#ПріоритетиПартій: що зробила більшість у міськраді Франківська для розвитку міста?

 

/data/blog/125068/13fdc7bd7da807a0636be36406ae87b4.jpg

 

Бюджетні кошти “Свобода” розподіляє між “своїми” фірмами. Саме так проводиться благоустрій. Заходи для піару партії оплачуються мешканцями міста. БПП “Солідарність” декларує захист зелених зон.

 


Депутат від БПП забудовує ділянку поблизу міського озера. “Батьківщина” реалізувала лише один з обіцяних пунктів. Такі підсумки аналізу пріоритетів трьох партій, які утворили в Івано-Франківській міській раді негласну коаліцію.

На початку 2016 року представники Громадського руху ЧЕСНО запропонували всім політичним силам Івано-Франківської міської ради визначити та презентувати громадськості 10 головних пріоритетів, над якими депутати працюватимуть протягом каденції.  

 

ВО “Свобода” PR за бюджетні кошти

Фракція “Свободи” у міській раді найбільша - 14 депутатів. Міський голова, частина заступників, секретар ради, більшість в бюджетній комісії - “свободівці”.  Таким чином партія отримала можливість не лише приймати ключові рішення в місті, але й майже безперешкодний доступ до розпорядження бюджетними коштами.

Пріоритети фракції “Свобода” дублюють програму Руслана Марцінківа “Івано-Франківськ 2020. Місто для життя”. Умовно їх можна поділити на соціальні, інфраструктурні та адміністративні.

Серед соціальних пріоритетів - будівництво дитячих садків, встановлення дитячих майданчиків та збільшення зелених зон.

 

“Збіг обставин”: дитсадки, сквери та дитячі майданчики на округах “Свободи”

За 25 років ув Івано-Франківську не збудовано жодного дитячого садка. Міська рада попереднього скликання зрушила з мертвої точки цю проблему та заклала кошти на будівництво 4-х дитсадків. Маючи у раді минулого скликання більшість, - “Свобода” “вибила” під свої округи два дитсадки. А йдучи на місцеві вибори, партія підхопила на знамена тему і активно на ній піарилася.

У 2016 році відкрили два нових садочки. У травні -  “Вишиванка” у мікрорайоні “Пасічна”, який коштував 26 мільйонів грн. Ініціювання його будівництва в своїх депутатських звітах вказали відразу аж два депутати-”свободівці” Роман Харук та Андрій Строїч. У приміському селіХриплин відкрили садок “Мрія” на 90 місць.

Ще два дитячі садки відкриють у 2017 році. На “вотчині” керівника фракції “Свобода” Романа Онуфріїва​в селі Угорники 3 роки зводили  дошкільний заклад за 5,2 мільйони грн. У селі Вовчинець дитсадок обіцяли відкрити до 1 вересня 2016 року, однак дотепер він ще не функціонує. На початку цього року влада заявила, що здійснюється розробка кошторисної документації для дитсадка в мікрорайоні “Каскад”. За “дивним збігом обставин” саме в цьому мікрорайоні 5 із 5-ти округів займають депутати “Свободи”.

Ще одним соціальним пріоритетом “Свободи” є встановлення дитячих майданчків. Згідно з депутатськими звітами, у місті за рік встановили з десяток дитячих майданчиків. На “свободівських” округах помпезно відкрили 3 великих майданчики.

У мікрорайоні “Каскад” на округах секретаря міськради Оксани Савчук і двоюрідного брата мера Романа Марцінківа. У мікрорайоні “БАМ” майданчик встановили на межі округів Сергія Абрам’яка і Мар’яна Вагилевича.

Щодо пріоритету зі створення нових зелених зон, то для порівняння -  станом на 2016 рік в Івано-Франківську в процесі будівництва знаходиться понад 100 багатоповерхових будинків.  Натомість, існуючих парків та скверів у місті є трохи більше 30-ти. Близько 4 мільйонів гривень витратили з міського бюджету на озеленення та роботи зі зрізування дерев та викорчовування пнів. Утримання зелених зон обійшлось у понад 1 мільйон гривень.

За 2016 рік у місті з’явилося 16 нових скверів.  У звіті департаменту ЖКГ вказано, що на нові сквери місто витратило понад 9,5 мільйонів грн. У цьому ж звіті підрядником фігурує ТОВ “Івано-Франківська дорожня служба”. Засновником цього товариства є фірма “Західполіремкомплект”. Керує нею Ірина Джус, яка балотувалась у 2015 році від ВО “Свобода” до міської ради. З цими ж підприємствами була пов’язана і секретар міськради “свободівка” Оксана Савчук. “Івано-Франківська дорожня служба” лише на підрядах з благоустрою парків та скверів отримала майже 2 мільйони гривень бюджетних коштів.

Сквери на свої округах отримали і “свободівці” - Оксана Савчук, Роман Марцінків, Василь Скиданчук, Маріана Продан, Андрій Грималюк. А на окрузі Романа Харука облаштована дамба та влаштоване освітлення у сквері на 1,7 мільйони грн.

 

Гроші за благоустрій у “свободівських” кишенях?

Серед інфраструктурних пріоритетів “Свободи” - ремонт доріг, брукування тротуарів, встановлення елементів дорожньої інфраструктури, заміна вуличного освітлення та енергозбереження.

Однією з головних тем “Свободи” впродовж останніх років є ремонт доріг та міжбудинкових проїздів - це ще два пріоритети фракції. Минулого року “Свобода” додала іще один - брукування тротуарів За 2016 рік відремонтовано 20 об’єктів на 31,3 мільйони грн. Серед підрядників теж простежується “свободівський” слід - 12 об’єктів на суму у понад 20,6 мільйонів грн відремонтувала ТОВ “Івано-Франківськавтодор”. Співзасновником підприємства є Володимир Височанський, якого в пресі пов’язують зі “спонсором” ВО “Свобода” та екс-нардепом від цієї партії Ігорем Кривецьким.

Міжбудинкових проїздів відремонтовано 57. Коштувало це місцевому бюджету 27 мільйонів. Більшість підрядів отримали все ті ж “свободівські” ТОВ “Івано-Франківськавтодор” та ТОВ “Івано-Франківська Дорожня Служба”. Вони ж брукували більшість із 37-ми облаштованих тротуарів в місті.

Стосовно пріоритету модернізації освітлення, то в звіті департаменту ЖКГ вказано, що вдалось встановити на 16 вулицях та облаштувати його в 10 дворах. Також облаштована підсвітка трьох будинків в центрі міста, що є пам’ятками архітектури міста. Облаштовують освітлення двох перехресть.

А стосовно пріоритету масового поширення енергозбереження, то в Івано-Франківську функціонує програма “Теплий дім”, орієнтована на заміну вікон у під’їздах та ”Теплова модернізація” - комплексне утеплення будинків. “Масово” вдалось утеплити лише 10 будинків  за рік.

 

Піар на ксьонзах і ЦНАПах

За рік у Франківську відкрили 3 ЦНАПи: у мікрорайоні Пасічна, мікрорайоні БАМ та Каскаді. Центри орієнтовані на територіальні громади мікрорайонів, надають понад 100 послуг. Певною особливістю відкриття таких закладів є помпезність початку їх роботи. На відкритті обов’язково присутній міський голова та депутати-свободівці, округи яких розташовані в мікрорайоні. Як і у випадку із дитсадками - розташування ЦНАПів теж співпадає з округами “свободівців”.

Ще одним обов’язковим атрибутом є присутність на відкритті священиків і супроводжується це все культурно-масовими заходами.

Стосовно електронізації процесу надання довідок, то на оновленому сайті міста з’явився розділ “Електронні послуги”, де можна замовити різні документи. За рік роботи ресурсу іванофранківці скористались такими послугами майже 70 000 разів.

У роботі депутатів “Свободи” чітко простежується ряд незмінних тенденцій: в межах округів кожного із “свободівців” обов’язково здійснювались роботи з благоустрою, ремонт дороги, міжбудинкових проїздів, встановлювався дитячий майданчик чи брукувався тротуар. Відкриття проводяться помпезно із залученням чиновників вищих рівнів.

Проведення акцій, родинних свят, новорічних і різдвяних подій в дворах, висвітлення діяльності міського голови та членів партії “Свобода” насправді фінансувалось з міського бюджету. Журналістка Марія Гаврилюк у своєму розслідуванні довела, понад 5 мільйонів гривень з міського бюджету пішли на промозаходи міського голови і “свободівців”. Тобто за гроші місцевих жителів “Свобода” фінансує свою рекламну кампанію.

 

“Солідарність” іде супроти своїх пріоритетів?

Фракція Блоку Петра Порошенка “Солідарність” в Івано-Франківській міській раді налічує 9 депутатів - друга за чисельністю. У місцевій пресі її охрестили “фракцією забудовників”, оскільки 5 із 9-ти депутатів “Солідарності” ведуть будівельний бізнес. Саме через проблему забудов в зелених зонах міста фракція порушила одразу два свої задекларовані пріоритети.

Ось 10 пріоритетів БПП, які партія надала ЧЕСНО на початку року.

Представники фракції “Солідарності” зробили великі акценти на соціальній та культурній сферах. Першим пріоритетом фракції є підвищення рівня екологічної свідомості жителів міста та забезпечення вимог Генплану міста щодо озеленення, створення нових та збереження існуючих скверів. І якщо депутати “Солідарності” проводили екологічні акції, то частину пріоритету щодо дотримання вимог генплану стосовно збереження зелених зон  - не зовсім.

Депутат міськради від “Солідарності” Микола Ковальчук відзначився в скандалі стосовно будівництва площею в 1,8 га в рекреаційній зоні поблизу міського озера.

Фото з сайту КУРС

Його фірма -  “Вамбуд”, будує в зеленій зоні біля озера. Проти забудови виступили активісти кампанії “Вільне Озеро”.  Під тиском громадськості створена тимчасова слідча комісія з депутатів міської ради, яка мала вирішити питання незаконних забудов навколо міського озера. Однак, комісія так і не змогла досягти компромісного варіанту між громадою та забудовником.

Фірма Ковальчука пропонувала ділянку у 1,8 га розділити на дві - на одній завершити будівництво трьох будинків, а на іншій - власним коштом зробити сквер для міста. Громадськість такий варіант не задовільнив адже вся територія забудови, згідно з Генеральним планом, вказана як зелена зона.

Начальник відділу Генерального плану міста Артур Прокіпчук, пояснив, що територія, де будує Ковальчук, має цільове призначення території зелених насаджень загального користування. Перевести її під житлову забудову -  неможливо. Документи ПП “Вамбуд” видавались на будівництво спортивно-оздоровчого комплексу. Отже - потенційно, будівництво є незаконним. Це порушує ще один пріоритет, зазначений фракцією - “здійснення охорони і контролю за раціональним використанням земельних ресурсів”.

Помічені представники фракції і у скандальному голосуванні за розробку ДПТ на території промзони вулиць Крайківского-Макогона-Промислова. Четверо з дев’яти депутатів фракції підтримали таке рішення.

 

Більшість пріоритетів фракції реалізовано частково

До пункту “будівництво та реконструкція об’єктів соціальної сфери” можна відзначити лише облаштування пішохідної зони та парковки в місцевій інфекційній лікарні, якій посприяв Петро Шкутяк.

Частково реалізований пріоритет “самоорганізація населення і допомога у створенні ОСББ”, який втілювали депутати Володимир Яблонь та Сергій Палійчук - проводили консультації та організовували створення ОСББ.

Так само не повністю вдалося реалізувати ще два пункти пріоритетів - впровадження енергоощадних програм та відновлення інженерних мереж. Депутати фінансували з депутатських фондів ремонти підвалів, дахів, та ініціювали на своїх округах впровадження програми із заміни вікон. Запровадження енергоощадних технологій, наразі, є важливим, тому доцільно би було ситуативні дії перевести в системну програму.

 

Голодування за спорт - ціна пріоритету фракції

Успішнішими були члени фракції “Солідарність” у двох останніх пріоритетах - капремонті доріг та розвитку спорту в місті. На округах депутатів від “Солідарності” відремонтовано 5 доріг та міжбудинкових проїздів. А розвитку спорту сприяв депутат Андріан Волгін, лобіював передачу в комунальну власність приміщення спортивного комплексу, де мають облаштувати секції для дітей. Зробив він це у досить цікавий спосіб - оголосивши сухе голодування.

Фото з сайту Galka

Інші пріоритети здійснені в повній мірі. Депутати фракції долучались до проведення культурно-мистецьких заходів, не було проведено жодної ініціативи з бізнес-розвитку міста, також не створено, задекларованого в пріоритетах культурного центру.

Загалом, у “Солідарності” не спостерігається чітка і лінійна робота по задекларованих пунктах. Частина пріоритетів не реалізується взагалі, а частина представлена лише ситуативними активностями. Немає чіткого прояву активності фракції в плані ініціації чи реалізації програм чи системних дій. У роботі депутатів фракції спостерігається більше індивідуальної, не налагодженої з іншими колегами по фракції, діяльності що, очевидно, не дає можливості реалізувати задеклароване.

 

ВО “Батьківщина”. Пліч-о-пліч зі “Свободою”?

Як і фракції “Солідарності”, “Батьківщині” приписували участь у неформальній коаліції зі “Свободою”. На відміну від “Солідарності”, дружба між “Батьківщиною” і “Свободою” простежується в офіційній підтримці Руслана Марцінківа у другому турі місцевих виборів Юлією Тимошенко та післявиборчими кадровими призначеннями. Фракція налічує лише 4 депутати.

Серед поданих “Батьківщиною” пріоритетів більша частина співпала з пріоритетами ВО “Свобода”. Серед них - ремонт доріг, облаштування тротуарів, модернізація вуличного освітлення, впровадження енергозберігаючих програм, облаштування скверів та дитячих майданчиків.

Серед реалізованих пріоритетів - сприяння самоорганізації мешканців і створення ОСББ. Але лише депутат Стефан Магас цю тему зробив першочерговою. Фактично він був ініціатором створення найбільшого в місті ОСББ - “Китайська стіна” та системно проводив зустрічі з мешканцями, де консультував франківців щодо створення ОСББ.

Фото зі сторінки ОСББ “Китайська стіна” у Facebook

Що ж до інших наданих фракцією пріоритетів - то реалізовуються вони дуже слабо. У сприянні бійцям АТО депутати лише виділяли незначні кошти з депутатських фондів. Лише дві вулиці були відремонтовані на округах “батьківщинівців”. Модернізацію вуличного освітлення провели лише на окрузі Василя Ревчука - освітлена лише одна вулиця. Встановлення бруківки було проведено на трьох вулицях, а сприяння розвитку галузей освіти, культури та спорту було реалізоване лише у плані дофінансування встановлення дитячого майданчика Русланом Терешком та допомозі у перевезенні дітей однієї з шкіл Ярославом Горбовим. Під програму утеплення будинків потрапив лише одни дім, що знаходиться на окрузі депутата - “батьківщинівця”.

Стосовно пріорітету “будівництво об’єктів соціальної сфери”, то в 2016 році представники фракції були не надто активними. Вдалось лише дофінансувати з депутатського фонду зведення спортмайданчика в ЗОШ №11. Проте, в коментарі Громадському руху ЧЕСНО, депутат Василь Ревчук зазначив, що в 2017 році буде здійснюватися робота над складанням кошторисної документації для будівництва навчально-виховного комплексу на території мікрорайону “Опришівці”, до якого увійде новий корпус школи та дитячий садок. Наразі, зі слів Ревчука, питання розглядається на гуманітарній комісії.

Загалом, фракція “Батьківщини” у міській раді є не надто дієвою в плані реалізації  впровадження в життя задекларованих пріоритетів.

Співставлення задекларованих рік тому пріоритетів партій із їх реальною діяльністю у міській раді дав не надто помітний результат. Задекларовані пріоритети мали б співпадати із запитами громади, тому менш чисельним фракціям варто би було провести ґрунтовні соціологічні дослідження чи хоча б опитування, аби досягти максимального результату з обмеженим ресурсом.

Виглядає так, що лише “Свобода” реалізовує пріоритети. Однак, користуючись тим, що має в своєму розпорядженні 14 депутатів, міського голову та керівників структурних підрозділів міськвиконкому, фракція активно піариться на здійсненні робіт за бюджетні кошти, здійснює благоустрій на округах своїх депутатів та активно привертає увагу до них, проводячи культурно-масові заходи та інформаційну кампанію. Окрім того, частина робіт, що здійснюються в Івано-Франківську, виконується фірмами, наближеними до партії.

Щодо інших партій - то тут помітний великий відрив у реалізації задекларованих пріоритетів. У порівнянні зі “Свободою” в реалізації пріоритетів “Солідарністю” помітна незлагодженість у роботі депутатів, та ситуативна діяльність на власних округах. Немає чіткої одностайності у діях та рішеннях серед членів фракції.

Щодо “Батьківщини”, то серед членів неформальної коаліції депутатам цієї фракції вдалося здійснити ще менше. Попри співпадіння пріоритетів “Батьківщини” з пріоритетами “Свободи” - депутатам повноцінно вдалося реалізувати лише один - впровадження створення ОСББ.

 

Автори:

Віталій Світлик, координатор руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області;
Михайло Джогола, аналітик кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО.

 

Фото на кавері: styknews.info


03.02.2017 1428 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

647
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1888 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1122 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

545
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6897 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11377 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

325

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1061

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1105

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1101
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

270
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1072
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

842
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

736
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2943
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4429
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18434
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

304
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

345
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

657
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

763