"Прикарпатці заслуговують на чесні вибори". Долиняни воюють у суді за виборчі округи

 

 

Вчора, 22 вересня, в Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулось судове засідання щодо неправомірності встановлених меж виборчих округів Долинською міською виборчою комісією.

 

Позивачем є голова Долинської міської організації Української республіканської партії Максим Новосельський, повідомляє новинар Фіртки.

 

Він звинувачує Долинську територіальну виборчу комісію у тому, що вона скасувала раніше прийняту нею ж постанову про межі виборчих округів.

 

Тобто, 16 вересня Долинська виборча комісія прийняла постанову про утворення виборчих округів, а вже 20 вересня скасувала своє рішення і прийняла нову постанову.

 

На судовому засіданні була присутня громада Долини, яка підтримувала представників виборчої комісії плакатами.

 

На одному з них було написано: «Долиняни заслуговують на чесні вибори».

 

Представниками виборчої комісії на судовому засіданні були голова Долинської виборчої комісії Наталія Васько та її заступник Дарія Пулієнкова. Інтереси відповідача представляв Володимир Витвицький.

 

Інтереси позивача представляв заступник начальника КП «Комунгосп» Долинської міської ради Василь Білущак,  який подав клопотання про долучення до матеріалів справи в якості доказів межі виборчих округів, які були проголосовані міською виборчою комісією 16 вересня. А також долучити межі виборчих округів, які були проголосовані 20 вересня. Мова йде про дві копії карт міста з нанесеними виборчими округами.

 

Колегія суддів долучила до матеріалів справи докази і при їх дослідженні надасть їм оцінку.

 

Другим клопотанням від Василя Білущака стало витребування у виборчої комісії протоколу зборів від 20 вересня. Відповідач надав їх одразу ж на судовому засіданні.

 

Також Василь Білущак клопотав про виклик до зали суду секретаря виборчої комісії, який міг би прояснити деякі моменти. Суд відмовив у даному клопотанні.

 

Володимир Витвицький у відповідь висунув клопотання про закриття провадження у справі, тобто закрити справу не розглядаючи її.

 

Оскільки позов був пред’явлений громадянином, який не є виборцем у відповідному окрузі і навіть згадка про те, що він є головою, не засвідчує те, що позов подано партією.

 

Також Витвицький зазначив, що партія станом на пред’явлення позову не висунула жодного кандидата до Долинської міської ради.

 

Після наради суд відмовив у задоволенні даного клопотання.

 

Володимир Витвицький клопотав також про долучення до матеріалів справи відео засідання Долинської міської виборчої комісії за 20 вересня, коли була прийнята оскаржена постанова. Колегія суддів задовільнила дане клопотання.

 

Ще одним клопотанням стало долучення до матеріалів справи висновку Долинського районного відділу УМВС від 18 вересня. Дане клопотання також було задоволено судом.

 

Представниками виборчої комісії не було подано окремі думки членів виборчої комісії, тому відповідач має їх надати.

 

І останнє, про що клопотав представник відповідача, був виклик свідка, який був присутній при винесенні оскарження постанови. А саме голову Долинської районної комісії Віталія Гринишина.

 

Суд відмовив у задоволенні даного клопотання, оскільки на судовому засіданні присутні учасники, які брали участь у засіданні виборчої комісії. Тому заслуховувати ще когось немає потреби.

 

Представник позивача Василь Білущак пояснив, чому вони вимагають скасувати постанову про утворення виборчих округів від 20 вересня, вважаючи її незаконною.

 

«16 вересня Долинська міська територіальна виборча комісія прийняла постанову про утворення виборчих округів для проведення виборів депутатів Долинської міської ради. Все було зроблено вчасно і відповідно до закону. Рішення було оприлюднено шляхом вивішення на стенді для загального ознайомлення.Створені округи є нерозривними, що відповідає закону. Оскільки округів є більше ніж виборчих дільниць, то межі дільниць дозволяється розривати, але при цьому закон не дозволяє розривати межі виборчих округів», - розпочав Василь Білущак.

 

За його словами головувала на засіданні виборчої комісії заступник голови виборчої комісії Дарія Пулієнкова. За даний варіант утворених територіальних округів проголосували всі члени комісії.

 

«Але з 17 по 20 вересня почався якийсь вплив на комісію, бо комусь не сподобались створені виборчі округи. І було прийняте рішення про скасування даного рішення і створення нових округів. З 17 по 19 вересня комісія відмовлялася скасовувати своє рішення, але 20 числа комісія під тиском все-таки проголосувала і прийняла нове рішення, яке ми вважаємо незаконним. Незаконним воно є тому, що прийняте у час не передбачений законом, тобто пізніше ніж за 38 днів до дня виборів, а це не пізніше 16 вересня. Скасовувати межі виборчих округів і зривати вибори , виборча комісія не має права. Але є ще одна причина, чому ми просимо скасувати таку постанову. Це те, що межі виборчих округів розірвано, хоча у постанові за 16 вересня вони були нерозривними. Ті ж люди, які сформували округи, їх же і скасували», - зазначив Василь Білущак.

 

Також він наголосив, що тиск на виборчу комісію чинив голова районної комісії Віталій Гринишин, який зобов’язував поза межами своїх повноважень сформувати округи так, як він каже.

 

Представник відповідача Володимир Витвицький зі свого боку пояснив, яка із постанов є незаконною.

 

«16 вересня Долинською міською виборчою комісією була прийнята постанова про визначення округів. Однак дана постанова була прийнята з порушенням законодавства, оскільки члени виборчої комісії не мали карти при утворені округів. Тобто деякі вулиці були виділені з якогось виборчого округу. Також постанова від 16 вересня не була опублікованою. На сайті центральної виборчої комісії опубліковані лише виборчі округи, створені від 20 вересня. Коли члени виборчої комісії зрозуміли, що прийняли постанову з порушенням законодавства, то висунули думку, що округи створені невірно. Однак, позивач та інші представники Долинської міської ради чинили тиск на виборчу комісію, щоб вони не мали можливості змінити дане рішення в той же день, 16 вересня. Ми вважаємо позовну заяву позивача неправомірною, та такою, що ставить під сумнів проведення виборів», - зазначив Володимир Витвіцький.

 

Більш розлогіше пояснила обставини прийняття постанови про виборчі округи Дарія Пулієнкова, яка головувала на засіданні виборчої комісії 16 вересня.

 

«Я пішла у міську раду просити карту міста, щоб бачити розташування вулиць. У міській раді повідомили, що карти немає – буде завтра, тобто 16 вересня. Секретар міської ради запропонувала допомогти і я погодилась. Ми розробили округи. А зранку, 16 числа, я знову звернулась по карту, щоб звірити новостворені округи з нею. Але карти знову не було. Я пішла в міськраду, і мені надали карту разом з готовим проектом округів. Я повірила, що все зроблено згідно закону, і тому прийняла постанову, зранку мала йти реєструвати. Але вечером, чисто випадково, я побачила, що там немає прив’язки до дільниць. Тобто, у 23 округах із 26-ти було грубе порушення закону про місцеві вибори. Виявилось, що округи були створені під певних кандидатів», - розпочала заступник голови виборчої комісії.

 

За словами Дарії, у державному реєстрі виборців їй дали дозвіл на відтермінування для перероблення проекту округів, оскільки така ситуація склалась у багатьох містах України.

 

«Але коли я сказала секретарю, що треба переробити проект округів, то на мене почали тиснути і погрожувати. Тоді я викликала міліцію і написала заяву про те, що на мене створюють тиск. Якби нам не перешкоджали , то до обіду 17 вересня ми б виправили проект і подали б до державного реєстру. Зранку я скликала людей на засідання комісії, але прийшло лише троє чоловік. Тоді ми перенесли засідання на 13.00 – прийшли всі. Але на комісію знову ж таки почався тиск із погрозами про звільнення з роботи. Тому засідання довелось перенести на 19.00, на якому було скасовано постанову за 16 вересня.А вже 20 вересня ми провели нове засідання і ухвалили постанову про створення нових округів», - закінчила Дарія Пулієнкова.

 

Після заслуховування обидвох сторін, суд зобов’язав представника відповідача надати окрему думку членів виборчої комісії. Відповідач не змогла надати суду окрему думку членів міської виборчої комісії.

 

Суд вислухав обидві сторони і після судових дебатів виніс своє рішення.

 

Суд постановив у задоволенні позову відмовити і стягнути з позивача Максима Новосельського у дохід державного бюджету 1 218 гривень.

 

Судове рішення можна буде оскаржити в апеляційному порядку. Апеляційну скаргу можна подати до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ОПОРА: На Прикарпатті з меж виборчих округів "випали" кільканадцять населених пунктів


23.09.2015 296 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

879
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

688
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1803
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3126
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2504
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2488

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

145

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

674

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

642

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1516
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

270
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

614
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

570
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

272
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

337
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26977
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

796
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19627
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

369
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

356
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

684
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1188 1