Приїхали до Польщі або Як не дозволити польським роботодавцям себе ошукати

 

 

Українців в Польщі ошукують агентства з працевлаштування та роботодавці: продають запрошення на роботу, якої не існує, обіцяють допомогти з житлом, але не роблять цього, не виплачують зарплату, не укладають договори та пропонують занадто низькі ставки.

 

І якщо кілька років тому обдурені працівники мовчки терпіли несправедливість, сьогодні ситуація значно змінилася. Кількість офіційних скарг українських заробітчан на роботу агентств та поведінку роботодавців за останній рік збільшилася в два рази, – пише yavp.pl.

 

Сотні тисяч громадян України щорічно їдуть до Польщі на роботу. І без значних складнощів знаходять її в сільському господарстві, сфері обслуговування, в закладах харчування та на будівництві.  Влаштовуються, маючи на руках візи та заяви  від польських роботодавців про намір працевлаштувати іноземця (пол.  oswiadczenia). Але не завжди пошук кращого життя дається легко. Часами на шляху до зірок доводиться продиратися через колючий терен: обман та несправедливість може спіткати на будь-якому етапі від пошуку праці до отримання зарплати. І до цього варто бути готовим.



Непорядні агентства

Найчастіше люди стикаються з ошуканством ще на етапі пошуку роботи. Особливо негативно зарекомендували себе агентства праці, які пропонують кандидатам заплатити за допомогу в отриманні вакансії, а на ділі виявляється, що такого роботодавця не існує в природі або пропонована робота зовсім не та, на яку розраховували.

 

Існують декілька типів посередництва в пошуку праці. В одному випадку платить той, хто шукає роботу, в іншому – послуги рекрутації оплачує роботодавець.

 

Також розповсюдженим варіантом обману є ситуація, коли агентство обіцяє зустріти людину після приїзду до Польщі, провести її до місця проживання, допомогти відкрити рахунок у банку чи зареєструвати локальну сім-карту для мобільного.  Але на практиці виявляється, що займатися новачком ніхто й не збирався. Обіцянки, за які були заплачені справжні гроші, залишаються лише чорнилами на папері. Щоб цього уникнути, фахівці радять заздалегідь перевіряти надійність агентства з працевлаштування і у разі сумнівів відмовлятися від пропонованих послуг.

 

В державних реєстрах можна перевірити, чи дійсно таке  агентство зареєстровано та працює легально. Однак дізнатися, наскільки якісно фірма виконує свої зобов'язання перед клієнтами, на жаль, в подібних реєстрах неможливо. З цією метою варто звернутися до форумів українців у Польщі. Добропорядні агентства завжди матимуть вдячних клієнтів, що залишають відгуки в інтернеті.
Запрошення виявилося фіктивним

 

Приїхали до Польщі та зрозуміли: вас ошукали. Що робити? «По-перше, не панікувати — радить Галина, яка потрапила в подібну халепу, приїхавши до Варшави на запрошення від фіктивної фірми. «Наших у Польщі багато, — розповідає жінка. – Хтось обов'язково допоможе!».

 

Галину на вокзалі ніхто не зустрів, а на дзвінки за вказаним номером не відповідали. Але жінка не розгубилася та вирішила шукати, де переночувати: «У мене був вибір, або залишитися на вулиці, або йти до якогось дешевого хостела.  Другий варіант здався мені правильнішим».

 

Усі автовокзали вночі закриваються

В околицях варшавського автовокзалу Галині поталанило зустріти земляків, які допомогли їй в скрутному становищі. Спочатку відвезли до пристойного хостелу та навчили, як шукати роботу. «У пошуках роботи я обійшла всі великі супермаркети, які тільки потрапляли на очі, – пригадує жінка. – Шукала оголошення в газетах. Приходила на вокзали, розмовляла з українцями та питала чи, може, хтось знає, де мене можуть взяти на роботу.  Згодом навчилася шукати оголошення в інтернеті». Зрештою, жінці все вдалося, і вона вже два роки працює в одного роботодавця на умові про працю (пол. umowa o prace) та отримала карту часового побуту на три роки.

 

Офіційне працевлаштування?

Дуже часто мігрантів ошукують польські роботодавці, не укладаючи з ними жодних письмових угод про працю. Дехто чесно зізнається: «Не хочу клопоту з тобою, тому або працюй без умови, або йди геть!». Перед тим, як погодитись на подібну пропозицію, варто добре подумати над можливими наслідками.

 

Без угоди будь-яка робота в Польщі вважається нелегальною. Працювати без оформлення документів заборонено законом. У разі виникнення проблем з роботодавцем працівник нічого не зможе довести, адже письмового підтвердження будь-яких зобов'язань немає. Якщо контролюючі служби (наприклад, прикордонники або управління праці) затримають мігранта за нелегальною працею, йому загрожує депортація і складності з подальшими в'їздами в ЄС. Чи варто ризикувати, кожен вирішує для себе сам.

 

Якщо в угоду між роботодавцем і працівником внесені невідповідні дані або вона не підписана однією зі сторін, така робота також вважається нелегальною.

 

Право на боці робітника

Навіть за умови легального працевлаштування, працівникам можуть не виплатити зароблені гроші. Або інша ситуація: раптом з'ясувалося, що за мігранта не платили належні податки і виникли проблеми при оформленні чергового дозволу на працю або перебування в Польщі. «Такі випадки були й раніше, – каже Кшиштоф Вишневський, юрист, який спеціалізується на порушеннях трудового права. – Але зараз мігранти з України стали частіше заявляти про подібні проблеми.

 

Іноді досить лише факту звернення до управління праці, щоб роботодавець погодився виплатити заборгованість працівникові». У разі категоричної відмови виплатити борг пан Вишневський радить не боятися і подавати до суду: «Коли робота оформлена належним чином, є шанс не лише повернути свої гроші, але й отримати відшкодування. Польське право завжди на боці працівника».


18.11.2017 2345 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

625
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2242
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1989
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2015
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6020 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2294 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

154

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

983

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

982

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1229
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

466
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1921
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3823
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26334
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

417
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10331 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

422
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

423
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

506
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1435
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

1026