Плакатні війни в Івано-Франківську

Виборча кампанія на виборах Івано-Франківського міського голови та депутатів місцевих рад зайшла в ступор. Практично всі кандидати вилили на виборців величезну порцію агітаційних матеріалів, сотні заказних газетних статей, тисячі теле- та радіо-роликів, завісили все місто білл-бордами та сіті-лайтами з фізіономіями та брендами тисячі різних кандидатів. До слова – тільки до Івано-Франківської міської ради балотується близько 1200 кандидатів, і 19-теро кандидатів на пост міського голови обласного центру. А ще кілька сотень бажаючих всістися в крісла депутатів Івано-Франківської обласної ради.
 
Здається, Івано-Франківськ готовий до виборів уже сьогодні – чекати ще цілий тиждень немає ніякої потреби і терпіння. Всі здається вже все розказали, показали, повісили та поплатили. Народ щодень пачками викидає агітаційну макулатуру в смітники, на зовнішню рекламу ніхто вже особливо не заглядає, а пускати численну братію агітаторів в квартири мешканці Івано-Франківська таки перестали.
 
В ЗМІ на цих виборах не буде ніяких дебатів – ніхто з ніким не бажає дебатувати: ні депутати, ні партійні лідери, ні кандидати на пост мера. Всі виступи проходять виключно в «сольному репертуарі». Найбільше що можуть запропонувати глядачам – право додзвонитися в прямий ефір та задати кандидату якесь запитання. Ось і вся демократія.
 
І тільки на вулицях міста триває справжня війна – плакатна. Не відомо чому, але штаби багатьох кандидатів вважають, що саме розвішування плакатів має якийсь особливий а може й магічний влив на виборців. Тому білл-бордів та сіті-лайтів певним кандидатам не достатньо і вони переходять в плакатну війну. Всі стовпи Івано-Франківська, всі паркани, всі щитові і навіть дерева заліплені агітаційними матеріалами кандидатів.

Причому, на цьому фронті тривають запеклі сутички: одні вішають – інші знімають. При цьому така агітація суворо заборонена Законом про вибори. Проте ні Івано-Франківська міська виборча комісія, ні обласна досі ще не винесли жодного (!) попередження кандидатам за злісну проклейку. Більше того, самі чиновники «білого дому» та високо посадові особи міськради також не можуть відмовити собі в бажанні дивитися на свій електорат не тільки з величезних білл-бордів, але й покрасуватися собі з парканів та водостічних труб.
 
Дії на плакатному фронті тривають 24 години на добу без вихідних і перерв. Масову поклейку традиційно здійснюють ввечері, коли смеркає, а зривають вночі. (Вдень здійснюється часткова доклейка агітації). Тому, щоб плакати протрималися бодай до ранку, їх охороняють. Ця робота покладається на таксистів. Кореспондент «ОстроВ» здійснив сьогодні нічний рейд о 5-тій ранку по вулиці Галицькій в Івано-Франківську й пройшов зо три  кілометри повз опорні стовпи, що забезпечують тролейбусний рух. При цьому його невпинно супроводжували таксистів, а також окремі перехожі, які періодично (по ходу руху кореспондента) повідомляли водіїв таксі про його дії та наміри. Крім того, на вулиці активно діяли молодиками, які або здійснювали поклейку агітації,  або зривали плакати конкурентів.

Вдень плакати зривають працівники комунальних служб, але не дуже охоче. Головна причина – ніхто за це додатково їм не платить. Тим часом поклейщики вже так відшліфували свою роботу, що окремі плакати не можливо відірвати від слупів та дерев. Хоча й проти цього прийому є свої засоби – замалювання фарбою, наприклад, або повіска свого кандидата поверх плакату суперника. 

Найбільшими хуліганами в незаконній поклейці Івано-Франківська безумовно є «свободівці». Вони клеються регулярно (щоночі) по всьому місту, причому, як кажуть: «на мертво» і беруть на електропідпорах найбільшу висоту від 3-х до трьох з половиною метрів. Здирати їх агітацію з такої висоти без спеціального пристосовування практично не можливо. Так само вона не піддається й зафарбуванню. Не виключено, що «тягнибоківці» могли б брати й висоту більшу - в 4-5 метрів, але поки що агітувати птахів вони, схоже, не збираються. До речі, головне гасло цієї політичної сили «Свобода прийде – порядок наведе!» якраз свідчить про зворотнє – найбільший бардак на вулицях Івано-Франківська влаштували саме представники цієї партії.
 
Друге місце плакатного хуліганства розділяють поміж себе дві політичні сили «Собор» та «Сильна Україна». Причому кандидати від цих партій не тільки рясно красуються з білл-бордів та сіті-лайтів по всьому місту, однак вважають за велику честь для себе поліпшитися десь на карнизі тролейбусної зупинки чи електрощитовій якогось темного під’їзду. Єдина «зручність» від цих злісних порушників – їх поклейка «дитяча» - зривається одним пальцем. Для досягнення рівня  загартованої в рядах «Нашої України» та на помаранчевих майданах свободівської братії вище згаданим партіям потрібно пройти ще бодай  дві-три виборчі кампанії.
 
Не гребують проклеюванням інші політичні сили: Наша Україна, Партія Регіонів, КУН, РУХ, УНП, УДАР, «Фронт Змін».
 
Чому плакатна війна така важлива – треба вияснити в психологів, бо політаналітики загалом сходяться на думці, що плакати в ході сучасної виборчої кампанії не відіграють суттєвої ролі, а 70% виборців взагалі не дивляться на поклеку на стовпах. А ще якість змісту наклеєного плакату в Івано-Франківську - це взагалі окрема тема для аналізу, оскільки певні політичні партії ухитряються виписати дрібним шрифтом свою програму на форматі А4 і повісити на стовпі на висоті 2-2,5 метри.
 
Але якби там не було, але саме плакатні війни оживляють виборчу кампанію. В Івано-Франківську наразі немає хуліганських витівок із псування законної агітації на білл-бордах та сіті лайтах. Тож саме в плакатній війні кандидати можуть справді гостро позмагатися між собою – адже вибори це все таки війна. А війна хоче маневру, хоче руху, хоче гострих відчуттів. І тільки на центральних магістралях Івано-Франківська можна відчути такий екстрім – податися в нічну варту на знищення агітації потенційного противника. Адреналіну дійсно додасться.

«ОстроВ»


25.10.2010 Василь Хом’як 2503 1
Коментарі (1)

17 2010.10.26, 00:44
Уроди. Позасирали всьо. Вуйки, блz, вертайтеся в свої села.
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6446 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

490

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

388
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

537
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759