Подорож на Фарерські острови: що потрібно знати перед поїздкою

Це незвичайний та дійсно особливий куточок, де варто побувати, але перед поїздкою на ці острови варто добре підготуватися.

Якщо ви запитаєте мене, коли краще їхати на Фарери, я скажу: "Негайно!" Острови стають дедалі популярнішими для подорожей, а що стає надто популярним, може зіпсуватися. До того ж, інфраструктура островів геть не готова до великої кількості туристів.

Як підготуватися до подорожі на Фарерські острови, та що потрібно знати перед поїздкою — детально у цьому блогу.


ЧИ ПОТРІБНА УКРАЇНЦЯМ ВІЗА НА ФАРЕРСЬКІ ОСТРОВИ

Ні, біометричного паспорта достатньо. Фарерські острови — це територія Данії. Тут діють такі ж правила, як для Данії. Скажу більше, паспортного контролю на островах немає. Шенгенська віза також підійде.

КОЛИ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА ЯКУ ПОГОДУ ОЧІКУВАТИ

Найкраще їхати влітку. Липень — найменш дощовий місяць. Проте на слова "менш дощовий" краще не зважати — дощі будуть та їх буде не багато. Втім, літо, на мій погляд, не єдиний сезон для подорожі на острови. Температура взимку в середньому +3°C. Здивовані? Океан повністю регулює клімат на Фарерах. Снігу випадає не дуже багато, а вівці продовжують випасатися на пасовищах цілий рік.

Хочете їхати, скажімо, в березні — чому б і ні? Єдине, що варто зауважити для подорожі в несезон — деякі пороми між островами будуть скасовані (але, може, вам туди й не треба) та кемпінги будуть зачинені.

Температура тут доволі відрізняється від Ісландії. Зрозумійте зараз мене правильно: влітку вдень температура теж +12, +13°C, як і в Ісландії. Але і вночі влітку на Фарерах +11, +12°C — тому спати тут в наметі у спальнику тепліше, а дороги взимку не замерзають.

Я була в кінці серпня. Погода була дуже різною, але завжди вітряною. Сильно не мерзли, крім першого дня, коли була шалена злива, а ми з чоловіком були в поході на острові Мічінес, де немає укриття.

СКІЛЬКИ ДНІВ ПОТРІБНО ДЛЯ ПОДОРОЖІ

Не думайте, що 3-х днів достатньо. Хоча загальна територія зовсім невелика, і поїздка машиною від південних до північних островів займе лише пару годин, тут є що подивитися. Тим більше погода постійно вносить коригування у плани, змушує змінювати локації, скасовує пороми чи походи на миси. Оптимально планувати 5-7 днів для подорожі. І до 9-10 днів, якщо бути "задротом" та хотіти відвідати аж всі-всі острови. Я була тут повні 6 днів на.

ЧИ МОЖНА ПОДОРОЖУВАТИ АВТОБУСОМ

Так, але з певними обмеженнями. В принципі автобуси тут є, і ми познайомилися в кемпінгах з кількома людьми, які подорожували лише ними.

Плюси подорожі автобусом на Фарерських островах:

  • Якщо не водите авто, то автобус — це зручно.
  • Це недорого, особливо у порівнянні з сумою на оренду авто.
  • Не потрібно купувати страховку на машину та блокувати суму депозиту на карті.
  • В автобусах завжди є місця, тому що ними мало хто користується.

Мінуси подорожі громадським транспортом на Фарерах:

  • Треба бути прив'язаним до розкладу. На жаль, автобуси та пороми ходять не часто.
  • Автобуси ходять між містами та селами. Якщо ваша точка з краєвидом десь поза маршрутом автобуса, то треба придумувати, як туди дістатися.
  • Треба мати більше днів на подорож автобусом, ніж на авто, через прив'язку до розкладу. Наприклад, ви пішли в похід, повернулися під вечір і чекаєте наступного автобуса їхати далі, а найближчий автобус вже завтра.

Розклад громадського транспорту на Фарерських островах можна подивитися на офіційному сайті. Щодо поромів, потрібно врахувати розклад та їхню місткість. Якщо ваша машина не вмістилася у першу чергу, треба чекати наступного порома 1-2 години. Існують пороми лише для людей та інші — авто + люди: краще знати заздалегідь, чи можна брати машину на потрібний острів або залишити її на стоянці.

ЯКИЙ АВТОСТОП НА ОСТРОВАХ

Автостоп є на островах Вагар та Стреймой (два острови, де, відповідно, розташовані аеропорт та столиця). Тут найбільший трафік, оскільки багато хто їде до столиці Торсгаван на роботу або туристи їдуть з аеропорту.

На інших островах ми, бувало, не зустрічали жодної машини протягом годин. Там навіть однополосні дороги з кишенями для роз'їзду, якщо хтось колись їхатиме назустріч. Варто зауважити, що Фарери мають доволі низьку щільність населення, а ще місцеві особливо не їздять. Робота у них в основному в морі. Тому автостоп зовсім не жвавий. Якщо в Ісландії ми щодня підвозили інших мандрівників, то на Фарерах нас навіть ніхто не стопав за всі 6 днів.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ОРЕНДА АВТО

Вартість оренди авто на Фарерах влітку дуже висока — старт від 120-150Є/день за машину економ-класу з механічною коробкою передач та базовою страховкою. Чесно кажучи, якщо знайти за 100Є/день — це вже вдача. Оскільки кількість туристів щороку росте, орендні компанії почали підіймати ціни на літній, високий сезон. Наприклад, якщо орендувати авто на березень, то можна взяти за 70Є/день.

Машину ми знайшли машину за 63Є/день без депозиту та франшизи. Це сума з базовою страховкою. Розкажу, де і як ми знайшли такі ціни у відео про Фарери, яке незабаром буде на моєму YouTube-каналі.

ЯКІ ЦІНИ НА ЖИТЛО

Я раджу жити в кемпінгах — ціна низька, а "вигляд на мільйон". Весь перелік кемпінгів можна знайти на цьому сайті — на різних островах, їхнє розташування та оснащення (вибирайте уважно, бо деякі кемпінги закриті назавжди). Кемпінги коштують від 100 крон (13 євро) з людини. Як правило, на території кемпінгу є гарячий туш, туалет, розетки. Кухня є не завжди, тому пальник з собою треба брати обов'язково.

У кемпінгу в Торсгавані гарячий душ платний — 10 крон (1,30Є) за 4 хвилини. В інших кемпінгах душ був безкоштовний, всюди ідеальна чистота та, як правильно, самообслуговування — потрібно все прибрати за собою.

У високий сезон краще забронювати заздалегідь, тому що місткість кемпінгів доволі мала: часто місце лише для 5-10 наметів. А ставити намет будь-де заборонено законом, оскільки всюди — приватні землі та приватні пасовища. Кемпінги відкриті з 1 травня до 31 серпня (деякі — до 30 вересня). І вони не на всіх островах.

Пораджу ось ці кемпінги та житло, де ми зупинялися:

1) Giljanes Camping на о. Вагар (на цьому острові розташований аеропорт) — цей кемпінг зручний тим, що тут є Giljanes гостел і можна забронювати собі ліжко, якщо потрібно (тільки бронюйте заздалегідь, бо їх швидко розбирають). Тут велика кухня та кімната для відпочинку. Кілька душових та туалетів. Оскільки цей кемпінг та гостел біля аеропорту, тут завжди багато людей.

2) Vestmanna Guesthouse — бюджетна кімната в Вестманна — 60Є/ніч; зручно зупинятися тут, якщо їхати на морську екскурсію дивитися тупиків та скелі. Взагалі ціни за кімнати починаються влітку від 100 євро/ніч — найдешевший варіант.

3) Кемпінг в Eiði — розташований на колишньому футбольному полі — доволі цікавий досвід та багато місця. Тут є кімната для відпочинку, кухня та місце, де розвісити сушитися мокрі речі (нам було доречно).

4) Кемпінг в Mikladalur — найменш завантажений кемпінг з усіх, що нам траплявся — лише 3 намети разом з нашим. Тут дуже красивий вигляд. Є один гарячий душ та туалет на всіх. Кухні фактично немає (вона закрита). Тут є недолік — кемпінг розташований на схилі, тому пошукайте найбільш рівне місце для намету.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ПЕРЕЛІТ

Найпростіше, найдешевше та найшвидше летіти з Копенгаґена, звідки налагоджено найбільше перельотів та є кілька рейсів на день. Літають як власні фарерські авіалінії — Athlantic Airways, так і скандинавські авіалінії — SAS. Летіти трішки більше 2-х годин. Гарна новина — зареєстрований багаж включено у квиток.

Квиток Копенгаґен-Фарери-Копенгаґен можна знайти від 120 євро у два боки і вище. Якщо купувати заздалегідь. До Копенгаґена легко дістатися лоукостами з Києва або Львова. Якщо летіти з наметом (з колишками), брати похідний ніж чи трекінгові палиці, то доведеться докупити багаж. Квиток Львів-Копенгаґен мені коштував 250 грн, назад 500 грн. Багаж за 750 грн в кожен бік. Ми купували один багаж на двох з чоловіком.

ЧИ ВАРТО КУПУВАТИ ЛОКАЛЬНУ СІМ-КАРТУ

Важливе питання про роумінг на островах! Якщо у вас Vodafone або Lifecell, то на Фарерах немає роумінгу. Мережа просто не буде працювати. Для мене це стало сюрпризом, особливо тому, що у мене смс-банкінг на Vodafone. Київстар на Фарерах працює.

Тому я раджу купити місцеву сім-карту. Оператора Føroya Tele, на мій погляд, найкращий за покриттям та ціною. До того ж, в аеропорту є їхній офіс. Пакет з 2Гб інтернету коштує 50 крон (6,70Є) і цього з головою достатньо на тиждень подорожі. 4G на Фарерах просто фантастичне — покриття є всюди, навіть в кілометрових тунелях під водою.

Сподіваюся, ця стаття стане початком підготовки до подорожі на Фарерські острови! У моїх наступних блогах читайте про маршрут, ціни, детальніше про транспорт, авто та дороги на Фарерах.

Більше про подорожі читайте тут: hannaburlaka.com


13.01.2020 7212
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1738
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1764
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1752
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5224 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2057 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1438

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

550

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

668

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

863

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

921
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1620
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3578
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10166
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26043
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10022 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7638
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

825
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1326
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

299
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1178
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

772
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1005