Пайок чи здобич

 

Київ досі «місто-герой». Принаймні, так написано на в‘їздах. Окрім того, що це зґвалтування граматики, це також паплюження здорового глузду. Якісь люди з-за Уралу влаштували тут бійню з якимись людьми з-за Рейну, в результаті чого Київ було зруйновано. Київ – місто-невдаха.

 

Якщо є міста-герої, то мали б бути й міста-боягузи? Втім, огидний радянський новояз, який начальство досі перетирає своїми вставними щелепами, нічим не кращий за єдінонєдєлімскій сленг романівської москвопетербургії. Російскоє нарєчіє конструювали унтери пришибєєви. Пороті, покріпачені, закуті в колодки слова! Чого лише вартує мовна конструкція «всємілостівєйший»! Скільки разів має зігнутися язик і хребет, аби це вимовити?

 

Творення неоковирних міфів супроводжувалося творенням абсурдних означень. «Отєчєствєнная война» - невдала для Бонапарта, ганебна для Романових – отримала таку назву у 30-х роках дев’ятнадцятого століття. За логікою, отєчєствєнная война – це війна між соотєчєствєннікамі (втім, у «вєлікій отєчєствєнной» так і було), але ж хіба Наполеон з Костроми?

 

Окрім того сам узурпатор називав цю війну «другою польською». Втім, Романови, будучи німцями, тобто вродженими філологами-експериментаторами, не наважилися вживати цю назву, як офіційну (рештки смаку не дозволили), вона залишилася газетярською та літературною.

 

Радянські керманичі мали геть інакше етнічне походження та класову свідомість, тож з «рєкомим» церемонилися не більше, аніж з усіма цими репресованими «імярєкамі».

 

Ця мова, мовні конструкції, уявлення, які вони формують та консервують, отруюють половину населення України не менше, аніж викиди металургійних підприємств. Тож варто розібратися, з чим ми маємо справу. Ми не в стані логічно опонувати Москві, бо Москва не ґрунтує свою міфо- і мовотворчість на логіці, але виключно на абсурді.

 

Скажімо, 4 листопада в москалів – державне свято: день визволення Москви від нас і поляків у 1612 році. Вони так не хотіли коритися слов'янам, що згодом 200 років жили під німцями (після Петра всі їхні царі й майже всі цариці були чистокровними німцями). Святкуючи таке державне свято, вони мають колимське нахабство розповідати нам за братерство та слов'янську єдність.

 

Московія привласнює нашу самоназву «Русь», натомість народ Суомі обзиває фінами – тим самим словом, яким суомі називали московітів («фенаї») для того, щоб усіх заплутати. Литвинів вони називають білорусами, а жемайтів литовцями. З одногу боку, історія Московії – це не історія етногенезу, але історія формування, укріплення і розростання бюрократичної ракової пухлини. З другого боку, етногенез ми таки спостерігаємо – він ґрунтується на відторгненні Москви – етногенез старовірів. Старовіри в усьому відрізняються від населення православної орди – мовою, світосприйняттям, зрештою, антропологією. Старовіри завжди ненавиділи Москву, а згодом Петербург, і доклали до зруйнування імперії у 1917 році не менше зусиль, аніж секуляризовані євреї.

 

Цікаво те, що коли сучасна московська людина намагається уявити свого «великоросійського» предка, вона бачить образ найбільш антимосковськи налаштованого старовіра. Всі ці білібінсько-нєстєровські зображення високих людей, з видовженими обличчями, великими уважними очима на тлі сосен і беріз – усі вони мають лише те відношення до московітів, що завжди ненавиділи їх.

 

У ХІХ столітті бюрократія таки сформувала для себе у казармах і бараках поживний гумус – великоросійський етнос. Панівний і найбільш упосліджений етнос імперії, здатний любити тільки тих, кого боїться, звиклий відчувати любов до нагайки, якою його б’ють.

 

В радянській людині цей антилюдський євгеністичний експеримент знайшов своє успішне завершення. І ми спостерігаємо це впродовж українських виборів: найбільш змоскальщені області є найзручнішими для влади. І чим нахабніша й брутальніша влада, тим краще за неї голосує Схід і Південь. Це так по-радянськи – проголосувати за пайок, як наші батьки працювали, а діди воювали за пайок. І за величну ідею, що пайок має бути рівний для всіх.

 

Для тих наших співвітчизників, які все ще лишаються радянськими людьми, українізація – це визволення, саме тому її так ненавидять пастухи електоральних отар. Українець любить здобич, а не пайок! – ось гасло нового дня.

 

Ти «схильний до втечі»? Що скажуть за те́бе

Мєнти в протоколах і ангели в небі?

Чи стіни пробиті, чи ґрати відкриті,

Чи здобич на волі, чи пайка в кориті,

Чи доля достойна і щастя дитяче

У нирках сміється, в печінці заплаче…

Смерть має косу і нас нею косить.

Ми – зброю, транспорт, зв’язок,

І досить!

 

Дмитро Корчинський,

Спеціально для ТСН

 


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11321 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

234
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

665
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

630
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

252
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734