Посадили ми дубки…

 

 

Знов Україну схопив параліч висновків. Поодинокі тверезі голоси губляться у потоках беззмістовної (зрозуміло не просто беззмістовної, а тонко змантаченої технологічно-беззмістовної) інформаційної патоки.

 

Трошки обмовився Томенко, дивлячись в очі Кошкіної, тієї що Соня: «Головна проблема – тотальна бідність людей. У тотально бідному суспільстві неможливі демократичні відповідальні вибори (виділення моє, - В.Є.). Якщо на даному етапі людей хвилює: як вижити, як завтра опалити, як післязавтра купити продукти, логічно – виграють гроші та адмінресурс. А не ті, хто розповідає про ліберальні цінності».

 

Ну й Семен Глузман з боку тих, кому немає що втрачати у світі переможного чиновницького бидла, чітко діагностує смердючий мейнстримчик листопаду дві тисячі п’ятнадцятого року: «Застигла у власному ледарстві та млявості Україна. Країна, приречена на нові революції, на нові майдани. Приречена на кров вуличних протестів та прихід до влади чергової політизованої піни, не здатної, та й не бажаючої створювати ефективну українську державність (виділення знову моє, - В.Є.). Здатну та бажаючу лише безглуздо брехати та красти, не більше того».

 

Решта з речників українського суспільства знов, як і два роки тому, як і десять років тому, як і століття тому, не бажають визнати очевидності: битву знову програно, вони перемогли. Хто «вони», запитуєте? А навіщо питати, «їх» всі знають – сірі люди з зачісками боксерів і стрибучими очима, з невиразним мовленням імбецилів, у дорогих костюмах, швейцарських годинниках та аурі вічної зайнятості, що насправді тотожна аурі вічної неприсутності. Діти, племінники, куми, свояки та родичі. Нащадки радянських партапаратників, а, може, й гетьманських писарчуків. Ця порода коренями чи не в Трипіллі. Певно й там це сіре пацюччя сиділо при коморах, займалось обліком худоби та підрахунками втрат при зборі збіжжя.

 

І не треба лякати майбутньою контрреволюцією. Вона вже тут, підраховує отримані на місцевих виборах бонуси. А за великим рахунком, святкує перемогу. Треба це визнати, а не ставати у позу страуса й мимрити про «різновекторні тенденції». Й справа не в Запоріжжі, де Опозиційний блок виграв все що можна, і не в Одесі, де Міхо опинився врешті-решт біля розбитого корита. Й навіть не в Харкові, який вже хоч завтра можна здавати у подарунковій обгортці і з чорно-помаранчевим бантиком під проект чергової пацаватої «республіки».

 

Справа у тому, що на місцевих виборах електорату було запропоновано обирати не між минулим і майбутнім (як пасувало би після подій останніх двох років), а лише поміж шести різновидів контрреволюції та чотирма «котами в мішку». І що йому було робити, тому електоратові? Він почухався, почухався, спробував зіпсувати бюлетень, не зміг через невідбуту совковість та халявну гречку, тяжко зітхнув і поставив галочку. А піфії з національних і місцевих ЗМІ тепер роблять «фігуру умолчанія» там, де вже час загортатись у простирадла. Навіть не смішно…

 

Й припиніть, нарешті, клеїти на спожитий політтехнологічний продукт ярлик зі словом «гідність». Послухайте хоча б того ж Томенка (не найдурнішого, до речі, дядька). Якщо продовжити його думку, то очевидно: в тотально бідному суспільстві, котре зорієнтоване дожити до завтрашнього дня, в принципі не може бути не лише відповідальних виборів. Не може бути й гідності як форми суспільного позиціонування.

 

Що й довели, між іншим, минулі вибори, пропагандистські чітко заточені на жебраків та суспільно невстигаючих. Як було задумано, ті почули, прийшли і вибрали. Притомніша решта вже вивчає виборче законодавство тих країн, куди планує виїжджати на ПМЖ. Там, зрозуміло, не так прикольно, але й не треба щоденно доводити віслюкам, що ти не з їхньої зграї і не сповідуєш кодекс будівника віслючизму.

 

А президент тим часом розповідає нам про здобутки й неминучість входження України до Євросоюзу. Пороблено йому чи що? Ситуація підбігає до руйнування останніх конструкцій суспільної довіри, держапарат на межі розвалу, у гривні в обмінниках прогресує анорексія, рейтинги на дефолтному рівні, тисячі тон дорожезних озброєнь роблять «пуфф!» у підірваних складах, а в нас постійні приступи невмотивованого оптимізму? Виглядає на таке: якщо нас колись і занесуть до того союзу, то радше не на ношах, а в пластикових контейнерах.

 

Тим більше, що сподівання певного сорту громадян на технократичну диктатуру так само безпідставні, як і сподівання на українську демократію без гендерної дискримінації, що луснули зі світовим відлунням. Навіть найпрямолінійніша та найпримітивніша з диктатур (не кажучи вже про технократичну чи там меритократичну) вимагає хоча б дещиці, хоча б крихти компетентності. Себто тієї рідкісної серед тубільців штуки, яку в Україні довго шукали іноземні співчувальники, не знайшли і запросили грузинських вчительок. Себто технократок. Чи все ж таки вчительок? Чи, може… Добре, не будемо.

 

Питаємо хто ж будуватиме в нас технократичну диктатуру? Ті неуки з правоохоронних органів, що зганьбилися при арештах Корбана і Лукаш? Чи, може, ті куратори владних штабів і проплачених партійних брендів, які навіть між собою домовитись не годні? А може це будуть великі політичні стратеги, котрі збуджують невігласів дурнуватими теревенями про повну ротацію суддівського корпусу? Збудована такими «фахівцями» диктатура не матиме нічого спільного з авторитарними правліннями реформаторів з «азійських тигрів». У найкращому варіанті це буде громіздка та погано змащена грошима політична машина для розправи з давніми бізнесовими конкурентами, яка ганебно розвалиться при спробі атакувати першу-ліпшу добре сконсолідовану регіональну еліту.

 

На цьому безпросвітному тлі подав у відставку Ярош. Навіть в ідейних «разброд і шатанія», що зайвий раз підкреслює стан суспільства. У «неідейних» вже не шатанія, а повний п…ць.

 

 Війна ще так-сяк списувала чиновницький ідіотизм та клептократичні судоми на рахунок надзвичайних подій та підступів ворога. Але ледь змовкли «гради» і розсіявся дим, як стали видні масштаби всеукраїнського управлінського смітника. На ньому все ще співають пісні децентралізації, хоча не зовсім зрозуміло, як ділення смітника на самоврядні смітнички зменшить загальний сморід та площу засмічення.  

 

На чоло громад нині прийшли всі ті самі персонажі. Якщо десь і змінився склад місцевих рад, то апаратна номенклатура зберегла всі без винятку принципові позиції. Навіть дещо їх зміцнила. Контра у чистому вигляді. Вона, зрозуміло, нині при кожному слупі присягає «ідеалам революції», але ж всім відомо, що криється за присягами.

 

Переконаним революціонерам пропонується сідати на дивани і грати в постапокаліптичні «стрілялки». Слоган на зиму: «Все, чого ви так боялися, вже відбулось!» Включно з малим ужитковим апокаліпсисом на окремо збудженому смітнику. Десь на обрії маячить Третій Майдан, але люди ж й досі, як тепер зрозуміло, до кінця не второпали заради чого махали прапорами на Першому і проливали кров на Другому. Якщо вони й вийдуть на Третій, то знову зроблять все через с…ку. Чому? – питаєте. Бо так: нема ручок, нема печенька.

 

Як казав один практикуючий містик: скільки не розкидуй на цю державу карти Таро, все одно випадуть «дурень» і «вісімка мечів».

 

Добре, що не «десятка», кажу я.      

 

Володимир Єшкілєв


Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

649
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11173 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1879
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1776
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2775
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4631

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

389

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1075

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1483

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1349
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1731
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1546
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1255
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

625
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

706
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1895
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2198 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20394
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

373
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

723 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

759
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1107