Поліція у смартфоні. Чому на Прикарпатті не став популярним корисний додаток

Сучасна людина майже не уявляє свого життя без смартфона. За даними опитування весни 2019 року, більше половини українців користуються гаджетами.

Серед молоді цей показник становить 92 %. Тому й різні підприємства, організації, установи намагаються якось йти в ногу з часом, з людьми, відтак «мобілізуються» за допомогою додатків. Поліція теж пробує, пише Репортер.

Мобільний додаток швидкого зв’язку з поліцією «My Pol» розробили ще у 2016 році. Івано-Франківська область стала однією з перших, де він запрацював. А запустили його у серпні 2018. Але за півтора роки роботи на Прикарпатті ним скористалися лише 66 людей.За даними поліції області, за цей час вони опрацювали приблизно 100 звернень. З них найбільше стосувалися ДТП – 13, хуліганства – 11. Щодо незаконної торгівлі, неадекватних або непритомних людей, а також нарко­злочинів було дев’ять звернень, тричі повідомлення про крадіжки, тричі – пошкодження майна.

Чому ж ніби корисна розробка виявилася малопопулярною? Можливо, людей стримує те, що для користування ним треба вводити купу персональних даних. «Репортер» вирішив зареєструватися та з’ясувати, чи все настільки страшно, як здається.


Анонімним лишитись не вийде

Основна умова додатку – відсутність анонімності. Повідомлення, які будуть надходити з вашого смартфона, рівнозначні звичайному виклику поліції. Тож одразу варто заповнити дані особистого акаунта – повне ім’я, телефон, електронна пошта. Це той мінімум, без якого ви не зможете користуватися додатком.

Звісно, є необов’язкові поля: фото, домашня адреса, довірена особа, наявність страховки, медичні дані (група крові, хронічні хвороби, алергічні реакції на препарати). Їх можна не заповняти, але це в разі чого ці дані можуть дуже допомогти медикам, наприклад, якщо ви знепритомнієте. І ще, важливо – реєструватися в додатку треба, звісно, завчасно, а не коли вже «горить». Скачали, зареєструвалися – все, живіть спокійно. А за потреби лише натискаєте у додатку SOS – і поліція вже точно знає, що така-то людина в біді.

Насторожив лише запит, який повторювався кілька разів, – надавати додатку доступ до даних смартфона постійно чи лише при використанні. У поліції переконують, що турбуватися не варто, адже інформацію нікому «третьому» не передають. А от без цього дозволу, бодай часткового, додаток не зможе працювати повноцінно.

«У разі небажання користувача надавати особисту інформацію, він зобов’язаний припинити реєстрацію та подальше встановлення або використання мобільного додатку», – йдеться в договорі.

В іншому угода є цілком стандартною для мобільних додатків.

Поліція у два кліки

В «My Pol» є два режими виклику поліції. Перший – кнопка SOS, затиснувши яку, ви надсилаєте сповіщення про реальну загрозу життю. Ця функція існує насамперед для того, аби зробити виклик поліції непомітним для зловмисника.

На офіційній Facebook-сторінці додатку розповідають про випадок, який стався в американському штаті Орегон восени 2019 року. Жінка, аби повідомити про домашнє насильство, змушена була набирати 911, імітуючи замовлення піци. Їй просто пощастило: диспетчер зрозумів, що це не жарт, і надіслав наряд поліції.

В інших випадках, коли загрози життю немає, варто натискати меншу, жовту кнопку. Там є різні категорії правопорушень, можна детально описати контекст. Цього року розробники «My Pol» додали нову функцію – прикріпити фото. Наступного, кажуть, можна буде завантажувати відео.

Однак поліція попереджає, що використовувати кнопку SOS у будь-якій ситуації не варто. Загроза життю – це не жарти. Для інших ситуацій розробники спростили класифікацію правопорушень у додатку – аж до інтуїтивного вибору категорії.

Поставте зірочки патрульному

Ще однією функцією додатку є оцінка роботи поліціянта. Можна ввести номер жетона та написати за бажанням розгорнутий коментар. Хоча, за словами голови пресслужби Нацполіції області Христини Максимчак, жодних додаткових привілеїв за добру оцінку патрульні не мають, це все одно «великий плюс для працівника».

За статистикою 2019 року, в Україні з 5500 звернень через додаток роботу поліції оцінили приблизно 1000 разів.

«My Pol» також містить короткі інструкції спілкування з поліцією, у випадках, якщо: ви свідок правопорушення, у вас перевіряють документи на вулиці, якщо ви стали жертвою насильства, або свідком насильства, порушень правил дорожнього руху, потрапили до відділку тощо.

За даними поліції, найбільш вдячними користувачами «My Pol» є люди з порушеннями слуху та мови. А з 2019 року додаток став у пригоді й іноземцям, адже з’явилася англомовна версія.

Також у додатку можна моніторити найважливіші новини від поліції по області та країні, знайти на мапі найближчий відділок або лікарню…

Звісно, реєструватися в додатку чи ні – вибір кожного, добре, що він у нас є. Втім, якщо людині немає чого приховувати, то «My Pol» мав би значно полегшити комунікацію з поліцією та вберегти в разі небезпеки.


21.01.2020 5159
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

72
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

354
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666