Про що співає соловейко або чому фірма, яку пов'язують з нардепом Солов'єм, шкодить ремонту автомагістралей на Прикарпатті (документи)

 

 

Відбулося друге пленарне засідання одинадцятої сесії Верховинської районної ради сьомого демократичного скликання.

 

На сесії депутати розглянули 20 питань порядку денного. Жваве обговорення викликала проблема ремонту автомагістралі Р-24 «Татарів-Кам’янець-Подільський», пише Фіртка з посиланням на ГК.

 

Депутати на сесії  схвалити текст звернення до начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Буджака В. С., ТзОВ «ШляхБуд-Лім» та народного депутата України Солов’я Ю.І. щодо негайного проведення ремонтних робіт на автодорозі Р-24 в межах Верховинського району.

 

Депутати Верховинської районної ради  стурбовані ситуацією із затягуванням закінчення ремонтних робіт на автодорозі державного значення Р-24 «Татарів-Кам’янець-Подільський» в межах Верховинського району, зокрема: від Кривопільського перевалу до с.Ільці Верховинського району та від селища Верховина до с. Верхній Ясенів. Ці ділянки дороги були пошкоджені стихійним паводком у 2008 році і перебувають в жахливому стані.

 

Уряд України прийняв рішення про виділення з державного бюджету коштів на проведення ремонту автомобільної дороги Р-24. Відповідно до проведених Службою автомобільних доріг відкритих торгів з проведення ремонту автомобільної дороги Р-24  та укладеного договору, виконання зазначених ремонтних робіт проводить підрядник ТзОВ “ШляхБуд-Лім”. Однак, станом на 20 липня на автодорозі Р-24 виконано ремонтні роботи на ділянках загальною протяжністю лише 5 кілометрів, які зараз зупинено з невідомих причин.

 

Крім того, Верховинською районною радою прийнято рішення від 07 квітня 2017 року «Про внесення змін до районного бюджету на 2017 рік», згідно з яким виділено кошти в сумі 100 тис. гривень на співфінансування робіт з поточного середнього ремонту моста на 43+930 км. автомобільної дороги Р-24 «Татарів-Кам’янець-Подільський», проте виконання робіт з поточного середнього ремонту зазначеного моста на даний час також не розпочато.

 

Питання ремонту автомобільних доріг, мостів є одним з найпріоритетніших для Верховинського району. Затягування з проведення ремонтних робіт на автодорозі державного значення Р-24 «Татарів- Кам’янець-Подільський» стримує соціально-економічний розвиток регіону, викликає обурення жителів району та приводить до зростання соціальної напруги.

 

Громадськість б’є на сполох та вимагає пояснення даної ситуації, інакше обіцяє перекрити дорогу державного значення і заблокувати автомагістраль до початку відновлення ремонтних робіт.

 

Верховинська районна рада вимагає від директора ТзОВ «ШляхБуд-Лім» терміново приступити до виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги Р-24 на ділянці від Кривопільського перевалу до с. Ільці. А у разі неможливості ТзОВ «ШляхБуд-Лім» з певних причин провести виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги Р-24 на ділянці від Кривопільського перевалу до с. Ільці, вимагає від Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області розірвати зазначений контракт та оголосити проведення нових тендерних процедур; просить народного депутата України Солов’я Ю.І. посприяти у виконанні робіт з капітального ремонту автомобільної дороги Р-24 на ділянці від Кривопільського перевалу до с. Ільці Верховинського району.

 

Як повідомляла днями "Фіртка", фірма "Шляхбуд-Лім", яку вважають наближеною до народного депутата від БПП Юрія Солов'я, подала до Антимонопольного комітету чергову скаргу, вимагаючи змінити кваліфікаційні вимоги до учасників тендеру в частині підтвердження досвіду виконання ремонтів доріг за сучасними технологіями та наявності відповідної до завдань техніки та обладнання, оскільки не відповідає зазначеним критеріям в умовах тендеру щодо ремонту дороги Т-09-05 на ділянці Делятин-Раківчик.

 

З таким твердженням не погоджується керівник Служби автодоріг в Івано-Франківській області Василь Буджак: "Тендерний комітет Служби автодоріг при розробці тендерної документації бере за основу Типову документацію для попереднього відбору (попередньої кваліфікації учасників торгів), розроблену Європейським банком реконструкції і розвитку, бо має за мету аби наші дороги відповідали стандартам європейських країн".

 

Крім того, в скарзі стверджується, що "Шляхбуд-Лім" нібито має досвід ремонту за сучасними технологіями. Хоча фахівці та громадські активісти відмічали незадовільну якість ремонту дороги Р-24 "Татарів – Кам'янець-Подільський", 59,5 кілометра (з 178 кілометрів якої, що на території Івано-Франківської області) виконувала саме фірма наближена до нардепа Солов'я.

 

Зокрема, ще у грудні 2015 року керівник Служби автодоріг в області Василь Буджак зазначив, що генпідрядник просто не розрахував свої сили. 

"Коли ця фірма ("Шляхбуд-Лім" - Фіртка) почала шукати субпідрядні організації, стало зрозуміло, що вкластися у об’єм коштів, передбачених проектно-кошторисною документацією неможливо, тож виникла проблема", - розповів головний дорожник області.

 

"Невиконані роботи - це ніщо інше, як недопрацювання генпідрядника, що взяв на себе непосильну ношу. Загалом було два варіанти – або вони продовжують ремонт, і скільки зможуть, стільки реалізовуватимуть програму. Або другий варіант – розривати угоду, оголошувати новий тендер та визначати нового переможця. Але оскільки це був вже жовтень, переможця ми б визначили у грудні. Саме тому ми вирішили все ж виконувати роботи", - повідомив дорожник.

 

Загалом "Шляхбуд-Лім" на дорозі Татарів-Косів не лише виконав роботи з незадовільною якістю, а ще й не спромігся освоїти виділені на 2015 та 2016 роки кошти.

 

Пізніші інструментальні перевірки продемонстрували незадовільну якість ремонту дороги Р-24 "Татарів – Кам'янець-Подільський".

 

Разом з тим, в 2016 році слідчими Слідчого управління ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області за  погодженням з Прокуратурою Івано-Франківської області було порушено кримінальне провадження № 42016090000000052 з приводу того, що  у 2015 році під час здійснення державних закупівель - конкурсних торгів щодо проведення ремонту тієї ж автомобільної дороги державного значення Р-24 була допущена до акцепту пропозиції ТзОВ «Шляхбудлім», яка не відповідала кваліфікаційним критеріям, зокрема вказане товариство не мало достатньо спеціальної техніки, обладнання та кваліфікованих спеціалістів, тобто конкурсна документація ТзОВ «Шляхбуд-Лім» не відповідала технічному завданню (що і підтвердили подальші події).

 

Крім цього у подальшому при виконанні робіт ТОВ «Шляхбуд-лім» були зайво включені витрати в акти форми КБ-2В щодо оплати проживання працівників ТзОВ «Шляхбуд-Лім» у сумі 101 994грн. та витрати на проїзд у сумі 135 591грн., що привело до розтрати бюджетних коштів на загальну суму 237 585 грн.

 

Дана кримінальна справа і надалі розслідується СУ ГУ НП в Івано-Франківській області.

 

До слова, днями, працівниками поліції на підставі Ухвали Івано-Франківського міського суду від 26.06.2017 року в межах даної кримінальної справи щодо розтрати фірмою "Шляхбуд-Лім" державних коштів вилучались відповідні документи у Службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області, які стосуються і тендеру, на якому в 2015 році сумнівно переміг "Шляхбудлім".

 

Наявність кримінального провадження щодо фірми, яка наближена до Юрія Солов'я підтверджує Ухвала суду (документ нижче по тексту).

 

Загалом дорога H-24 від Татарова через Верховину-Косів-Коломию-Городенку до кордону з Тернопільською областю має 178 кілометрів з яких "Шляхбудлім" повинен відремонтувати три ділянки загальною довжиною 59,5 кілометрів, решту 118,5 км будуватиме буковелівська фірма ПБС.

  

До слова, "Шляхбудлім" має в роботі з 2015 року  три ділянки автомагістралі Р-24 (на ділянці Татарів - Тернопільська область):

--- від 20-го кілометра зі сторони Татарова до 41 кілометра (тут "Шляхбудлім" спромігся зробити лише близько 2 кілометрів з 21);

--- від 48 до 69-го кілометра (від Криворівні до початку об'їздної дороги міста Косова);

--- від 74-го до 94-го кілометра (від об'їздної Косова, яку ремонтуватиме ПБС, до 20-го кілометра перед Коломиєю).

 

Всю іншу дорогу від Татарова до Тернопільської області (118 кілометрів) робитиме ПБС.

 

Цікаво, що "Шляхбудлім" з 2015 року свої 59,5 кілометри дороги Р-24 так і не зміг збудувати. Попри те, що проблем в фінансуванні не було, щороку підприємство не могло освоїти навіть незначні суми (що свідчить про відсутність організаціних, професійних технологічних та технічних можливостей). 

 

Загальна сума основного договору САД з ТзОВ "Шляхбудлім" складає 105 мільйонів гривень. Також заключений додатковий договір на суму 29 мільйонів гривень. Загальна сума угод 134 мільйони гривень.

В 2015 році на ремонт дороги Р-24 було виділено 75 мільйонів, проте підрядник спромігся освоїти лише 43 мільйони гривень.

У 2016 році - виділено 93 мільйони, а робіт виконано лише на 49,5 мільйони гривень.

В 2017 році виділено залишкову суму - 40,7 мільйони. Але роботи і далі йдуть "кволо". Головним чином роботи ведуться в найбільших населених пунктах (наприклад, Верховині), а там де немає сіл (а значить і електоральних інтересів Юрія Солов'я) - жодних робіт не ведеться. 

 

Текст скарги в Антимонопольний комітет від ТзОВ "ШЛяхбудлім": 

 

 

Колегія Антимонопольного комітету приймає до розгляду скаргу "Шляхбудліму" (чим зупиняє тендер та початок ремонтів доріг на Прикарпатті в сприятливий літній час):

 

 

Наявність кримінального провадження щодо фірми, яка наближена до Юрія Солов'я підтверджує Ухвала суду:

 

 

Нагадаємо, як ремонтує дороги з 10-річною гарантією ТзОВ "Шляхбуд-Лім", про що писав інтернет-ресурс  "Курс" 2 травня поточного року:

 

Відремонтовані дороги у Верховинському та Косівському районах, гарантійний термін експлуатації яких 10 років, не витримали й року.

 

Фахівці ДП «Дорцентр» на замовлення Служби автомобільних доріг Івано-Франківської області провели моніторинг технічного стану відремонтованих доріг в регіоні, зокрема, кількох ділянок автомобільної дороги Р-24 «Татарів-Косів-Коломия-Борщів-Кам'янець-Подільський». Висновки експертизи невтішні, пише Фіртка з посиланням на Курс.

 

 

За результатами тендеру Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області ремонт цієї дороги у вересні 2015 року розпочало ТОВ "Шляхбуд-ЛІМ".

 

Роботи виконувалися на території Верховинського та Косівського районів. Згідно з договором, підрядник дав на виконані роботи гарантію у 10 років. 

 

Як йдеться у звіті від 5 березня цього року, фахівці ДП «Дорцентр» обстежили три ділянки дороги.

 

 

На ділянці км 19+420 – км 41+000, що проходить через Кривопілля-Ільці-Верховину Верховинського району, роботи виконувалися з вересня 2015 року до грудня 2016.

 

На цьому відрізку моніторингова група відмітила багато дефектів, серед яких: зсув дорожньої конструкції, земляного полотна і покриття, незароблені відібрані керни, поздовжній стик і дефекти залиті бітумом, викришування, лущення, узбіччя непідсипане, вже утворилися вибоїни глибиною більше 5 см тощо.

 

Протягом вересня 2015 року-грудня 2016 року компанія «Шляхбуд-Лім» також ремонтувала ділянку км 48+000 – км 69+629, що проходить через села від Криворівні Верховинського району до Соколівки на Косівщині.

 

 

Як йдеться у звіті, на цій ділянці відсутня розмітка, у деяких місцях бар’єрне огородження споруджене зі скатів, є випуски арматури, непідсипане узбіччя, поздовжній стик викришується, на дорозі з'явилися тріщини.

 

На ділянці км 78+200 – км 94+450 (Косівський район) «Шляхбуд-Лім» розпочав роботи у вересні 2015 року і має здати об’єкт до грудня 2017.

 

Однак на відремонтованому відрізку дефекти вже помітні: викришування, поздовжні тріщини, а вздовж восьми кілометрів вибоїни довелося заробляти вже на новому покритті.

 

 

 

За даними системи YouControl, ТОВ «Шляхбуд-Лім» створене у травні 2012 року та наразі зареєстроване у селі Чукалівка Тисменицького району. Керівником та власником фірми є Моклович Ростислав Романович.

 

Однак у 2012 році фірму реєстрував Лучко Ігор Миколайович в Івано-Франківську. Лучко зараз є керівником та засновником ТОВ "Шляхбуд-ІФ", яке постійно бере участь у тендерах на будівельні чи ремонтні роботи в обласному центрі і переважно програє їх.

 

«Шляхбуд-Лім» також пов'язують з народним депутатом України Юрієм Солов'єм. Що фірма неякісно ремонтує дороги, говорили ще у 2015 році. 

 

Тоді нардеп спростував свою причетність до фірми і обіцяв особисто контролювати виконання ремонтних робіт на Гуцульщині. Також Юрій Соловей погрожував позиватися до видань, які поширили інформацію про його причетність до фірми ТОВ «Шляхбуд-Лім». 

 

Втім, за два роки Солов’ю, схоже, так і не вдалося проконтролювати ремонт дороги компанією, яку він так завзято захищав від критики.

 

...І от ця сумнівна фірма і далі хоче ремонтувати дороги на Івано-Франківщині.

 

--------

Нагадаємо, Івано-Франківська прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України, щодо ремонту доріг на території міста Івано-Франківська.



Йдеться про встановлений факт привласнення службовими особами Івано-Франківської міської ради спільно із трьома суб’єктами господарювання грошових коштів  при виконанні робіт з капітального та поточного ремонту доріг на території обласного центру шляхом внесення недостовірних відомостей в акти приймання виконаних робіт. (Очевидно, що тут мова йде про іншого "скаржника" до Антимонопольного комітету - фірму, наближену до влади в місті Івано-Франківську).



Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Після проведення експертизи буде встановлена сума збитків.

 

 

 

Читайте також:

Свободівська дорожня фірма своїми скаргами на невизначений термін зупинила ремонт автомагістралей на Івано-Франківщині

Прокуратура викрила привласнення бюджетних коштів, виділених на ремонт доріг в Івано-Франківську


22.08.2017 3493 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

629
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1816 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1110 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

314

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

721
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2924
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749