Ниркова недостатність: як своєчасно виявити хворобу

 

/data/blog/60079/a01eab8518d260ce2ac902f9f4bbc64a.jpg

 

На сьогоднішній день досить поширеним захворюванням, яке зустрічається, за статистикою, у 10% усього населення, називають ниркову недостатність.

 

Причина цього – зростання таких захворювань, як цукровий діабет і гіпертонічна хвороба, які стали справжньою пандемією сучасності.

 

„Ниркова недостатність може протікати безсимптомно і турбувати почне тоді, коли лікувати уже буде запізно. Коли нирка всихається, вона не болить. У пацієнта починає проявлятися загальна слабість, зменшення діурезу (кількості сечі), але все це – уже пізні стадії. А щоб своєчасно розпізнати ниркову недостатність, потрібно регулярно проходити медичні огляди – виміряти тиск, визначити рівень глюкози, холестерину, здати загальний аналіз сечі та загальний аналіз крові. Якщо при такому огляді будуть виявлені певні відхилення в аналізах, дільничний або сімейний лікар скерує людину на проведення більш детального огляду та здачу більш вузьких аналізів”, – розповідає завідувач центру нефрології та діалізу Центральної міської клінічної лікарні Степан Романський.

 

Окрім того, значну небезпеку становить так звана гостра ниркова недостатність, яка часто стає наслідком самостійного лікування, без звернення до медиків. Людина може відчувати біль у попереку і починає приймати різні препарати для лікування хребта, зокрема обезболюючі ліки. Після прийому таких ліків, особливо нестероїдів та антибіотиків, може якраз і виникнути гостра ниркова недостатність – тимчасова втрата ниркової функції, яка, при вчасному зверненні до лікаря і правильному лікуванні, як правило, відновлюється. Проте саме при цьому захворюванні – дуже велика смертність серед пацієнтів.

 

Виявити її складно, переважно у людини виникають набряки по усьому тілі, найчастіше на обличчі та нижніх кінцівках, зменшується кількість сечі, підвищується або знижується артеріальний тиск, тобто картина різноманітна. Лікарі виявляють або відсутність сечі, або дуже світлий її колір, а це означає, що з організму не виводяться токсини. Також серед симптомів гострої ниркової недостатності – нудота, блювота, слабкість, сильні болі в попереку, адже нирка набрякає, капсула перерозтягується і сильно болить.

 

Зустрічаються й інші ураження нирок – гломерулонефрит, пієлонефрити, полікистоз нирок, тощо. Часто ниркова недостатність може виникнути на фоні захворювання іншого органу (серця, печінки, інфекційних хвороб) і тоді необхідно лікувати основну хворобу, що стала причиною, паралельно консультуючись в лікаря-нефролога.

 

Протягом останніх років зросла кількість виявлених патологій нирок і це, в першу чергу, показник роботи лікарів і того, що зростає свідомість пацієнтів. Люди починають розуміти, наскільки важливо проходити медичні огляди, тому хворобу дедалі частіше вдається виявляти саме на ранній стадії.

 

При кожній поліклініці міста є лікар, який відповідає за нефрологічну службу. Проте лікарі переконані – потрібно відкривати якомога більше нефрологічних кабінетів. Адже у суспільстві зростає кількість хворих на гіпертонію та цукровий діабет, а отже, збільшується і кількість людей з нирковою недостатністю. Цій хворобі важко запобігти, але дуже важливо своєчасно надати людині медичну допомогу, щоб попередити ускладнення ниркової недостатності і максимально віддалити її термінальну стадію.

 

Любов Загоровська


29.09.2014 10680 1
Коментарі (1)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1945
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5456 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

787

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

986

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10246
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

884
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872