Прикарпатські спиртовики стали на захист Ніни Гаркави

 

/data/blog/74133/f1ffa93849bc3e05fc72d224c93cf411.jpg

 

Останнім часом навколо конкурсу на заміщення посади директора ДП "Укрспирт" розвернулася справжня інформаційна війна.

 

Днями профспілкова організація державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" вимагає скасування результатів конкурсу з відбору директора ДП, у фінал якого минулого тижня вийшли Ніна Гаркава та Анатолій Далибожик, пише Фіртка.

 

Як повідомив голова профспілки "Укрспирту" Роман Сметанюк, у біографії цих кандидатів у спиртовій галузі "дев’ять кримінальних проваджень на двох".

 

Натомість трудовий колектив Івано-Франківського обласного державного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості називає подібні інсенуації нісенітницями та чорним піаром.

 

Прикарпатські спиртовики навіть написали і надіслали листа до Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка, в якому спростували усі звинувачення на адресу Н. Гаркави.

 

Наводимо текст листа повнястю:

"Широкого розголосу набрало оголошення результатів конкурсу на заміщення вакантної посади керівника ДП «Укрспирт». Звісно, дана подія не могла не спровокувати сплеск чорного піару від осіб, котрі не змогли здобути бажаної перемоги в цьому конкурсі. Як результат – поява різного роду «чорнухи» в деяких мережевих виданнях. Окремої уваги заслуговує псевдо-журналістське розслідування, опубліковане на ресурсі «Главком» (glavcom.ua) з назвою «Укрспирт». Прозрачный конкурс с мутными кандидатами» за підписом Андрія Осипенка, яке передруковане деякими іншими інтернет-виданнями. Дана стаття переповнена неправдивою, неповною та перекрученою інформацією, спрямованою для спотворення суспільної думки як про осіб, що перемогли в цьому конкурсі, так і про бажання влади проводити будь-які реформи в спиртовій галузі загалом. Мета очевидна – збереження контролю за галуззю, а відповідно і прибутків для осіб, чиї «ставленики» не пройшли конкурсний відбір.

З огляду на це, викладені в статті glavcom.ua відомості бажаємо спростувати наступним.

В даній статті в першу чергу А. Осипенко натякає на непрозорість та необ’єктивність проведення конкурсу. При цьому повністю замовчується сама процедура його проведення. З цього приводу Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський в інтерв’ю ІА «Укрінформ» пояснив таке: «Два з трьох етапів відбувалися у присутності ЗМІ. Перед об’єктивами телекамер комісія приймала рішення щодо допуску кандидатів та проводила фінальне голосування з оголошенням фіналістів. Щодо самої комісії, то до її складу увійшли спеціалісти відомих рекрутингових, аудиторських та консалтингових компаній — Delloite, Pedersen&Partners, HRM та інші. «Вони цінують репутацію своїх компаній і не стануть ризикувати її втратою через конкурс в «Укрспирті». Важливо, що конкурс був максимально відкритим для ЗМІ. Я за останні тижні особисто кілька разів відповідав на запитання журналістів у прямому ефірі. Представники ЗМІ перебували на засіданнях комісії.».

Головним критерієм відбору, на відміну від того, який припускає А. Осипенко в статті для «Главком» були за словами Я. Краснопольського:

«На посаду директора підприємства комісія обирала людей, які готові ефективно реформувати галузь. Комісію цікавило вирішення системних проблем, що накопичилися. А це корупція, відновлення роботи підприємств, створення робочих місць, збільшення мотивації для співробітників, технічна модернізація та реструктуризація».

Крім того, важливою обставиною є посилення відповідальності майбутніх керівників. Адже запропонована ними стратегія розвитку того чи іншого ДП стане основою його трудового контракту: «Тільки-но справи керівника увійдуть в суперечність із його деклараціями, з’явиться законна підстава для звільнення».

Що стосується безпосередньо особи самої Гаркавої Н.М. та її діяльності на Івано-Франківському ОДОСП, слід сказати наступне.

Н.М. Гаркава була ефективним директором Івано-Франківського спиртоб’єднання і двічі, в порушення законодавства про працю, була звільнена з роботи за вказівкою колишнього керівництва ДП і концерну Укрспирт, а саме «бігуна Лабутіна». Впродовж 2014 року колектив неодноразово звертався до керівництва Мінагрополітики та Кабінету Міністрів щодо системних зловживань в ДП Укрспирт і неправомірних дій щодо звільнення з роботи п. Н. Гаркавої. Справа на розгляді у Верховному суді України.

Як колишній заступник керівника концерну Укрспирт з питань економіки і губернатор області, Н.М.Гаркава має великий досвід керівництва не тільки окремим підприємством, але й спиртовою галуззю в цілому, зможе організувати команду фахівців для очищення ,стабілізації і розвитку спиртової галузі України.

Відразу після незаконного звільнення Гаркавої Н.М. з посади керівника Івано-Франківського ОДОСП в квітні 2014 року, Лабутін М.Ю., який в той час був керівником ДП «Укрспирт» відрядив на підприємство комісію з підпорядкованих йому працівників та поставив їм чітке завдання: провести ревізію на підприємстві та відобразити в акті порушення господарської діяльності за час керівництва підприємством Гаркавої Н.М. Таке завдання поставлене в зв’язку з оспорюванням Гаркавою законності свого звільнення в судах.

При дослідженні купівлі зерна сої, яке ніби то нанесло збитків державному підприємству на суму 30,6 млн. грн., автор статті забуває згадати, що підприємство не заплатило жодної гривні за дане зерно, а відтак не зрозуміло, в чому полягає сам збиток.

«Таємниче» списання грошових коштів в сумі 582,4 тис. грн. в користь ТОВ «Стан» автором ототожнюється з Гаркавою Н.М., хоча ця оплата відбулась більш ніж через 2 місяці після її звільнення. Саме Гаркава Н.М. як заявник ініціювала порушення кримінального провадження по даному факту в органах МВС.

«Масове незаконне звільнення» працівників, про яке вказує А. Осипенко в своїй статті було спростоване судами, які підтвердили законність звільнення працівників.

Серед приписуваних Гаркавій Н.М. порушень є також кримінальне провадження по факту відпуску на ТОВ «Галичина-Табак» продукції на суму 7,8 млн. грн. Знову ж таки, замовчується автором статті той факт, що саме Гаркава Н.М. в період свого керівництва виявила цю недостачу, зібрала доказову базу та передала в правоохоронні органи. Важливо, що заява за її підписом і стала підставою для порушення кримінального провадження.

Що стосується невідомого нам кримінального провадження від 12.08.2014р. по факту протиправного відпуску підакцизної продукції, то як вже згадувалось раніше, період відкриття даного провадження абсолютно не співпадає з періодом роботи Гаркавої Н.М. на Івано-Франківському ОДОСП.

З всього наведеного можна зробити один висновок: бажання очорнити постать Гаркавої Н.М. лицемірним перекручуванням фактів після оголошення результатів конкурсу на заміщення посади керівника такого крупного держпідприємства як «Укрспирт» є нічим іншим, ніж агонією сил, які бояться втратити контроль над спиртовою галуззю та залучають всі доступні способи чорного піару заради збереження місця біля «кормушки».

З огляду на необхідність викорінення системної корупції в ДП Укрспирт, економічного зміцнення діючих підприємств і пошуку нових шляхів розвитку, важливо було б провести публічне обговорення двох претендентів на посаду керівника ДП Укрспирт, за їх участі, в колективах спиртової галузі. Таке призначення було б прозорим, фаховим і відповідало б вимогам Революції Гідності".

 

Нагадаємо, конкурсна комісія при Міністерстві аграрної політики та продовольства відібрала двох претендентів на посаду керівника державного підприємства "Укрспирт": прикарпатців Ніну Гаркаву та Анатолія Далибожика.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Спиртовики Прикарпаття висловили свою підтримку кандидату на посаду голови "Укрспирту" Ніні Гаркаві


09.04.2015 599 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

875
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

676
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1789
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3117
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2501
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2485

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

139

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

672

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

639

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1512
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

265
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

609
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

568
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

270
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

334
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26974
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

793
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19625
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

367
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

354
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

682
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1179 1