"Независимая газета" (Росія): Українські олігархи погрожують владі майданом

Кабмін планує перекрити офшорні схеми. На думку урядовців, це сприятиме проведенню економічних реформ. Наразі планують узятися за кіпрський офшор. Експерти дискутують про опір великого бізнесу й урядовий популізм – пише Тетяна Івженко у російському виданні «Независимая газета».

 

Уряд збирається перекрити офшорні схеми виведення капіталу.

Український уряд планує закрити для українських бізнесменів кіпрський офшор. Як повідомив віце-прем’єр Сергій Тігіпко, до 14 грудня будуть підготовлені документи для денонсації українсько-кіпрської угоди про уникнення подвійного оподаткування. Чиновники впевнені, що це збільшить податкові надходження до українського держбюджету. Експерти не виключають протидії з боку бізнесменів і прогнозують другу, потужнішу атаку на уряд.

Заступник Сергія Тігіпка з партії «Сильна Україна» Костянтин Бондаренко пояснив «НГ», чому серед безлічі офшорних зон був вибраний Кіпр: «Наші бізнесмени традиційно працюють через кіпрські банки: виводять туди гроші, а потім як інвестиції вкладають ці кошти в українські підприємства. У такий спосіб з-під оподаткування виводяться мільярди доларів». Тігіпко підтвердив сказане цифрами: «З Кіпру в Україну інвестовано понад 8,5 мільярда доларів. А з України на Кіпр, за даними офіційної статистики, лише прямих інвестицій – 6,3 мільярда доларів». Віце-прем’єр вважає, що денонсація угоди потрібна для успішного проведення економічних реформ в Україні: «Реформи матимуть шанси на успіх лише тоді, коли люди будуть бачити, що влада залучає для оздоровлення економіки усі можливі важелі, не залишаючи щілин, через які великий бізнес може уникати оподаткування. Закон має бути однаковим для всіх».

З цією думкою погодився заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Дмитро Видрін. «В умовах глобалізації офшори – це вчорашній день, атавізм. Це раніше у світі були затишні куточки, де можна було ховати гроші, політичних ізгоїв. Зараз усе відстежується. І тому серйозні люди, великі бізнесмени давно працюють відкрито й прозоро, сплачують усі податки. В офшорних схемах зацікавлений насамперед напівкримінальний бізнес», – сказав він «НГ».

Однак ситуація не така однозначна. Лідер опозиції Юлія Тимошенко багато разів звинувачувала команду Віктора Ющенка та соратників Віктора Януковича у виведенні капіталу за кордон. Улітку 2009 року, очолюючи уряд, вона заявила, що гроші Нацбанку, які виділяються для оздоровлення комерційних банків, найбільше постраждалих у результаті світової фінансової кризи, виводяться в офшорні зони. У той час вона звинуватила в змові президента Ющенка і підпорядковане йому керівництво Нацбанку. Наприкінці листопада цього року Тимошенко зробила ще різкішу заяву на адресу команди Януковича: «Починаючи з дати приходу до влади нового президента в офшорні зони було виведено 23 млрд 745 млн 995 тис. доларів. Майже вся ця сума виведена на Кіпр. Можна сказати, що це майже 200 мільярдів гривень, тобто майже весь дохід держбюджету України».

Нацбанк спростовує слова Юлії Тимошенко. А депутат від правлячої Партії регіонів Володимир Олійник заявив, що лідер опозиції лицемірить і займається популізмом.

Процедура передбачає, що уряд внесе узгоджений в усіх відомствах проект рішення до Верховної Ради, від голосування якої залежатиме результат ініціативи Тігіпка. Експерти впевнені, що всі парламентські фракції проголосують за документ, оскільки жодна політична сила не ризикне потрапити під вогонь критики, підозр і звинувачень. «Розірвання угоди з Кіпром – це буде такий тест для українських політиків і суспільства. Якщо ми хочемо змін на краще, то повинні повністю припинити всі спроби робити бізнес на держбюджеті», – сказав Костянтин Бондаренко.

Соратник Тігіпка припускає, що справа може обернутися війною деяких бізнесменів проти уряду. «Коли реформи проводяться системно, ґрунтовно, незадоволеними виявляються насамперед ті, хто звик заробляти гроші на колишній системі. Вони володіють підприємствами, тому можуть, наприклад, припинити платити зарплату, щоб спровокувати соціальні бунти і направити їх проти уряду», – припустив Бондаренко. Він вважає, що для влади в таких умовах настає момент істини: якщо керівництво країни справді готове до докорінних перетворень, то знайде способи пояснити населенню сенс прийнятих рішень; інакше від ідеї закрити офшорні діри відмовляться, а члени уряду, зацікавлені у реформуванні економіки, змушені будуть піти у відставку. Оскільки йдеться насамперед про Сергія Тігіпка, віце-прем’єр учора сказав журналістам, що не боїться за свій імідж і не боїться відставки.

Усі учасники нинішніх подій надмірно драматизують ситуацію, вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В’ячеслав Бутко. Він упевнений, що урядові не загрожують ні бунти, ні інші дії у відповідь з боку бізнесменів. «У світі десь півсотні привабливих офшорних зон, куди можна переказати кошти. Чому взялися за Кіпр, який якраз не можна назвати стовідсотковою офшорною зоною? Та тому, що у населення Кіпр асоціюється з офшорами, які традиційно сприймаються як зло. Не виключено, що ідея уряду має популістський характер», – зазначив експерт.

 

Тетяна Івженко, Независимая газета (Росія)

ІноЗМІ


08.12.2010 1111 1
Коментарі (1)

кук 2010.12.15, 12:47
Просто нудить від цих реформаторів. Тігіпкий добре знає, хто куди що виводить, поки був у Приваті навчився. Кіпр - улюблені офшорки Коломойського, тут майже усі його контори мають кіпрських засновників. ВА області - та ж скорзонера, Нафтохімік і тд. І це чмо, яке само виводило туди мілярди, зараз "реформатсвує" і триндить про "напівкримінальний бізнес". А про повністю кримінальний уряд слабо?
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1882
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1820
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1817
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5366 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2115 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1480

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

686

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

743

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

936

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

971
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1721
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3635
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10214
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26090
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10141 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7679
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

863
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1363
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

349
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1238
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

837
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1043