Новий пасічнянський міст: транспортна бомба сповільненої дії

В Івано-Франківську за ініціативи Громадської ради по контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонти доріг відбувся круглий стіл на тему: «Будівництво нового моста через Бистрицю Солотвинську та його подальша експлуатація».


Громадська рада неодноразово надсилала листи та звернення до міського голови Руслана Марцінківа, до голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука та до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо будівництва моста та його недоліків, але відповідей так і не отримала.

Зокрема, у листі до міської ради йдеться, що до конструкції мосту зауважень немає, але дивує ширина його проїжджої частини. На жаль, сьогодні на засідання не прийшли ні представник УКБ Р. Галіпчак, ні проектант споруди.

«Нам важливо зустрітись з проектантом, бо нас не задовільняють деякі позиції по будівництву моста та розв'язки - заїзду і виїзду з нього. Проте, протягом місяця проектант попри домовленості так і не зустрівся з представниками Громадської ради», - каже голова Громадської ради Михайло Панчишин.

Представники громадської ради зазначають, що не мають зауважень до конструкції майбутнього мосту, а найбільше дивують закладені у проекті напрям мостового переходу і ширина проїжджої частини розрахована на дві смуги.

Як зазначають фахівці, дорожнє полотно мосту потрібно розширити до 14 метрів, щоб було по дві смуги у кожен бік, оскільки в місті збільшився потік транспорту.

«Старий міст через Бистрицю Солотвинську має проїжджу частину шириною 14 метрів – дві полоси в одну сторону, дві - в іншу. Проект нового мосту виготовлений на рівні ХІХ століття – передбачено тільки по одній полосі. Зараз капітально відремонтували дорогу "Львів – Івано-Франківськ" та в процесі дорога "Стрий – Івано-Франківськ – Мамалига", весь транспорт піде по франківських дорогах, бо немає нормального об’їзду», – каже голова ради Михайло Панчишин.

Оскільки таке збільшення потребує додаткових витрат, то до фінансування будівництва пропонують долучитись і області, і державі. Адже Івано-Франківськ – обласний центр, який притягує значну кількість транспорту і з інших областей та з-за кордону.

Крім того, у представників громадської ради є питання щодо розв'язки на правому березі. По-перше, кажуть, схема розв'язки заплутана так, що не кожен водій у ній швидко розбереться.

По-друге, для лівого повороту при виїзді з моста у напрямку на "Позитрон" треба спочатку їхати півкілометра до кругової розв'язки біля старого моста, а потім рухатись у протилежному напрямку, вулицями Княгинин, Надрічною. Це дасть додаткове навантаження на екологію.

Фахівці кажуть, що пропонували облаштувати на правому березі при в'їзді з моста кругову розв'язку, яка простіша для водіїв. Її перевага у тому, що весь потік транспорту, який рухається новою Набережною від старого моста до залізничного переїзду не треба буде спрямовувати через вулиці Княгинин та Надрічну.

Втім, з’ясувалося, що ділянка, на якій можна було б зробити кругову розв’язку нещодавно приватизована. Більше того, через це міст довелося розвернути і продовжити, що збільшило його вартість майже на 40 мільйонів.

«Трикутник між Надрічною, на ділянці від церковної і новою Набережною був не приватизований і там спокійно можна було робити кільцеву розв’язку діаметром у 40 метрів. І ще два роки тому, на комісії з безпеки руху, яку очолював Вітенко, ця пропозиція була підтримана. Але прийшла справа до наради у Семаніва, як Галіпчак каже, що там приватизовано. Точно, подивився у кадастрову карту, як той трикутник поділили на дві ділянки, які приватизували.

Вони хочуть ділянку Набережної для з’їзду вкоротити до двох смуг і зробити там односторонній рух. На їх схемі міст йде через шляхопровід і потім з мосту вливається до автівок, які йдуть по Набережній в односторонньому русі. Тут потік йде на шаленій швидкості і якщо вклинився, то щоб повернути на Позитрон-Каскад доведеться їхати на розв’язку до старого мосту, розвертатися і по вулиці Княгинин, Надрічній і виходить на нову Набережну аж в районі переїзду. Це майже один зайвий кілометр. Якщо ж ви захочете їхати через новий міст на Галич-Львів, то вам знову треба з Набережної Стефаника виїжджати на кільце біля старого моста, їхати по вулиці Княгинин, Надрічній, вливатися в потік на новій Набережній і аж тоді заїжджати на міст.

Тому пропонуємо вигнути дуги в інший бік. Й тоді немає потреби в односторонньому русі і не потрібно робити такий гак», - кажуть представники Громадської ради.

Початковий варіант з круговою розв'язкою

Проект майбутнього моста з з'їздами та рухом по Княгинин-Надрічна

«На прийомі Гончарук повністю погодився з нашими пропозиціями. Міст за таким проектом можна будувати для Рожнятова, але не обласного центру», - додає М.Панчишин.

Перший заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Любомир Семанів каже, що новий міст дійсно потрібно робити на чотири полоси.

«Сьогодні є фінансування тільки на дві полоси й у перспективі можна буде добудувати ще дві полоси, якщо буде додаткове фінансування. Основна проблема буде у розв'язках, їх проект ще не погоджений і тому тут потрібно вирішувати проблеми, які можуть виникнути», - говорить Любомир Семанів.

«Ми не маємо розуміння з міською радою. Ми не дамо спуску чиновникам, яким платимо зарплату, а вони не виконують свою роботу. Легше говорити з обласною владою, ніж міською. Крім того, як можна будувати міст, а потім щось доліплювати. Я не хочу, щоб хтось думав, що ми намагаємося зірвати будівництво. Ми просто хочемо, щоб він був зведений належним чином і відповідно до потреб міста та області. На сьогоднішній день міст збільшили на 20%. Крім того, не можна бути окремий проектант для моста, а інший для з’їздів – це все має робитися в комплексі.

Добудова моста, це буде те ж саме, що коли ви збудували хату, а потім вирішили ще доробити кусок. Якщо навантаження на палі ставиться одночасно, то і сідають вони разом. Коли ж добудовувати потім – то палі можуть просідати по різному», - резюмують у Громадській раді.

У свою чергу перший заступник міського голови Микола Вітенко пояснює, що проект з'їздів ще в процесі розробки і ніхто нічого ще не затверджував.

«Наразі місто замовило проект розв'язки й він ще протягом шести місяців буде розроблятися, нічого ще не затверджено, щоб щось переробляти. Міст буде сучасним і відповідатиме вимогам, але варто наголосити, що він будується суто за кошти міського бюджету. Міст в чотири полоси, коштуватиме у два рази дорожче. Цей міст проектується для покращення сполучення між Пасічною та містом, він не буде об'їзним мостом для транзитного транспорту. Вілиця Хіміків має дві полоси й не має можливості її розширювати, тому немає доцільності робити міст на чотири полоси», - каже заступник міського голови Микола Вітенко.

Та найголовніші побоювання у представників громади викликає можливий капітальний ремонт старого моста і його закриття. Тоді у Франківську виникне справді транспортний колапс, адже новий міст на дві смуги не зможе приймати великий потік транспорту

«Міст має 50 років і він потребує негайно капітального будівництва. Для того, щоб у старому мості замінити кілька польотів – потрібно його закрити. Як двополосний міст зможе прийняти на себе такий потік машин», - наголошують фахівці.

Як результат наради, відповідні листи з пропозиціями знову будуть направлені у всі необхідні інстанції, а представники Громадської ради наполягають на будівництві моста з 4 полосами та оптимальними з’їздами.

ТЕКСТ: Лілія Горковенко


Читайте також:

Громадська рада по дорогах просить облраду та нардепів контролювати будівництво моста на Пасічну (документ)

У Франківську розкритикували новий міст на Пасічну

В Івано-Франківську триває будівництво нового моста на Пасічну (фото)

Податковий борг, судові справи та бізнес в Криму: хто будуватиме новий міст на Пасічну

Міська влада хоче побудувати новий міст у Пасічній за кошти державного фонду регіонального розвитку

Іванофранківці обрали назву нового "пасічнянського мосту"

У Франківську презентували попередні проекти нового моста на Пасічну (відео)

За півроку новий "пасічнянський міст" подорожчав у два рази (оновлено+фото)

В Івано-Франківську заклали камінь під будівництво нового 200-мільйонного моста на Пасічну (фото)

У Франківську знову згадали про другий міст на Пасічну: тепер його будуватимуть за 120 мільйонів гривень

Проект генплану Івано-Франківська передбачає два нові мости через Бистрицю

Іванофранківці просять Президента про будівництво нового мосту через річку Бистриця Солотвинська


Коментарі (1)

За міст в проектну ширину 2018.05.19, 17:10

А якби міст будувла фірма Шевченка такої самої ширини?... Дороги ПБС-у ширші? Враховують зростання потоку в Івано-Франківську чи бомби сповільненої дії які взірвуться заторами на дорогах?

То що будемо відміняти будову моста бо не той політик вигоду отримає?

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6468 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10886 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12158 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5801
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3730
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2962

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

495

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

415
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11623
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

296
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812