Про прикарпатського "богатиря" Тараса Бульбу

 

У начальника сектору кримінальної міліції у справах дітей Калуського МВ УМВС Тараса Бульби аж ніяк не богатирська постава, як у його літературного тезки. Проте  майор міліції, як і гоголівський герой, відзначається рішучістю та сміливістю. 

 

Про це свідчить випадок, що трапився з Тарасом Володимировичем, коли він ще працював у карному розшуку.

 

В той час  у Калуші було зареєстровано низку згвалтувань. Серед жертв сексуального маніяка були навіть малолітні діти. Міліція збилася з ніг у пошуках негідника, влаштовувала засідки, проводила рейди, але йому щоразу вдавалося уникнути викриття.

 

Одного ранку Тарас Бульба повертався автомобілем додому після добового наряду. Біля будинку він побачив молодого парубка з сусіднього під’їзду, який про щось говорив з невідомим чоловіком. Потрібно сказати, що сусід не відзначався добропорядною поведінкою, не раз мав приводу в міліцію. Але  молодого «опера» зацікавив не його персона, а незнайомця. Той зовні дуже був схожий за описами жертв на розшукуваного насильника.

 

«Я вийшов з машини й підійшов до чоловіків, представився, – згадує майор міліції. – Задав кілька запитань  і зрозумів, що незнайомий видає себе не за того, ким є насправді. Вирішив їх не чіпати, бо сили були нерівні. Повернувся до машини, дочекався, коли чоловіки розійшлися. Простежив, куди пішов підозрілий чоловік. Вочевидь, він відчув, що за ним стежать, бо викинув у кущі якийсь предмет. Я згадав, що майже всі жертви маніяка розповідали, що він погрожував їм ножем. І справді, потім виявилося, що зловмисник викинув саме ніж, аби позбутися речового доказу.

 

У той час мобільного телефону в мене ще не було, щоб викликати підмогу, тож вирішив затримувати самотужки. За кількадесят метрів я зупинився біля підозрюваного,  сказав, що необхідно записати його дані. Чоловік усе зрозумів і намагався втекти. Я його  наздогнав, почав тягнути в машину. Але той дуже пручався, ніяк не вдавалося його запихнути в салон. Тоді затягнув до себе додому. Однією рукою тримав незнайомця, іншою взяв телефон, аби викликати оперативну групу. Зловмисник цим скористався й схопив кухонний ніж, накинувся на мене. Якось скрутив його й дочекався приїзду опергрупи.

 

Дружина була вдома, спала. Спросоння подумала, що я прийшов з товаришем, але потім, коли в сутичці ми перевернули стіл, дуже перелякалася».

 

У молодого подружжя дітей тоді ще не було. Це тепер воно виховує двох синів. Чи не Андрієм та Остапом назвали? – запитую жартома. Ні, сміється Тарас Бульба. Денис ходить у другий клас, а Ромчик ще зовсім маленький, йому півтора року.

 

На професійний вибір Тараса вплинув батько. Уродженець Вінничини Володимир Бульба після армії та трудового гарту в будівельному управлінні розпочав міліцейську кар’єру саме в Калуському міськвідділі. Пройшов шлях від рядового міліціонера до першого заступника начальника УМВС України в Івано-Франківській області, став полковником міліції. Тож після закінчення середньої школи Тарас подав документи на вступ у Національну академію внутрішніх справ, але не пройшов за конкурсом. Став студентом хіміко-металургійного технікуму, вчився за спеціальністю «оператор контрольно-вимірювальних апаратів». Але юнацьку мрію про міліцейську службу не облишив і після третього курсу таки одягнув мундир курсанта міліцейського навчального закладу – Прикарпатської філії НАВСУ. Після закінчення філії отримав призначення на посаду оперуповноваженого карного розшуку в Калуський міськвідділ.  У 2004 році Тараса Бульбу перевели на оперативну роботу в обласне УМВС. Відпрацював там чотири роки, а відтак начальник Калуського МВ УМВС Віталій Ільчишин запропонував повернутися у відділ – на посаду начальника підрозділу кримінальної міліції.

 

«Недарма кажуть, що хто попрацював у Калуші, той впорається з роботою в будь-якому міськрайвідділі, – продовжує Тарас Володимирович. – Оперативна обстановка в другому в області за кількістю населення місті має свої особливості. В 60-ті роки тут будувався гігант хімічної промисловості, значною мірою руками судимих осіб, які перебували в двох спекомендатурах. З’їхалися тисячі людей з усього Радянського Союзу. Тому в Калуші появилися наркомани, коли про цю біду ще майже ніхто в області не чув.

 

Зараз діти і внуки раніше судимих осіб роблять, так би мовити, «кримінальну погоду». На сьогодні на обліку в міліції перебувають близько 20 підлітків. Кожного місяця проводимо профілактичні заходи в навчальних закладах, особливо в професійних училищах. Їх у нас два – Калуське ВПУ № 7, де готують штукатурів, мулярів та автослюсарів, і Войнилівське ВПТУ № 34, в якому вчать на механізаторів.

 

Хоча профілактика не завжди дає позитивні результати. Скажімо, була компанія хлопчаків віком до тринадцяти років – практично щодня крали, не можливо щось вдіяти з ними. Після досягнення чотирнадцятирічного віку один із дітлахів попався на крадіжках й опинився у виправній установі для неповнолітніх.  Через рік повернувся й побув на волі всього десять днів, бо знову попався на злодійстві. Вийшов з колонії й взявся за старе: недавно затримали в черговий раз. Тепер уже повинен відбути у в’язниці два роки. Його дружка помістили у Львові у виховний заклад закритого типу. Після цього в Калуші стало спокійніше. Інакшої ради на це немає. Бо все вирішується в сім’ї. Якщо батьки пиячать, крадуть – такою дорогою, дуже часто йдуть їхні діти».

 

Керівник калуського підрозділу міліції у справах дітей звернув увагу на таку проблему, як заробітчанство.  Люди в пошуках кращої долі виїжджають за кордон, залишають дітей на свої батьків. Звісно, позбавлені батьківської опіки, материнської турботи діти нерідко йдуть по життю манівцями. Останнім часом вимальовується інша тривожна тенденція: заробітчани стараються забрати дітей з собою за кордон.

 

«Недавно до нас звернулося подоружжя із заявою про те, що з дому пропав син, – розповідає Тарас Бульба. – У розмові із заявниками з’ясувалося, що хлопець зустрічається з однокласницею. Її мама приїхала із заробітків і вирішила забрати доньку з собою.  Дівчина відмовилася й втекла з однокласником з дому.

 

Батьки хлопця в розпачі: єдиний син, вчиться на відмінно. Ми знайшли цих дітей на третю добу. Вони жили в товариша у приміському селі. Дівчина  сподівалася, що мама поїде за кордон без неї, а вона залишиться тут. Але жінка таки забрала доньку з собою».


19.12.2012 1369 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1852
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1804
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1793
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5313 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2098 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1465

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

651

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

726

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

918

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

954
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1694
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3621
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10196
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26069
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10121 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7666
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

850
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1353
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

329
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1220
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

815
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1029