Особливості вступної кампанії 2015

 

 

10 липня 2015 року в Україні стартує вступна кампанія 2015.

 

У зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про вищу освіту», порівняно з попередніми роками, цьогорічна вступна кампанія має декілька суттєвих відмінностей, серед яких – обчислення конкурсного балу, до кожної зі складових якого будуть застосовані вагові коефіцієнти, запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв та автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап.

 

Щодо новацій у питанні формування конкурсного балу абітурієнта:

  1. До кожної зі складових конкурсного балу – результатів ЗНО, творчих та фізичних випробувань та балів шкільного атестату – застосовуватимуться вагові коефіцієнти. Фактично такі коефіцієнти є показниками того, який з компонентів загального конкурсного балу є найважливішим при вступі до конкретного вищого навчального закладу.
  2. Сертифікат ЗНО тепер діє лише один рік. Тобто, якщо випускники минулих років захочуть скористатися при вступі результатами тестування попередніх років, їхні документи не зарахують у Приймальній комісії.
  3. Результати усіх творчих та фізичних випробувань обраховуватимуться як середнє арифметичне за всі етапи, яких не може бути більше трьох.
  4. Бал атестату зі школи теж враховуватиметься, він знову переводиться у двохсотбальну шкалу. Однак, вага атестату є значно меншою, аніж решти компонентів конкурсного балу.

Пропонуємо Вашій увазі інфографіку формування конкурсного балу абітурієнта:

 

Другий, надзвичайно важливий аспект вступної кампанії 2015 – запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв. Цьогоріч, як і в минулі роки, студенти можуть подати 15 заяв (у 5 вищих навчальних закладів,  три заяви у кожен із них), однак, кожній заяві необхідно присвоїти  певне число пріоритетності (від 1 до 15). Таким чином, пріоритетом номер один для абітурієнта буде найбільш бажана спеціальність та університет. Всі заяви, подані абітурієнтом, будуть ранжуватися при формуванні рекомендацій на зарахування на державне замовлення при вступі на бакалаврат. Більш детальніше про систему пріоритетності заяв абітурієнтів розповіла перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун на брифінгу, що відбувся 7 липня 2015 року. За словами Інни Совсун, автоматизована система, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, буде перевіряти можливість вступу за кожною з  поданих заяв, починаючи з першої, співставляючи прохідний бал з фактичною кількістю балів абітурієнта. Якщо кількість балів достатня, він отримує рекомендацію на зарахування на місце державного замовлення, при цьому решта заяв, які подав абітурієнт, автоматично анулюються. Якщо абітурієнту не вистачає балів для вступу за своїм першим пріоритетом, система так само перевіряє його наступні пріоритети. Абітурієнт знатиме прохідний бал за всіма своїми пріоритетами і розумітиме чому він не пройшов за тим чи іншим своїм пріоритетом.

 

Третя відмінність вступної кампанії 2015 – автоматизована система надання рекомендацій до зарахування. У минулі роки величезною проблемою вступної кампанії було те, що один абітурієнт міг бути одночасно рекомендований до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, на кількох напрямах. Оскільки абітурієнт міг обрати лише один виш для навчання, то решта місць, де він був рекомендований, залишалися вакантними. Наявність трьох етапів зарахування не вирішувала проблеми незаповнення квот державного замовлення за визначеною процедурою, а добір студентів відбувався за принципом "хто подав швидше оригінали документів, той і зарахований". Цьогоріч рейтингові списки формуватимуться Приймальною комісією з Єдиної бази з урахуванням пріоритетності. Застосування системи пріоритетності в усіх вищих навчальних закладах дозволить за конкурсним балом рекомендувати до зарахування на місця державного замовлення набагато більше абітурієнтів, ніж у минулі роки. Відповідно до внесених змін до Умов прийому, зарахування вступників відбуватиметься в один етап, а не у три, як в попередні роки. Ймовірно, що частина абітурієнтів не виконає умови до зарахування, тобто не подасть оригінали документів у Приймальну комісію до 8 серпня. Умови прийому передбачають, що в такому випадку, рекомендацій до зарахування на вакантні місця державного замовлення надаватимуться вступникам із числа рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб, які виконали умови до зарахування та мають найвищий конкурсний бал. Оскільки Умови прийому передбачають різні підстави для участі у конкурсному відборі, окремо формуватимуться списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів, які вступають на загальних підставах, за цільовим направленням та мають право на позаконкурсний вступ.

 

Секретар Приймальної комісії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ярослав Штанько Секретар Приймальної комісії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ярослав Штанько підкреслив зміни у проведенні вступної кампанії 2015 року, а також поділився практичними порадами з вступниками: “У вступній кампанії 2015 року відбулось чимало змін. Перш за все, варто наголосити на змінах до Умов прийому, що стосуються термінів подачі документів та термінів подачі оригіналів. Завершення подачі документів зміщено на один день з 1 серпня на 31 липня. Це стосується всіх, хто поступає на основі сертифіката. Якщо на напрямі підготовки є творчий конкурс або вступні випробування, як до прикладу на кафедрі військової підготовки, то прийом документів закінчується 24 липня. Щодо змін до подачі оригіналів, то раніше конкурсний список оприлюднювався 2 серпня, а подача оригіналів завершувалась 5 серпня. Зараз вступник подає оригінал тільки раз – в період з 4 по 8 серпня.

 

Хочу також дати пораду абітурієнтам. Для всіх вступників на базі повної загальної середньої освіти прийом документів починається 10 липня, завершується – 31 липня. За три тижні буде вдосталь часу, щоб спокійно подати документи. Непотрібно в перший же тиждень створювати ажіотаж, адже це будуть  штучно створені черги, штучне навантаження на приймальну комісію, стрес для батьків та  вступників. Тому не потрібно панікувати, можна вибрати зручний час, приїхати і спокійно подати документи. В будні дні Приймальна комісія Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу працює з 09:00 до 17:00 без обіду, а у суботу з 09:00 до 14:00.

 

Іншим варіантом подачі документів у ВНЗ є електронна заява, що є рівноцінною особистій подачі документів. Заява подається вступником через окремий сервіс, який знаходиться за Інтернет адресою http://ez.osvitavsim.org.ua/. Якщо у вступника немає ніяких особливих умов вступу, тобто пільг, підстав для першочерговості, то він може подати електронну заяву і навчальний заклад зобов’язаний опрацювати її протягом 24 годин. Таким чином, в особистому кабінеті вступника з’являються зміни у статусі заяви. Наприклад: студент може побачити, що заява опрацьована, допущена до участі в конкурсі, рекомендована і т.д. Відповідно до змін у статусі заяви, вступник зобов’язаний корегувати свої дії. Якщо статус заяви «рекомендовано», то вступнику варто подавати оригінали документів у відповідний ВНЗ. Отже, для того щоби не створювати штучний ажіотаж, можна скористатись можливістю подати електронну заяву. В нашому університеті електронні заяви опрацьовуються своєчасно.

 

Вступникам варто слідкувати скільки заяв і куди вони їх подають, адже нагадую, що можна подати заяви до 5 вищих навчальних закладів і не більше, ніж 3 заяви у кожному з них. Більше ніж 15 заяв абітурієнт подати не зможе. Слідкувати за станом опрацювання своїх електронних заяв можна в особистому кабінеті за Інтернет адресою http://ez.osvitavsim.org.ua/ або на сайті інформаційної системи «Конкурс» за посиланням http://vstup.info/. І чи не найголовнішім аспектом цьогорічної вступної кампанії є пріоритетність напрямів підготовки та університетів. Необхідно дуже уважно і відповідально віднестись до присвоєння пріоритетів, адже змінювати їх під час вступної кампанії не можна”.

 


10.07.2015 1063 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

845
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

657
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1754
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3080
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2484
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2466

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

107

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

653

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

626

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1491
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

246
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

592
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

454
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

247
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

322
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26958
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

778
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19614
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

346
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

338
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

665
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1139 1