Прикарпатська преса про невідомого в’язня Криму, повернення "Десятки", великий перехід із тіні в світло та полювання на Лізу

 

 

Огляд прикарпатської преси за період 3-10 листопада 2016 року.

 

РЕПОРТЕР

Невідомий в’язень Криму Уже понад два роки 38-річний Микола Шиптур з Івано-Франківська перебуває в колонії №1 міста Семферополя. Чоловіка звинувачують у замаху на вбивство та незаконному зберіганні зброї. Юристи з Гельсинської спілки з прав людини вважають, що справа містить ознаки політичного переслідування. Чи є шанси витягнути франківця в Україну?

 

Пам'ять у неспокої У Франківську цілком серйозно взялись за ідею встановити на стометрівці пам’ятник видатному живописцю, шістдесятнику Опанасу Заливасі.  Міський голова Руслан Марцінків на одній із сесій навіть заявив, що було б добре, якби Заливаха там був зображений на велосипеді, мовляв, той часто так їздив. Але от сім’я майстра – категорично проти.  

 

«Десятка» повернулася Минулої неділі на Івано-Франківському залізничному вокзалі з оркестром, хлібом та сіллю зустрічали бійців 10 окремої гірсько-штурмової бригади. Після майже півроку в зоні АТО бійці, нарешті, повернулися додому у невелику відпустку. Приїхали не самі…

 

Дитсадок – не рукавичка Дзвінок до редакції. Жінка представляється Тетяною, прізвища просить не називати. За її словами, у садочку «Сніжинка» у Надвірній старша група – переповнена, бракує ліжок, у групі немає умивальника й туалету, мало того – додому діти приходять побиті.

 

Зброя думає, як її власник  Вперше до рук бойову зброю Анатолій Хруслав взяв у три роки. Каже, батько був військовим, а дітей тоді змалку привчали до того, що вони повинні стати воїнами. Зараз він – майстер спорту з кульової стрільби. За плечима служба у спецназі й понад 30 років тренерського стажу. В людину жодного разу не стріляв. Пан Анатолій розповів про специфіку навчання стрільбі, легалізацію зброї та чому варто вчити дітей нею володіти.

 

ГАЛИЦЬКИЙ КОРЕСПОНДЕНТ

Смерть прийшла через вікно У ніч з 20 на 21 травня 2015 року в Косові напали на 74-річного пенсіонера у будинку, де він тимчасово проживав. Залишивши його стікати кров’ю, нападник разом з сином пішли додому. Від отриманих травм пенсіонер помер у лікарні через кілька годин. Суд у цій справі триває  досі. Брат загиблого Михайло Довбенчук, який виступає у справі потерпілим, вважає, що справу хочуть «замнути».

 

Великий перехід з тіні на світло В Україні закінчився термін подачі електронних декларацій можновладцями. Тема е-декларування перебуває на вірсті суспільного інтересу, адже країна побачила «справжнє лице» своїх обранців і чиновників. Електронне декларування в країні велося зі скрипом. Закон про нього ухвалювали двічі. «Ніхто з парламентарів не розумів, за що голосують. Як тільки зрозуміли, було зроблено десять спроб не голосувати. У країні не було навіть шансу «пробити» ці законопроекти в Раді до революції гідності», - розповів очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

 

Хлопець, який нічого не боявся Нещодавно загиблому івано-франківському вояку АТО Андрієві Прошаку відкрили меморіальну дошку в Коледжі електронних приладів, де він свого часу вчився. Вшанувати пам'ять іванофранківця прийшли батьки та чимало бойових побратимів. Кожен не вгавав повторювати: жахлива втрата – 25-літній Андрій Прошак був справжнім героєм.  

 

ВІКНА

І вся та зараза рухається на Калуш Село Пійло розташоване всього за кілометр від Калуша, а на територіях сільської ради збудований водозабір, з якого «живиться» усе місто. А от у Пійлі із питною водою — проблеми: на двох вулицях через засолення грунтів воду використовують тільки для побутових потреб. Крім того, річка Лімниця щороку забирає по кількадесят метрів берега і наближається до сільського кладовища. Якщо підмиє сільський цвинтар, біда з водою буде і в Калуша.

 

Полювання на Лізу На початку цього року на Львівщині жорстоко вбили 26-річну калушанку Юлю Волинець. Після її смерті залишилося двоє дітей: п’ятирічна Ліза та дворічний Нікіта. Майже рік триває боротьба за дітей, у яких — різні батьки. І якщо доля Нікіти вже визначена, то за Лізу і далі змагаються родичі і навіть — чужі люди. Чи справді всі дійові особи цієї історії щиро вболівають за Лізу, а чи такий жвавий інтерес можна пояснити чимось іншим — дізнавалися «Вікна».

 

Три перемоги та одна поразка. БК «Калуш-ПНУ» — серед лідерів чемпіонату першої ліги Минулими вихідними прйшли матчі другого туру чемпіонату України з баскетболу серед команд першої ліги. Баскетбольний клуб «Калуш-ПНУ» провів уже другий виїзний тур у Чернівцях, де зустрівся із місцевим БК «Чернівці-Буковина-Starlife».

 

ЗАХІДНИЙ КУР’ЄР

Нові магістралі і курортні зони Івано-Франківщина затверджує стратегію розвитку регіону на два десятиліття. Основна мета документа якісна розбудова Прикарпаття  та розвиток туристичного потенціалу регіону. За твердженням розробників, дієвість такої схеми складає 20 років.

 

Спільна справа До робіт з утримання території міста у належному стані  в осінньо-зимовий період будуть залучені вісім суб’єктів господарювання та їхні підрядники.


10.11.2016 877 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1760 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6872 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1087

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

241
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

813
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

685
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

262
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737