П’ять депутатів сільської ради Дзвиняцької ОТГ дали підстави для їх відкликання

П’ять депутатів пропустили більше, ніж половину засідань сільської ради у 2018 році – такими є результати дослідження, проведеного молодіжною радою Дзвиняцької об’єднаної територіальної громади. У першому півріччі 2019 ситуація принципово не змінилася: троє з них пропустили усі засідання, один 75%, один – половину. 

Жоден депутат Дзвиняцької сільської ради належно не повідомляє про місце та час прийому громадян, все ж частина – стверджує, що проводить індивідуальні зустрічі з мешканцями. За офіційною інформацією ради звітування депутатів відбуваються у форматі вуличних зібрань (в більшості випадків – стихійно), пише Центр політичних студій.

П’ять депутатів пропустили більше, ніж половину засідань сільської ради

У Законі України “Про статус депутатів місцевих рад” передбачено, що однією з підстав для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради є пропуск ним протягом року більш ніж половини пленарних засідань ради (стаття 37).

Троє депутатів сільської ради Дзвиняцької ОТГ за рік пропустили по 70% засідань. Це Сергій Саїв та Андрій Коритан з БПП «СОЛІДАРНІСТЬ», Оксана Олексин з ВО «Батьківщина». Загалом вони за 2018 рік відвідали лише три сесії з десяти.

Позафракційний депутат Дмитро Зваричук та депутат від партії «Рух Нових Сил» Міхеїла Саакашвілі» Тарас Демків пропустили 60% засідань.

У першій половині 2019 року тільки Дмитро Зваричук зменшив кількість пропусків до 50% – він пропустив тільки половину засідань. Оксана ОлексинАндрій КоританТарас Демків не зв’явилися на жодне засідання. Сергій Саїв пропустив 75%. 

Чотири депутати пропустили половину засідань. Зокрема Секретар бюджетної комісії – Микола Боднарук (ВО «Батьківщина»), у 2018-му відвідав 50% засідань, у 2019-му рейтинг відвідуваності кращий – лише 25% пропусків. 

Андрій Герин (БПП «СОЛІДАРНІСТЬ»), Надія Ошколуп («Народний Фронт»), Костянтин Лецин (БПП «СОЛІДАРНІСТЬ») також пропустили половину засідань у 2018 році. 

Ще три депутати не відвідали 40% засідань:  Наталія СемківІгор Курилюк та Геннадій Соколовський (позафракційний). 

Четверо депутатів пропустили 30% засідань: Любов Прокоп’юк, Віталій Костишин, Михайло Солецький, Тарас Дашковець. 

Причини, які депутати вважають серйозними підставами для невідвідування сесій, особливо не різняться. 

Оксана Олексин сказала: «У мене маленька дитина і річ у тім, що, на жаль, не завжди маю з ким її залишити…».

Сергій Саїв, Андрій Герин, Андрій Коритан, Геннадій Соколовський, Дмитро Зваричук, Тарас Демків – стверджують, що зайняті на постійній роботі й не завжди є вільними, щоб прийти на кожне сесійне засідання. 

Як сказав Сергій Саїв, він є начальником Державної Міграційної Служби в області. Геннадій Соколовський – провідний хірург Солотвинської районної лікарні зазначив: «Людські життя безумовно важливіші – у мене часто непередбачувані операції». Андрій Герин  – старший майстер філії «Богородчанський РЕМ», Андрій Коритан – працівник Державного підприємства «Солотвинське лісове господарство», Тарас Демків – працівник Філії АТ «Прикарпаттяобленерго».

Нагадаємо, що згідно зі статтею 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»,  на час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради, а також для здійснення депутатських повноважень в інших передбачених законом випадках, депутат місцевої ради звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків. 

Окрім цього кожен депутат, за законом, має право подати заяву про складання ним депутатських повноважень. Наприклад, у 2011 році депутатка Дзвиняцької сільської ради Наталія Мельник, не маючи змоги виконувати депутатські обов’язки, подала таку заяву, і за рішенням ради її повноваження були достроково припинені. Наталя Мельник зазначила: “Народивши другу дитину, склала депутатський мандат, чітко розуміючи свою відповідальність і неможливість виконувати депутатську роботу належним чином.”

Десять депутатів ради сумлінно відвідують засідання

Високим рівнем відвідуваності сесійних засідань у 2018-му з відсотком пропусків 10% є: Руслана ВолочійБогдана БеспалькоГалина КостишинАндрій КоританЛілія КрасіличВалентина Мельник.

По 2 засідання у 2018 році пропустили наступні депутати: Ростислав Конечний (позафракційний), Андрій Гринішак (позафракційний).

Лідерами за відвідуваністю засідань (не пропустили жодного засідання) є: секретар ради Дзвиняцької ОТГ – Василь Максимів та Василь Черевко, пенсіонер з Космача.

На всіх засіданнях ради ОТГ був необхідний кворум

Місцева рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються важливі й необхідні рішення. Сесійне засідання не може бути чинним, якщо у ньому бере участь менше половини обраних до ради депутатів. Тому молодіжна рада також дослідила скільки засідань ради не відбулося через відсутність кворуму. 

Незважаючи на велику кількість пропусків депутатами засідань, усі засідання ради Дзвиняцької ОТГ за період 2018 рік – перше півріччя 2019 року відбулись – на кожному з них були присутні більше половини депутатів. 

Де можна ознайомитись з графіками прийому депутатів Дзвиняцької ОТГ?

У cтатті 10 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” зазначено, що депутат зобов’язаний вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців. 

Перед прийомом депутат повинен визначити місце та час проведення прийому та повідомити про це громаду. Як інструмент для повідомлення він може використати вебсайт ради, соціальні мережі, дошки оголошень і повідомляти виборців особисто. 

В процесі дослідження, молодіжною радою не виявлено жодного депутата Дзвиняцької сільської ради, який би належно повідомляв про час і місце прийому громадян. Відсутня така інформація й на офіційному веб-сайті ради.

У відповіді на запит молодіжної ради зазначено: “офіційної інформації від депутатів про кількість проведених прийомів, час проведення та місце проведення прийому громадян до виконавчого комітету Дзвиняцької сільської ради ОТГ не поступало.” 

Частина депутатів зазначає, що спілкується з виборцями особисто. За словами секретаря ради Василя Максиміва на кожному виборчому окрузі в середньому по 200 виборців, тож робити це не складно. 

Інша частина депутатів (Оксана ОлексинАндрій ГеринАндрій КоританГеннадій Соколовський) стверджує, що практично жоден депутат не був повідомлений попередньо про те, що дана робота є обов’язковою і передбачає відповідальність перед законом. Хоча юристка ради Богдана Безпалько запевняє, що депутати були достатньо поінформовані. Однак всі одноголосно погодились проводити прийоми громадян до кінця своєї каденції

Хто з депутатів місцевої ради Дзвиняцької ОТГ не звітує про свою діяльність?

Згідно з Законом України «Про статус депутата місцевої ради» (стаття 16) не менше, ніж один раз в рік, депутат повинен звітувати перед виборцями округу. Робити такі звіти він може публічно, на зборах селян, під час масових заходів, чи письмово – на сайті громади, у ЗМІ чи соціальних мережах. Рада зобов’язана визначати орієнтовні строки проведення таких звітів. Це – пряма вимога законодавства.

Згідно з відповіддю на запит молодіжної ради: «Офіційної інформації від депутатів про кількість та час проведення звітувань перед своїми виборцями до виконавчого комітету Дзвиняцької сільської ради ОТГ не поступало.»

Звітують депутати, згідно з тією ж відповіддю – «у форматі вуличних зібрань (в більшості випадків – стихійно), де жителі спілкуються з депутатом безпосередньо, у формі «конкретне запитання – відповідь, пропозиція, порада, допомога».

Опитані молодіжною радою депутати (Сергій Саїв, Андрій Герин, Оксана Олексин, Андрій Герин, Андрій Коритан, Геннадій Соколовський) вважають, якщо їхня робота неоплачувана, скоріше благодійна, то і звітувати чи проводити зустрічі зобов’язати їх на законодавчому рівні неприпустимо. Однак стверджують, якщо закон говорить – треба – то звітуватимуть.

Чому не звітували раніше? Не знали, що обов’язково, не бачили у цьому потреби. Згідно зі статтею 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», У разі здійснення депутатських повноважень у робочий час депутату місцевої ради за основним місцем роботи відшкодовуються середній заробіток та інші витрати, пов’язані з депутатською діяльністю, за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

Ефективним розв’язанням проблеми не звітування було б ухвалення сільською радою рішення про затвердження орієнтовних строків публічних звітів депутатів ради про їхню діяльність у 2019 році.

Опитані депутати на словах одноголосно погодились з тим, що згідно з таким рішенням вони готові розробити графік публічного звітування, а надалі й – графік прийому громадян. Інформацію варто розмістити на Інтернет сторінках громади, у соцмережах та на офіційному вебсайті ради, а також у друкованому вигляді на дошках оголошень.

І наостанок, депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавства та забезпечувати його реалізацію. Відповідно – не повинен порушувати вимоги законів, які регламентують його діяльність. Якщо депутат ради без поважних причин пропускає пленарні засідання ради, не проводить прийом громадян щомісяця або не звітує про свою діяльність щороку на відкритих зустрічах з виборцями згідно з затвердженими радою графіками – він порушує вимоги чинного законодавства, а також права своїх виборців – мешканців громади.


14.11.2019 1202
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2007
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5572 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1531

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

835

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10286
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10211 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7738
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

254
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

283
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

903