ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ: Микола Саєвич: "Тарифи будуть зростати"

У Івано-Франківську давно і багато говорять про неякісні послуги жеків, необґрунтовані тарифи і про те, що з тими жеками вкрай треба щось робити. Саме на болючу жеківську тему говорив кореспондент "Репортера" із заступником Івано-Франківського міського голови з питань ЖКГ Миколою Саєвичем.

 

– Пане Миколо, наші ЖЕО мають величезну заборгованість перед пенсійним та податковою. Як збираєтесь погашати борги?

– Недавно створена комісія, яка розробляє концепцію реформування житлово-комунального господарства. Основна мета – відійти від тих жеків, які є. Планується рішення сесії про банкрутство підприємств. Це пов’язано не тільки зі списанням боргів, а й з тим, що через заблоковані рахунки вони фактично не можуть працювати. Якщо ЖЕО увійдуть в процедуру банкрутства, то матимуть особливий статус, що автоматично розблокує рахунки та зупинить нарахування пені і штрафів. Зараз аналізуємо роботу жеків. Можливо, якісь із них залишаться. Плануємо тих керівників, які справляються, боргують менше і зобов’язуються (деякі з них уже погодилися) при можливості розстрочення боргу через рік-два погасити борги, залишити на посадах.

 

– Об’єднання ЖЕО №6 і №9 – це правда?

– Так, можливо, буде об’єднання кількох жеків. Хоча, ще не точно, що це будуть саме шостий і дев’ятий. Ідея така є, зрештою, ідей багато. Комісія вирішить, як буде. Можливо, територіально вона «перекроїть» місто зовсім по-іншому. Усі знають проблему ЖЕО №6, він має багато приватного сектору, за яким треба слідкувати, це тягне значні витрати. А платять тільки багатоквартирні будинки. Цей жек дійсно треба приєднувати. Але до кого – ще не вирішили.

 

– Міськвиконком ініціює створення максимальної кількості об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Як будете переконувати людей?

– При розгляді бюджету дві депутатські комісії (бюджетна і з питань ЖКГ) вирішили, що бюджетні кошти підуть на ремонт житла, підвалів, дахів тільки тих будинків, де створені ОСББ. Тож, якщо люди хочуть жити в хорошому будинку, то ми готові його відремонтувати, але за умови, що вони створять ОСББ.

Зрештою, кошти з держбюд-жету та всі програми, у тому числі грантові, теж виділяються для тільки ОСББ. Також людям треба пояснити, що уряд прийняв програму, за якою до 2015 року всі будинки в Україні мають бути переведені на ОСББ. Тих, хто не встигне до того часу, все одно переведуть – примусово.

 

– А що буде з управляючими компаніями на кшталт «Дирекції замовників»?

– Мабуть, буде і «Дирекція замовників», і управляючі компанії, і ОСББ. Головне – ми маємо підготувати людей, які б керували ОСББ. Тобто навчити їх, пояснити, які є переваги й недоліки, та чому ми вкладаємо кошти саме в ОСББ. Управляючі компанії – це приватна структура, на підмогу і ОСББ, і жекам, яка надає певні послуги для мешканців і тих самих ОСББ. Днями я був у Львові, там жеки працюють беззбитково. Більше того, саме ЖЕО надають послуги ОСББ. Тобто, сьогодні є реальний досвід, який можна використовувати.

 

– Що думаєте про пеню для мешканців, які боргують за послуги?

– Я вважаю, це добре. У нас є багато людей, які можуть платити, але думають, що це невеликі гроші, й вони заплатять усе в кінці року. А підприємству треба функціонувати щодня. Пеня дисциплінує. Людина має нести відповідальність за борг. Адже жекам нараховують пеню і штрафи? Єдине, що треба терміново міняти систему нарахування, аби слідкувати за тим, коли людина заплатила.

– А питання роздутих штатів у ЖКГ?

– Звісно, ми встановимо чітку межу витрат на зарплату. Працівників може бути, скільки хоче керівник, але фонд зарплати має бути обмеженим. Наприклад, не більше половини грошей має йти на зарплати, решта – на будинок. Бо нині виходить, що усі кошти йдуть на зарплату, а утримувати будинок нема за що.
Я навіть виходжу з того, що в кожному жеку є 80-90 будинків, і сьогодні вже є 157 ОСББ. Фактично відпало будинків на два жеки, а в чисельності жеків та їхнього персоналу нічого не помінялось. Пора хоч один жек ліквідувати та перерозподілити будинки по-іншому.

 

– Тарифи зростатимуть?

– Думаю, так. У нас практично найнижчі тарифи за утримання житла по Україні. Наприклад, у Львові – 1,2-1,5 грн. Тому, щоб надавати якісну послугу, тариф треба підняти. Але має бути і контроль за якістю. Думаю, якщо ми покажемо людям якісну послугу, то вони зрозуміють і будуть платити.

 

– Хто контролюватиме якість?

– Управління ЖКГ та економічний відділ. Ми вже зараз працюємо разом – заступники мера з питань ЖКГ та економіки. У тому ж Львові жеки не дотаційні і не збиткові, бо їх стимулюють, а поганих керівників звільняють.

 

– Яку дотацію минулого року дав жекам міський бюджет?

– Майже 900 тисяч гри­вень.

 

– Ще обговорюють варіант здати один жек у концесію. Це можливо?

– Хто хоче, хай приходить і працює. Ми можемо дати комусь управляти жеком, без питань. Що таке концесія жеку, я не знаю. Але якщо будуть охочі створити управляючу компанію, то ми оголосимо тендер і віддамо якусь територію на обслуговування. Зрештою, ми не забороняємо створювати приватні жеки. Просто треба слідкувати за процесом в ОСББ, і саме тому ми створили відповідний відділ в УЖКГ. Бо зараз є випадки, коли люди приходять з ОСББ і просять повернути їх в ЖЕО. Є й таке. Коли люди збирали кошти, і все було добре, то не звертались, а коли стало погано, то хочуть, щоб ми вирішували їхні проблеми, бо мешканці перестали платити.

 

– То що буде з такими будинками?

– Чекаємо на новий житловий кодекс, думаю, там усе розпишуть. Місто не відмовиться від будинків. За законом, міста стосуються усі проблеми будинків, які є на його території. А щоб не допустити тих проблем, ми будемо моніторити діяльність ОСББ.

 

Тетяна Соболик,

"Репортер"


21.01.2011 Тетяна Соболик 1318 3
Коментарі (3)

Гусак 2011.01.22, 00:56
Бла-на. Звідки ці Саєвичі грамотєї беруться в владі? Хто їх туди приводить - куми, свати, однопартійці???? Все за шо не возьмуться - доводять до банкротства. Приватні ЖЕКи на ті самі тарифи і послуги якісні надають, і з прибутками працюють, а цим саєвичам все мало і мало. Тільки тюльку і вміють травити.
! 2011.01.22, 19:47
Гнати таких уродів-олігофренів поки ще хоч щось в комуналці можна зробити. Ще трохи покерують такі саєвичі і треба буде втікати з міста.
Житель 2011.03.02, 21:59
Той саєвич вже такого накрутив, шо перевізники більше місяця не могли пройти конкурс. Засрав він конкурс і зараз знову крутить з відміною перевезень пенсіонерів. Ніде в україні нема такого щоб коштурі возились цілими днями нахаляву. Попробував би він відробити 15 годин, запрвити машину, здати газді і собі заробити на хліб! Тоді б вони там не були такими героями. А так правильно, нічо не робити,спати в білому домі ще й за це получати гроші, і красти все що можна і де можна. Олені вони всі, катетер їм в простату!!!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1597
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1697
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4980 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1986 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1384

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

246

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

574

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

736

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

865
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3497
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10067
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

712
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25947
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7571
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

766
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

942
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

217
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1095
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

710
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

944