Прикарпатські політики про Помаранчеву Революцію і не тільки...

 

Рівно сім років тому в Україні, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів виборів Президента, розпочалися протесні акції громадянської непокори, які в результаті увійдуть до історії під назвою Помарчанчева революція.

 

Хоча зараз цей історичний момент в житті країни вже потроху зникає із підручників історії... Ми вирішили поцікавитись в активних учасників тих подій їхніми думками стосовно Дня Свободи та Помаранчевої революції.

 

Юрій Соловей, депутат міської ради: Помаранчева революція, як на мене - це один із символів нашої держави, яка чітко ознаменовує її за межами. Вона згуртувала навколо тих цінностей, які хвилювали та будуть хвилювати кожного українця. Шкода, що тільки Помаранчева Революція об'єднала таку велику кількість людей для відстоювання інтересів. Я думаю, що подібних масових заходів у нас повинно бути якомога більше.


Якщо говорити відверто, сьогодні українець вибере пліткування на вулиці, аніж вихід на вулиці...хоча ми рухаємся до авторитарної країни. Сьогодні передумови до того, щоби суспільство об'єднувалося і показувало свій протест є неменшими, аніж сім років тому.


Така революція конче була необхідна Україні...це був тільки початок на шлуху становлення громадянського суспільства.


Усім слід розуміти, що окрім народу ніхто нічого не змінить і на месію не треба надіятися. Нам треба разом об'єднуватися і робити усе можливесво для відстоювання інтересів.


 

Володимир Олійник, депутат обласної ради, колишній голова страйкового комітету ІФНТУНГ: Помаранчева революція зі своєю демократичністю й толерантністю була репетицією справжньої народної революції, бо дала людям їх основні свободи. Ми тоді говорили «свободу не спинити» і сьогодні так говоримо.


Чинна влада діє без ривків, вона повільно стискає пружину. І вже несолодко живеться пересічному українцеві, який нині не може купити те, що міг ще купити два роки тому. Вибух можливий, проте народ ще не дозрів...


Насправді є питання чи революція чи ні, але ця подія державу перевернула. Я думаю, що цей народ уже не зламати і не спинити. Так їх дістало уже...але вони знають як і що робити. Я впевнений, що зроблять - це питання тільки часу...


Святкувати День Свободи варто. Адже це був переломний момент у свідомості людей. Це така подія, після якої люди живуть трошки інакше, дихають інакше, з владою спілкуються інакше, права свої відстоюють інакше... Майдан — найвеличніша знакова подія часів незалежности Української держави.

 

 

Микола Зелінський, депутат обласної ради, ВО «Батьківщина», колишній координатор «Студентської хвилі» Івано-Франківської області в місті Києві:  Помаранчеві майдани стали полем битви між обкраденим народом і тими, хто розкрадав народну власність, бізнесом, який усвідомлював небезпеку, та донецьким кримінальним кланом, між тими, хто хотів будувати справді Українську національну державу, і тими, хто бачив її як придаток Росії...


Як на мене, Помаранчева революція мала чимало досягнень, серед яких — відсутність громадянських конфліктів усередині України, досвід проведення демократичних парламентських виборів, встановлення відносно демократичного режиму, поступове зближення з ЄС і утвердження відносної свободи слова. До поразок я б хотів зарахувати поширення корупції, нездатність позбутися залежности від Росії, невдалу євроінтеграційну політику, відсутність незалежної та справедливої судової системи, низький рівень життя населення, неефективну економічну модель та нездатність вступити до НАТО.


Це ж треба, щоб Україні так не пощастило з людиною, яка на Майдані проголошувала одні гасла, а після Майдану відразу їх забула та замінила всіх соратників по революції у своїй команді на ворогів цієї революції. В. Ющенко своїм катастрофічно неефективним керуванням привів до влади Януковича і його команду з Партії регіонів. Команду, яка розпочала згортання демократичних інституцій в Україні, напад на українську мову та культуру і повномасштабне переміщення в бік Росії. Команду, яка не розв’язує соціально-економічних, житлово-комунальних проблем, не бореться з економічною кризою, а займається політичними репресіями проти лідерів опозиції з метою відвернути увагу громадян від реальних та повсякденних проблем.


Помаранчева революція та сьогоднішні акції протесту підприємців, пенсіонерів, «чорнобильців», «афганців», акції на захист лідерів опозиції є перспективними проявами, які випереджають великий народний бунт. Бунт, у результаті якого український народ отримає черговий шанс на краще майбутнє, і цього разу ми свого не проравимо.

 

Руслан Марцінків, Секретар міської ради, один із організаторів Майдану в Івано-Франківську: Щоб там не сталося і щоб там не говорили, це є день святковий і його треба відзначати.  Помаранчева революція - це наше натхнення, наше піднесення. Коли згадую як ми відправляли людей на Київ, ті усі події... А чи потрібен був Майдан чи ні, покаже час...

 

 

 

спогади Помаранчевої революції у Франківську

 

 

Помаранчева революція — кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді — грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими переміг його суперник — Віктор Янукович.

 

Акція почалася 22 листопада 2004, як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів. Основною базою об'єднаної опозиції стали західні і центральні регіони країни, у той час як Віктора Януковича підтримав Схід і Південь України. Громадська думка західних країн була переважно на боці української опозиції. Для захисту своїх демократичних прав до Києва приїхало сотні тисяч людей зі всієї України Основним результатом революції було призначення Верховним судом повторного другого туру президентських виборів (не передбаченого прямо законодавством). Внаслідок компромісу, досягнутого фракціями Верховної Ради, після призначення повторного другого туру виборів були прийняті зміни до Конституції, які отримали назву Конституційна реформа 2004.

 

Конституційна реформа зменшила повноваження президента, і, таким чином, знизила рівень значущості спірних президентських виборів. За результатами голосування у повторному другому турі виборів перемогу одержав Віктор Ющенко. Зміна правлячої еліти України, що відбулася в результаті «Помаранчевої революції», і пов'язана з цим переорієнтація внутрішнього й зовнішньополітичного курсу країни дали привід багатьом спостерігачам говорити про чергу «кольорових» революцій, що почалася зі зміни влади в Сербії та продовжилася в Грузії, Україні та Киргизстані, намагатися знайти аналогії між ними та визначити ті держави, у яких можливе повторення «кольорових» революцій. Зі свого боку, влади країн, які називалися як потенційні об'єкти застосування «революційного досвіду», почали певні контрзаходи для недопущення цього.


Ростислав Ковтун

використано матеріали Петра ПАРИПИ, Оксани ПРОЦЮК


Коментарі (2)

Пес 2011.11.22, 18:30
Фіртка!!! Шоза кумпанію ви тутай зібрали. Соловейко, Олійник??????? Соловейко взагалі за Ригіони перся! Він з ригіоналом Мірошниенком і зараз по різних телешоу тусує. Бігає туда-сюда, де тепліше. Тепер до Кличка прибивсє, бо більше нікому не потрібний.
Аня 2011.11.23, 19:50
Соловейко - патріот, справжній. А це ваш Олійник зі шкутяками давно на регіони працюють
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1923 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1076

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1108
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

44
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1080
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

39
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663