Олена Кулик: Якщо є рай на землі, то це — Емірати


 

Переможниця конкурсу від будівельної компанії «Мельник» та «Репортера» Олена Кулик нещодавно повернулася з відпочинку в Об’єднаних Арабських Еміратах.

 


Нагадаємо, саме путівка на двох до ОАЕ була головним призом вікторини, яка цілий рік тривала серед читачів газети.

— Пані Олено, як враження?

—  Дуже позитивні, ніби побувала у казці. Це взагалі була моя перша поїздка за кордон, та ще й так далеко. Ми тиждень провели у Шарджі — це сусідній емірат з Дубаями, мали екскурсію в ті ж Дубаї, а ще я їздила на сафарі по пустелі. Скажу зразу, мене найбільше вразили їхні дороги, з доб­рих доріг, напевно, дивуються всі українці. Траси, як дзеркало, розв’язки багаторівневі, машина іде зі швидкістю 160 км і жодної тряски.

— Коли у травні ви виграли путівку, то казали, що не маєте закордонного паспорта і не знаєте, з ким поїдете…

—  Все вирішилося дуже прос­то. Паспорт зробили терміновий, а їхала з мамою, зробила їй такий подарунок. До речі, коли я прийшла додому і сказала, що виграла подорож, та не повірила, мовляв, десь тут має бути підступ. Переконали її лиш усі зібрані документи. До речі, з оформленням путівки взагалі ніяких проблем не було. Все на себе взяла Оксана Мельник, ми їй тільки скинули на електронку копії паспортів і фото. Потім зустрілися і вона передала все потрібне. І вже 28 червня ми вилетіли з Києва.

— Їхати не боялися, все ж таки країна з суворими правилами, інша мова?

—  Трошки острах був, але нам з путівкою зразу дали брошурку з порадами. Для прикладу, що варто закривати плечі і коліна, не вживати на вулиці спритне і так далі. В аеропорту нас чекав трансфер з готелю. Готель чудовий, у номері ергономічні ліжка, кондиціонер. З балкона вид на басейн, за кілька метрів уже Перська затока. Мова також не проблема — початкової англійської вистачає, дехто з персоналу знає кілька слів по-російськи. Пам’ятаю, як нас у супермаркеті на касі вітали «о, рускіє».

— Не переконували, що ви українці?

— Та намагалися, але це їм ні про що не говорить, наших там ще не дуже знають.

— Кажуть, Емірати славляться своєю архітектурою?

—  Так, це справді вражає. Ми мали екскурсію у Дубаї, власне дивилися на всю цю архітектуру. Були біля найвищого будинку світу — Бурдж Халіфа, він має 828 метрів і складається з 162 поверхів. Біля нього, до речі, є музичні фонтани і, як нам казали, вони можуть «витанцьовувати» біля тисячі композицій. Один такий танок ми бачили — під пісню Уітні Х’юстон з «Охоронця». Словами це не передати. Знаєте, цікаво, що там кожен будинок по-своєму оригінальний. Про дороги я вже казала. Автобусні зупинки у них закриті і з кондиціонерами. Хоча там автобусами їздять хіба туристи. Місцеві, особливо громадяни Еміратів, всі на машинах. І ви б бачили на яких. Кажуть, що там машину, якій більше 10 років, взагалі не реально зареєструвати.

— Так добре живуть?

—  Вражає ставлення влади до людей. У них власне громадян Еміратів всього 15 % з усього населення. Решту — це до них їдуть на роботу з інших азійських країн — філіппінці, малайці, тайці. Наскільки нам розповідали, самі громадяни працювати не дуже хочуть і зараз держава намагається їх заманювати на державну службу. Працювати три дні на тиждень по чотири години за зарплату у 27 тисяч доларів. Ще плюс, якщо ці громадяни живуть на власній віллі, то світло і вода для них безкоштовні, не кажучи уже про освіту та медицину. Якщо громадянин хоче одружитися з громадянкою, то йому держава ще й дає гроші, аби він сплатив калим. А ці калими залежать від статусу родини і починаються від 100 тисяч доларів.

— Дорогі дружини…

—  Так, у них ще кілька років тому було популярно привозити собі жінок з інших країн, так би мовити «дешевших». А тепер для цього потрібно звернутися в якусь державну структуру і отримати навіть не дозвіл, а рекомендацію. Якщо держава не радить, то ти, звісно, можеш одружитися і тобі за це нічого не буде. «Нічого» — це у прямому сенсі слова, ніякої безкоштовної води, світла і так далі. До речі, у них там і розлучитися дуже просто, вивів жінку на вулицю і тричі сказав: «ти мені не дружина». Щоправда, ти все одно маєш її утримувати до кінця життя.

— Щось їхні жінки не у найкращому становищі?

—  Це як з якого боку подивитися. От з 12 років вони мали б закривати обличчя, робити це чи ні вирішує спочатку батько, а потім чоловік. Так саме, як і те, чи дозволяти їм працювати. А з іншого — всі вони мають власні машини. По понеділках у них в магазинах жіночі дні, ви б бачили тільки, які речі вони купують, — все дизайнерське. Здавалося б, нащо воно їм, якщо і так ходять в абаях — це такі чорні накидки. Але то зовсім інша ментальність. У нас жінка гарно вдягається і фарбується, коли іде в люди, а вдома перед чоловіком може роками ходити у старому халаті. У них же — прикрашаються для чоловіка.

— А як до наших жінок там ставляться?

—  Дуже доброзичливо, жодних косих поглядів. Ми, до речі, питали екскурсовода, чи тут жінка увечері може сама прой­тися. То він відповів, що якби вона йшла мало не гола по темному провулку, а назустріч гурт чоловіків, то ті б перейшли на інший бік вулиці. Там всюди камери, а проблем нікому не треба, закон у них суворий.

— Наскільки?

—  Скажімо, якщо у цьому місці зупинку заборонено, то які б ти гроші не пропонував таксисту, він тут не стане. Показовий випадок, про який нам розказували, — минулого року англійська пара захотіла кохання на пляжі, і їх зловили за цим ділом. Дали по шість років тюрми. В основ­ному за те, що вони не були одружені. Розказували нам і про російську туристку, яку оштрафували, бо ковтнула на вулиці води з пляшки. А тоді якраз був Рамадан — їсти чи пити в цей час на вулиці не можна.

— Після всього побаченого Україна як сприймається?

—  Просто до сих пір не можу собі передумати, як у них там все продумано, все для людей. Взяти хоча б громадські туалети, річ банальна, але, що не кажіть, необхідна. Там вони всі безкоштовні і автоматизовані. А у нас…

Якщо і десь є рай на землі, то це Емірати, я вже собі вирішила, що на наступний рік назбираю грошей і знову поїду саме туди.


22.07.2013 1599 2
Коментарі (2)

Мирон 2013.07.20, 16:08
Добре там де нас нема !
до васі... 2013.07.20, 13:37
МАЛАДЄЦ!якщо хтось хоче розвалити,або обікрасти державу звертайтеся до опозиції.особливо до тих,хто зборища провадить в лісах і обовязково звернутися до головної соньки золота ручка КАПІТЕЛЬМАН-вана паробить усьо!будете бідні як церковні миші і в капелюсі.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

649
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1893 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

546
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6898 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

326

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1062

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

737
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

306
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764