Про самобутність брехні

«Всі люди брешуть», - казав герой популярного американського серіалу. Це здається банальністю, якщо не замислитися над тим, що за тисячі років існування людства брехня незмінно супроводжувала дорослішання суспільства та розвиток культури. Можна сказати, що вона є невід’ємною складовою земної цивілізації. Заберіть брехню і цивілізація потоне у хвилях ненависті, розчарувань та демотивацій.

Брехня давно вже перемогла правду. Є підозра, що правда здалась їй іще тоді, коли мутант на ім’я Єва дурив мавп’ячих самців. В іншому варіанті брехні Єву дурила балакуча рептилія, а ще в іншому мутантів було кілька і вони, відволікаючись від правдивого процесу розмноження, дурили одне одного. Якщо тут виникне якійсь наївний правдолюбець і запитає, що ж було насправді, йому можна відповісти, що насправді серед біологічних батьків людства не було правдолюбців. Останні, в кращому випадку, просто залишилися чухати собі хвости на деревах.

Тепер, коли від тих африканських подій минули тисячоліття, брехня з інструменту виживання перетворилася на цілий самобутній світ, в якому численні різновиди брехні змагаються між собою. Є брехня старосвітська, присмеркова і волохата. Їй протистоїть брехня прогресивна, прикрашена образами майбутнього та цікавими просвітницькими побрехеньками. Є брехня жрецька, освячена іменами богів і святих, а є брехня простонародна, для звичайних кухонних йолопів та дуринд.

Прибічники різних видів брехні змагаються між собою за владу та за отримання максимальної кількості відпущеного смертним задоволення. А ще є один специфічний тип брехунів, які називаються правдоборцями. Вони переконані, що шукають правду, але та їхня правда – лише хитро закручена брехня. Навколо нас такі товсті нашарування брехні, що зняття одного шару, або ж, навіть, і двадцяти нічого принципово не змінить. Просто замість драглистої брехні принагідних політиків, чиновників або їхніх найманців, ми докопаємося до пластів брехні засохлої і страшенно твердої.

Особливий різновид брехні продукує мистецтво. Ця брехня мозаїчна, складена з перемішаних шматочків правди, давньої міфології та приправленої стилістичними соусами корисливої брехні. В мистецтві всі брехні поділяються на цікаві і нецікаві. Перші залишаються жити після своїх творців-брехунів та зміцнюють віковічний фундамент Мегабрехні. Другі вмирають разом зі своїми брехунами-невдахами.

Час від часу в мистецтві відбувається маленький збій коду і виникає острівець правди. Вся навколишня брехня миттєво мобілізується і закидує цей острівець гавном. Потім проходять десятиліття і нове покоління брехунів обережно наближається до закиданого гавном острівця та викопує трошки правди для створення нових міксів брехливого мистецтва. Тепер це називається постмодернізмом.

Страшною таємницею вважається те, що сучасні брехуни настільки виродилися, що навіть не годні продукувати свіжі брехні. Вони тепер створюють коментарі до відомої брехні, стилізують і переповідають стару брехню. А найчастіше перепаковують її у коробочки і баночки з новими яскравими етикетками. Для того, щоби споживачам багаторазово перепакованої і пережованої брехні не стало скучно, її подають за веселих обставин. Звідси політика у фестивальних форматах та гібридні трагедії в модному оформленні, які показують в зомбоящику.

Десь в далеких горах медитують люди, які вважають, що можна докопатися до первісної найглибшої брехні, яку вони називають правдивою порожнечею. Є свідки тих, хто бачив того, який знав когось, хто чув про те, як саме до неї докопалися. Як би там не було, але це породжує надію. Себто, ще одну брехню. Якось так.


19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

65
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

84
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12166 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

501

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

759

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

427
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

693
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

813