Параліч судової системи: в Яремче злочинці та порушники ПДР залишаються без покарання (фото)

У прикарпатському місті Яремче п’ятий місяць не працює суд. Тут люди місяцями чекають на довідку про право власності чи спадщину. Радіють хіба що порушники ПДР, бо відсутність суддів допомагає їм уникнути відповідальності.

Наразі із трьох служителів Феміди у Яремче не працює жоден. Проблема виникла ще два роки тому, коли звільнилися відразу всі три судді. Тоді туди у відрядження відправили суддю з Луганщини. Він відпрацював дві каденції, а далі термін закінчився. Тож, Яремче без судочинства вже 5 місяців, пишуть Версії.

«Починаючи із сьомого серпня цього року у нас знову відсутні в судді всі штатні судді, правосуддя не здійснюється. Справи не розглядаються», – розповіла Галина Савчук, керівник апарату Яремчанського міського суду.


Читайте також:

Із Луганщини в Карпати: як живеться і працюється у гуцулів судді з Перевальська

Попри відсутність суддів, заяви тут приймають. Щодо кримінальних проваджень – їх передають до Апеляційного суду Івано-Франківська. Звідти – переправляють у районні суди – найчастіше у Надвірнянський. А от цивільні справи змушені накопичувати. Так триває з 2016 року. Загалом зібрали вже близько 600 справ.

«Зараз немає суддів але ми продовжуємо працювати, люди звертаються приносять позовні заяви різних категорій справ ми все реєструємо. Людей звичайно менше зараз бо знають що суддів немає. Чекають що буде суддя і більше буде позивних заяв. Раніше могло бути вдень і 10 позовів а зараз наполовину менше. В сейфі знаходяться нерозглянуті справи цивільні, і в цьому кабінеті дуже багато справ знаходиться, бо вони не поміщаються у сейфі. Приблизна кількість десь до 400 цивільних справ. Всього не розглянуто десь є шістсот. Є справи які не розглянуті із шістнадцятого  року, з п’ятнадцятого року, чекають суддю», – відзначила Марія Абрам’юк, старший секретар Яремчанського міського суду.

«Маніпуляції» з перенаправленням справ займають багато часу. Як нарікають місцеві правоохоронці, згідно законодавства певні справи за часом давності просто не розглядають і правопорушників не визнають винними.

«Під час змін, які вступили в КПК, проведення всіх експертиз здійснюється за ухвалою слідчого судді. У зв’язку із тим, що в Яремчанському міському суді немає жодного судді, необхідно звертатися із клопотанням в Яремчанський суд. Після того Яремчанський суд направляє в апеляційний суд, відбувається апеляційне засідання, визначається район в якому буде розглядатися клопотання. В тому числі розглядаються клопотання смерті громадян. У зв’язку із тим, що немає ні одного слідчого судді, виникає сама більша проблема під час направлення трупа на ростин. А тому деякі громадяни тривалий час чекають на визначення причини смерті громадян. Виникає ще проблематика в тому, що працівники Яремчанського відділення поліції в порядку статті 208 КПК України затримують осіб, як підозрюваних, і в подальшому протягом 72 годин необхідно звернутись із клопотанням щодо обрання запобіжного заходу. А у зв’язку із тим що судді немає – це дуже велика проблема тривалий час. Тобто в більшості випадків не обирається запобіжний захід у зв’язку із коротким часом їхнього обрання. Ми просто на просто не встигаємо і в деяких випадках не затримуємо даних осіб. Тобто особи, які вчиняють тяжкі злочини у крайніх випадках, ми затримуємо і обираємо взяття під варту. А інші випадки обрання запобіжних заходів ми не обираємо у зв’язку з тим, що немає ні одного слідчого судді. І ми просто на просто у строки розслідування кримінального провадження не встигаємо їм обрати запобіжні заходи», – пояснив Юрій Микитишин заступник начальника Яремчанського відділення поліції, начальник слідчого відділення.

Крім того, поки справи перенаправляються у різні суди, за словами правоохоронців, буквально зникають сліди злочину.

«При нанесенні тілесних ушкоджень, однією особою іншій так само направляємо клопотання в Яремчанський суд. Аналогічно Апеляційний суд розглядає і визначає інший район і приблизно за місяць-півтора приходить ухвала суду на проведення судово-медичної експертизи, – додає  Юрій Микитишин. – За цей час синці, побої, садна з тіла людини сходять. І в деяких випадках, коли людина не встигла звернутися в медичні заклади, щоб їм встановили, які саме тілесні ушкодження. То можуть бути висновки, що зовсім відсутні тілесні ушкодження. Хоча фактично на перший день тілесні були».

Через відсутність суддів непокараними можуть залишитися сотні водіїв, яких за цей час затримали напідпитку за кермом. Правоохоронці кажуть, що змушені повертати їм посвідчення водія без сплати штрафів.

«За вищевказаний період часу працівниками поліції було виявлено 210 водіїв які керували транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Дані справи були скеровані до суду. Однак, станом на сьогоднішній день близько 90 справ на розгляді в суді, рішення по даних справах немає. Згідно чинного законодавства в працівників поліції є три місяці часу для скерування даних матеріалів та прийняття рішення щодо покарання водія та притягнення його до відповідальності. У зв’язку із тим, що відсутні працівники суду, дане рішення унеможливлює і ми зобов’язані посвідчення водія повернути власнику, не притягнувши його до відповідальності та не наклавши на нього штраф. Близько 90 водіїв на даний час чекають на рішення суду. У зв’язку із тим, що відсутній суддя дану особу притягнути до відповідальності не представляється можливим. І водії уникають відповідальності. І багато водіїв з тих 90 чоловік можуть уникнути відповідальності», – підсумував Тарас Равлюк, заступник начальника Яремчанського відділення поліції.

Наразі, в Яремчанському суді чекають, що проблема вирішиться. Відомо, що 20 грудня повинно відбутися відрядження суддів по регіонах і можливо, Яремчанщині пощастить отримати нового представника Феміди.


07.12.2018 1240
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1113
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2471
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2084
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2131
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6449 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2417 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

291

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1116

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1141

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1357
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

237
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

561
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2025
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26475
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

523
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10426 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7967
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

506
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

369
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

519
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

593
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1540