Олександр Бубен: Нам потрібно зробити ще багато кроків

 

30 серпня стартує новий футзальний сезон в Україні. У матчі за Суперкубок, що пройде завтра в Івано-Франківську чемпіон країни "Ураган" прийматиме володаря національного кубку - львівську "Енергію".

 

Напередодні цього надзвичайно цікавого протистояння президент івано-франківського клубу Олександр Бубен підбив підсумки літнього міжсезоння, розповів про зміни в команді та клубі, а також поділився найцікавішою інформацією з футзального життя перед початком нового сезону.

 

- Олександре Олександровичу, як, на вашу думку, пройшов період міжсезоння, чи вдалося команді та тренерському складу виконати поставлені завдання?


- Традиційно по завершенню одного сезону ми починаємо готуватися до нового ігрового року, будуємо плани, визначаємо завдання на міжсезоння та прагнемо виконати усі пункти у повному обсязі. З мого досвіду керування клубом цей міжсезонний період пройшов без якихось надривів, без екстремальних ситуацій, тобто злагоджено. Кожен, хто відповідав за той чи інший напрямок роботи, виконав його - починаючи від Біро Жаде, який був залучений до підбору гравців, завершуючи менеджерами, що домовлялися про участь у польському та білоруському турнірах. На мою думку, саме як президента, то завдання були виконані на належному рівні. А вже на скільки якісно, ми побачимо найближчим часом, саме під час матчу за Суперкубок та в перших іграх чемпіонату України.

 

- Не секрет, що цього сезону склад "Урагану" поповнився новими гравцями, як українцями, так і бразильцями. На які критерії звертали увагу, коли обирали нинішніх новачків команди?

 

- По-перше, команда кожного року повинна додавати в виконавській майстерності, командному дусі. Чемпіонами стати складно, а захистити цей титул ще складніше. Це вже зовсім інша мотивація, а відповідно і рівень команди має бути інший. На цей сезон перед командою стоять завдання захистити чемпіонство, виграти ті кубки, які ми ще не вигравали саме на теренах України, і достойно виступити за межами держави, тобто в рамках Кубку УЄФА. Тому ми прагнули поєднати в команді український досвід з міжнародним. Звісно, нам потрібні були яскраві виконавці, гравці, які самостійно можуть бачити ту чи іншу ігрову ситуацію та приймати рішення. Тому стояло завдання підшукати саме таких виконавців.

Відповідно було продовжено контракти з Біро Жаде та Сержао, запрошені такі досвідчені гравці як Мукадо, Ділву, Карліньос. Ці гравці знаходяться в хорошій формі, головне, щоби вони змогли адаптуватися в нашому колективі, пристосувалися до нашої манери гри. Також ми пильно спостерігали за деякими гравцями внутрішнього чемпіонату, які особливо привернули нашу увагу. Ми запросили до лав "Урагану" Романа Колтка та Романа Кордобу, оскільки вважаємо, що їхній рівень майстерності дійшов до чемпіонського. Вони гармонійно, а головне - ефективно, можуть вписатися в наш колектив і будуть намагатися завоювати найголовніші трофеї у нашому футзалі. Саме на це ми рівнялися, проводячи трансферну політику нового сезону.

 

 

- Відбулися зміни і в тренерських рядах. Біро Жаде цього сезону виконуватиме роль не тільки гравця, але й тренера...

 

- Відбулися зміни взагалі в структурі керування клубом, а вони потягнули за собою зміни в адмініструванні саме головної команди. У нас з'явився виконавчий директор Олег Ковальський, котрий втілюватиме в життя задачі й програми, погоджені Радою клубу. Цій людині підпорядковуватимуться всі функціональні спеціалісти, які працюють в клубі.

 

Якщо коротко розглянути по блоках, то цього року ми плануємо навести порядок в адмініструванні такого напрямку як дитячо-юнацький футзал. На мою думку, останніх пару років ми працюємо в цьому напрямку не так, як би хотілося. До прикладу, в дитячій спортивній школі займається недостатня кількість талановитих хлопчиків, маємо надію, що цього року юних спортсменів побільшає. Існує проблема з адаптацією в другій команді, а в подальшому з переходом до команди майстрів юнаків 15-16-ти років. А тому ми вводимо таку посаду, як спортивний директор, який опікуватиметься саме дитячо-юнацьким розвитком футзалу. На цю посаду ми запросили Романа Ярого, який має досвід і в адмініструванні, а тим більше, ще й є вихованцем клубу.

 

Нам потрібно було підсилити роль другої команди. Я раніше заявляв, що нам би хотілося бачити команду, яка буде грати в першій лізі. Я від своїх слів не відмовляюся, але, на жаль, на сьогоднішній день ми не готові ще фінансово самостійно опікуватися першоліговою командою. Тому ми залишаємося на рівні команди другої ліги, але націлюємо керівний склад на те, щоб в команду потрапляли не просто хлопці, які хочуть пограти на більш професійному рівні, ніж першість області, а ті, хто потенційно можуть стати кандидатами в команду майстрів. Саме з цією метою ми маємо на меті призначити головним тренером команди другої ліги Юрія Костишина. Адже розраховуємо на те, що всі ідеї, всі тактичні задуми, всі бачення стосовно складу команди будуть втілені в життя. Юрій Степанович, як людина, що працювала другим тренером в команді "Ураган" протягом багатьох років, як носій усієї інформації, намагатиметься підібрати і адаптувати тактичні та інші схеми роботи з другою командою.

 

Ми спробуємо цього сезону об'єднати ігровий та тренерський досвід Біро Жаде, який вже адаптувався в мовному середовищі, тобто він може легко доносити свої ідеї команді. Тому за пропозицією головного тренера, Біро Жаде був призначений граючим другим тренером команди.

 

Ми намагаємося зробити проведення матчів і перебування команд та вболівальників максимально зручними, не дивлячись на умови, в яких ми зараз проводимо домашні матчі. Тому ми вводимо таку посаду як менеджер матчу, який буде займатися саме підготовкою залу, працювати з людьми, відповідати за всі події, вирішуватиме будь-які питання, які можуть виникати під час проведення матчу.

 

Оскільки така функція як зустріч офіційних осіб, тобто делегатів, інспекторів, суддів матчу, лежить на клубі, то нам потрібна людина, яка буде відповідати за цей напрямок роботи. Адмініструванням офіційних осіб також займатиметься Юрій Костишин, повторюся, як людина, що має величезний досвід роботи в складі команди "Ураган". Презентація усієї структури відбудеться найближчим часом, де ми офіційно розповімо про функції кожного спеціаліста.

 

- Зміни відбулися не тільки в структурі "Урагану", але й в українському футзалі. Якщо переміни в середині клубу призведуть, безумовно, до позитивних результатів, то чи вважаєте ви, що Асоціація футзальних клубів "Екстраліга" дасть можливість футзалу вийти на новий якісно позитивний рівень?


- Все робиться крок за кроком. Спроба об'єднати клуби триває протягом трьох-чотирьох років. Але жодного разу нам, президентам клубів, не вдалося домовитися саме про об'єднання задля того, щоб у тих клубів, які виступають у Вищій лізі, була одна мета, єдине бачення подальшого розвитку футзалу, а саме українського чемпіонату. Цього року, можливо тому, що президенти вищолігових команд побачили позитивну людину з конкретними пропозиціями, нас це об'єднало. Ми крок за кроком йшли до підписання угоди з Асоціацією міні-футболу України про передачу прав вже новій організації, Екстралізі, на проведення чемпіонату. Я думаю, що ми цей етап пройшли. Але буде ще багато кроків, які потрібно буде зробити цьому об'єднанню, аби дійсно сказати, що всі події пішли на користь розвитку українського футзалу та популяризації клубів зокрема.

 

Як все відбуватиметься, тепер залежить від президента Екстраліги Степана Мельничука і президентів клубів, що входять до складу головного керуючого органу. Попереду достатньо серйозних і складних етапів, але в мене є впевненість в тому, що все буде розвиватися позитивно. Звичайно, багато залежатиме від відвертого спілкування між президентами клубів. Цього раніше не було, все відбувалося перманентно, на рівні якихось особистих знайомств. А зараз в нас є площадка, де ми можемо говорити про всі проблеми і шукати спільні рішення, які б влаштовували тих, хто вкладає немалі кошти у розвиток своїх команд.

 

Звичайно, виникатиме багато питань стосовно розвитку інфраструктури кожного клубу, ставлення клубів до необ'єктивного суддівства, рівня організації та проведення домашніх ігор. Буде багато-багато питань, які потребують чіткого і зрозумілого рішення вже в рамках Екстраліги. Я думаю, що після реєстрації та наповнення штату, ми будемо виносити ці складні питання на наступне засідання та визначати шляхи їх вирішення, а також наполягати, щоби рівень нового об'єднання був якісно новим.

 

- Вперше в Івано-Франківську відбудеться матч за Суперкубок України - подія для нашого міста нова та цікава. Адже це не тільки буде матч за Суперкубок, але й традиційне західноукраїнське енергетичне дербі.

 

- Я думаю, що Івано-Франківськ повинен звикати до значних подій, які відбуватимуться у футзальному житті нашого міста саме за участю "Урагану". Цей матч обіцяє бути цікавим та напруженим, адже за трофей боротимуться "Ураган" та "Енергіія". Ми намагатимемося здобути перемогу і поповнити скарбничку нашого клубу ще одним трофеєм - Суперкубком України.

 

Розмовляла Олена ЯРЕМЧУК


29.08.2011 2323 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

337

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

68
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2950
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4445
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

72
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

324
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664