Пристрасті навколо коледжу або «Коли котові немає що робити…» (ФОТО)

 

Знаючі люди подейкують: все що відбувається на політичному рівні, відбувається «не так просто». Все воно має незриму для пересічного спостерігача економічну «підкладку». Перефразуємо відомий вираз - про що б не говорили депутати Івано-Франківської міськради на сесії – мова все-рівно йде про гроші. А якщо ні – то про піар, славу, яка теж за їх задумом колись повинна конвертуватися в ті ж самі гроші. 

 

На останній сесії Івано-Франківської міської ради в порядку денному серед інших питань було аж два (!) про Івано-Франківський муніципальний коледж. Це на додачу до кількох згадок про нього і на попередніх сесіях. Якщо в один день Івано-Франківська міська рада двічі розглядає питання, пов’язані з однією очевидно «далеко нестратегічною» структурою, значить це або спланована атака, або той випадок, про який каже відома українська приказка про «кота, якому немає що робити…». Значить, або цей коледж «комусь» став поперек горла. Комусь, хто звик до тихого болота, до зручної монополії. Й не бажає ніяких змін, ніякого свіжого вітру в освітній газузі. Або ж «хтось» хоче попіаритися на темі, пограти в захисника «невідомо чого від невідомо кого».

 

В порядку денному, зокрема, був протест прокурора на рішення міськради про договір оренди Муніципальним коледжем навчальних приміщень школи №19. Підставою для цього протесту стало подання санепідемстанції, спеціалісти якої вирішили, що навчальний процес у приміщенні 19-ої школи чомусь потребує аж двох окремих санітарних дозволів. Одного для школи і одного для коледжу. Хоча обидва навчальні заклади перебувають в одних й тих самих стінах, дихають одним повітрям та користуються одними й тими ж шкільними комунікаціями. Школа дозвіл має, але чого б і «не отримати з коледжу…», напевно помислили «санітари»?

 

Який не будь німець нічого б не второпав. Але ж ми з вами не німці, ми чудово розуміємо, що кількість виданих дозволів прямо пропорційна кількості «чиновницького щастя». А якщо ще й в «когось» впливового є пряме зацікавлення «видавити» небажану конкуруючу структуру з міста, то кількість перспективного чиновницького щастя просто зашкалює!

 

Іншим питанням був запит від депутата-бютівця Володимира Стасюка:

 

Міському голові

п. В. Анушкевичусу

 

Депутатський запит

Шановний Вікторе Андрюсовичу!

 

У попередньому скликанні міської ради сталася подія, яка суперечить здоровому глузду: на базі орендованих приміщень Івано-Франківської міської школи №19 (вул.. Хоткевича, 56) було створено приватний навчальний заклад під претензійною назвою «Івано-Франківський муніципальний коледж».

Зазначу, що коледж взявся за підготовку молодших спеціалістів на комерційній основі із спеціальностей, підготовка яких вже здійснюється іншими коледжами, розташованими в обласному центрі.

Хотів би зауважити, що починаючи з 2002 р. в Україні (і в області також) спостерігається помітна тенденція до щорічного збільшення кількості народжених дітей, а тому зменшення навчальних площ школи №19 є недопустимим, якщо враховувати той факт, що поряд розташована школа переповнена учнями – школа №22.

Окрім того, назва «Івано-Франківський муніципальний коледж» вводить в оману потенційних абітурієнтів та мешканців міста, оскільки створює ілюзію, що цей заклад не є приватним і до його заснування має безпосереднє відношення міська влада. До того ж на рекламних агітках (примірник додається) зображено цілу будівлю школи №19 та ніде не вказано, що цей заклад є приватним.

Зважаючи на викладене вище та керуючись ст..49  Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», -

Прошу Вас

  1. 1. Повідомити сесії міської ради, хто із посадових осіб виконавчої влади міста погоджував назву приватного навчального закладу «Івано-Франківський муніципальний коледж»?
  2. 2. Які заходи здійснюються виконавчою владою щодо розірвання договору оренди навчальних площ приватним закладом у ЗОШ №19 та коли оренда буде припинена?

Відповідь на запит прошу озвучити на наступній сесії міської ради.

 

Депутат  (підпис)    Володимир Стасюк

 

 

Отже, депутат-ветеран, який вже не одне скликання гріє своїм природним «депутатським теплом» крісло у сесійній залі міськради, раптом зацікавився: хто ж це дозволив назвати комерційний коледж «муніципальним»? Які ж це воріженьки насмілились в назві навчального закладу згадати давньоримське міське самоврядування? Міський голова  коротко пояснив Стасюкові, що в Івано-Франківську немає муніципії, а є міська рада. Тому ніяких обмежень на слово «муніципальний» з боку влади бути не може.

 

Цей демарш Стасюка, зрозуміло, можна було би вважати просто анекдотичним, як і багато іншого, що вилітає з його уст. Проте те, що його було чітко синхронізовано з прокурорським протестом, як мінімум «викликає запитання»…

 

Перше: для чого Стасюк підставлявся під кпини? Вкотре демонстрував колегам-депутатам і громаді свій «фірмовий» гумор, очевидно, відточений на членах колективу і студентах медичного коледжу? Навряд чи. Думаємо, що навіть самому Стасюкові відомо, що його «інвективи» знайомі всім і кожному ще з 90-их років, коли простуватий «гуморний» стиль напористих вусатих політиканів ще спрацьовував у провінційних «пацикових».

 

Друге: чому керівник коледжу нападає на своїх колег-освітян? Може відчуває конкуренцію? Адже коли медучилище після керівників Л. Мудрак та Р. Малика – «святої людини», як його і зараз називають колеги, очолив Володимир Стасюк в буремні 90-ті, то воно за відгуками знаючих людей швидко «комерціалізувалося», а ціна вступу, скажімо на спеціальність «зубний технік» тоді майже досягла ціни вступу в Медінститут. Щоправда, кажуть очевидці, були і позитивні зміни. З’явилися мультимедійні класи, кондиціонери, були відремонтовані туалети... Студенти з сіл, що доїзжали на навчання, отримали можливість проживати в приміщеннях коледжу…

 

А може це інша стратегія, яку більшість знає під гаслом «Тримай злодія!» Адже у місті добре пам’ятають історію і з землею, «відчудженою» по сумнівній схемі від Медичного коледжу під житлове будівництво, про що тоді писала місцева преса.

 

У всьому цьому варто розібратись. Ми послухали Ігоря Макарука, директора Муніципального коледжу. Він каже: «Очевидно нас бояться, тому що ми пропонуємо незвичайні речі на ринку освітніх послуг. Якби нашою метою була банальна нажива, «комерція» як кажуть деякі наші опоненти, ми б не займалися складним освітнім бізнесом, а відкрили б, наприклад, кіоски з піцою. Муніципальний коледж ми формуємо як заклад нового типу, унікальний проект з великими перспективами. Зокрема, ми беремо на себе забов’язання щороку дати на безкоштовній основі освіту тридцяти дітям – міським сиротам і дітям з малозабезпечених міських сімей. Враховуючи соціальну спрямованість проекту, міська влада погодилася надати нам пільгову оренду. Ми відремонтували класи, обладнали, вклали в це все сто тисяч гривень. Ми однозначно за кілька років виїдемо із школи, і все це залишиться тут. Невже місту не потрібний такий проект? Невже місто спроможне забезпечити всіх міських дітей з малозабезпечених сімей, сиріт,  освітою? Відповіді на ці питання очевидні. Наш проект, здається, заважає корупційним схемам, «збиває» ціни на освітні послуги. Тому міські «монополісти від освіти» так стурбувалися, звідси, я думаю, й та атака, яку організували проти нас!»

 

«Мені взагалі ця ситуація із запитом В. Стасюка дивна ще й тому, - стає більш відвертим Ігор Макарук, - що недавно коли в Калуші, в Коледжі культури і мистецтв, проходила обласна Рада директорів коледжів, то після засідання, під час неформального спілкування, так сталося, що я сидів за одним столом із паном Стасюком, ми приязно спілкувалися, він наливав мені горілку..., нічого не передвіщало таких демаршів, - я не скажу підступних, але малозрозумілих – точно».

 

Взагалі, ми живемо в час гіпертрофованої подвійної моралі. Особливо в політиці. Чомусь депутати від БЮТу так агресивно переймаються долею маленького коледжу, який декларує, і вже почав реалізовувати, соціальну спрямованість і мовчать, коли міськрада «пробачає» після «високої домовленості» тому ж БЮТУ близько 3 мільйонів боргу за орендоване приміщення поблизу Філармонії.

 

На щастя (і на диво), найбільша фракція у міській раді – фракція ВО «Свободи» - перейнялася перспективами міської освіти й дала відсіч намаганням деяких депутатів та «професійних санітарів-гігієністів» припинити діяльність перспективного навчального закладу. Можливо, завдячуючи «свободівцям» коледж й далі допомагатиме міській громаді в освітній галузі, руйнуватиме корупційні схеми і «монопольки» в такій принциповій царині розвитку міста. Ми матимо можливість побачити і оцінити, чи високі декларації колективу в майбутньому будуть реалізовані.

 

За словами ж директора вже у наступному році Муніципальний коледж підписує договори з іноземними навчальними закладами, які дозволять «розкрити» цей проект на Європу, уніфікувати дипломи коледжу з освітніми сертифікатами Європейського Союзу. Таким чином, випускники муніципального коледжу будуть одночасно отримувати дипломи державного взірця і дипломи, які дозволять їм працювати в країнах Шенгенської зони.

 

Ігор Макарук настроєний оптимістично: «Ми ще не вийшли на так би мовити «повну потужність», наразі тільки опрацьовуємо навчальні плани, нові технології, але з наступного року ввійдемо в запланований ритм. Наразі в цій ситуації з запитами, сесіями, комісіями… є для нас великий позитив. Тепер, завдяки останнім подіям, про наше існування знають всі. Ми пізнавані. Залишилося цю пізнаваність наповнити позитивним змістом, чим ми і займемося…»

 

 

 

Пркурорський протест, який сесія Івано-Франківської міської ради після звіту спеціальної комісії відхилила

 

 

 

 

 

Депутатський запит В. Стасюка 

 

Відповідь на депутатський запит В. Стасюка

 

 

Аналітична група "Фіртка-Магус"

 

 

 

 


Коментарі (30)

Депутат 2011.10.26, 13:54
Стасюк моральний у..д, це я кажу як депутат, і те що фіртка по ньому проїхалася це правильно. Хтось має зупиняти таких придурків, як Стасюк. Мені соромно знаходитися з ним в одному сесійному залі.
Кирил 2011.10.26, 14:30
Ну цікаво! Все місто знає ,що Стасюк злодій і корупціонер(в тому числі заставляє брати взятки для себе особливо наближених викладачів - останні беручи чергове приношення від батьків студентів мало крізь землю не провалюються).Знають про це і в "білому будинку". Стасюк не позиціоную себе прибічником діючого Президента -і от парадокс: ніхто не знімає його з тепленької , хлібної посади. Спробуйте дати відповідь з одного разу чому! Воістину -свій до свого по чуже!
Руслан Коцаба 2011.10.26, 15:09
І мені подобається, як у Анчоуса пітніє личко і трусяться руки, як у алкаша, - коли Стасюк у сесійному залі підходить до мікрофону! Таке відчуття, що за якусь мить наш клоун-мер обкакається... А щодо Стасюкового депутатського досвіду, то його не проп`єш, факт! Собаки гавкають, а караван іде!
Цікавий 2011.10.26, 15:11
Товариство з обмеженою відповідальністю Муніципальний коледж... Якось воно звучить двозначно. Що переважає, цікаво, в цьому проекті - ТОВ чи коледж? І запит чомусь сфотографований так, що прочитати неможливо, на відміну від відповідей, і думки негідника Стасюка нема. Дивно, хіба ні? ____________________________________________________ "ФІРТКА": скан Депутатського запиту В. Стасюка саме в такому вигляді на наш запит нам надали в міськвиконкомі. Зауваження слушне - додали розшифровку Запиту. Дякуємо за зауваження:))
О да 2011.10.26, 16:01
О да, про досвід правильно сказано, його не проп'єш, п'є чоловік п'є, а пропити не може, а на справді не має що пропивати, а він просто того не знав!!!! Скажіть це Стасюку, може пити перестане
Антихабар 2011.10.26, 16:11
От і братки-подєльнічки появилися, Стасюка захищають із відкритим забралом. Ось це і є наше славетна сучасність. Хабарництво ніхто не переможе, бо його захищають навіть не самі хабарники, а братки подєльнічки. А ти, один з другим, подивися у очі батькові чи матері, які останє віддають, ось таким Стасюкам, щоб їх дитина вчилася, а той совість втратив і готовий обібрати всіх. І в нього ще вистачає совісті до мікрофона підніматися - позорити усіх депутатів.
Чисті руки 2011.10.26, 17:18
Пропоную "Фіртці" очолити боротьбу з хабарництвом у нашому місті. Щоб усі писали на "Фіртку" про факти корупції, а журналісти давали свою оцінку. Може тоді поменшає Стасюків у Франківську
Пуцер 2011.10.27, 00:07
Я знав що Стацюк мудак, але що б на стільки... Хоча мудак він проcто мудак ні більше, ні менше. Свобода здивувала, 0_о, впряглись хоч на одну добру справу.
Знаючий 2011.10.27, 00:12
Стасючок відомий хабарник і корупціонер. Допоки такі бидлюки будуть повзати по міській раді, доти і жити будемо як третьосортна африканська країна.
Упевнений 2011.10.27, 07:51
Коцаба правильно написав що собака гавкає, а караван іде. Тобто ви собі що хочте пишіть, кричіть, волайте, а Стасюк як брав хабарі так і далі буде брати.
Зрозуміло 2011.10.27, 11:52
Зрозуміло, що хтось, десь вирішив руками депутатів міської ради поставити, раз і на завжди, хрест на муніципальному коледжі. Зрозуміло, що в цій афері, свідомо чи не свідомо, вирішили використати усіх, в тому числі і Стасюка. Аморальність його дій вражає, він вирішив відкрито вдарити по колезі по деректорському цеху. Діяв він свідомо чи ні, хто зна, але факт той що в цій ситуації його використали, і викинули, як непотрібний презерватив. Він потрапив у яму ним чи кимсь іншим викопану
Здивований 2011.10.27, 14:21
Здивувала ВО "Свобода", їх у цій інтризі намагалися використвти в темну, нажимаючи на певний соціальний аспект, використовуючи не знання молодих свободівців особливостей побудови мережі навчальних закладів, а саме Романа Онуфріїва, підкидаючи йому ідеї типу створення дитсадка чи бібліотеки у 19 школі на площах які займає коледж. І здавалося, що Роман захавав цю наживку. І було повною несподіванкою, що уже під час сесії фракція кардинально змінила свою позицію. Мабуть Роман в останій момент зрозумів, що він хаває щось не добре і що його намагаються використати в чужій брудній грі. Якщо це так то Роман росте і з нього буде політик, якщо він навчився прораховувати такі ситуації. В цій ситуації мене свобода здивувала і приємно вразила
ЄЄЄ 2011.10.27, 20:21
стасюк нехороша людина але балабока знатна триндіти вміє
ЄЄЇ 2011.10.28, 00:44
Ця балаболка, не прийняла до себе в медичний коледж дитину своєї двоюрідної сестри, бо вона таксу не оплатила. Тепер подумай хто він....!
троль 2011.10.28, 08:32
Макарук - красава! Стасюк -фуууууууу!
Стасюк 2011.10.28, 16:04
Закликаю громаду, стати на захист хабарника, і до вас звертаюся пане Анчоус, перепрошую Анушкевичус, хоч у нас не має маніціпії, але взиваю мобілізувати всіх депутатів на захист моєї чести і совісті, хоча всі думають що її не має, але я думаю що це не так. Захисту потребує "дрібний" хабарник, який працює у шаленник маштабах. Я буду ділитися з усіма. Я упевнений того що я накрав вистачить на всіх. Можу виділити спонсорську допомогу Коцабі хай жлоб, перепрошую хлоп живе і радіє життю так як я до цього робив. Я не хочу в тюрягу, як наша юля. Пожалійте мене...(йде надривний плач, який переходить у визг)
Подеревлянський 2011.10.28, 16:10
Ну що вусатий ......, поставили тебе ...... і достали ........ через ......... отвір. До цього ти всіх ......, тепер тебе ....... в захльоб. Сподобалося ......, ......... не ......... і це лише початок, ще ......... по переду. Коли всі будуть на тебе ......... і ........ на тебе ....... позорний _________________________________________________________________________________ Нецензурні слова видалені "ФІРТКОЮ"
Тамара 2011.10.28, 22:47
Прикольний навчальний заклад - в 2010 році навчали 30 студентів і аж 4 - безкоштовно! в 2011 році набрали 6 студентів!!! конкуренці Прикарпатському універституту!!!! а хто навчає студентів, які спеціалісти працюють в даному ТзОВ?? розмова про європейські дипломі і все таке... гарна казочка! тільки батьки тепер думають за яку освіту своїх дітей і яким навчальним закладам оплачувати!
До Тамари 2011.10.29, 00:08
Тамаро, гарне в тебе ім'я, але вибачєй безграмотна ти, стільки робиш помилок в тексті, це безнадійно, а намагаєшся про фахівців говорити. Не соромся, будь-ласка і татка свого не сором і не признавайся про свою початкову освіту, не сором поважний заклад
Макар 2011.10.29, 15:19
А чому ж немає думки самого звинуваченого в усіх гріхах - Стасюка? Чому цей вимучений гумор подається як "аналітика"? Чому ТзОВ "Муніципальний коледж" - це супер, а медучилище - це хабарники? І ще стільки всяких "чому"... Джинса
Гумор 2011.10.29, 16:26
Не розумію, чому я вимучений і хто мене вимучив???
Батько 2011.10.29, 16:32
Моя дитина навчається в Муніципальному коледжі, а два роки тому поступала в медучилище, то мені там таке заспівали, а дитині навіть копії документів не вернули. Я навіть незміг побачити роботи моєї дитини, за що вона отримала низькі бали. Я можу про це розказувати навіть на суді. Чому ніхто не напише що він поступив без хабара у медучилище, ніхто не напише бо таких в природі не має. А в муніципальному дитина навчається і копійки не платить
Гнат 2011.10.29, 16:33
Макаре, а ти не побачив nen позицію Стасюка? Спішив кудись? Вся його позиція в його запиті, який поданий повністю, без купюр, скорочень, від А до Я. Коледж щось намагається робити і робить - це дійсно супер, всы хто щось робить - це супер, а той, хто жвиндить і заважає - той не супер, а щось погане. Є сумніви? Я не знаю той коледж, але люди впряглися, склали гроші, сили, час життя свого. Щось започатковувати завжди складно. Тому все тут правильно, всі думки представлені і Коледжу, і Стасюка, і прокуратури з санстанцією, і висновки думаю правильні, все по ділу. Влада не повинна заважати, а решту люди самі зроблять.
Мар"яна 2011.10.29, 19:27
Гарно. цыкаво читати.
Іван 2011.10.29, 20:56
Медичний коледж, смішно навіть і водночас сумно. Я заплатив і моя донька навчається. То були для мене шаленні гроші, а що було робити коли моя дитина мріє рятувати людські життя, що я мав їй сказати. Я знайшов ті кляті гроші і дав
Читач 2011.10.30, 08:09
2 Макар. Гумор нормальний, легкий. Але справа навіть не в гуморі, головне, що тут описаний майже типовий депутат сільради (міськради, райради, облради). Таких стасюків в нас в місцевих радах 60%.
Дмитро 2011.10.30, 11:02
ВСе по ділу
PIPL 2011.10.30, 23:21
Ось вам і украінці!Не треба боятися маскалів,бійтеся своІх патрійотів-мудаків які то і роблять що душать один одного.Так було завжди,тому ми не можемо як інші народи бути едині,міцні і не зламні.А ми так..........Гавнюки,завидющі і продажні бидлюки.Кругом фальш і брехня.Файні ми ГУЦУЛИ...правда?
Дмитро 2011.10.31, 14:12
Ну що це за коледж? Набрали аж шість студентів у цьому році! ))Це невдала спроба заробляти бабло у освіті і не більше. А прикриваються благородними намірами: у них вчиться безкоштовно один студент сирота! Та в кожному коледжі сироти вчаться безкоштовно! Але не всі про це кричать. А товариство з обмеженою відповідальністю на цьому піарится. Невдахи. З пляжу їх.
Студент 2011.11.04, 17:41
Це наш коледж і він самий класний
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1959
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1860
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1855
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5487 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2153 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1509

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

743

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

796

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

998

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1004
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1768
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3679
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10256
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26146
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10182 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7712
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

897
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

205
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

262
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

379
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1276
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

883