Про перспективи розвитку Наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО говорили в Івано-Франківську

21 червня 2011 року в приміщенні Наукового інформаційно-аналітичного Центру НАТО Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася прес-конференція на тему: «Діяльність наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Прикарпатського Національного  Університету імені Василя Стефаника: становлення та перспективи розвитку».

 

Директор Центру Олег Білоус розповів про мету діяльності та завдання Центру. Зокрема він наголосив, що Центр діє за підтримки ректорату Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Центру інформації і документації НАТО в Україні та Головного управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Пріоритетом діяльності Центру є наукові, інформаційні та аналітичні дослідження, розробки і напрацювання в галузі безпекової політики в контексті діяльності НАТО. Діяльність Центру спрямована на об’єктивне та всебічне інформування вчених, аспірантів, студентів, вчителів, учнів, структур державної влади та місцевого самоврядування, інших зацікавлених сторін суспільства про суть, завдання, діяльність НАТО, переваги і виклики співпраці України з НАТО та актуальні проблеми національної безпеки української держави. Структурно Центр складається з трьох відділів, а саме: відділу просвітницько-методичної роботи, відділу інформаційно-аналітичної роботи, відділ науково-інноваційної роботи. Кожен відділ очолюють заступники директора Центру з відповідного напрямку. До роботи Центру залучено експертів, які досліджують проблеми економічної безпеки, екологічної безпеки, політичної безпеки, військової безпеки, психологічної безпеки, соціальної безпеки, релігійної безпеки, можливості наукового співробітництва в рамках НАТО, інших міжнародних і міждержавних структур та інші актуальні проблеми

 

Заступник директора Центру з інформаційно-аналітичної роботи Ігор Доцяк наголосив, що колективом Центру за три роки проведено два соціологічних дослідження, ряд науково-освітніх інформаційних семінарів для учнів старших класів, для студентів університету, для представників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Відбувається постійна співпраця центру з регіональними засобами масової інформації. Прийнято участь в спеціалізованих програмах в ЗМІ, опубліковано інтерв'ю з керівництвом Центру в місцевій пресі, в інтернет-виданнях. Окрім, цього, заходи центру постійно висвітлюються в ЗМІ. Відбувся брейнг-ринг, організований спільно з Головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації серед ВНЗ міста. Представники Центру в складі українських делегацій здійснили чотири візити в Брюссель в штаб-квартиру НАТО.

 

Заступник директора Центру з просвітницько-методичної роботи Василь Климончук відзначив, що науковцями Центру опубліковано навчальні посібники «Євроатлантична інтеграція України: проблеми і перспективи» для студентів ВНЗ, «Євроатлантична інтеграція України» для учнів старших класів загальноосвітніх шкіл, які були висунуті науково-технічною радою університету на здобуття премії голови ОДА і голови облради за 2008 рік. Опубліковано також Бюлетень «Все про НАТО». Експерти Центру прийняли участь в десяти міжнародних конференціях, а саме, в Донецьку (4 конференції), Дрогобичі, Сату-Маре (Румунія). Івано-Франківську (3 конференції), Одесі; в шести Академіях НАТО — в Києві (2 академії), в Донецьку (2 академії), в Харкові та Дніпропетровськ; в трьох семінарах, з них — двох міжнародних наукових і одному міжнародному науково-практичному; в одному круглому столі; в одному міжнародному тренінгу та одному міжнародному тренінгу-стажуванні. Починаючи з липня 2009 року науковці Центру читають лекції для держслужбовців на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

 

Заступник директора Центру з науково-інноваційної роботи Любомир Никируй підкреслив, що колективом Центру реалізовано три наукових проекти, проведено чотири наукових конференції, з них — три міжнародні та одна регіональна, видано три номери Вісника Центру НАТО, в яких  опубліковані праці дослідників з України та з-за кордону в галузі безпекової політики. Підготовлено ряд мультимедійних презентацій, які стосуються діяльності НАТО, взаємин України з НАТО, можливостей наукової співпраці українських вчених з науковцями країн НАТО та інші. Функціонує сайт Центру, на якому можна знайти інформацію про Центр, є розділ новин, аналітичної інформації тощо.

 

Щодо перспектив діяльності, то керівники Центру відзначили, що започатковується регулярна участь представників Центру в передачах Івано-Франківської обласної державної телерадіокомпанії з питань євроатлантичної співпраці. На сайті Центру щокварталу буде розміщуватися електронний бюлетень, що складатиметься з наступних розділів: «Наукові дослідження», «Інформаційні сторінки», «Моніторинг регіональних ЗМІ», «Методичні рекомендації для викладачів, аспірантів і студентів». Готуються до друку ряд навчальних та навчально-методичних посібників, які будуть окремо презентовані. Заплановано проведення дискусій, зустрічей зі студентами, учнями, представниками влади, іншими зацікавленими особами, структурами тощо. Також започатковується проведення регулярних брифінгів для представників засобів масової інформації щодо питань діяльності НАТО, співпраці України з НАТО, викликів для глобальної та регіональної безпеки та інших актуальних проблем.


22.06.2011 2659 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1191
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2515
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2108
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2162
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6534 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2449 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

332

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1145

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1278

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1395
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

272
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

583
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2058
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26508
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

551
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10462 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8008
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

531
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

399
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

543
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

620
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1580