Преса про російську "Гуту", втечу століття, бізнесові піджмурки та гарбузові рецепти

 

 

Огляд прикарпатської преси за період 8 - 15 жовтня 2015 року.

 

Галичина

Слідами "золотого потяга". Вже декілька місяців сілезька земля привертає увагу польської і світової спільноти, а місто Валбжих стало відомим на весь світ. Причина - нацистський "золотий потяг", який начебто із 300 тоннами золота, срібла і вольфраму, а аткож цінними дкоументами чекає на своїх відкривачів. Журналіст "Галичини" побував у самому епіцентрі цих подій. Сторінка 19 видання.

 

На місці штаб-квартири Романа Шухевича освятили хрест. Напередодні 14 жвтня на околиці села Пукова на Рогатинщині освятили пам'ятний хрест. місце обрано не випадково - тут з осені 1945 до літа 1946 рр. перебував головний командир УПА Роман Шухевич. Сторінка 1 видання.

 

А. Фармуга: Отримав стимул більше зайнятись громадською роботою.  Андрій Фармуга відомий політолог, спеціаліст у сфері ІТ та громадський актвиіст. Нещодавно він повернувся із зони АТО. Про його бачення подій на сході та політичної ситуації переб виборами в Галичини - сторінка 2 видання.

 

 

Західний кур'єр

Російська "Гута" не стане українською. Кабмін заборонив франківській облраді націоналізувати російський пансіонат "Гута" на Богородчанщині. Деталі - у топ-темі "ЗК". Сторінка 4.

 

 

Вікна

«Степан Бандера у Хотіні бував». Василь Курник показав «Вікнам» світлину, зроблену 77 років тому на свято Покрови у Хотіні. Василь Курник — співавтор книги «Хотінь: погляд з минулого у сьогодення» про 575-літню історію Хотіня, до якої увійшли рідкісні фото на пізнавальні статті авторства сучасників. Книга, у яку він вклав багато власної праці, вийшла у Калуші у 2015 році. Презентація книги відбулася у червні. Участь взяли усі, кому небайдужа історія рідної землі.

 

Євген Гірник: «Калуш — не чиясь вотчина, а громада вільних людей, що мають зробити усвідомлений вибір». 2014 рік виявився занадто бурхливим для Калуша. Фактично, впродовж року тривало протистояння між міським головою Ігорем Насаликом й активною частиною громади. Спочатку був Майдан і претензії громади: мовляв, Ігор Насалик не тільки не очолив місцевий громадський рух за визволення від влади Януковича, але і навіть не висловив калушанам публічної підтримки. Потім були тарифи, точніше, захмарний стрибок ціни на водопостачання і водовідведення у Калуші. Громада — вибухнула і зажадала пояснень. Ігор Насалик всіляко відмовчувався, документів людям так і не надав, а в пік протистояння — покинув місто, ставши народним депутатом.

 

Рецепти з гарбуза та крем-суп з чеддером. Лапша виходить яскраво жовтою, м’якою, ніжною, не розварюється. Чудово підходить і до м’ясної підливи, і для молока, і для супу. — Готувала кілька варіантів рагу з гарбуза, дам рецепт останнього. Гарбуз в рагу має прекрасну текстуру, не розпадається. Все смачно і красиво! Дуже рекомендую! — каже Любов Біріна.

 

 

Репортер

Врятувати бійця Івахнюка. Поранений калушанин Олег Івахнюк вже півтора роки прикутий до ліжка. Переніс понад двадцять операцій, нині в Іспанії, лише там йому дають надію на одужання. Але на це ще потрібні гроші. Як бійця Івахнюка рятують усією громадою — у топ-темі номера. Сторінка 7.

 

Втеча століття. Понад сто років тому зі станиславівської тюрми утік в’язень. І не простий злодюжка, а вбивця намісника Галичини Мирослав Січинський. Як йому це вдалося — у Репортері.

 

Парковки чекають господарів. Підприємства Сервіс Авто, яке керувало парковками, вже нема. Основна причина — борги. Гроші вони збирали, а от з податками якось не склалося. Тепер буде конкурс. Деталі - на автосторінці Репортера.

 

 

Галицький кореспондент

Бізнесові піджмурки. Де шукати прибутк під час кризи, куди вкладати гроші і як вигідно жонглювати капіталом - радять експерти з бізнесу. Сторінка 19 видання.

 

Роман Фабрика: Я той чоловік, який продумує кроки на роки вперед. Напередодні 75-літнього ювілею "ГК" поспілкувався з відомим журналістом Романом Фабрикою. Людина надзвичайної харизми, талантів та здібностей. Деталі розмови - сторінка 18.

 

Сенс життя - у великій любові до Бога. Сестра Антонія Качмар, одна з перших монахинь Згромадження Сестер Пресвятої Євхаристії, святкує 90-річчя. Вона пережила Другу світову війну, рік провела у тюрмі під слідством, але суд її виправдав, а після всього вступила до монастиря. Сторінка 22.


15.10.2015 917 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1564
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1674
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1666
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4929 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1965 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1364

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

191

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

554

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

717

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

851
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3477
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10032
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

700
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25924
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7555
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

750
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

931
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1255
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1074
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

694
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

928
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

804