Привид відбудови Успенського собору

Декілька століть Успенський собор у Крилосі (територія історичного Галича) був зразком місцевої довершеної архітектури. Сьогодні від нього залишились лише фундаменти, яким загрожує остаточне руйнування.

 

Археологи та архітектори просять Міністерство культури якнайшвидше музеїфікувати і тим самим врятувати рештки унікальної пам’ятки. Політики, чиновники та церковники ж виношують думку нового будівництва на місці давніх фундаментів, аби відродити давню святиню.

Унікальний втрачений храм

 

«Успенський собор був унікальною пам’яткою свого часу. Це витвір галицької архітектурної школи, яка поєднувала у собі принципи архітектури візантійського Сходу і романського Заходу», – розповідає багаторічний дослідник Успенського собору, відомий археолог та доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини НУ «Львівська політехніка» Юрій Лукомський.

 

Давній Галич (нині територія села Крилос), який був столицею Галицького князівства та Галицько-Волинської держави ХІІ–ХІІІ ст., у часи свого найвищого розквіту, у першій половині ХІІІ ст., займав величезну територію в межиріччі Дністра та Лімниці – близько 50 км2. Успенський собор був його найбільшою окрасою та святинею, а також усипальницею князів. Саме тут, згідно з літописом, було поховано Ярослава Осмомисла, якого вважають будівничим храму. Ця подія і стала основою першої літописної згадки про собор, яка датується 1187 роком.

 

«Собор проіснував 300-400 років і за цей час був кілька разів перебудований», – розповідає Юрій Лукомський, і зазначає, що насправді науковці мають обмаль інформації як про первісний вигляд собору, так і про його перебудови.

 

«Ми напевно знаємо лише те, що він існував і мав параметри 32,5 на 38,7 метра. Жодних навіть приблизних зображень його зовнішнього вигляду чи інтер’єрів немає», – пояснює ще один дослідник Успенського собору, архітектор Василь Петрик.

Точна дата руйнування Успенського собору залишається невідомою. З писемних джерел відомо, що храм був розібраний у XVI ст. для будівництва нової Успенської катедри зі старого будівельного матеріалу.

 

Вперше локалізував та дослідив рештки Успенського собору у 30-х рр. ХХ ст. відомий український археолог Ярослав Пастернак. У 1992-1996 рр. Юрій Лукомський здійснив повторні дослідження його південно-західної частини. Масштабні дослідження пам’ятки провели археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України у 1998 році. Однак, попри численні дослідження, досі пам’ятка залишається загадкою для науковців.

 

«Вона дотепер не досліджена до кінця. Ми досі не можемо уявити собі об’ємно-просторової форми цього собору. З одного боку, ми маємо багато наукових реконструкцій, але усі вони лише гіпотетичні. Насправді є замало інформації, щоб казати, яким був цей собор», – говорить Юрій Лукомський.

Серед скупих відомостей, які все ж мають науковці, є інформація про те, що вже в середині XIII ст. він був суттєво іншим, аніж у середині XII ст. Відмінності були як в архітектурних деталях, так і в матеріалі. Причина такої швидкої перебудови – не гонитва за модою і не масштабні руйнування. Річ у тім, як пояснює Юрій Лукомський, що первісно храм був побудований з алебастру — матеріалу, який надав храму виняткової краси, але виявився абсолютно непрактичним та недовговічним.

 

«Це була єдина на території Європи така споруда з алебастру. Це був експеримент, який не вдався, бо виявилось, що це дуже ненадійний матеріал в наших широтах, адже руйнується від води. Пізніше його перебудували. Але перші 100 років він мав унікальний для всієї Європи вигляд і ним захоплювались багато вельмож», – коментує Юрій Лукомський.

 

Попри ненадійність алебастру, частина автентичного храму ХІІ ст. збереглась і до ХХ ст. Зокрема, фрагменти стін собору залишились у каплиці Святого Василія XVI ст. Окрім цього, ще Ярослав Пастернак віднайшов три фрагменти тогочасної алебастрової підлоги.

 

«Це єдина така підлога в Україні, яку сміливо можна порівняти зі збереженими зразками у Сан-Марко у Венеції», — говорить Василь Петрик.

 

Однак, за словами дослідника, вже під час розкопок 90-х років археологи виявили лише один збережений фрагмент. Після розкопок його законсервували, а з часом планують експонувати.

 

Перспективи відбудови

На початку листопада 2017 року «Міжнародний благодійний фонд Відновлення галицького Успенського собору» оголосив конкурс на найкращий проект з реабілітації фундаментів та можливості відновлення собору. Офіційна назва конкурсу – Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу проектну пропозицію «Музеєфікація з наступним пристосуванням, реабілітацією фундаментів собору Успіння Пресвятої Богородиці – пам’ятки культурної спадщини національного значення Івано-Франківської області (охоронний № 090021/1-Н) із можливістю відновлення духовного храму». 

Варіанти реконструкції Успенського собору в Крилосі

 

Благодійний фонд, який є ініціатором конкурсу, засновано у травні 2017 року. Його керівником є Зіновій Шкутяк – колишній міський голова Івано-Франківська та народний депутат України 5 та 6 скликань. Серед засновників – політики, зокрема Анатолій Матвієнко та Михайло Довбенко, голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, а також клір УГКЦ –Блаженнійший глава УГКЦ Святослав Шевчук та архієпископ Ігор Возьняк. Відновлення храму також підтримали голова Львівської ОДА Олег Синютка та голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

 

«Це не нова ідея, над нею вже довгий час думало багато людей, – розповів в ефірі ТРК «Карпати» Зіновій Шкутяк. – Ідея має два напрямки. Релігійно-церковний напрямок: якщо брати нашу Галицьку землю, то її релігійне коріння йде з Галича і в якійсь мірі — від цього собору. Державотворчий напрямок: свого часу Галич був столицею великої держави і місто було одним з найбільших у Європі. Перша і головна вимога до пропозицій — це музеєфікація цих фундаментів. Ми пропонуємо проектним організаціям, які будуть брати участь у конкурсі, подумати над створенням музею. Другим завданням є створення сучасного духовного комплексу «Відпустовий центр чудотворної Богородиці Галицької у селі Крилос».

Попри те, що організатори конкурсу говорять передусім про збереження фундаментів та так зване відновлення храму, експертне середовище переконане: йдеться не про що інше, як про нове будівництво.

 

«Поняття відновлення означає власне відбудову, і про це відкрито у приватних розмовах, вже не завуальовуючи в інші поняття, говорять ініціатори створення фонду», – говорить Василь Петрик.

 

Те, що йдеться про цілком нову споруду, можна зрозуміти і з умов конкурсу. Зокрема, серед переліку рекомендованих графічних матеріалів для подачі на конкурс є:

 

– Плани поверхів;

– План покриття;

– Характерні перетини;

– Фасади споруди;

– Техніко-економічні показники.

 

Серед іншого, у технічному завданні йдеться про те, щоб передбачити можливість облаштування необхідних площ для розміщення музею історії Галицької метрополії та розробку концепції можливості відновлення собору.

 

«Багато скептиків свого часу не сприймали ідеї відновлення собору, – зазначив, розпочинаючи засідання, очільник Прикарпаття. – Однак, об’єднавши зусилля народних депутатів, обласної та місцевої влади, духовенства і науковців, сьогодні маємо чітке бачення того, що Успенський собор буде відновлено і він стане основою для об’єднання Української церкви», – цитує голову Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука його прес-служба.

Відповідно до умов конкурсу, проектанти, охочі взяти участь у конкурсі, мають подати свої пропозиції до 30 січня. Однак у розмові з «Z» представник організаторів Василь Сенів зазначив, що зараз розглядають можливість продовження терміну мінімум до 1 березня. Переможець конкурсу отримає 100 тис. грн, власник другої премії – 75 тис. грн і третьої премії – 50 тис. грн. За словами головного архітектора Івано-Франківської області та секретаря конкурсу Миколи Дорошенка, наразі до участі зголосилось 7 фірм, однак у фонді очікують, що це не остаточна кількість.

 

Будівництво стане катастрофою для пам’ятки,  експерти

 

«Всі добре розуміють, що відбудова є незаконною, тому намагаються якось це інакше назвати. Але йдеться про будівництво, і воно неприпустиме», – говорить Василь Петрик.

 

За останній рік науковці, серед яких відомі українські та закордонні архітектори, археологи, мистецтвознавці, історики та музейники, тричі звертались до перших осіб держави з відкритими листами, якими закликали терміново музеєфікувати рештки і не допустити нового будівництва. Востаннє схоже звернення прозвучало від учасників Міжнародної конференції «Успенський собор Галича: минуле, сучасне, майбутнє», яка відбулась 14 грудня. Однак і перед тим науковці висловлювались категорично проти.

 

«Учасники конференції закликають вас припинити будь-які (приховані і неприховані) спроби незаконної відбудови Успенського собору ХІІ ст. в Крилосі, що забере у наступних поколінь можливість інваріантності наукових візій втраченої пам’ятки та може призвести до знищення автентичної субстанції дощенту і безповоротно», – йдеться у зверненні учасників Міжнародної конференції «Релігії та вірування в Русі Х-XVI ст.», що відбулась 15-18 листопада у Львові, до Президента України та Голови ВРУ.

 

Схожі за змістом звернення до очільника ОДА Львівщини Олега Синютки зробив також президент українського бюро ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць) Микола Гайда.

 

«Вони хочуть зробити новий собор, який побудують з легких матеріалів на підставці, яка начебто зберігатиме фундаменти. Це абсолютно аферистична ідея. Це цілком суперечить реставраційній етиці і усім міжнародним документам, які ратифікувала Україна», – коментує Юрій Лукомський.

 

Перший аргумент науковців – потенційна відбудова загрожує збереженню автентичних фундаментів. Як доказ вони наводять спробу відбудови собору, яку зробили у 1999 році, через що фундаменти зазнали серйозних пошкоджень.

 

«Тоді знищили третину автентичних фундаментів пам’ятки, а ще частину – залили бетоном», – розповідає Василь Петрик, і додає, що і досі на місці можна побачити вмуровані в автентичний фундамент залізні армування. Зупинити так звану відбудову майже 20 років тому вдалось завдяки активній позиції науковців та широкому медійному розголосу.

 

«Нині рештки фундаментів у плачевному стані і далі руйнуються. Їм загрожує дощ, сніг, вода, люди тощо», – говорить Василь Петрик. За його словами, попри те, що сьогодні Івано-Франківська ОДА декларує своє піклування про пам’ятку, її посадовці останніми роками не можуть знайти коштів на їхню музеєфікацію.

 

Ще у 2001 році на кафедрі реставрації архітектурної і мистецької спадщини розробили проект, що передбачав повну консервацію і музеєфікацію розкритих автентичних фундаментів. Проект також пропонував експонування віднайденої алебастрової підлоги, влаштування водовідведень та трасування рисунка фундаментів. Роботи з консервації пам’ятки розпочались у 2004 році і були цілком припинені у 2009 році через відсутність державного фінансування. Протягом десятиліття на консервацію, реставрацію та порятунок цих  пам’яток не виділяли коштів ні з бюджету Івано-Франківської області, ні з державного бюджету, що призвело до ще більших втрат.

 

«Не менш важливо, коли ми говоримо про гіпотетичну відбудову, і те, що ми не маємо уявлення, який насправді вигляд мав Успенський собор. Будь-яка відбудова – це буде фантазія на тему архітектури ХІІ століття, а це неприпустимо в реставрації. Будь-які архітектурні фантазії створять прецедент історичної фальсифікації, що різко понизить авторитет України у сфері дотримання міжнародних зобов’язань з охорони і збереження культурної спадщини», – говорить Юрій Лукомський.

 

Оскільки не збереглось жодних зображень собору, фахівці не можуть навіть сказати, скільки він мав бань. Сьогодні існує близько десяти наукових реконструкцій храму, однак жодна з них не може претендувати на те, щоб бути визнаною правдивою.

 

Наступний виклик, за словами Юрія Лукомського, – питання, а що ж взагалі потрібно відбудовувати. Оскільки церква декілька разів міняла свій вигляд, архітектори наполягають: вибирати, який саме можна було би вважати єдино правильним, некоректно і непрофесійно.

 

«Будь-яке втручання у середовище Крилоської гори зараз призведе до його втрати. Нічого спільного зі збереженням спадщини ця афера не має. Собор можна ще і сто років вивчати на рівні збору матеріалу, аби зробити більш-менш аргументовану реконструкцію», – говорить Юрій Лукомський.

 

За його словами, науковці сподіваються бути почутими на круглому столі щодо майбутнього Успенського собору, який організовують 2-3 березня з ініціативи Львівської ОДА. До того ж часу мають оголосити претендентів на найкращий проект відновлення храму.

 

Мирослава МАРТИНІВ, ЗБРУЧ


Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6436 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12150 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5797
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2956

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

479

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

381
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758