Психосоматика дітей: 8 способів зруйнувати свою дитину

Помилки виховання дітей, зроблені в дитинстві, іноді призводять до виникнення у дитини нервовості, яка може перешкоджати її подальшому нормальному розвитку.

Китайські іграшки, трансгенні жири, криза в політиці – скільки небезпек чекає на маленьку людину, яка щойно прийшла в цей світ. Однак чи замислюємося ми, що найнебезпечнішими ворогами дитини можуть стати її рідні? Ворогами сильними, страшними і всеперемагаючими.

Психосоматика виховання

Сьогодні все більше дітей стають постійними відвідувачами кабінетів лікарів: діагнози не встановлюються, лікування погано допомагає, гроші вичерпуються.

Алергія, гастрит, простудні напади, сколіози та інші дитячі хвороби вже і не сприймаються як захворювання: садки переповнені діточками, які шморгають носом і кашляють, а біль в животі та викривлені спини школярів давно стали нормою навчального процесу. Значно помолодшали нервові сіпання, панічні напади, заїкання, нав’язливі рухи.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, 47% хворих страждають на психосоматичні розлади і просте медикаментозне лікування їм не допоможе.

Незважаючи на те, що Міжнародний класифікатор хвороб дає чіткий опис психосоматичних розладів і психогенних факторів хвороби, наші лікарі поки неохоче «копаються» в цих причинах.

Як виникає психосоматичний розлад у дитини?

З наукової точки зору психосоматичний розлад має: 

  • схильності;
  • «сприятливе» середовище для прояву і розвитку;
  • механізм запуску.

Виховання проходить червоною лінією через всі три складові.

Чому виховання є основною причиною здоров’я або нездоров’я дитини?

Почнемо з народження.

Дитина влаштована так, що її здатність до осмислення, вміння зіставляти факти і робити висновки виникає до 7-10 років.

Як до цього часу дитина сприймає навколишній світ?

Психофізіолог Пол Маклін ще в 70-х роках на підставі десятиліть досліджень сформував теорію про те, що мозок людини в своєму історичному розвитку проходив певні стадії. Починався з примітивного навчання, далі розвиваючись і ускладнюючись.

Того самого процесу, але в прискореному темпі зазнає мозок людини від народження до зрілості.

Дитина, народжуючись, має добре розвинені рефлекси (інстинкти), за які відповідає древній відділ – ретикулярна формація.

Пол Маклін на підставі своїх досліджень знайшов конкретну схожість цієї структури з мозком рептилій, так назва і прижилася «мозок рептилії».

Пізніше нейропсихолог Х’ю Герхард встановила вражаючу здатність дитини підлаштовуватися під маму. Буквально «вловлюючи» її життєві показники: серцебиття, розширення-звуження зіниць, тиск, тембр голосу – дитина відтворює це в собі!

Що керує немовлям? Інстинкт виживання.

Їжа, пиття, захист, тепло, сон, лікування – все в руках дорослих.

Дитина на 100% залежить в своєму виживанні від матері.

Тому природою закладено унікальний механізм їх спільного налаштування: мати через гормональні процеси має підвищений рівень чутливості до дитини.

Дитина через інстинктивні здібності «зчитує інформацію» матері і максимально підлаштовується під неї.

Власне це і є механізмом виживання.

Однак, велике значення має те, під що підлаштовується дитина: ставлення матері з любов’ю і ставлення з роздратуванням запускають абсолютно різні процеси розвитку мозку дитини.

Якщо любов виховує потужні захисні механізми майбутньої стресостійкості у дитини, то роздратування і ненависть руйнує їх.

На жаль, з віком це неусвідомлене підлаштовування у дитини не зникає. Так, дитина росте і начебто у неї формується своє «Я», але поки вона беззахисна перед світом, то використовує це підлаштовування для того, щоб бути «вигідною, потрібною, прийнятою», а отже, нагодованою, одягненою і захищеною.

Якщо батьки не розуміють і не контролюють цей процес – велика ймовірність того, що дитина навчитися фальсифікувати свої почуття, аби бути батькам до вподоби. Надалі це шлях до внутрішніх конфліктів і можливої психосоматики.

«А як сприймати дітей, що безупинно кричать і доводять своєю поведінкою батьків до істерики?» – запитаєте Ви.

Якщо розібратися, то вони теж відповідають на підсвідомі страхи або очікування батьків. Найчастіше такі батьки впевнені: дитина – це важке випробування, це багато проблем, це страшно і небезпечно.

Ви помічали, як багато іноземців подорожує з новонародженими? Ні батьки, ні діти навіть не думають, що це «важко, небезпечно і нерозумно». Вони просто щасливі.

Отже: в списку основних причин психосоматичних розладів перше місце займає «спотворення тілесно-психічної реактивності (внаслідок порушення симбіозу з матір’ю в перший рік життя)».

Що може викликати холодність, роздратування або ненависть матері? Від гормонального дисбалансу – до неусвідомлюваних концепцій і настанов, і чим швидше мати з цим впорається, тим більше шансів на благополуччя дитини.

Далі дитина росте і починається процес її «втаємничення» в систему поглядів і традицій сім’ї, потім системи освіти, потім суспільства в загальному.

Які пастки чекають тут батьків?

Пастка перша: нерозуміння «моделі» дитини.

Більшість дорослих вважає, що дитина – це зменшена копія дорослої особи з всіма функціями і здібностями дорослої, просто нерозвиненими на всі 100%.

Це абсолютно неправильно. Дитина принципово інша. І очікувати від неї того, що може дорослий, але із поблажкою на вік – неправильно.

У кожному періоді розвитку мозку дитини є «відключені» до певного часу функції, а є такі, якими дитина користується зараз, але вони зовсім «відпадуть» в старшому віці.

Їх необхідно знати, ними необхідно керуватися, ставлячи дитині завдання і вимоги.

Це гарантія, що батьки не калічать дитину і не допустять затримок в її розвитку.

Якщо цим нехтувати – невроз і батьків і дитини забезпечений.

Пастка друга: очікування схожості дитини.

Генетична схильність – механізм складний і неоднозначний. Більшість батьків впевнені, що дитина просто зобов’язана бути такою, як вони.

Так само думати, так само діяти, одним словом – життя прожити так, як і вони.

Однак це практично не можливо. Механізм захисту від деградації природою побудований саме так, щоб дитина була НЕ СХОЖОЮ на своїх батьків. Була іншою. Зовнішня схожість скоріше приємний бонус у цьому процесі.

Прийняти чи не прийняти цю несхожість – отже, закласти причину гармонії або психічної дисгармонії дитини.

Складнішою є третя пастка виховання: спроба батьків взяти реванш за своє невдале життя, проживаючи за дитину її життя.

Смаки, друзі, цілі, шлях в житті і багато іншого за дитину вибирає тато чи мама.

Що отримує в результаті така дитина?

  • психосоматичні розлади як наслідок постійної внутрішньої напруги;
  • психічні розлади, як наслідок руйнування структур особистості.

Четверта пастка виховання: навчаю того, чого сам не роблю.

Дитина до 5-7 років вбирає поведінку дорослих, приміряючи на себе їх здібності, не аналізуючи. Це той же процес виживання: хочеш жити – наслідуй приклад.

Багато батьків вважають, що ось підросте дитина – почнемо виховувати: «того навчимо, інше змінимо». А дитина з народження вже все ввібрала з прикладу батьків і важливих для неї дорослих. Автоматично, глибоко і безповоротно.

  • Чи буде дитина душею компанії і громадським активістом в школі – залежить від того, наскільки батьки відкриті до спілкування і участі в суспільному житті.
  • Чи буде вона сидіти на шиї чи буде опорою сім’ї – залежить від того, що вона бачила у батьківській родині.
  • Чи буде вона щасливою у стосунках з протилежною статтю, залежить від того, як жили мати з батьком і яке це справило враження на дитину.

І так у всьому.

Бути одним, а дитину вчити бути іншою – психофізіологічно неспроможна схема.

Пастка п’ята: емоційний і когнітивний капітал.

«Життя складне, батьки до сьомих потів працюють для благополуччя дитини, тут не до цяцькань!»

Найпідступніша пастка.

Від стресу дитину захистять і допоможуть з нього вибратися як в дитинстві, так і в дорослому житті, стресообмежувальні механізми, одним з яких є емоційний і когнітивний капітал.

Дитині важливіше почуття захищеності, коли батько вислухав і дав слушну пораду, розклав по поличках ситуацію, ніж проігнорував, але потратив багато грошей на одяг та їжу.

Саме батьківська увага і допомога відкладуться назавжди і стануть прикладом для наступних подолань складнощів.

Позитивні емоції щодня: радість від смачного пирога, щастя від можливості бігати по калюжах, обійми від мами без причини, неймовірний вихідний з батьком – все це не просто красиві картинки.

Це емоційні цеглинки стійкості духу і фізичного здоров’я.

Пастка шоста: любов або вимоги?

Любити і обожнювати чи вимагати і брати своє? Одні вважають за краще вільне виховання з максимумом любові і мінімумом вимог, інші – суворість і привчання до реального життя з пелюшок.

Однак, якщо не дотриматись балансу – перше може призвести до невротичних депресій в майбутньому, а друге – до компульсивних розладів.

Питання балансу любові та вимог – питання психосоматичного здоров’я дитини.

Пастка сьома: моделі виховання – звідки вони?

Більшість батьків практично не запитують себе: «Якою системою виховання я керуюся»?

Цьому є логічне пояснення: задоволені собою і своїм життям батьки виховують так, як їх виховували їхні батьки.

Незадоволені ж виховують за принципом: «Ніколи не буду як мій мама-тато».

І перший, і другий варіанти не гарантують відсутності помилок, адже ніхто не оцінює батьківську систему виховання за результатами: здорова і щаслива людина.

Так вже прийнято вважати, що «кожен сам коваль свого щастя», а здоров’я – взагалі «темний ліс». Тому в систему виховання, як причину нездоров’я і нещастя, ніхто і не заглядає.

Пастка восьма: мені вже не до щастя, але все зроблю для щастя своєї дитини!

На жаль, це неможливо. Яку б правильну систему виховання не вибрали батько і ненька, але якщо як особистість він чи вона відчуває себе невдало, нещасливо – дитина «перетягне» і комплекс неповноцінності, і розгубленість, і нездатність до стосунків, і багато іншого, що мучить батьків.

 tutkatamka.com.ua


09.10.2018 8817
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6443 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

482

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

386
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759