Небожа місія

 

Бізнес на релігії вже давно нікого не дивує. В Івано-Франківську орудує псевдопастор, якому вдалося «засвітитися» у кількох обласних центрах України. А на Прикарпатті “божий” обранець мав намір “замутити” чергову аферу.

 

Хочеш заробити мільйон, зареєструй церкву

Іван Іванович Сколеба, керівник релігійної громади, очолює благодійний фонд і займається гуманітарною допомогою. А ще хоче стати пастором релігійної громади  «Церква Христова».

“Іван Сколеба у нас не був та до нашої церкви не має відношення”, – офіційно заявляє Богдан Пацула, єдиний в Івано-Франківську пастор Євангельської Церкви Христової, яка існує в обласному центрі вже шість років. Євангеліст не проти того, щоб у місті реєструвалися нові громади Церкви Христової, але Сколебу не визнає істинним служителем віри. Адже існує заява, датована 4 липня 2007 року, в якій йдеться про те, що Іван Сколеба «за його постійний обман багатьох наших братів, його відмову від призначених духовних відповідальностей» керівником цієї церкви Ярославом Пінчуком був виключений з Шевченківської Церкви Христової (Київ) ще 18 лютого того ж таки року.

На підставі невизнання місцевими пастором та документа про минуле відлучення від Євангельської ЦерквиІванСколеба не має права проводити пасторську місію. Але підприємливого чоловіка у рясі це не зупинило. 16 вересня 2012 року він звернувся до тодішнього голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка з проханням зареєструвати власну релігійну громаду «Церква Христова». Та, отримавши відмову, натомість зареєстрував благодійну «Християнську місію».

У пошуковій системі на прізвище Сколеби зареєстровано компанію Благодійна організація «Християнська місія». Є кілька телефонів та адреса, де, як виявилося згодом, мешкає колишній партнер псевдопастора. Маємо ще одну зачіпку – церковна квартира на вул. Академіка Сахарова. З першим приходом двері ніхто не відчинив. Наступного разу пощастило більше – у квартирі, де громада Сколеби проводить побожне зібрання, мешкає його брат Петро. Він повідомив, що Івана немає в Україні.

 

Бізнес на вірі

До «чеснот» Сколеби без фанатизму ставляться не лише владні організації, а й колишні соратники. Ганна та Дмитро Сеніви з пасторськими «методами» знайомі ще з 2006 року.

Вони розповідають про таємничого американського підданого, банкіра Джона Кафельмана. В Україну він час від часу приїжджає з месійною роботою. Саме Кафельман – безпосередній спонсор Сколеби, запевняє Ганна Сенів. «Їм шахрайським методом вдалося продати переплановану в месійну 4-кімнатну квартиру в Донецьку. В Івано-Франківську Сколеба купив трикімнатну квартиру на вулиці Академіка Сахарова, а документи на церковну квартиру Сколеба оформив на другу за рахунком дружину», – жінка переконана, що такі дії поза законом. За її словами, Сколеба почав «полювання» на довірливих іванофранківців, але щоб розмахнутися на повну, йому треба створити власну церкву. «Згідно з чинним законодавством, аби зареєструвати релігійну громаду, треба мати мінімум десять прихожан із місцевою пропискою», – пояснює Ганна Сенів.

 

Іван Іванович змінює професію

Спершу, прикриваючись словом Божим, проповідник оперував гуманітарними штиблетами. Прихожани стали зауважувати, що взуття, яке приходить на потреби громади, зникає, а згодом опиняється на розкладках комісійних магазинів. «Церковне служіння починалось з гуманітарки і закінчувалось нею ж. Якщо колись я ще вірила в істинну віру пастора Сколеби, то коли нам роздали по парі взуття, а за якийсь час я таку ж побачила в магазині, в мене закрались сумніви», – пригадує Ганна Сенів.

«На контейнерах з гуманітарною допомогою був спеціальний штамп – «не для продажу», тому такі дії попахували криміналом», – додає Дмитро Сенів.

 

Культи в ціні

Для релігійних організацій законодавство надає особливо привабливі пільги – це позачергове отримання в оренду земельних ділянок на зведення культової споруди. Організація легко отримує не лише бажаний клаптик землі, а й суттєві пільги на споживання газу, світла тощо.

На розбудову церкви та просвітницьку роботу американські віряни зібрали 100 тисяч доларів. Але передати перший транш з-за океану могли лише на будівництво храму. Іван Сколеба у приміському селі Угорники на потреби розбудови місії отримав гектар землі. Клопотати про надання землі йому допомагав той же Дмитро Сенів.

«Від місії ми написали листа, давши сільському голові чесне слово, що згодом надамо документи про реєстрацію релігійної організації. Тоді жодних документів не було і церкви також не було, відповідно, земельна ділянка була виділена незаконно. На знак подяки Сколеба пообіцяв сільському голові передати устаткування на відділення сімейної медицини», – розповідає екс-соратник пастора. Тоді чоловік дав Сколебі півтори тисячі доларів, додатково три з половиною тисячі доларів Сколеба взяв у ділка, який хотів на виділеному клапті землі побудувати склади. Гроші мали піти на «домовленості» із владою.

Час спливав, а відповідний відділ управління ОДА вкотре відмовив Сколебі у реєстрації релігійної організації. Таємне виділення громадської землі на будівництво церкви стає явним.

«У 2012 році «Християнська місія» землю отримала під будівництво складів, де мала зберігатися гуманітарна допомога, з будівництвом у майбутньому культової споруди», – пояснює сьогодні сільський голова Угорників Любов Атаманюк. Каже, євангелістська місія надала селу суттєву допомогу, забезпечила місцеве відділення сімейної медицини, закупила для школи парти та навчальні дошки, а на потреби сільської ради передала стільці. «При нашому бюджеті, відсутності фінансування така допомога є дуже потрібною», – додає Атаманюк. І запевняє, що в березні наступного року Сколеба сам звернувся з ініціативою розірвання договору оренди земельної ділянки.

Прокуратура порушила справу. У рішенні Господарського суду від 12 березня 2013 р. справа №909/42/13-г йдеться про те, що в інтересах держави попереднє рішення Угорницької сільської ради про надання землі благодійній організації «Християнська місія» слід скасувати, а землі повернути громаді. Ймовірно, нині Сколеба знову в пошуках ласого земельного наділу.

 

Регулятор моралі

Аби реалізувати гроші, що за океаном, Сколебі вкрай необхідна релігійна організація як юридична особа. Тому він вкотре подає документи на її реєстрацію, однак у своєму статуті вказує, що діє сам від себе, нікому не підпорядкований і до жодної Церкви Христової не належить.

«Згідно з законодавством, зареєструвати такий статут ми не можемо, бо він не відповідає нормам закону про свободу совісті та релігійним організаціям. Крім того, під час оформлення статуту Сколеба допускає значні помилки. А тепер він нас шантажує, що область не буде отримувати гуманітарні вантажі, якщо ми не зареєструємо його церкву», – говорить начальник відділу у справах релігії та національностей управління культури ОДА Тетяна Лапка. Вона переконана, що релігійна організація – це вивчення Біблії, а гуманітарна допомога – це підтримка потребуючих. Невдоволений Сколеба на відповідний відділ ОДА подає в суд. Вважає, що регіональне управління релігій діяло незаконно, відмовляючи йому в реєстрації. В обласному управлінні культури запевняють, що діють згідно з законом.

18 березням 2014 року в ОДА прийняли розпорядження «Про відмову в реєстрації Статуту місцевої релігійної громади «Церкви Христової» в Івано-Франківську».

«В області діє Церква Христа з відповідними нормами закону, це структура з осередками. Лише Сколеба не підпадає під цю норму закону, чому? Тому що його бажання не сходиться із законодавством», – наголошує Тетяна Лапка. Вона переконана: «Якщо він реєструє релігійну організацію як юридичну особу, тоді йому йдуть вантажі, перераховуються гроші, і він спокійно формує бізнес на території Івано-Франківська».

 

Бог з нами

Релігійна мережа в Україні представлена 55 віросповідними напрямами. Прикарпаття традиційно багате на культи. В області діє 1394 релігійних організації, один центр та 10 управлінь, 1314 релігійних громад (справами церкви опікується 1179 священнослужителів), 35 монастирів (чернечий послух несуть 102 ченці), 17 місій, 7 братств, 10 духовних навчальних закладів (навчається 268 слухачів), 428 недільних шкіл. Таку статистику надають у відділі у справах релігії та національностей управління культури ОДА. Церкву Христа відносять до новітніх для України релігійних організацій.

В області, окрім «Християнської місії», є ще одна незареєстрована громада: у реєстрації відмовили Українській правовірній греко-католицькій церкві. У церковних колах ця нова релігійна організація більше відома як «секта Догнала». Реєструє церкви і центри лише Міністерство культури, «догналівцям» відмовили саме там, і до профільного обласного управління вони більше не зверталися.

Держава не втручається в канонічно визначені справи церкви, забезпечуючи свободу релігії, свободу соціально значущої діяльності церкви та сприятливі умови її просвітницької роботи, запевняють в ОДА. Відтак релігійні організації змушені діяти в правовому полі держави, натомість «пастор» Іван Сколеба в чинні рамки законодавства вписуватися не збирається. Зазвичай, такі люди вміють маніпулювати людською свідомістю, а це приносить чималі гроші.У нихчасто існує підміна понять – замість лікувати душу, вони її витрушують.

Журналіст «Галицького кореспондента» намагалася вийти на контакт з Іваном Івановичем Сколебою, щоб висвітити і його позицію, однак наразі безуспішно. Але якщо у героя нашого матеріалу з’явиться таке бажання, ми готові надати йому газетну площу для коментаря.

 

Ірина ТИМЧИШИН, «Галицький кореспондент»


05.07.2014 1940 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

559
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

236
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

670
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

632
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

254
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734