Осінні вітаміни: як зміцнити імунітет восени

 

Осінні вітаміни: як зміцнити імунітет восени

 

Як тільки настають перші осінні прохолодні дні, відразу в кілька разів виростає ризик виникнення простудних захворювань, а також загострення хронічних патологій.

 

Щоб уникнути цих неприємних особливостей осені, слід зміцнювати імунітет і запасатися вітамінами, тим більше, що саме «осінні вітаміни» вважаються найкориснішими, саме їх запас повинен захистити організм взимку, коли настане епідемія грипу та ГРВІ. Отже, що слід їсти восени, щоб взимку не ходити в аптеку?

 

Осінні фрукти

Починайте вживати в їжу більше осінніх фруктів, вирощених у сусідніх селах, а не привезених з-за моря-океану. Яблука, груші, сливи, айва - це справжнє джерело корисних вітамінів, які допоможуть зміцнити імунітет на довгі холодні місяці.

Осінні овочі

Не менш корисні й осінні овочі, тим більше, що восени їх так багато. Існує маса страв з овочів, які просто створені для того, щоб себе прекрасно почувати в непогоже міжсезоння. Запечені овочі, відварені овочеві страви, солянки, рагу, запіканки і так далі не тільки порадують прекрасним смаком, але і наситять організм цілим спектром вітамінів та мікроелементів.

Чорноплідна горобина

Корисна для зміцнення захисних сил організму, а також допомагає знизити артеріальний тиск і покращує стан судин. Справа в тому, що чорноплідна горобина являє собою відмінний засіб боротьби з атеросклеротичними бляшками. Хворі кардіологічними захворюваннями повинні обов'язково запастися чорноплідної горобиною на зиму.

Обліпиха

В обліписі дуже багато вітаміну С. Її можна їсти або робити настої та чаї. Крім вітаміну С, в обліписі дуже багато корисних мікроелементів, які добре впливають на обмінні процеси в організмі. Ще обліпиху корисно приймати людям, що страждають на виразкову хворобу і гастрит.

Журавлина

У журавлині теж дуже велика кількість вітаміну С. При перших же симптомах застуди або після переохолодження, достатньо з'їсти декілька пригоршень цієї корисної ягоди, і хвороба обов'язково відступить. В якості профілактики ослаблення імунітету журавлину можна їсти з медом і сиром - ця суміш просто створена для хмурого осіннього ранку!

Калина

Ця чудова ягода дуже корисна тим, хто часто страждає захворюваннями ЛОР-органів. Трохи розтертих з медом ягід слід додати в чай, або просто залити окропом і дати настоятися десять хвилин. Пити при перших симптомах закладеності носа або болі в горлі.

Кисломолочні продукти

Звичайно, всі знають, що кисломолочні продукти корисні для нашого організму. Це дійсно так, але вживати їх у їжу восени особливо актуально, так як вони допомагають відновити мікрофлору кишківника, а, значить, покращують імунітет. Люди, які погано переносять лактозу, можуть приймати спеціальні йогурти в капсулах, вони не менш корисні, ніж кисломолочні продукти.

Риб'ячий жир

Старий і давно забутий засіб для підвищення опірності організму - риб'ячий жир. Сьогодні лікарі знову все частіше стали призначати його з метою профілактики різних захворювань. Тим більше, що зараз придбати такий жир можна в будь-якій аптеці у вигляді невеликих капсул. Особливо корисний риб'ячий жир дітям молодшого шкільного віку.

 

Euromd.com.ua  


14.10.2015 1977 3
Коментарі (3)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

582
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1777 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1099 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

529
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6875 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11330 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

307

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1038

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1090

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

249
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1051
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

820
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

697
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2917
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4415
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18412
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

275
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

329
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

639
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

741