
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18439
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

38
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

320
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

351
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

662