Независимая газета (Росія): Київ атакує позиції «Газпрому»

Азаров не хоче платити за «неринковою, грабіжницькою формулою». Україна не полишає спроб переглянути формулу ціни на російський газ, тим часом як Росія вважає її ринковою. Жодна зі сторін не хоче поступатися. Цілком можливо, Росія чекає капітуляції та здачі їй всієї української ГТС разом із підземними газовими сховищами, припускають експерти – пише Тетяна Івженко у російському виданні «Независимая газета».

Жодна зі сторін поки що не поступається і не виключає нового витка газової війни

Наступного понеділка у Брюсселі Україна спробує вирішити багатомісячний спір з РФ щодо формули, за якою визначається ціна на газ. Джерела, близькі до уряду, розповіли «НГ», що рішучий наступ на позиції «Газпрому» планується в ході засідання, присвяченого модернізації української газотранспортної системи (ГТС). Участь у ньому візьмуть крім української та російської делегацій також представники ЄС.

Уряд Миколи Азарова з весни послідовно критикує газові угоди, підписані у січні 2009 року Юлією Тимошенко. Але численні спроби переглянути контракти і змінити закладену в них формулу ціни досі не мали успіху.

Минулого тижня українські чиновники посилили інформаційний тиск на російську сторону: Азаров під час засідання Економічного форуму у Відні зробив особливий акцент на газовій темі. Він жорстко заявив, що цінова формула не відповідає ринковій кон'юнктурі, оскільки прив'язана до ціни нафти, що більше не практикується у світі. Чиновники в кулуарах пояснили журналістам, що необхідно затвердити нову формулу, яка враховує ціни на інші енергоносії. За розрахунками української сторони, це вже зараз привело б до зниження ціни російського газу приблизно на 50 дол. за 1 тис. куб. м.

«Цього року «Газпром» робить нам знижку 100 доларів на кожній тисячі кубометрів. Але базова ціна, з якої починаються всі розрахунки, становить 450 доларів. Такої ціни немає для жодної європейської країни, тільки для України. То де ж тут стратегічне партнерство? Якщо ми партнери, давайте візьмемо середню європейську ціну, що базується на нормальній, актуальній ціновій формулі, й віднімемо витрати на транспортування. Вийде ринкова ціна, і не потрібна буде ніяка знижка», – пояснив один із чиновників.

Щойно спірне питання було винесене на обговорення європейського форуму, глава Російського газового товариства, віце-спікер Держдуми РФ Валєрій Язєв заявив у Москві, що російська сторона як і раніше не розглядає питання про перегляд формули, яка була затверджена на 11 років. Він назвав її «цілком ринковою» і зауважив, що Росія зробила Україні достатньо поступок – окрім згаданої знижки на 100 дол. ще й зниження контрактних зобов'язань за обсягами купівлі газу, й відмова від штрафів за фактичне зменшення обсягів постачань. Незговірливість Києва в одному питанні призводить до непоступливості Москви в іншому.

Народний депутат України, екс-радник прем'єр-міністра з питань ПЕК Олександр Гудима упевнений, що російська сторона чекає від України «капітуляції» у вигляді передачі під контроль «Газпрому» всієї газової та газотранспортної інфраструктури. Експерт з питань енергетики Богдан Соколовський підтвердив, що «Газпром» претендує не тільки на ГТС, але й на найбільші у Європі українські підземні сховища газу. Політолог Олег Соскін вважає ситуацію тупиковою, оскільки жодна із сторін наразі не поступається і не виключає нового витка газової війни.

Така ймовірність посилюється, оскільки за нинішньою формулою ціна на газ для України збільшиться з січня, хоча тільки у жовтні прем'єр-міністри досягли політичних домовленостей про збереження ціни на нинішньому рівні – близько 250 дол. за 1 тис. куб. м. Радник парламентського комітету з питань ПЕК Володимир Саприкін пояснив: «Ціна на нафту на світових ринках зростає і майже сягнула позначки 90 доларів за барель. Це тягне за собою подорожчання нафтопродуктів і газу для України. Можна прогнозувати подальше збільшення ціни на газ приблизно на 10 доларів за 1 тисячу кубометрів». «Політичні домовленості, нехай навіть на найвищому рівні, нічого не означають, поки діє ця неринкова, грабіжницька формула», – підтвердив чиновник – співрозмовник газети.

Хоча раніше вважалося, що позиція Києва слабша, оскільки немає юридичних аргументів для перегляду цінової формули, проте у листопаді ситуація змінилася. Прем'єр Азаров знайшов нові аргументи: «Україна приєдналася до Європейської енергетичної хартії і прийняла закон про ринок газу. Відповідно змінилася і міжнародно-правова, і внутрішня законодавча база, яка враховувалася під час укладення та виконання угод про постачання і транзит газу. Через це угода, укладена попереднім урядом, не відповідає чинному законодавству України ».

Ймовірно, цю тезу українська делегація озвучить у Брюсселі, де за кілька днів відбудуться давно заплановані консультації про модернізацію української ГТС. Джерела у Києві сподіваються, що компромісне рішення буде знайдене у новому, тристоронньому форматі співпраці між Україною, Росією та структурами ЄС. Зокрема, передбачається розширити рамки консорціуму з управління ГТС, запросивши в нього європейські структури. «Тоді це буде логічно, ми замкнемо ланцюг постачальник-транзитер-споживач», – зазначив один з українських експертів, близьких до уряду. Однак він засумнівався, що російська сторона легко прийме цю пропозицію: «Вони хочуть для «Газпрому» забезпечити домінантне становище. Але якщо ми знову вдамося до поступок, то цьому не буде кінця. Які ще поступки будуть потрібні? Скільки? У яких сферах?»

Хоча у Києві дуже сподіваються, що участь Європи в українсько-російських газових проектах зніме напругу, проте експерти сумніваються в цьому. Олександр Гудима зазначив: «Європа розколота і слабка, і Росія на цьому успішно грає». Він припускає, що зрештою українська влада під тиском соціально-економічної ситуації, що погіршується, «здасть ГТС і сховища Росії». Депутат підтвердив, що відповідні проекти розроблені, хоч і не внесені на розгляд Верховної Ради.

Раніше представник «Газпрому» Сєрґєй Купріянов заявив, що Росія не поспішає у питанні створення СП з «Нафтогазом». Він зазначив, що до нового року переговори про новий формат співпраці навряд чи завершаться. І уточнив, що російську компанію цілком влаштовує чинний контракт: «Жодних нових домовленостей щодо ціни на газ на цей час у нас немає – просто йдеться про те, яка ціна вийде (на перший квартал 2011 року. – «НГ») при розрахунку за формулою, що міститься у контракті ».

 

Тетяна Івженко, Независимая газета (Росія)

ІноЗМІ


17.11.2010 1083 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1166
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2497
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2095
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2149
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6489 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2434 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

319

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1127

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1162

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1377
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

256
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

572
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2045
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26492
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

537
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10442 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7991
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

519
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

380
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

530
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

604
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1556