ОПОРА: у січні на Прикарпатті активізувалась політична благодійність

У січні прикарпатські політики та партійні організації активно займалися благодійністю. ОПОРА зафіксувала 16 фактів надання благодійної допомоги та безкоштовних послуг і закликає суб’єктів виборчого процесу під час виборів розмежувати власну агітаційну діяльність від благодійної.

Про це пише Фіртка з посиланням на прес-службу ОПОРИ.


17 січня  Благодійна організація «Благодійний фонд Тараса Виноградника» спільно з  партією Народний Рух України влаштували благодійний перегляд кінострічки «Шлях додому» для школярів із Богородчанського, Рожнятівського та Косівського районів Івано-Франківської області. Участь у благодійній акції взяли майже 500 школярів.

Голова БО «Благодійний фонд Тараса Виноградника» Тарас Виноградник є заступником голови Івано-Франківської крайової організації Народного руху України, депутатом Івано-Франківської облради. 

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Fond Vynogradnyka

4 січня Брошнів-Осадівська територіальна організація політичної партії «БПП «Солідарність» передала  продуктові набори для бійців Операції об’єднаних сил на Сході України.

«У Брошнів-Осадівській ОТГ, з ініціативи голови громади Назарія Іваніва та за сприяння фракції «Солідарності» в селищній раді підготували та відправили святкові смаколики для бійців ООС, які зустрічатимуть Різдво на передовій», - повідомляють у дописі на сторінці ОТГ у «Фейсбуці».

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni OTG produkty

Члени  фракції політичної партії  «Об’єднання  Самопоміч» в обласній раді подарували стенди «Захисник вітчизни» Старокривотульській ЗОШ. Створення стендів профінансувала фракція політичної партії «Об’єднання Самопоміч» в обласній раді. На сторінці «Об’єднання Самопоміч – Тисменицький район» повідомляється про те, що акція відбулася у День вшанування пам’яті героїв Крут: «Дискутували про важливість національно-патріотичного виховання молодого покоління. Після уроку учням та вчителям передано сучасні стенди «Захисник Вітчизни», які були виготовлені для класу допризовної підготовки юнаків за ініціативи фракції «Об’єдання Самопоміч» в обласній раді».

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Samopomich stendy

А на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» - Івано-Франківщина» 18 січня поінформували про передачу 50 комплектів стендів «Захисник Вітчизни» Чорнопотоківському ліцею та Надвірнянській ЗОШ №3. Передали благодійну допомогу депутат обласної ради Святослав Никорович, депутати Надвірнянської міськради Тарас Зіняк та Олег Головко, а також один із ініціаторів їх створення помічник народного депутата України Олег Кушнір.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Samopomich stendy2y

Крім того, обласна організація політичної партії «Об’єднання Самопоміч» надає безкоштовну правову допомогу у вирішені земельних спорів, квартирних питань, відносин із владою, консультацій по виплаті пенсій, матеріальної допомоги учасникам АТО.

18 січня  Надвірнянська районна організація партії «Народний фронт» організувала і профінансувала благодійну Святу вечерю на Водохреща для безпритульних і малозабезпечених осіб у Надвірній. Про це дізнаємося із допису на сторінці організації у Фейсбуці. Кількість осіб та вартість допомоги неможливо встановити. 

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Narodnyj Front bezprytulni

Як дізнаємося із соціальної мережі Фейсбук, обласна організація політичної партії «Об’єднання Самопоміч» розпочала надавати безкоштовну правову  допомогу.

«Отримати правову допомогу у вирішенні земельних чи квартирних питань, відносин з владою, консультації по виплаті пенсій чи матеріальної допомоги учасникам АТО можна в офісі партії «Самопоміч». Юристи надають допомогу у досудовому вирішенні питань. Усі консультації надають безкоштовно», - йдеться у дописі за 29 січня, розміщеному на сторінці «Об’єднання «Сапомопіч» – Івано-Франківщина». Консультації пропонують отримати  жителям Івано-Франківська та області.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Samopomich konsultaciji

У Бурштині в офісі-приймальні партії ВО «Батьківщина» надаються безкоштовні юридичні послуги, консультують з питань земвлевпорядкування, комп’ютерної грамотності та навчають англійської мови. У центрі захисту громадян, що працює у вищезгаданій приймальні, спостерігачеві ОПОРИ вручили роздрукований на папері графік прийому депутатів Бурштинської міської ради від ВО «Батьківщина» та графік надання безкоштовних консультацій. За повідомленням ЗМІ, Центр захисту громадян у Бурштині відкрили силами міської партійної організації ВО «Батьківщина» та керівника виборчого штабу і депутата обласної ради Андрія Іваськіва.

Міжнародний  благодійний  фонд  «Покуття»,  ініціатором якого є  народний депутат Андрій Іванчук (фракція політичної партії «Народний фронт»), подарував комп’ютерні класи для 4 шкіл Коломийського району, проектор для іншої школи, а також планшети учням, які показали найкращі результати на ІТ-олімпіаді.

«Чудова новина!  Ще 4 школи на Коломийщині отримали сучасні комп’ютерні класи від нашого фонду. Це Спаська, Підгайчиківська, Воскресінецька та Угорницька школи. А Гвіздецька школа, яка вже має клас від фонду, отримала проектор. Ці подарунки виграли на ІТ-олімпіаді у політехнічному коледжі учні цих навчальних закладів. Учасники з найкращими результатами також отримали планшети. Засновник фонду – коломиянин і народний депутат Андрій Іванчук привітав переможців і вручив подарунки», - розповідається у дописі за 26 січня на сторінці «Благодійного фонду Покуття» у Фейсбуці.

Окрім того, у січні фонд «Покуття» повідомив про запуск масштабного проекту із роздільного сортування сміття на Коломийщині. Першими, як повідомляється у дописі на сторінці фонду за 29 січня, контейнери для сортування сміття у рамках проекту «Чиста Коломийщина» отримали учні Ковалівської ЗОШ.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Fond Pokuttia kontejnery

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про випадки благодійності від суб’єктів виборчого процесу на Прикарпатті, зафіксовані упродовж вересня-грудня 2018 року, а також про політичну благодійність до Дня Святого Миколая.

«ОПОРА продовжує відстежувати благодійну діяльність не лише потенційних кандидатів у президенти, але й політичних партій та ймовірних кандидатів у народні депутати. Адже після президентської кампанії стартує парламентська, на перебіг якої може мати вплив благодійність політиків», - роз’яснює координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області Богдан Морикіт.

За його словами, Закон України «Про вибори Президента України» забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така діяльність під час виборів може бути розцінена  як непрямий підкуп виборців, за що передбачено адміністративний штраф  на громадян від 510 до 850 грн і на посадових осіб - від 850 до 1360 грн згідно ст. 212-10 КУпАП або покарання  відповідно до частини  3 статті 160 Кримінального кодексу України – обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

«Закликаємо кандидатів на посаду Президента, політичні партії, які є суб’єктами висунення кандидатів у Президента під час виборчої кампанії розділити агітацію та діяльність благодійних фондів, які з ними пов’язані, та власну агітаційну діяльність», - наголошує Богдан Морикіт.


12.02.2019 856
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1276
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2568
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2136
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2200
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6607 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2477 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

372

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1184

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1310

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1442
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

308
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

176
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

605
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

78
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26539
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

571
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10488 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

79
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

109
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

426
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

572
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

643