ОПОРА не знайшла доказів масових порушень виборчого законодавства на прикарпатському окрузі №84

 

vybory

 

 Вчора, 29 жовтня кандидат у народні депутати, Ольга Галабала заявила на прес-конференції про чисельні порушення, які були зафіксовані штабами кількох кандидатів по округу №84, і, на її думку, могли свідчити про те, що голосування на цьому окрузі було сфальсифікованим.

 

Таку ж думку, за словами Ольги Галабали поділяє кандидат Роман Вірастюк, адже різниця у голосах між Вірастюком та переможцем перегонів на окрузі №84 становить 403 голоси. Ольга Галабала припускає, що внаслідок чисельних порушень на цьому окрузі могло бути сфальсифіковано від 7000 до 9000 голосів виборців.

 

Одне з найсерйозніших порушень, про які повідомила Галабала, -- повторне голосування та голосування без паспорта, зафіксоване спостерігачами штабу Галабали в селі Узин. "У нас на руках є 30 актів про повторне голосування в селі Узин. Наші люди фіксували, як деякі виборців заходили на дільницю двічі, їм видавали бюлетені і вони голосували від імені інших людей". -- заявила кандидат.

 

"Представник штабу Ольги Галабали повідомив мене особисто про 30 актів в селі Узин Тисменицького району в 2 годині ночі 27 жовтня в приміщенні ОВК, вже після дня голосування", -- розповіла Галина Юріїв, голова ОВК №84. ОПОРА засвідчує факт наявності таких актів, однак, як виявилося, вони не передані в ОВК та не передані до правоохоронних органів.

 

Як розповіла ОПОРІ Галина Юріїв, при прийомі виборчої документації жодна ДВК не подала скарги чи акту. З цього можна зробити висновок, що під час дня голосування суб’єкти виборчого процесу або належним чином не фіксували порушення, або не документували їх у передбачений законом спосіб.

 

Як повідомили в УМВС в Івано-Франківській області, за період проведення виборів скарг від Ольги Галабали щодо фальсифікацій не було. "Були зафіксовані повідомлення щодо безкоштовного проведення виборців на дільниці.  Всіх перевізників опитали. Щодо заяв пані Ольги щодо фальсифікації 9000 голосів, які вона оприлюднила в Інтернеті, таких повідомлень не надходило ні від неї, ні від спостерігачів ОПОРИ, ні від інших спостерігачів, ні від громадян, ні від жодного члена жодної комісії ОВК №84, а в окрузі є понад 100 ДВК", -- сказали в УМВС.

 

Крім того, згідно чинного законодавства під час перевірки правильності протоколів окружні виборчі комісії мають право здійснити перерахунок результатів голосування на будь-якій із дільниць у відповідності до зауважень членів ДВК. Будь-який член ДВК чи спостерігач, присутній на дільниці, міг висловити свої зауваження, що фіксується в окремому протоколі, який потім надається в ОВК. "Таких зауважень щодо фальсифікацій не було представлено в ОВК. На даний час немає жодного повідомлення окружної виборчої комісії в правоохоронні органи, СБУ та прокуратуру про те, що членам ОВК відомо або ними зафіксовано будь-які порушення про які казала пані Ольга. Якщо немає офіційних звернень, правоохоронні органи не можуть провести перевірку повідомлення про те, що 9000 голосів було сфальсифіковано", -- запевнили ОПОРУ в УМВС.

 

Спостерігач ОПОРИ в окрузі №84 розповів, що у день голосування представники штабу Галабали повідомили його лише про відсутні інформаційні плакати кандидата Галабали, та про агітацію в день тиші іншими кандидатами, однак ці порушення не можуть суттєво вплинути на результати волевиявлення. Інших порушень в цьому окрузі ОПОРА не фіксувала.

 

Щодо заяви Галабали про те, що велика кількість виборців, які голосували на дому в окрузі №84 може свідчити про фальсифікацію результатів голосування, то, за словами голови ОВК, ця цифра є виправдана і підтверджена власноручно написаними заявами та медичними довідками.

 

Ольга  Галабала може оскаржити результати голосування в окрузі №84 у суді, як це днями зробив кандидат по цьому ж округу Роман Вірастюк. Однак, за інформацією ОПОРИ, суд відмовив  йому у задоволенні позовної заяви.


30.10.2014 384 1
Коментарі (1)

Роман Дехтяр 2014.10.31, 19:04
Щодо ситуації на дільниці в Узині, хочу пролити світло. Шановна екс-кандидат, коли ваш штаб відправляє на дільницю свого спостерігача, то хай проведуть інструктаж, як фіксується порушення, складається акт і надається йому юридична сила. Якщо на дільниці зафіксовано 30 порушень і складені відповідні акти, вони надаються членам ДВК які при підтвердженні цих порушень голосують за відповідний акт, і при 30 актах дільниця повинна була бути закрита, а вибори в ній визнати як такі, що не відбулись. Якщо члени ДВК проігнорували ці акти, чому ви не викликали юриста, який би поставив крапку у цій справі. Після підрахунку голосів, протоколи були успішно здані в ОВК, без будь-яких зауважень. Навіщо робити такі гучні заяви з екрану, коли акти не були передані ні в ОВК, ні правоохоронним органам. Наступне, на рахунок голосування за межами дільниці, членів ДВК супроводжував спостерігач від "Самопоміч", до речі ваш союзник, то про які тоді порушення на дому йдеться? І найцікавіше, на дільницю прибуло двоє молодиків, яких зареєстрували як журналістів (Вісті Прикарпаття) на період голосування. За час знаходження на дільниці вони часто спілкувались і здзвонювались з вашим спостерігачем, також їх бачили разом за межами приміщення для голосування. За 10 хвилин до закриття дільниці вони почали ломитися всередину, заявляючи, що хочуть проголосувати і бути присутніми при підрахунку голосів (один з них був у нетверезому стані, якого почала виштовхувати на вулицю ваш спостерігач ). Після перевірки документів які були повною "липою", без фото, номеру посвідчення, термін дії до 1 листопада, повірте мені посвідчення журналіста не так виглядає, стало зрозуміло, що це за люди і від кого. Який ВУЗ потрібно закінчити , щоб у 19 років працювати журналістом? Щоб проголосувати на цій дільниці, людям яких немає у списках і які є офіційними спостерігачами, потрібно мати посвідчення видане ОВК №84. Пізніше ми дізнались, що ці псевдожурналісти гастролювали по всьому Тисменицькому районі. Я розумію, було поставлене завдання, треба відробляти гроші, але провокація не вдалась. На майбутнє - ретельніше добирайте персонал.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

514
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11000 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1839
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1736
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2740
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4598

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

336

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1040

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1451

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1323
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1702
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1511
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1225
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

596
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

671
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1865
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2091 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20364
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

340
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

695 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

726
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1076