Непублічні закупівлі: дорожня династія братів Процівих

На ринку ремонту доріг можуть конкурувати підприємства, які мають сучасну техніку, використовують сучасні технології, мають досвід роботи та кваліфікованих працівників.

Але на Прикарпатті деяким фірмам вдається відразу після реєстрації отримувати мільйонні підряди навіть без досвіду участі в тендерах. Для цього достатньо бути родичем Миколи Проціва – колишнього керівника Служби автомобільних доріг Івано-Франківщини.


У розслідуваннях «Антикорупційної платформи» кілька разів фігурували підприємства, пов’язані з екс-керівником Служби автомобільних доріг Миколою Процівим та його родичами.  Цим підприємствам щастить отримувати підряди на ремонт доріг від бюджетних установ за прямими договорами – без проведення тендерів. Зазвичай перепадає шматок бюджетного пирога і в «грудневі жнива».

Кілька фірм є фаворитами Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації і вже почали отримувати підряди у новоствореного державного підприємства «Дороги Прикарпаття».

Левову частку договорів укладаються без проведення тендерів у системі Prozorro. Тобто угоди укладаються на допорогові суми, що не перевищують 1,5 млн гривень. Деякі з цих фірм не мають власної техніки, деякі фігурують у кримінальних провадженнях та мають мільйонну заборгованість зі сплати податків.

Кримінал і борги

Про причетність Миколи Проціва до фірм, які ремонтують дороги, згадали, коли він у 2015 році очолив Службу автомобільних доріг в Івано-Франківській області. Хоча фірми, наближені до нього отримували підряди на ремонт доріг і раніше.

Протягом 2008-2013 років Микола Проців очолював приватне підприємство «Брати КІП» та знову очолив це підприємство з травня 2016 року після звільнення з САДу.

Фірму «Брати КІП» заснував у 2008 році брат Миколи Проціва Петро. Підприємство з статутним капіталом 200 гривень з 2012 року починає отримувати по кілька мільйонів гривень від структурних підрозділів адміністрації  на ремонт доріг в області, всього за 2012-2014 роки – понад 17 млн гривень. Ще майже на 2 млн грн отримало підрядів від інших розпорядників бюджетних коштів.

У 2015 році підприємство отримало шанс на одному підряді заробити вдвічі більше, ніж за три попередні роки. Натомість фігурує у кримінальному провадженні щодо державних коштів та має багатомільйонні податкові борги.

Міністерство оборони України делегувало Івано-Франківській ОДА функції замовника щодо будівництва 12 фортифікаційних споруд на Сході на суму 39 млн грн.

Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА начебто за результатами конкурсу обрав переможцем на всіх 12 лотах ПП «Брати КІП».

У травні 2015 року  Департамент уклав з підприємством 12 договорів на загальну сум 28,7 млн грн – кожен на понад 2 млн грн. А за два місяці ще 12 договорів на суму 9 млн грн. До кінця 2015 року підприємство мало освоїти більш ніж 38 млн грн.

Зі свого боку ПП «Брати КІП» уклало 24 договори субпідряду з ТОВ «Глобалкарпати-Еко» на загальну суму майже 19 млн грн. Однак, як з’ясувало слідство, ці будівельні роботи виконували працівники держлісгоспів, райдержадміністрацій та інші особи безоплатно, як волонтери, а не ТОВ “Глобалкарпати-Еко”. Скільки з цих коштів підрядники дійсно освоїли, правоохоронці рахують досі.

Кримінальне провадження щодо розтрати бюджетних коштів на будівництві фортифікаційних споруд було відкрите ще у серпні 2015 року. Але лише на початку цього року правоохоронці оголосили підозру тодішньому директору ТОВ «Глобалкарпати-Еко» Роману Мочерняку.

За час слідства Мочерняк встиг поміняти три роботи, зокрема, працював на посаді заступника директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА. Так, саме того департаменту, який обирав переможців конкурсу з будівництва фортифікаційних споруд.

Слідом за Мочерняком підозру оголосили Івану Кочержату, який у 2015 році був директором ПП «Брати КІП». Між іншим, до 2014 року він працював заступником голови Долинської РДА. На думку слідства Мочерняк з Кочержатом присвоїли  6,6 млн грн. Суд випустив обох під заставу розміром понад півмільйона гривень для кожного з них.

ПП «Брати КІП” З 2015 року не освоює бюджетні кошти і має понад 7 млн грн податкового  боргу. За позовом Державної фіскальної служби у грудні 2018 року Івано-Франківський окружний адміністративний суд арештував кошти підприємства, які знаходяться на рахунках у банках.

На ринок виходять брати

У офіційних реєстрах Микола Проців пов’язаний лише з одним підприємством, окрім ПП «Брати Кіп». З кінця 2016 року і донедавна він очолював ТОВ «ПМК-22». Під керівництвом Миколи Проціва  це підприємство активно освоювало бюджетні кошти  протягом 2016-2017 років, якраз після того, як виникли проблеми у «Брати КІП».

За два роки “ПМК-22» уклало 10 прямих договорів на 8 млн грн, тобто без проведення тендерів. З них 6 договорів майже на 5 млн грн підприємство уклало з Департаментом будівництва житлово-комунального господарства містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації.

Засновником ТОВ «ПМК-22» є Іван Гнатковський. Він також створив фірму “Інтер Буд”, яка теж  без проведення тендерів отримує підряди у департаменті будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури. Підприємство майже не має власної техніки і для виконання робіт орендувало її у ФОП Лучка, ТОВ «Будпроект-IФ», ТОВ «Вектор-Долина» та ПП «Плазинський».

Також ремонтом доріг займаються брати Миколи Проціва. Один з них Петро Проців, який якраз заснував «Брати КІП» з листопада 2016 до квітня 2019 уклав договори на ремонт доріг на майже 8 млн грн, як фізична особа-підприємець. Серед найбільших замовників Підберезька сільська рада –  5 договорів на 1,7 млн грн, Департамент будівництва житлово-комунального господарства містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА – чотири договори на 1,55 млн грн, Княжолуцька сільська рада – 1,45 млн грн та Рожнятівська РДА – 1,46 млн грн. До слова, брати Проціви родом з Підбережжя, і більшість їх фірм зареєстровані в цьому селі.

Також Петро Проців у червні 2018 року створив ТОВ “Транс-Дол”. Основний вид діяльності: будівництво доріг і автострад. За цей час підприємство уклало 21 договір на майже сім мільйонів гривень. Підряди новостворене підприємство отримало у кількох сільрад на Долинщині,  Управління капітального будівництва в Івано-Франківській області, а минулого місяця уклало договір з новоствореним підприємством «Дороги Прикарпаття» на ремонт вулиці  Данила Галицького у Болехові. Сума договору – 845 693 грн.

Ще один брат Миколи Проціва Богдан Проців теж з 2016 року заробляє як ФОП на ремонті доріг –  з 2016 року він уклав 10 договорів на 2,3 млн грн, з них понад 1 млн грн – це кошти Підберезької сільської ради.

Богдан Проців створив фірми «Свіча-ІФ» та «ПМК-89», які також ремонтують дороги.

Окрім того, Богдан Проців – депутат Підберезької сільської ради. Він задекларував понад 20 транспортних засобів. Більшість з них придбані у 2016 році. Як ФОП Богдан Проців зареєстрований ще у 2009 році і основним видом діяльності є вантажний автомобільний транспорт. Час від часу він здає техніку в оренду – і навіть сам собі. До прикладу, як директор «ПМК -89» Богдан Проців укладає договори ФОПом  Богданом Процівим на оренду техніки.

З 2016 року ПМК-89 підписало 49 договорів на 16,8 млн грн. Найбільше договорів укладено з Богородчанським ВЖРЕП, КП «Комунгосп» Долинської міської ради, Підберезькою та Шевченківською сільськими радами. Отримувало немалі підряди підприємство і від Департаменту ЖКГ Івано-Франківської облдержадміністрації. Цікаво, що у 2019 році фірма уклала лише один договір – на 1 млн грн з ДП “Дороги Прикарпаття”.

ТОВ “Свіча-ІФ” Проців створив у 2016 році. А очолює підприємство Олександр Криницький. У 2011-2013 роках він був головою Долинської РДА, потім очолював апарат Івано-Франківської ОДА (2013-2014 рр.). Також Олександр Криницький є одним із засновників та керівником Долинської районної організації «Партія регіонів».

Це підприємство уклало 20 договорів на 7,3 млн грн. З них 17 з Департаментом ЖКГ Івано-Франківської ОДА, два знову-таки з Підберезькою сільською радою та один – Шевченківською.

Брати Проціви є співзасновниками  й інших підприємств. Діяльність яких не пов’язана з ремонтом доріг. Це фермерські господарства  ФГ “Прикарпаття агро”ГО “Мисливське Угіддя “Ведмідь” , ФГ “Мельничок” та ТОВ “Енерго-Іф Інвест”.

Останні два очолює ще не згадуваний брат Процівих Юрій. Минулого року Івано-Франківська облдержадміністрація надала ТОВ “Енерго-ІФ інвест” дозвіл на розробку детального плану території земельної ділянки площею 116,8 га за межами села Підбережжя Болехівської міськради. Фірма планує збудувати на землі енергопарк сонячних електростанцій. Такі привілеї фірма отримала через чотири місяці після заснування.

Окрім, всіх цих фірм, засновниками чи керівниками є брати Проціви ще є кілька фірм, які зв’язані з ними однаковим номером телефону чи адресою

До прикладу, якийсь час фірма  «ПМК-88» та підприємець Андрій Данилів, вказували той самий телефон, що й «ПМК-22» та «ПМК-89», хоча юридичні адреси в них різні. А фірма «ІФБуд-Прикарпаття» раніше  вказувала у документах ту ж електронну поштову скриньку фірми «ПМК-89»: pmk89@ukr.net.

Ну а «ПМК-7» має однакову юридичну адресу та номери телефонів, що і фірма «ПМК-22», хоча у них різні керівники та засновники.

Як бачимо, фірм братів Процівих мають замовлення від бюджетних установ незалежно від того, чи вони зареєстровані давно чи лише недавно створені. Принаймні на підряди від Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА, рідної Підберезької сільської ради, а тепер вже і від ДП «Дороги Прикарпаття», брати Проціви можуть розраховувати завжди.


Коментарі (2)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

44
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6473 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10887 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12159 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5803
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3731

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

496

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

420
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11624
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

303
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812