Померлу мешканку Івано-Франківська заразив коронавірусом здоровий чоловік: як таке можливо

Померла в Івано-Франківську від коронавірусу 56-річна місцева жителька працювала на заводі "Імперово-Фудз". Її чоловік нещодавно повернувся із Чехії, звідки, ймовірно, і привіз небезпечний вірус.

Сам він не захворів на коронавірусну інфекцію. Ідентична ситуація трапилася в Чернівецькій області, коли чоловік повернувся з Італії і заразив дружину, пише Фіртка з посиланням на OBOZREVATEL.

За словами інфекціоніста Сергія Крамарєва, поки не доведено, що здорова людина може бути носієм коронавірусу. Цілком ймовірно, що раніше він перехворів звичайним, застудним коронавірусом, після чого в організмі утворилися антитіла. І тепер передає інфекцію іншим.

"На сьогодні не доведено щодо коронавірусної інфекції. Можуть бути легкі катаральні явища, на які люди не звертають уваги. Такий варіант не виключений. Імунна система людини може не 100% реагувати, адже не 100% людей хворіють. 20% залишаються здоровими. Варіанти тут різні. Просто імунна система людини не реагує на цей вірус. Або перехресний імунітет", – розповів Крамарєв.

Медик зазначив, що коронавіруси серед нас циркулюють постійно. "Людина перехворіла, умовно, звичайним коронавірусом, застудним. У неї утворилися антитіла, які працюють і проти цього вірусу. Такий варіант не виключений. Тому нічого дивного немає. Вона могла перехворіти в легкій формі. Чи хворіє. І передавати рідним. Але якщо людина абсолютно здорова, то здорового носійства такої болячки на сьогодні не доведено", – наголосив інфекціоніст.

Про те, що чоловік мешканки Івано-Франківська повернувся з Чехії, повідомила її колега Леся Меєр-Веркалець.

"Ця жінка моя знайома. Ми разом працювали на заводі. Незадовго до того, як вона захворіла, її чоловік повернувся з Чехії з заробітків. І, можливо, це і стало причиною", – написала вона в мережі.

А пізніше додала, що коронавірус у померлої підтвердився.

"Навіть страшно подумати, бо вона контактувала з багатьма людьми на тому самому заводі, а потім пішла до дільничного лікаря. Він відправив її додому, сказавши, щоб негайно викликала швидку", – уточнила Леся.

Завод "Імперово-Фудз" – виробник сухих яєчних продуктів. На підприємстві підтвердили, що загибла від коронавірусу дійсно у них працювала, проте спілкувалася з мінімальною кількістю людей.

"Ця жінка 1963 року народження працювала оператором машини пастеризації і востаннє була на роботі 12 березня. Ознак і симптомів захворювання на той час у неї не було. Вона не контактувала з харчовою продукцією і мала обмежені контакти з іншими працівниками – саме з 12 березня підприємство рішенням керівництва почало призупиняти діяльність у зв'язку з поширенням коронавірусу в Україні, виробничі лінії поступово зупинялися, а працівників відправляли додому", – повідомили нам у пресслужбі.

Окрім того, як з'ясувалося, на підприємстві певний час проводилися посилені заходи з дезінфекції з профілактичною метою.

Як додали на заводі, ознаки хвороби з'явилися у жінки 13 березня. Вона звернулася до сімейного лікаря, який поставив діагноз респіраторного захворювання. Жінка залишилася вдома лікуватись, але вже 16 березня у неї почалася задишка. Її доправили в лікарню, під'єднали до апарату штучної вентиляції легенів, після чого, за версією лікарів, у неї почалася пневмонія, і стан погіршувався. Жінка померла через добу після госпіталізації, ще до отримання результатів тесту на COVID-19.

Всі її контакти зараз ретельно перевіряються, а кілька її колег, які могли з нею контактувати, перебувають на самоізоляції під контролем лікарів. Лікаря і медсестру, які контактували з померлою, ізолювали.

"Згідно з повідомленням Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA), поки немає підтверджень, що харчові продукти можуть бути джерелом або шляхом передачі вірусу. Мусимо зазначити, що ця жінка, як і всі працівники нашого підприємства, не мала фізичних контактів із продукцією – всі процеси на підприємстві повністю автоматизовані саме з метою виключення таких контактів. Крім того, вся продукція проходить термічну обробку за найсуворішими стандартами безпеки та якості", – додали в "Імперово-Фудз".


Читайте також: 

У Франківську лікарню на Матейка при потребі перепрофілюють в інфекційну

На Прикарпатті не всі місцеві ради дають гроші на боротьбу з коронавірусом

На в.о директора візового центру в Івано-Франківську поліція склала протокол (ФОТО)

У Франківську в інфекційній лікарні померла 56-річна жінка: у Києві перевірять зразки на коронавірус

Інформація про госпіталізацію через підозру на коронавірус мешканця Галицького району не підтвердилася - у чоловіка ГРЗ


21.03.2020 8450
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1885
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1821
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1821
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5367 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2116 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1481

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

688

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

744

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

937

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

972
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1722
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3636
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10215
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26091
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10142 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7680
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

864
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1364
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

350
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1239
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

840
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1044