Про жабу і електрику

 

Мова не йтиме про відомий експеримент позаминулого століття з мертвою жабкою, до лапки якої під'єднали електричну напругу, чим раз і назавжди довели, що нерви є електричними провідниками. Мова йтиме про нашого національного звіра, знамениту українську "жабу", про "українську заздрість".  Про яку чомусь всі забули, адже вже й не пригадую, коли востаннє чув анекдот з її присутністю, чи щось читав на таку тему. А дарма, вона ще може стати в пригоді.

В одному місті є цікава вулиця. На цій вулиці жителі будинків з парними номерами вирішили доплачувати за спожиту електрику жителям будинків з непарними номерами.

В одному районі є двоє сусідніх сіл – одне газифіковане, а інше ні. Так ось, виявляється, що жителі села біднішого і не газифікованого вирішили доплачувати за спожитий газ жителям села багатшого і газифікованого. Уявляєте собі – селянин, ріжучи дрова чи розпалюючи в грубці, думає собі: який я альтруїст, який я благородний, завдяки моїм грошам в цей час жителі сусіднього села сидять на дивані і дивляться телевізор, опалюючи хату газом, за який я заплатив.

Скажете дурниці, не може такого бути. Буду детальнішим. Є у місті Івано-Франківську вулиця Довженка. Частина цієї вулиці знаходиться на території села Крихівці і тому жителі частини будинків з непарними номерами платять за електрику за сільським тарифом. В селі за одну кіловат-годину, здається, 24 копійки, а в місті 32. Не мало не багато -  різниця в 50%. Що? Багато хто прозрів! Виявляється, що Крихівці дуже бідне село і через це платить за електрику менше ніж Франківськ!

Звичайно, жителі будинків з парними номерами будуть заперечувати, що такого рішення вони точно не приймали. І взагалі, доплачує за різницю в тарифах держава, а не вони. Вони б такого рішення ніколи в житті не прийняли, бо вони не дурні. І знаєте – вірю. Але ж факт. Якщо хтось платить менше, то це з неба не впало. Неважко довести, що платять, в тому числі і мешканці будинків навпроти. Абсолютна істина, аксіома, що за все в цій країні платимо тільки ми, або будуть платити наші діти. Неважко довести, що і рішення приймають в тому числі ці ж мешканці. Адже ми називаємось демократією і всі рішення приймаються, якщо не нами, то, вже точно, від нашого імені і обов’язково в "інтересах народу".     

Але найгірше те, що така несправедливість шкодить не тільки мешканцям будинків з парними номерами по вулиці Довженка чи мешканцям негазифікованого села. Ця несправедливість шкодить всім. Почну з банального – як гадаєте, на якій стороні вулиці Довженка люди більше купують енергозберігаючих лампочок? Ну, хіба відповідь не очевидна. І кому це вигідно. Правильно! Нікому!

Ще одне риторичне питання. Якби в негазифікованому селі провели місцевий референдум, чи згодні вони за рахунок зниження своїх пенсій і зарплат доплачувати сусідам за газ? Яка була б відповідь? Та не треба гроші ще на такий безглуздий референдум витрачати – відповідь і так відома.    

Так куди поділась наша знаменита "жаба"? Спить чи що? Та ні – вона просто не знає, що відбувається - її постійно обдурюють. Перш за все політики в своєму угарі бажання влади на протязі багатьох років брешуть, що це вони дають дешевий газ, дешеву електрику, нескінченні пільги і т.д. і т.п. Безсовісно брешуть – бо не кажуть головного, що вся ця безплатність чи дешевизна за наш з вами рахунок, бо інших рахунків в державі немає. Що це все за рахунок наших зарплат і пенсій. Що це ми платимо за їхній дешевий популізм.

Часто в побутових розмовах ми чуємо: так, там в цивілізованих країнах комунальні послуги дуже дорогі, але яка там зарплата. Правильно, але ж це знову таки стара історія – хто був перший, курка чи яйце?  Що має бути першим - здорова, без ідіотських викрутасів, економіка, чи висока зарплата?

Взагалі то, в мене був намір продовжити більш мирну тему, тему доріг. Але ситуація в країні загострюється. Як на мене, зараз для країни більшою небезпекою є другий фронт, економічний. Нам реально загрожує дефолт. Це неодмінно відбудеться, якщо ми дуже швидко не проведемо необхідні реформи. Для будь якої людини, яка хоч трішки обізнана з азами економіки, є абсолютно зрозумілим, що без приведення цін на енергоносії у відповідність з реаліями, ми приречені. Не може ціла країна працювати на "Нафтогаз". Уряд боїться цього? Боїться соціального вибуху? Значна частина депутатів азів економіки не розуміють? Але найгіркіша правда краща від найсолодшої брехні.

Солодка брехня полягає в тому, що продаючи газ та електрику за ціною, що є в рази нижчою від собівартості, держава діє в інтересах більшості. Це брехня. Це вигідно тільки тим, що мають великі хати та квартири, їздять на величезних дорогих автомобілях та просто дармоїдів. А найбільше користають з цього злодії, як ті, хто споживає газ за ціною 20% від реальної, так і ті хто продає його за декількома різними цінами. Простіше кажучи, людина, яка працює офіційно чи має легальний бізнес доплачує за газ злодіям. Де наш національний звір?!

Дотування енергоносіїв, ще й настільки, перш за все газу, це найгірше, що міг вигадати наш уряд. Чесно кажучи, навіть сумніваюсь, що такі рішення приймались в Києві.

Зараз за одну тисячу кубометрів газу бізнес платить більше п’яти тисяч гривень, часом і сім тисяч. І що? А нічого. Хто може -  той платить. Хто не може – шукає альтернативу. Багато підприємств малого бізнесу обігрівають свої приміщення сучасними кондиціонерами, а в сільській місцевості дровами. Проте мені не відомий ні один випадок, щоб хтось закрив свій бізнес із-за неможливості обігріти приміщення.

Те саме мусить відбутись і з рештою споживачів. Або ми платитимемо ринкову ціну, або не буде не тільки газу, але й країни.

Чую обурення – в людей нема грошей!

Відповідь:

-          А в держави є?

-          Для тих, хто дійсно немає грошей існують субсидії!

-          Чому держава (ми) має доплачувати за газ та інші комунальні послуги для мільйонів громадян, які добре заробляють і дуже часто практично не платять жодних податків.

Що має відбутись щоб ми вижили і перемогли в цій війні? До кінця опалювального сезону мусимо якось прожити як є. А далі уряд має звернутись до народу, пояснити ситуацію і одноразово! привести всі ціни у відповідність з реаліями і в нас усіх ще буде час до наступного опалювального сезону щось зробити. І не дай боже робити це поетапно або потім. Бо "потім" може і не настати. Це і буде справжня реформа економіки, бо все решта вже простіше. А щоб все пройшло м’якше і треба розбудити нашого національного звіра.

(Далі буде)


04.02.2015 Василь Мартинюк 1733 1
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1887
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1822
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1821
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5367 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1481

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

689

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

744

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

937

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

973
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1722
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3636
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10215
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26091
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10142 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7680
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

865
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1367
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

350
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1241
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

840
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1044