Проблеми із зовнішньоторговельним балансом США буде "розхльобувати" Європа

 

 

Як було оголошено наприкінці минулого тижня міністерством торгівлі, листопадовий дефіцит торгового балансу США зріс більше, ніж прогнозувалося в листопаді, оскільки американський експорт знизився, а імпорт (в першу чергу, сирої нафти і автомобілів) - виріс.

 

Збільшення виявилося чималеньке, навіть з урахуванням того, що сам показник дефіциту є досить волатильним -10,4% до 47,8 млрд. доларів, максимум з червня і більше, ніж планували експерти, які вважали, що він повинен був збільшиться до $ 45 млрд з первинних 43,500 млрд. в жовтні. При цьому оцінки коливалися від 41,8 млрд. до 47,6 мільярдів дефіциту. Імпорт зріс на 1,3% до піврічного максимуму 225,6 млрд. доларів у листопаді, так як збільшився імпорт нафти до 27,3 млрд. з 26,0 млрд. доларів.

 

Експорт знизився на 0,9% до 177,8 млрд. доларів, незважаючи на збільшення експорту споживчих товарів до 15,7 млрд. доларів. Зокрема, це сталося через падіння поставок в Європі. На думку деяких американських експертів, саме боргова криза в Євросоюзі може стати тим тригером, який запустить нову хвилю спаду.

 

Відзначимо, що не тільки американські експерти розділяють цю точку зору, її дотримуються й у МВФ. Зокрема, таку думку висловив спеціальний радник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Девід Ліптон, який вважає, що Європі необхідно терміново вжити нові заходи по боротьбі з борговою кризою. В іншому разі нового витка кризи не уникнути, а європейцям доведеться звикати до буксування економіки при стабільно високому безробітті.

 

«Без конкретних кроків Європа виявиться втягнутою в порочне коло, поступово втрачаючи довіру інвесторів при стагнуючій економіці і слабкому ринку праці», - заявив Д. Ліптон в рамках Азіатського фінансового форуму в Гонконзі. Правда далі він висловив спірне твердження, повідомивши, що за підтримки проблемних держав Європи іншими країнами нової фази кризи вдасться уникнути.

 

Ось тут я б посперечався, оскільки все попереднє було банальністю - нічого іншого й чекати не слід. Але от вихід з боргової кризи - це як? Адже мало відкласти виплати боргів - на це Європі у випадку допомоги ззовні (мабуть, на неї і натякав у Південно-Східній Азії представник МВФ) грошей дійсно вистачить. Але не будемо забувати: головна-то проблема - це рівень життя населення, який до того підтримувався як раз за рахунок кредитування і соціальних виплат з бюджету, тобто за рахунок зростання боргу. Якщо просто зупинити ці механізми підтримки рівня життя населення (і, зауважимо, сукупного попиту), то настане дуже потужна криза. Це добре видно по Греції, в якій менше ніж за рік вжиті заходи економії привели до падіння ВВП більш ніж на 5%. А процес же тільки почався.

 

При цьому, зрозуміло, удар буде завдано і по всіх партнерах Євросоюзу, по США в першу чергу. Що ми, до речі, і бачимо вже із статистики листопада. А в міру розвитку ситуації підключення заходів жорсткої економії в Італії, результати будуть видні ще краще. Так що на чому заснований оптимізм представника МВФ не дуже зрозуміло - хіба що на корпоративній солідарності, оскільки коли якщо увійде в повну силу, МВФ стане просто не потрібен.

 

Втім, наші опоненти можуть стверджувати, що на підставі статистики одного місяця тенденції не видно, а МВФ - «видніше». Можливо, проте ми вже стільки разів демонстрували, що на довгих інтервалах часу наша теорія повністю підтверджується, що навіть незрозуміло, що ще говорити. Втім, в даному конкретному випадку можна звернути увагу на одну цікаву обставину: США в умовах нинішньої кризи поводяться зовсім не так, як Євросоюз. Останній рекомендує «затягувати паски», що призводить до спаду попиту і ВВП (поки, в окремих країнах ЄС, але це тільки справа часу), а ось США, навпаки, збільшують стимулювання попиту. 

 

Горезвісний дефіцит американського бюджету, який Обама збільшив за час свого керівництва країною приблизно на 1 трильйон доларів на рік, росте тільки для того, щоб ці гроші можна було витратити на зростання соціальних виплат, які йдуть прямо на зростання споживчих витрат (а куди ще можуть витратити гроші бідних громадян США?). Трильйон - це, між іншим, близько 10% від реально наявних доходів громадян США. Так що стимулювання це величезне.

 

Чому ж так не робить в Євросоюзі? Я схильний вважати, що це пов'язано з тим, що така поведінка, хоча і є розумною, суперечить усім монетаристським догмам. Такі країни, як США, ще можуть собі дозволити ігнорувати МВФ та інші бастіони монетаризму, але в ЄС ситуація інша, там багато дрібних країн, які, при всьому бажанні, йти проти міжнародних монстрів не можуть. Хоча деякі і намагаються - як, наприклад, Ісландія, Угорщина і, частково, Польща.

 

А ось Німеччини і Франції це поки просто не потрібно - у них ситуація ще терпима, особливо у першої. У тому числі й тому, що свій попит стимулюють США, які купують досить значний обсяг німецької продукції. Так що лідери ЄС можуть поки можуть жорстко тиснути на своїх молодших партнерів - головне, щоб їх все-таки не змусили взяти на себе чужі зобов'язання. Тут Франція і Німеччина пручаються відчайдушно, хоча США і МВФ активно їх до цього закликають.

 

Зрозуміло, можна закрити очі на проблеми і вважати, що все ось-ось саме тихо розсмокчеться. Проте будь-який серйозний аналітик, особливо такий, який вивчав міжгалузеві баланси проблемних країн (США в першу чергу), не може не розуміти, що розсмоктатися тут нічого не може. Якщо за два роки «дірка» за попитом склала трильйон доларів, то в наступні два потрібен буде ще один трильйон. І звідки його взяти, коли вже цей викликає серйозні побоювання за стійкість світової і американської фінансових систем?

 

І статистичні дані підтверджують цю тенденцію, яка тільки почала свій розвиток.

 

 

Михаил Хазин,

Джерело: worldcrisis.ru


17.01.2012 Михайло Хазін 1007 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1964
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5503 47
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

746

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

799

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1001

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1772
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3683
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10259
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26150
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10187 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7715
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

210
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

265
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

383
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1278
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

885