Нематеріальна культурна спадщина: чому косівська кераміка занепадає без підтримки влади

Наші політики люблять поговорити про розвиток національної культури. І відповідні закони ухвалюють, які мають захищати все національне. І на виборах завжди обіцяють піклуватися про все українське, аби лише за них проголосували. А як доходить до діла. Усе по-іншому.

Те, що справді становить національну культурну спадщину, не має від політиків жодної підтримки. Приклад, косівська кераміка - унікальна художня традиція нашого народу, яка отримала міжнародне визнання, але й досі залишається поза увагою нашої держави, пише Фіртка з посиланням на Подробиці.

Богота, Колумбія. Сесія Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. В залі півсотні делегацій з усього світу. Всі нетерпляче чекають на розгляд їхньої заявки.

"Наступний файл - традиція косівської мальованої кераміки, яку представляє Україна".

Коротке резюме. І - довгоочікуване рішення.

"Вітаю, Україна. Ви у списку".

Цього визнання ЮНЕСКО косівські художники чекали сім років. Тож скромну делегацію з Боготи вдома зустрічають оваціями.

"Ще наша держава дуже мало приділяє уваги нематеріальній культурній спадщині", - говорить Марія Гринюк, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства.

Недооцінена, та все ж збережена. Косівська кераміка - унікальна. Її гуцули передають з покоління в покоління вже кілька століть. Як їм це вдається? В чому екслюзивність техніки? За відповідями рушаємо у Карпати.

Косівщина. Серце гуцульського краю. Тут просто неймовірні карпатські краєвиди. ГірськИм серпантином доїжджаємо у місто майстрів Косів. І насамперед ідемо - сюди.

Зараз ми знаходимось на косівському базарі. Саме сюди кожної суботи зїзджаються горяни зі всього району зі своїм товаром. Саме тут продають і відому косівську мальовану кераміку.

"Що продаєте? Косівську кераміку. - А звідки вона у вас, хто виробляє? - Я майстер, я виробляю".

Шукали кераміку, а заодно знайшли й майстра. Знайомтеся - Василь Івасюк. "Оживляти" глину почав ще в юнацькі роки - на Косівському художньо-виробничому комбінаті. Тоді тутешню кераміку виробляли у промислових масштабах на весь Союз. У дев'яностих - усе занепало. Пан Василь - звільнився. Облаштував гончарню вдома.

"Я серію скульптур робив. це і є традиційна гуцульська кераміка. Я здавна її робив. А це називається гуцулка".

Малі скульптури та великі тарілки - кожна робота - унікальна.

"Зимою не працюю, бо не маю як. Холодно. Я полуфабрикан виробляю. А вже випалюю, глазур в друзів, або на комбінаті. Чи плачу, чи договарюємось", - говорить Василь Івасюк, майстер косівської кераміки.

А це власне, колись легендарний Косівський художньо-виробничий комбінат.

Поставили на центр, а тепер придавили і робимо дно. Бачити таким чином робиться дно. А тепер саме цікавіше.Народжується стіночка.

Починав у сімдесятих, від учня - до народного майстра, весь цей шлях Михайло Сусак пройшов у цих стінах. Розповідає перший секрет косівської кераміки. І він у місцевій глині.

"Нам у сімдесятих завезли механічний цех, що виробляється глина. Рахуйте барабани, вільпрес, вакуумпрес, які по сьогодні діючі але треба їх ремонтувати. Бо скільки техніка годна видержати", - говорить Уляна Шкром'юк, керівниця творчих майстерень кераміки.

Готові вироби складають на полиці, і дають добре висохнути, потім покривають білою глиною, та випалюють у печі, далі - за роботу беруться ось ці жінки. Схилившись біля теплої пічки, в якій потріскують дрова  - вони наносять на виріб малюнки, в них уся історія гуцулів. Використовують лише три барви - зелений, жовтий та коричнево-червоний. Усе вручну.

"Ми робимо розпис шилом, наводимо. І це все з памяті, тому що у нас всі елементи закладені в голові. Отака піпетка у нас є з червеню ми наносимо по рисунку, ми вже знаємо де коричневе, де зелене", - говорить Оксана Бейсюк, майстриня з розпису косівської кераміки.

На колись процвітаючому комбінаті зараз працює лише вісім майстрів. Найбільш витривалі. Решта пішли у вільне плавання. Бо працювати тут - дуже важко. Приміщення не бачили ремонту десятиліття. Тут холодно навіть улітку, а взимку взагалі неможливо. Через високі ціни на газ, опалюють майстерні дровами. Їх художники заготовляють самі. А нещодавно тут відключили й газові печі для кераміки.

"О це у нас пічка. Якою два роки тому ми ще користувалися. Бачите, можемо пройти. Загружалася повністю сира робота, і вже на другий випал друга робота. Повністю із середини закладалася. Верхи замуровувалися цеглою. І вісімнадцять годин випальщик набирав температуру 960 градусів".

Один тільки випал брав тисячу кубів газу. Тож довелося знайти дешевшу альтернативу.

"Зара ми використовуємо таку невеличку еклектричну піч, де випалюємо ми роботу".

У схожій, але власній, печі випалює свої роботи Василь Гривінський. Розповідає: 10 років тому віддав за неї кілька тисяч доларів. Навряд чи би міг собі це дозволити, якби не займався паралельно ще й бізнесом.

"Люди, які роблять кераміку, вони багато не заробляють. В мене брат, він відкрив сувенірний магазин, свої роботи продає, але він тільки цього року собі дозволив і то таку дешеву", - говорить Василь Гривінський, майстер косівської кераміки.

Роботи Василя Гривінського не схожі на інші. Бо творить для душі, а не для заробітку. Гончарне коло у нього стоїть просто у спальні.

"Включаємо станок. Стаєте ногою тут, о. Наносимо глину, тепер мочемо руки. Там тиснете. Я покажу вам початок".

Найважче втримати форму, один не правильний рух і робота зіпсована.

"Тримайте за край. Все, не вдалася тарілка. Нігті завеликі мабуть".

Свої роботи чоловік не продає, а виставляє. Окраса колекції - ось ця рушниця.

"Цю рушницю я зробив, щоб ніколи не було війни. Щоб користувалися тільки такими рушницями".

Косівська кераміка для чоловіка - родина справа. Нею займається і брат, і дружина. Та чи збережеться традиція далі Василь не певен.

"Мої діти не будуть продовжувати мої традиції. Може мої онуки захочуть. І я би хотів їх щось навчити. Може щось зміниться", - говорить Василь Гривінський, майстер косівської кераміки.

На зміни сподіваються й інші гончарі.

"Я вірю що все таки як прийняли під егідою юнеско то вона повинна би трохи відродитися. Може будуть щось помагати. Чекають майстри", - говорить Василь Івасюк, майстер косівської кераміки.

"Як тільки проголосували, що кераміка внесена до ЮНЕСКО звідусіль дзвінки. Ми хочемо замовити у вас і те, і те", - говорить Марія Гринюк, заслужена діячка мистецтв України, кандидат мистецтвознавства.

Та все ж світового визнання замало. І нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО - потребує цілком матеріальної державної підтримки.

Аби пошарпані стіни колись легендарного комбінату обігрівались не лише талантом вісьмох художників. А діти теперішніх косівських майстрів хотіли продовжувати те, чим наша країна може вражати світ.


23.02.2020 2912
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

636
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2243
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1992
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2016
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6029 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2295 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

172

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

986

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

987

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1235
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

467
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1922
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3824
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26338
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

419
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10332 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

424
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

424
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

507
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1436
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

1027