Оксана Савчук: Хочу, щоб Івано-Франківськ почули у Верховній Раді

Складно заперечити той факт, що за останні чотири роки Франківськ дуже змінився. Новий комунальний транспорт, дороги, велодоріжки, сквери, фестивалі міжнародного рівня. Це заслуга роботи команди міського голови Руслана Марцінківа. Сьогодні до Верховної Ради України від Івано-Франківська йде керівник депутатського корпусу Оксана Савчук. Це – ефективний представник команди Марцінківа.

Говоримо з Оксаною Савчук про депутатську діяльність, нову якість політики і навіщо у парламенті представник від Франківська.


З чого розпочалася ваша політична діяльність? Коли ви зробили перші кроки в політиці?

‒ Я була координатором і керівником осередку ВО «Свобода» у своєму рідному мікрорайоні «Каскад». Як сьогодні пам’ятаю, першим моїм заходом стало прибирання берегу річки Бистриці. Дуже переживала, чи будуть люди. Їх прийшло аж четверо. Це для мене було неймовірне щастя! Кожному учаснику вручила подяку, яку зробила власноруч.

Ви завжди були такою ініціативною?

‒ Ще зі студентських років. Спочатку мене обрали старостою. Оскільки у своїй групі я була єдина з Івано-Франківська, то й всіма організаційними моментами (поїздки, презентації книг, участь у заходах) також займалася. Змогла переконати одногрупників, що презентації – це цікаво. Тоді свою книгу «Інфекція» презентував наш викладач Степан Процюк. Софія Андрухович представляла свої перші літературні роботи. Ми ходили у популярну тоді серед молоді «Химеру».

На першому курсі вступила у «Пласт». Прийшла туди вже у дорослому віці. Доводилося оперативно відбути всі вишколи, щоб стати виховником.

Підтримка мешканців мікрорайону «Каскад» у 2010 році допомогла вам стати депутатом міської ради. Якщо порівняти два «Каскади» ‒ 2010 і 2019 ‒ щось змінилося?

‒ Можу сказати, що тепер – це два різні мікрорайони. За цей час тут з’явилася перша відпочинкова зона. То був унікальний у місті проект, який передбачав розділення територій відпочинку на прогулянкову, дитячу і спортивну зони. Над ним я працювала майже 5 років. Крім того, на «Каскаді» тепер є ще й три сквери: імені Івана Миколайчука, на Стуса і на Симоненка.

Тепер у місті є нова вулиця 24 Серпня, а пам’ятаєте, якою вона була раніше?

‒ Раніше то була не вулиця, а одна назва. Наша команда збудувала її з нуля. Сьогодні там є і тротуари, і місця для паркування, зупинки, освітлення, велодоріжки. Нею їздить новий комунальний маршрут №40. А ще якихось два роки тому таксисти відмовлялися туди їхати.

А яким ви бачите Івано-Франківськ через 10 років?

‒ Це велостолиця країни з розвиненою велоінфраструктурою. Відомий у світі культурний осередок у відреставрованому Палаці Потоцьких. Понад 150 автобусів на міських комунальних маршрутах. Це нові школи у мікрорайонах «Пасічна», «Каскад» та на вул. Мазепи. Новозбудовані сучасні садочки. Це Палац Спорту міжнародного рівня на Чорновола, розрахований на 5 тис. людей і перший у місті комунальний басейн для всіх вікових категорій на території ФОКу. І, звісно, міст на Пасічну, розвинені шляхопроводи, відновлені тротуари, пішохідні зелені зони та комфортні сучасні сквери.

У вас за плечима чималий досвід роботи в міській раді. Наскільки відчуваєте готовність бути народним депутатом України?

‒ Кожен рік депутатства давав можливість отримати нові знання. Доводилося писати нормативні акти, положення, рішення. Тепер відчуваю готовність спробувати свої сили і в законотворчій діяльності. Важливо, щоб у парламенті були люди з досвідом.

Ми вже показали в Івано-Франківську, що командна робота може бути дуже ефективною для цілого міста. Тепер час це довести і на всеукраїнському рівні

Ви ініціатор важливих для міста проектів. Звідки ідеї?

‒ Мене надихає наше місто і самі люди. Хотіла перетворити сірі стіни будинків на кольорові – так почали створювати мурали. І ось нещодавно ми відкрили в Івано-Франківську вже 19-ий мурал. Якщо раніше це були маленькі стіни, то зараз ми робимо масштабні малюнки на 9-типоверхівках.

У місті не було дитячої реанімації. Вирішили її створити. Закупили сучасне обладнання, облаштували кімнату для матері і немовлятка. Після того, коли дитинку виписують з реанімації, мама може з нею пройти реабілітацію в катамнестичному кабінеті. Єдиному, до речі, в цілій області.

Франківськ – те місто, де справді добре видно командну й дуже ефективну роботу.

‒ Як керівник депутатського корпусу, я відповідаю за непросту місію – роботу депутатів міської ради і діяльність ради. Створюю так званий міст порозуміння на місцевому рівні між міським головою, виконавчим комітетом і депутатським корпусом. Вірю, якби у нас було таке ж порозуміння, як у Франківську, на державному рівні, то ми змогли б побудувати й ефективне управління державою.

Нашому місту не вистачає реального лобіста у Верховній Раді. Хочемо, аби Франківськ не оминали при розподілі державних субвенцій і державних коштів на медичне обладнання, ремонт доріг, будівництво садків і шкіл. Важливо, щоб Івано-Франківськ почули у столиці.

Новий парламент потребує сміливих політиків, які не будуть боятися говорити правду і те, у що вони справді вірять. Політиків, які не соромляться українських традицій, мови і культури, а цінують їх і поважають.

Міцна родина – міцна країна. Як прищеплювати любов до власних традицій, культури і мови?

‒ Кожен має починати з себе. Ми, наприклад, з чоловіком Андрієм маємо чудову традицію – сімейні подорожі Україною. Постійно беремо з собою в мандри сина, ще з його піврічного віку. Відвідуємо разом Карпати, старовинні замки України або ті місця, де від замків залишився один камінь.

Та ми однаково туди їдемо, щоб показати сину історію свого краю, своєї країни. Відвідали Дністровський каньйон, буваємо у старовинних церквах. Якщо ми хочемо ростити дітей патріотами, то варто це робити з самого дитинства. Знайомити їх зі своїм, і обов’язково власним прикладом показувати, що таке любов до України.


10.07.2019 4118
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6431 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

371
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11610
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18038
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

684
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757