Проведуть спільну толоку: як в Івано-Франківську шукали компроміс щодо будівництва каплиці поблизу міського озера (ФОТО)

У середу, 17 квітня відбулася зустріч у форматі «Церква, влада, активісти та журналісти". Під час зустрічі активісти наполягали на збереженні зеленої зони поблизу міського озера, водночас представники Церкви заявили про зменшення забудови до розміру МАФу.

Як зазначили, МАФ планують побудувати на сусідній ділянці із попередньою.

Про це пише журналістка Фіртка з місця події.

Заступник міського голови Івано-Франківська Святослав Никорович розповів, що міська влада підтримує рішення церкви.

"Церква запропонувала альтернативний варіант по перенесенню та розміщенню будівлі, поставити МАФ — це буде будівля без фундаменту. Міська рада буде підтримувати таку ідею, якщо громадськість погодиться. Якщо потрібен ще діалог — ми будемо його продовжувати", — зазначив Святослав Никорович.

Представник громади, що виступає проти забудови Юрій Чабан зазначив, щоб зелену зону не забудовували, але підтримують ініціативу УГКЦ:

"З нашого боку вирішення питання є таким: ми наполягаємо на тому, аби зелену зону біля озера не забудовували взагалі нічим. Залишити її в тому вигляді та рамках, якою вона була з 2019 року до облагородження громадою. Для цього потрібно збільшити її площу, оскільки вона зменшилася через будівництво кортів та встановлення будівельної огорожі.

Важливо також, щоб вона була відновлена, оскільки різні дії спричинили її знищенню. Винищено більше 10 дорослих дерев, які створювали затишок, потрібно відновлювати покриття та поставити на місця вуличні елементи, як це було у 2020 році.

Представники Єпархії попросили про те, що хочуть облаштувати там МАФ для інклюзивних дітей. Ми повністю підтримуємо цю ідею, це потрібно, щоб було там, але слід враховувати попередні моменти".

Юрій Чабан зазначив, що активісти прагнуть, щоб влада міста винесла на сесію питання про встановлення мораторію на будь-яке будівництво біля озера та центрального парку.

"Коли ми загородили і повісили там табличку — жодних дій більше не робили, почекали два тижні на реакцію суспільства. До нас звернулися за коментарями, тоді ми надали офіційний комунікат. Цей діалог мав бути вже тоді, а не ламання паркана — хочу щоб ми зрозуміли, де була помилка. Було зрозуміло хто там є (табличка з контактами УГКЦ на огорожі — ред.), отже за стіл переговорів можна було вже сідати.

Шість років тому ми почали спільну працю з особливими дітками. До нас прийшла одна з матерів таких дітей і ми вирішили, що будемо щось робити. Цікавилися, як така робота проводиться в світі, зокрема в Європі. Нам було важливо, щоб це було в зеленій зоні, тому суспільство і влада мали продемонструвати, що в нас працює інклюзія", — розповідає керівник Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, отець Іван Стефурак.

 

Синкел у парафіяльно-економічних справах архієпархії, отець Віталій Максимів зазначив, що церква не зрізала жодного дерева, а приватну ділянку викупили.

Через посаду, яку я займав у 2018 році, Митрополит Володимир Війтишин, звернувшись до міського голови про виділення земельної ділянки, уповноважив мене займатися цією справою. Тривала вона до початку 2024 року. Шість років свідчить про те, що це було на слуху у немалої кількості міста. Були громадські слухання, чотири сесії, дозвіл ДПТ (детального плану території), його затвердження, дозвіл на розробку проєкту землеустрою та його затвердження.

Люди, які безпосередньо є активною частиною нашого суспільства, точно знали, що відбуватиметься. Коли відводилася земельна ділянка, там був смітник, потім коштом «Бюджету участі» її розчистили й територія стала виглядати як зелена зона. Наголошуємо, що Церква не зрізала жодного дерева. Ми не знаємо, хто це робив, можливо ті дерева були дійсно хворі.

У вересні 2021 року з‘явилася табличка про продаж ділянки поряд із тією, яку відвели під церкву. Мова йшла про 500 м2 землі. В той період отець Іван Стефурак привіз ініціативу з Італії про роботу з інклюзивними дітьми, яка відбувається в зелених зонах та людних місцях. Ми ту каплицю, яка у 2018 році планувалася в наших головах, спробували адаптувати.

Звернулися до Владики з питанням, аби викупити ту земельну ділянку. Цільове призначення землі — сад/город, а це означає, що людина без влади через електронну систему може отримати будівельний паспорт на будівництво садового будинку, площею до 250 квадратних метрів.

Ми почали шукати донора, за три місяці знайшли трьох осіб з Івано-Франківська, які пожертвували свої кошти для того, аби викупити ділянку та реалізувати проєкт. Хочемо наголосити, що саме викупили, а не приватизували.

Зі слів отця Віталія Максиміва, оскільки цільове призначення ділянки не дозволяло викупити її релігійній громаді, землю викупили на приватну особу, яка написала розписку перед Митрополитом. У ній наголошується, що у випадку зміни законодавства ділянку передадуть релігійній громаді для тієї чи іншої мети.

"Архієпархія пропонує, нехай вона буде зеленим простором і для особливих діток, і для воїнів, і для молодих сімей, але відкритим і без забудов. Ми не можемо залишити тих людей, яким пообіцяли у 2021 реалізацію цього простору. Ми не можемо «посунутись», бо повинно бути людне місце", — говорить синкел.

Отець Віталій Максимів пояснив, що компромісом вважатимуть перенесення на сусідню ділянку з попередньої, зменшити висоту будівлі з 16,5 метрів до 4, зменшити площу забудови зі 160 квадратних метрів до 58, разом з ініціативною групою забезпечити благоустрій приватної території та не загороджувати її.

"Компроміс від ініціативної групи — знайти іншу ділянку, а ми просимо вас не виганяти з місця, яке планувалося під реалізацію цієї соціальної мети", — додає отець Віталій.

Наталія Бойко, представниця спільноти «Діти Ісуса» зазначила, що в суспільстві існує проблема сприйняття інклюзивних дітей та поділилася ідеєю створення центру.

"Це почалося близько шести років тому, коли ми відчули, що наші діти відкинуті та непотрібні. Ми гуляли по безлюдних місцях, ніби ховалися. Я звернулася до отця Івана з такою проблемою, так зародилася спільнота «Діти Ісуса» при Церкві.

Зазвичай, на літній період немає нічого для таких дітей: реабілітаційних центрів тощо. У 2021 році з’явилася можливість зробити осередок для наших дітей на такій парковій території. Мала можливість під час війни побувати в схожих центрах в Італії, там я побачила, що для таких діток все найкраще, а в нас такого немає."

За словами Наталії Бойко, потенційна будівля слугуватиме денним табором на літній період.

Також представники УГКЦ зазначили, що висаджений «Сквер воїнів Прикарпаття» викопувати не будуть.

Активістка Марія Козакевич зазначила, що важливо залишити проєкт повноцінним, але перенести його на іншу ділянку та зберегти зелену зону:

"Було б правильно повністю реалізувати проєкт (будівництво центру для інклюзивних дітей — ред.) в тих масштабах, в яких планували. Щоб це була самодостатня будівля з повноцінними послугами, але не в зеленій зоні. Не йти на компроміс, на «напівміри», а вимагати у влади надати простору ділянку.

Наше місто пишалося б, що за такими дітьми доглядають. Однак зменшення проєкту обмежує і церкву, і дітей, і ми відчуваємо, що в когось щось забираємо, хоча це не так. Було б правильно залишити цю зелену зону в спокою. Ми хочемо знайти здорову та адекватну альтернативу і не допустити подальшу забудову озера".

Активіст Олександр Раєнко додав, що конфлікту між Церквою та активістами немає:

"Наша позиція така: ми чудово розуміємо ваші наміри, що в це вкладено багато часу, сил та коштів. Якщо місто виділить іншу рівноцінну ділянку для організації вашого задуму, ми готові вас підтримати, це теж в наших інтересах.

Між активістами і Церквою немає конфлікту, багато з нас є ревними християнами. Ми почули вашу пропозицію, наша пропозиція до влади — надати альтернативу вам в короткі терміни."

Водночас синкел Віталій Максимів зазначив, що компроміс Церква вже запропонувала, а на пошук нової ділянки може піти багато часу:

"Особисто я в цьому бачу закопування. Нас просто виганяють, оскільки варіанти можуть пропонуватися рік або й більше".

Наприкінці зустрічі представники архієпархії домовилися про толоку на місці зеленої зони в понеділок, 22 квітня. Про час зустрічі повідомлять додатково. Зустріч завершили спільною молитвою за мир в Україні.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"До нас ніхто не звертався, не повідомляв і не узгоджував", — Руслана Василюк про будівництво нової церкви біля міського озера

Міське озеро просто забудовують і це нас турбує, — директорка КП «Центр розвитку міста та рекреації»

«Від нас залежить, яке це місто буде — Христа чи Диявола»: Марцінків про будівництво церкви біля міського озера


17.04.2024 1210
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

265
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

532
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1625
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2882
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2414
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2397

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

406

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

559

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1405

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1486
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

521
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

380
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

760
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

131
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

259
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26867
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

719
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

276
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

282
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

601
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

902
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

806