Партійні інтереси непартійних ЗМІ: Івано-Франківська область

 

Одним із найбільших ресурсів поряд з адміністративним та фінансовим у спектрі прийдешніх парламентських виборів поза всяким сумнівом стане інформаційний.

 

Доступ до того чи іншого засобу масової інформації, можливість здійснювати прямий чи опосередкований вплив на редакційну політику, характер та зміст публікацій, за умови дозування інформації та правильної розстановки акцентів, здатні не лише звести нанівець будь-які намагання опонентів, спотворити їх сильні та слабкі сторони, а й цілеспрямовано підвести виборця до «потрібного» рішення, обумовити самий вибір й таким чином – забезпечити необхідний результат «правильному» суб’єкту.

 

Спокуса не використати засіб масової інформації під час виборчої кампанії надто велика. А відтак, ніша, що її обійматиме кожне окреме видання на протязі усієї виборчої кампанії, у значній мірі буде обумовлена позицією, різнобічними політичними орієнтаціями, домовленостями та безпосередніми інтересами їх власників, засновників та різного роду «груп тиску».

 

У зв'язку з цим, побіжний аналіз практики подання інформації місцевими ЗМІ в залежності від політичної приналежності, уподобань та завдань, що може ставити перед ними керівництво, здатне дещо привідкрити завісу й убезпечити виборця від відвертого маніпулювання.

 

Розпочати ж варто мабуть із комунальних ЗМІ, адже саме вони за великим рахунком мали б відображати й представляти колективні інтереси громади.

 

Так, засновником найтиражованішої станом на сьогодні в області газети «Галичина» є Івано-Франківська обласна рада. Саме її позицію й у меншій мірі позицію обласної державної адміністрації змушена враховувати редакція при висвітленні подій, що відбуваються в регіоні. А точніше – балансувати між обома. Видання не звинуватиш у яскраво вираженому потуранню жодній з політичних сил. Скоріше навпаки, редакція доволі часто надає можливість донести свою позицію представникам різноманітних, а часто й полярних політичних партій. Свідченням цього є, зокрема, «Політ-клуб», проведення якого вже стало хорошою традицією для колективу редакції. І хоча видання однозначно й зазвичай категорично оцінює різного роду ініціативи державної влади, при оцінці подій місцевого значення гостроти інколи все ж бракує.

 

Як і зазвичай не вистачає її «Західному кур’єру» при оцінці подій, що відбуваються в обласному центрі. Видання, чиїм безпосереднім засновником є Івано-Франківська міська рада, волею-неволею змушене враховувати побажання депутатського корпусу. Зважаючи ж на те, що більшість в міській раді на даний час належить ВО «Свобода», саме під неї й доводиться підлаштовуватися редакції. Яскравим прикладом цього стало опублікування окремою брошурою спецвипуску, в якому на 12 сторінках редакція подала звіт про діяльність фракції в Івано-Франківській міській раді за 2011 рік. Небаченою рідкістю є й поява критичних матеріалів в контексті міської господарки, зокрема у призмі комунальної реформи, за що неодноразово потерпала партія від інших видань. Зрештою, доволі стримано підходить видання й до висвітлення діяльності Віктора Анушкевичуса, обмежуючись в основному інформацією констатуючою характеру. Щоб у цьому пересвідчитися, достатньо прочитати нещодавно опубліковані матеріали за підсумками звіту міського голови, а також земельного конфлікту навколо урочища «Нивки».

 

Куди більш критичними за своїм характером є приватні медіа.

 

Так, поява доволі різких публікацій на адресу ВО «Свобода» та Віктора Анушкевичуса є звичною справою для вельми популярного в області тижневика «Репортер». Більш, аніж переконливими в контексті цього виглядають матеріали «За бортом», «Спиртні дискусії», «Мандати вирішують усе». Водночас, мало хто знає, що видання входить до медіа-холдингу «Захід Медіа Плюс», директором якого є Володимир Калин. Останній, як відомо, балотувався до міської ради від «Фронту Змін», програвши в кінцевому результаті на окрузі представнику ВО «Свобода» Ярославу Дубасу. До речі, як відзначила згодом одна із місцевих журналістів, саме від представників редакції цього видання виходила ініціатива створення неформального об’єднання «Без Ярослава Дубаса». Самого ж Калина сьогодні у значній мірі пов’язують із ще одним «фронтовиком» – депутатом міської ради та генеральним директором «Прикарпаттяобленерго» Олександром Бубеном. Можливо й випадковість, однак віднайти критичні матеріали стосовно «Фронту Змін» на сторінках «Репортеру» практично нереально. Навпаки, видання доволі часто публікує матеріали інформаційних хвиль, що їх проводить центральний штаб, практично не помічаючи при цьому аналогічних матеріалів опонентів. Хоча, можливо, вони й не надходять…

 

В той же час, публікація таких матеріалів є звичною справою для іншого суспільно-політичного тижневика – «Галицького кореспондента». На шпальтах цієї газети читач без особливих зусиль розпізнає публікації в рамках інформаційних хвиль «Фронту Змін», «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, статті, що дають позитивну оцінку діям влади. Зрештою, такого роду публікації – звична справа практично для будь-якої газети, що здійснює комерційну діяльність. Саме ж видання тривалий час асоціювали із Олегом Бахматюком. Сьогодні юридичний супровід газети здійснює юридична компанія «Moris Group», керуючим партнером якої є Андрій Романчук – депутат обласної ради за квотою «Фронту Змін».

 

Засновником іншої місцевої газети «Вечірній Івано-Франківськ» є обласне громадсько-політичне об’єднання «Голос нації», яке уже тривалий час пов’язують безпосередньо із Ігорем Насаликом та очолюваною ним «Українською партією». Пригадується, напередодні місцевих виборів увесь номер газети був присвячений саме цій політичній силі та її кандидатам. На даний час ж видання є чи не єдиною публічною трибуною в обласному центрі для калуського міського голови та підконтрольних йому організаційних структур.

 

Головним редактором ще однієї «практичної народної газети» «Рідна земля» є депутат обласної ради від ВО «Батьківщина» Василь Артим. Саме позицію цієї політичної сили представляє найбільшою мірою видання. Тож, якщо відкриєте газету й побачите, що половина усіх матеріалів присвячена «білосердечсним», особливо не дивуйтеся. Вона працює…

 

Як і працює «Прикарпатська правда». Навіть пішовши на роботу в обласну державну адміністрацію, Богдан Федьків не зміг розпрощатися із улюбленою газетою, ставши її почесним редактором. Щоправда, навіть серед самих партійців про такий потужний інформаційний ресурс воліють не згадувати.

 

Куди більш привабливими в сучасних реаліях стають інтернет-видання, кількість яких на Прикарпатті із кожним роком зростає в арифметичній прогресії. Збільшення числа юзерів поряд із відносною дешевизною й практично безмежними можливостями для маніпулювання робить їх у все більшій популярними в середовищі місцевих політичних гравців.

 

Проаналізуємо лише найбільш відвідувані домени.

 

Так, «перше незалежне інтернет-видання Прикарпаття», яким найменує себе pravda.if.ua, насправді доволі активно піарить Юрія Дерев’янка. Останній, окрім того, що є депутатом обласної ради від «Фронту Змін», усіляко просуває свою кандидатуру на прийдешніх парламентських виборах по одному з мажоритарних округів. Завітавши на інтернет-сторінку видання, ви не лише натрапите на цілу низку рекламних банерів із зображенням Дерев’янка, але й отримаєте можливість ознайомитися із річним звітом очолюваної ним благодійної організації. На стрічці новин ж на вас очікують інформаційні повідомлення чи не з кожного медіа-приводу що його створив депутат.

 

Поряд з цим, видання більш, аніж критично висвітлює діяльність опонентів. До прикладу, вже звичною стала поява на інтернет-ресурсі відверто негативних матеріалів про ВО «Свобода», «Українську партію», «УДАР» Віталія Кличка. Характерно, що негативно оцінюючи 15-відсоткові перспективи «УДАРу» в Івано-Франківську, pravda.if.ua стримано віднеслась до 25-відсоткових апетитів «Фронту Змін» в області, відобразивши винятково в позитивному спектрі нещодавню прес-конференцію «фронтовика» Москаля.

 

З нещодавніх пір із структурою близькою до Юрія Дерев’янка пов’язують іще один новинний портал – news.if.ua. Щоправда, на відміну від  pravda.if.ua, це видання більше моніторить, аніж створює новини.

 

Схожою діяльністю займається й malakava.com.ua. Втім, якщо проаналізувати характер повідомлень, доволі легко простежується їх односторонній характер. Найбільш «жовте» видання, в чому свого часу неодноразово звинувачували редакцію, практично повністю зорієнтоване на ВО «Батьківщина». На інтернет-ресурсі регулярно публікуються коментарі як місцевих, так і загальнонаціональних представників цієї політичної сили. Загальна ж кількість таких повідомлень коливається від третини до половини усієї кількості публікацій на тиждень.

 

Куди більш виваженою з точки зору подання інформації у спектрі партійної складової на даний час видається робота агенції новин firtka.if.ua. Видання надає можливість висловитися представникам різноманітних політичних сил, публікуючи матеріали, починаючи від туристичних фотографій Юрія Романюка та його критичних опусів на адресу владного режиму «наперсточників» й закінчуючи статтями негативного характеру на адресу опозиційних партій та тріумфальних мандрівок на прес-конференцію до Президента. Втім, більш аніж помітною є значна прив’язка «фіртки» до голови ОДА Михайла Вишиванюка. Кількість позитивних повідомлень про нього практично щотижня майже вдвічі перевищує загальну кількість новинних матеріалів про будь-якого іншого місцевого політика чи чиновника. Звичним явищем для читачів видання є й поява на інтернет-ресурсі ексклюзивних коментарів, інтерв’ю Михайла Вишиванюка.

 

Не меншою мірою прослідковується вплив визначених політиків і на інші місцеві інтернет-портали. Особливо добре це простежується на прикладі результатів різного роду протоопитувань, що їх проводять інтернет-видання. Як правило, переможець – або власник, або особа, наближена до нього.

 

За аналогічними принципами працює й місцева телевізія.

 

До прикладу, обласне телебачення «Галичина» на чолі із її вічним генеральним директором Ольгою Бабій, яка представляє в обласній раді «Нашу Україну», ось уже 20 років  вірою і правдою висвітлює позицію обласної влади. Зрештою, зважаючи на бюджетне фінансування, така ніша не викликає жодного подиву. У схожій ситуації перебуває й муніципальна телерадіокомпанія «Вежа». Її, щоправда, дотує місто. Відповідно, музику замовляє також місто… Як і замовляє її державна влада на Обласній Державній Телерадіокомпанії м. Івано-Франківська. Інколи складається враження, що редакція цього медіа живе у якійсь паралельній реальності.

 

Одним із том-менеджерів ОТРК «3 Студія» є Олена Кулик, дружина Олександра Кулика, який, як відомо, на останніх місцевих виборах шукав щастя в міській раді разом із «Фронтом Змін», а сьогодні є членом виконкому за квотою саме цієї політичної сили. Інший місцевий телеканал – канал новин «24» – у значній мірі пов’язують із ще одним «фронтменом», уже згадуваним нами Олександром Бубеном. 

 

Якщо ж врахувати ще й ту обставину, що практично кожна політична сила напередодні виборів різко активізує видавництво власних партійних табелів, то стає зрозуміло, що практично увесь інформаційний простір Прикарпаття незалежно узалежнений. Так, ймовірно лише «Фронт Змін» має можливість прямо або опосередковано лобіювати власні інтереси у 5-6 місцевих медіа. «Батьківщина» такою можливістю активно послуговується завдяки лояльності 2-х видань. Інші політичні суб’єкти змушені вдовольняти власні апетити шляхом доступу максимум до одного ресурсу.

 

Про жодну конкурентність виборчого процесу за таких обставин вести мову не доводиться. Виборець у значній мірі змушений споживати лише те, що йому нав’язують політики.

 

Уберегти громаду від цього практично неможливо. Однак, цілком реально допомогти їй поглянути на світ іншими очима й знайти власну правду у безкінечному потоці прихованих маніпуляцій.

 

Петро Праведник

 

 


06.02.2012 Петро Праведник 2042 29
Коментарі (29)

Іван 2012.02.06, 14:08
Автор цієї анонімної "аналітики" мав би розумітися у понятті "джинса". Хоч трохи правди таки є))))))))))))))))
Тарас 2012.02.06, 14:13
Фронт забанив всі сайти, окупував телевізію разом з своїм Юрієм Подеревлянським. а що FM?вони аполітичні?
Юрист 2012.02.06, 14:52
Дуже делікатно ГК описали, як на мене вони давно під ПР
Шо за термін 2012.02.06, 15:28
А що за термін такий вузькопрофільний - інформаційна хвиля? Журналісти так не кажуть. Це партійна людинка писала? З якої партії регіонів?
gycel 2012.02.06, 15:55
У «Вечірньому Івано-Франківську» журналісти не бачили зарплати уже кілька місяців. Василь Артим, коли у виборчу кампанію 2002 р. друкував матеріали про Тимошенко, то був так далеко від ВО Батьківщина, а тут бач... Натомість «Прикарпатська правда» була 2002 р. "офіційною" газетою БЮТ в області. Коли її вперше тоді побачили у штабі в Києві (ще з орденами Леніна на першій сторінці), то спитали Шлемка: "ви там зовсім очманіли?". Але чого чекати від купи старперів, котрі там врядували... А Олексюк в "Анонсі" той брєд з переконань друкував - нібито без грошей. За то (а ще за гроші!) його в міськраду взяли. І за переконання (а також за гроші!) - з міськради згодом поперли. То він тепер оглядач! на Галичині, яку так критикував безбожно... Як усе змінюється...
мер 2012.02.06, 15:43
майже))) складається враження, що писали під анчоуса
кума 2012.02.06, 16:11
Якщо в коментарях один пише, що стаття за Анушкевича,а інший , що за Вишиванюка а є і інші думки, то я так думаю стаття об,єктивна , з чим і вітаю автора. Хоча що це міняє? Все рівно кожен віритиме, що тільки його улюблена газета бреше менше.
Тарас 2012.02.06, 16:18
підтримую "куму" щодо об,єктивності автора. цікаво було б все таки дізнатися про радіостанції - Західний полюс, Бойчук студію і тдітп
Сашко 2012.02.06, 16:19
Якщо автор пише чесно та об'єктивно, то чому анонімно?)))
Риганина 2012.02.06, 16:52
У-гага... Це шо дибіл для дибілів писав. Ви тільки вчитайтесь як лагідно про ХВІРТКУ написано,але чомусь не написали про нашумілу історію з Войтиком і як Фіртка вишибала з нього 1200 чи 1500 за участь у "Чаті". Ви таке саме гімно як і будь яке ЗМІ, бо берете з усіх політиків гроші. Йду проригаюсь бо на цей марш ....... тошно дивитись.
Фіртка 2012.02.06, 18:36
Не правда! Ми за чат беремо 1800 грн. (див. прайс - кнопка "Рекламодавцю")
111 2012.02.06, 19:19
стаття видається досить неупередженою, те, що доволі важко визначити "під кого" вона написана, напевне і є незаперечним фактом її об'єктивності.
Макс 2012.02.06, 19:25
Сама написала та прокоментувала. Незаперечний факт. Смішно
Микола 2012.02.06, 22:31
"Куди більш виваженою з точки зору подання інформації у спектрі партійної складової на даний час видається робота агенції новин firtka.if.ua." - цитата Це напевне найбільше Соловя стосується:)
спантеличений 2012.02.06, 22:40
за кого голосувати?
Ура! 2012.02.07, 16:37
За Свободу, стаття то від них, вони одні такі бідні і нещасні.
Юга Буратіно 2012.02.07, 18:50
Гарна стаття! Дякую! Між рядками бачу, що її автором є хтось наближений до ОДА. Практично звіт для Вишиванюка, але перероблений під ЗМІ.
петрик 2012.02.07, 22:12
точно під Анушкевичуса. читається між рядків
Просто Петро 2012.02.08, 10:47
Стаття дійсно цікава. Щодо автора то він дійсно доволі незалежний і не заангажований, що серйозно хвилює його роботодавця. Але за дефірамбами йому потрібно звертатися до окремих журналістів газети Галичина.
Іван 2012.02.09, 13:57
Ця стаття вийшла одночасно в Галичині та Західному кур'єрі. Хто тут казав про об'єктивність?)))
Костя 2012.02.09, 17:33
Ну де Свобіда порішала там і надрукували. І шо прикольно, пишуть про продажність (Галичина, ЗК) і там же тулять заказуху про Ляшка і Гриценка. Убий підараса- це про них також.
% 2012.02.09, 19:30
Дилетантська фуйня. Кумедія. :) Автор, віддай гроші, не відпрацював :)
психо 2012.02.09, 21:01
Журналісти у всьому світі зажди там де пахне баблом.Незалежних не буває в природі.
в усьому світі 2012.02.10, 12:26
в усьому світіт може журналісти саме там де бабло. але в не нашщому. У нас де бабло лише власники ЗМІ, чи директори комунальних ЗМІ. Приклад Ольга бабій - за 20 років керування за бюджетні кошти куплено 5 авто, усі обслуговують її рідну та її родину. (а казала, що для того аби журналісти їздили на зйомки). зарплата понад 24 тисячі гривень і ще плюс редакторство в журналі "Перевал". Палійчук дав цій кобіті 60 сотих землі, під творчу майстерню, хоча закон дозволяє виділяти землю під такі цілі лише художникам. ще клаптик у Пасічній - голова міста дав. не кажучи про квартири. то певно за боротьбу за Україні. Хоча одна з її дочок живе в Німеччині і діти вже громадяни Німеччини. Щось не дуже наша борчиня за державу захотіла аби її справу продовжили діти та внуки. те саме "Вежа" і решту ЗМІ. Рядовий журналіст до бабла не допускається. Його діло дати продукт, а щоб отримати за нього хороші гроші - то це нереально. Живе добре лише верхівка. Як в піраміді. Тому не можна казати, що журналісти там де бабло. якби вони були там то кожен мав би свою хату, дачу і машину - собі, дочці, сину, внучці, собачці, кішці та мишці. ось і робіть висновки. В статті вірно написано хто під ким. лише не написали хто справді отримує бабло від свого, так би мовити партійного "кришувальника - замовника".
Блу 2012.02.10, 13:22
усі в усьому розбираються,шо в політиці,шо в футболі, що у журналістиці, гроші чужі рахують аж гай шумить. одне гімно на інших гімна накидало, замовленням за милю тхне, а всі тішаться - оналєзують. люде, ідіть працюйте, держава в дупі, нормального сантехніка чи електрика по всьому місту немає...
До Блу 2012.02.10, 13:29
а ти сам, от що робиш - ти сантехнік, електрик, чи твої діти навчаються на сантехніків, водопровідників? Кожен з нас працює і заробляє свої копійки. Обурює те, що інші крадуть бабло і прикриваються тою самою державою, яка нині в дупі. Хай попривозять своїх дітей з-за кордону і хай вони тех працюють на свою державу, а нє - ти дитинко їдь звідси, живи нормально а матуся буде бабки відмивати, а потім приїде до тебе відпочити. бо йо яка складна робота - сракою вертіти, гроші красти, язиком плести та людям очі замилювати.
Блу 2012.02.10, 13:46
Швидко відповів. А ти свої копійки заробляєш на фіртці - штатним коментатором. Може, і цю статейку ти написав, чого так переживаєш?
До Блу 2012.02.11, 09:02
та ти бачу теж не пасеш хадніх, сидиш, моніториш, ображаєшся, відповідаєш. я один із журналістів ОТБ Галичина, якщо вже так тут всі хочуть відвертості і мені просто набридло, що нас, звичайних працівників порівнюють з мішками грошей, з тими, хто працює лише за гроші. От тому і написав всю правду про нашу "шафиню". може хоч хтось з влади промоніторить і подумає - куди йдуть державні кошти. бо говори-не говори - толку ніякого. піде поплачиться Сичеві,потім підлижеться до Вишиванюка і вона в шоколаді, а ми як та дешева робоча сила відродляємо її підлабузництво. Виникне запитання, а чому не йдемо, коли так х...во? Бо нікуди йти - є діти, хворі батьки, яким ти потрібен тут, аи не десь там. Тому хочемо спробувати щось змінити в середині, а не тікати як щурі з потопаючого корабля.
Блу 2012.02.11, 11:00
Анонімними коментарями під гімняними статейками життя на краще не міняють. Кидай своє отб з тою звіздою, відкрий фірму троль лтд - заробиш.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

792
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2346
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2039
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2059
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6249 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2351 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

224

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1044

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1027

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1296
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

144
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

511
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1974
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26401
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

460
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10378 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7916
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

465
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

316
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

468
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

542
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1484