Прикарпатська знахарка словами рятує від зміїних укусів

 

У Шибеному змії — звичне явище. У Карпатах їх багато, місцеві ходять горами в гумаках, плазунів не бояться. А якщо й станеться якась халепа, вкусить змія, то всі йдуть до баби Васюти — Василини Палійчук. Кажуть, вона вміє заговорювати. Погану твар, погану твар…

 

У карпатських селах потрапити до потрібного обійстя простіше-простого — усі всіх знають. Але Шибене (Верховинський район) розташоване у прикордонній зоні, тому спершу доведеться на перепускному пункті показати прикордоннику паспорт і сказати ціль візиту.

 

Він усе запише в журнал, усно передасть інформацію по рації, а вже потім покаже голубу хатину баби Васюти — десь там на горі. У селі про Василину Палійчук відгукуються дуже добре, поважають. Сонце вже ледь чіпляється за верхівки гір, але надворі досі пече, лише зрідка звідкись завіває прохолодою.

 

На обійсті баби Василини тихо. На мить завзято розгавкався руденький кудлатий песик, потім стих. Може, відчув, що прийшли з добром? Вікна, двері відчинені, а господині нема. «Васюта десь пішла під ту гору, щось їй там треба робити, — каже старенька жінка з сусідньої хати. — Або коло лісництва: там загорода зламалася, може, туди пішла лагодити».

 

Здаля наближається низенька старенька жіночка. Яскраве легке вбрання, масивні срібні сережки у вухах з зеленим каменем, на шиї така ж підвіска. Йде, посміхається. У руках несе великий оберемок скошеної трави. Така собі позитивна бабуся.

 

До хати баба Василина не запрошує — сонце сідає, а на дворі ще багато роботи. Вона складає траву та водночас розповідає. Заговори від зміїних укусів? Дуже просто. Каже, що для найпершого та найвірнішого замовляння-лікування треба мати коло себе зубок часнику, голку, потім вимовляти «спеціальні» слова та проштрикувати голкою часник.

 

«Лойгош чи лойгошка, замнісця, зам­нісця, заклинаю погану голову, погану голову, погані очі, погані очі, погану твар, погану твар, погані зуби, погані зуби, погані губи, погані губи, поганий язик, поганий язик, най корові помагає (чи людині — Авт.), а вона най сі розсідає, — швиденько промовляє баба Васюта та проштрикує уявний часник. — Тепер ту голку з часником треба разом потовкти, скропити чоловічою чи жіночою сечею та змастити рану». Жінка каже, що цього заклинання її навчила мати, а ту — її мати. І взагалі так здавна робили тут у горах. Ще говорить, що змій не треба боятися, бо вони також Божі тварі. От, її змії ніколи не кусали… «Нині люди тих змій самі ловлять, особливо, гадюк, — розповідає баба Василина. — Кладуть у банки та продають за 100 грн . Інші купують, а потім мочать їх у горілці, настоюють і п’ють. Кажуть, від раку».

 

«Укушені» до неї приходять нечасто. Хоч недавно невістку лікувала, а потім ще одного чоловіка. Не встиг той зірвати кілька ягід, як його вкусила змія. От і примовляла. Хоча, за її словами, не кожному то допоможе.

 

«Колись брата на дорозі така маленька вкусила, — пригадує старенька, — то мама примовляли, але нога й далі пухла, аж мусів їхати до іншої знахарки». Від смачного погляду Заодно бабця розказала й заклинання від такого собі зміїного ока. Каже, що інколи людина, навіть нехотячи, може іншу вректи — «бо так смачно на тебе гляне…».

 

«То треба зачерпнути протічної води, взяти сірники та ніж, — примовляє знахарка. — А далі запалювати кожну сірничку та рахувати: не один, не два, не три, не чотири, не п’ять, а далі назад до одного. Потім ту воду перехрестити, вмитися, відсьорбнути й вилити позад себе. Раз так сусідку ратувала, бо та говорила зі своячкою, а потім як підняла ґвалт, що вмирає, аби їхати до лікарні. Зробила таке — їй пройшло».

 

Збирає баба Васюта й цілющі трави. Каже, багато в неї звіробою виросло і де‑не-де можна знайти траву під наз­вою — змієвона. Зелена, з гострими листочками, без квіточок. До змій, окрім назви, змієвона не має жодного стосунку, а от людині, як шлунок болить чи тиск високий, то може допомогти. Але то треба вміти заварювати. Наостанок вирішила запитати, а чи нема якогось спеціального замовляння-оберегу, аби ті змії взагалі не кусали?

 

«Є, — сміється Василина Палійчук. — Взуватися треба добре!». До речі У деяких селах Литви серед інших домашніх тварин тримають вужів. Там існує повір’я, що вони приносять до оселі щастя та відганяють злі сили. Тому для них завжди ставлять блюдечка з молоком. Не рідко у тому молоці вужі й сплять.

 

За словами фахівців обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, великої проблеми зі зміями на Прикарпатті немає — мовляв, звичайне сезонне явище.

 

«Укуси деяких змій взагалі не дають ніякої реакції, окрім добрячого переляку, — говорить головний лікар центру Володимир Похмурський. — Людина може перебувати під спостереженням у лікарні або успішно лікуватися вдома. Крім того, всі районні лікарні повністю забезпечені протизміїними сироватками.

 

До речі, за даними центру, за перше півріччя цього року по області зафіксовано 19 випадків укусів змій. Більшість із них — з «грибних» районів: Богородчанський — п’ять випадків, Рожнятівський — чотири. Минулого року на цей час уже було 25, за цілий рік — 63. Смертельних випадків не було. Якщо вас укусила змія, то лікарі радять пити багато води, аби вивести отруту з організму, знерухомити вкушене місце, аби не набрякало. І обов’язково звернутися до лікаря, пише Репортер.


10.07.2012 3499 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1233
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2541
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2121
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2175
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6566 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2459 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

351

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1154

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1294

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1415
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

285
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

590
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2072
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26521
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

559
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10472 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8019
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

545
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

410
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

552
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

628
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1590