«Повітряна тривога»: як в селах Івано-Франківщини реагують на сигнал оповіщення про небезпеку

Розпочалася дев’яносто восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Журналістка Фіртки з’ясувала, як в селах Прикарпаття реагують на сигнал «Повітряна тривога».

За час війни в Україні, не залишилося місцевостей, де б ще не пролунав сигнал тривоги. Він звучить у багатьох містах, селах і селищах. В Івано-Франківській та сусідніх областях сигнал лунає не так часто, як у східних та центральних регіонах.

Когось цей сигнал лякає аж до тремтіння тіла та нудоти, дехто продовжує займатися своїми справами, ігнорує. Однак сигнал виконує надважливе завдання – сповіщає про небезпеку, про наближення ворожого літака або ракети.

Христина мешкає в селі, що на Коломийщині. Дівчина каже, сирен поблизу її будинку не чути, тому як тільки на просторах інтернету з'явився додаток «Тривога», одразу скачала його на свій мобільний. Дівчина продовжує, хоч їй неабияк лячно, та власною безпекою не нехтує.

«Я панікую. Я цього не приховую, та все ж моє життя мені важливе. Де б я не знаходилась, як тільки починається тривога, я шукаю собі укриття.

Якщо тривога застає мене вдома, то я ховаюсь у погріб, якщо ж - десь у середмісті, я шукаю підвальні приміщення.

Попри те, що у місцевості, де я мешкаю, відносно тихо, я не ризикую», - пояснює дівчина.

Про своє ставлення до оголошення повітряної тривоги розповів Василь. Чоловік каже, щодня слідкує за новинами. Бачить, що відбувається в Україні та світі, проте додає, городина сама себе не обробить.

«У нас добре чути сирени, я розумію, що потрібно ховатись - спочатку ми всі ховались. Я навіть у погребі поставив лавки, сірники та свічки, якщо доведеться сидіти довго.

Зараз розпочалась посівна, треба обробляти городи, доглядати за посадженим. Така ситуація, не знаєш, що буде завтра.

Городина сама себе не обробить, а їсти щось потрібно, годувати сім’ю, допомагати людям.

Я з городу не йду, коли лунає  тривога, а я пораюсь там», - каже чоловік.

Не нехтує правилами безпеки мешканка Косівщини Тамара. У жінки троє дітей, каже, що попри відносну тишу все ж, коли чує сигнал тривоги, із чоловіком та дітьми ховається.

«Чоловік спочатку теж був дуже відповідальним, ми разом збирали речі та прислухались до кожного звуку. Зараз просить мене видалити додаток, каже, що він його лякає серед ночі.

Проте я вважаю, що ігнорувати сигнал повітряної тривоги неприпустимо. Швидко, але обережно та без паніки, почувши сирени, беру документи, мінімальний запас їжі, необхідні речі та йду в укриття з дітьми.

Вже сусіди з мене сміються, кажуть, що я дітей травмую, а я навпаки хвилююсь за них», - зізнається жінка.

Місцева продавчиня Іванна стверджує, що мешканці настільки звикли до тривог, що вже й не звертають увагу на сигнал. Навчились з цим жити, тим паче за словами жінки, в сезон садіння городини український народ не зупинить ніхто.

«Ми так виховані, ми так звикли, з дитинства нас вчили обробляти та саджати землю. Наш народ непереможний, хоч що б тут було, люди все одно б працювали на городах.

Зараз кожен клаптик треба засаджувати. Люди навчились жити з тривогою, з новинами. Нікому тепер не легко. Колись думалось, як би тільки втекти від робіт на полі, а зараз сапання городини дуже заспокоює», - жартує продавчиня.

Фіртка нагадує, що робити, якщо лунає сирена і перше правило - завжди реагувати.


Агенція новин «Фіртка» чинить ворогу інформаційний спротив. Будь ласка, підтримайте редакцію!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Перелік корисних чатботів, які допоможуть під час війни

Секретар РНБО нагадав українцям рецепт фірмового «коктейлю» для окупантів

Помирають не лише від зброї ворога: в яких аптеках на Івано-Франківщині можна отримати інсулін

«Саша-Саша, що ж ти наробив»: російського пілота, збитого під Черніговом, взяли в полон (ВІДЕО)

Загарбники деморалізовані. Російські окупанти шукають будь-який спосіб потрапити в госпіталь (ВІДЕО)


Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

812
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11353 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1970
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1857
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2858
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4750

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

504

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1148

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1661

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1410
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1803
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1625
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8863
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

705
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

784
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1970
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

950
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

448
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

363 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

789 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

831