Підсумки тижня. Пристрасті одного міста

 

В політиці все приховане, як правило, стає явним під час виборів, а різні багатоскладові плани будуються саме до виборчого періоду. Натомість фаза кулуарності питань залежить від інтересів гравців, яких  стосується проблематика та їх готовності до яскравої публічної гри.  В Івано-Франківську заговорили про підготовку місцевої «Свободи» до затяжної війни з «Самопоміччю». Мовляв, свої невдачі свободівське керівництво, яке в 2010 році здобуло перемогу на виборах до міської ради та отримало абсолютну більшість в самому органі самоврядування,  вирішило замаскувати за жорсткими заявами в бік представників «Самопомочі» пік яких припаде на період місцевих виборів. Подейкують, над тим як би ефективніше «засадити» Самопомочі працює Інститут розвитку міста, недавно створений одним з вірогідних претендентів на посаду міського голови з «свободівського» середовища. Вірогідно, ціллю виявилась партія Андрія Садового саме тому, що її активісти протягом останнього часу провели кілька успішних акцій в Івано-Франківську та й сам рейтинг «Самопомочі», якщо вірити останній соціології з Центру Разумкова, протягом останніх місяців дещо зріс. Натомість активності  інших парламентських партій у місті поки взагалі не спостерігається. Атакувати ціль, яка рухається, завдання не з простих, але від того має бути ще цікавіше спостерігати з боку незаангажованому глядачу.

   Останнім часом серед чиновників стало дуже модним грати на боці громади. Прагне не відставати в цьому плані директор Департаменту комунального господарства, транспорту та зв’язку Михайло Смушак, який запропонував створити в Івано-Франківську інститут громадських інспекторів з тими ж повноваженнями, які мають існуючі органи – Інспекція з благоустрою, ДАІ, Укртрансіспекція тощо. Мовляв, в місті з’явилось чимало громадських активістів, які прагнуть боротись з незаконною зовнішньою рекламою, паркуванням автомобілів у заборонених місцях, незаконною торгівлею, але не мають на те відповідних повноважень. Однак начальник юридичного відділу міськвиконкому Надія Кедик майже одразу зазначила, що згідно з чинним законодавством таку ініціативу неможливо втілити в життя. Шкода, тому, що ідея справді цікава, якщо не розглядати її в контексті прояву первинного владного популізму.

 Тому ж Михайлу Смушаку за кількам днів випала вже не дуже приємна місія представляти на засіданні виконавчого комітету рішення про підняття тарифу на проїзд у міському громадському транспорті до 4 гривень. Це могло стати однією з топ-новин тижня. Згадане засідання виконкому на якому розглядалось питання підняття тарифів проїзду у міському громадському транспорті нагадало мені гру в поганого і хорошого поліцейського.

 Департамент комунального господарства транспорту та зв'язку підготував рішення на прохання перевізників. Вони просять підняти тарифи через зростання палива, мастильних матеріалів і пропонують після громадських слухань підвищити вартість проїзду з 2.75 грн. до 4 грн. Члени виконкому, звісно, апелюють до невиконання умов попередніх зобов'язань перевізників перед міською владою та громадою. Місто не володіє даними про реальний пасажиропотік та пробіг автобусів. Знову одним з ключових питань виявилось облаштування автобусів GPS-трекерами, підключеними до єдиної навігаційної системи. Член виконкому С.Федорців навіть пропонував перевізникам брати GPS-трекери в оренду, якщо немає змоги їх придбати. Але говорили вже традиційно й про обілечування, чистоту в автобусах, дотримання водіями ПДР. В кращих традиціях ролі негативного персонажа одна з представників перевізників сказала навіть про надання перевізникам муніципальної фінансової компенсації за те, щоб вони не сходили з маршрутів після 20 години вечора, а також, як кажуть, «спалила контору» визнавши, що якщо водій автобусу бачать, що рейс неприбутковий, то знімається з маршруту. А наприкінці все взагалі перетворилось у вільну розмову на тему «немає порядку  на франківських дорогах».

 Виконком не голосував, бо за словами міського голови не було узгодженої позиції. Втім така позиція має з'явитись після кулуарної чи то пак якоїсь напівзакритої зустрічі між Анушкевичусом, його заступником Фітелем і перевізниками, на яку вже більше нікого не запрошують. Це має відбутись в четвер. Натомість в п'ятницю підняття тарифів мають повторно винести на виконком. З громадських активістів, зокрема, представників групи Громадський контроль маршруток (Івано-Франківськ),які активно боролись за інтереси громади на громадських слуханнях і пробували контролювати перевізників, сьогодні не було майже нікого. А ті хто був мовчали. Цікаво, зрозуміли, що гра програна і піаритись вже немає на чому чи ПРОСТО не прийшли. Втім, це вже фактично немає значення. Здається, в п’ятницю ціна за проїзд в громадському транспорті зросте до 4 грн. Питання полягає в тому, чи громаду міста вчергове спробують повести за ніс, посадивши в брудні автобуси без GPS-навігації і обілечування. Нині це видається якимось сюром на фоні вчорашньої обіцянки президента Порошенка про відновлення економічного зростання в державі наступного року.

 

    Джерело: http://ankontr.if.ua/?page=digest&p_id=47689


04.04.2015 Василь Кедик 2320 1
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

562
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1747 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1046
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

678
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

258
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735