Наші священики на Сході

 

 

Отець Миколай Микосовський ЧСВВ вже протягом майже півроку перебуває на Харківщині у монастирі отців василіан, який є поблизу Харкова.

 

Туди переїхав з Івано-Франківська де протягом п’яти років служив на парафії Царя Христа що теж належть василіанському чину.

 

Своїми враженнями від служіння на сході України отець Миколай Микосовський поділився із «Західним кур’єром»:

 

Отче Миколаю, отже, якими є Ваші перші враження від Харківщини?

−  Коли я приїхав душпастирювати на Слобожанщину, то найперше мене вразило те, що більшість тамтешнього населення не спілкуються державною українською мовою. Відомо, що, наприклад, Харків раніше був україномовним містом, а тепер став чомусь русифікованим… Росія теж поряд - як не як. Часом є якесь дивне відчуття, що ти ще в «Радянському Союзі» чи в діаспорі. Але тішить принаймні те, що в багатьох місцях можна побачити український прапор, що національна свідомість (патріотизм) людей під впливом останніх подій у державі оживає. Побачив, що багато людей далекі, на жаль, від Господа: можуть бути неохрещені у дорослому віці, часто живуть без церковного шлюбу, не хрестяться, ідучи повз храм, важко працюють в неділю (навіть поруч нашого монастиря в смт. Покотилівка), помирають без святих тайн… Що вітаються до мене як священика «здрасьтє». Пригадую, мав свій перший похорон (хороню людей не раз двічі на день) і став біля покійного поруч під’їзду. Привітався на початок до присутніх «Слава Ісусу Христу». А у відповідь… мовчанка. Одна російськомовна жінка на цвинтарі теж сказала, що, мовляв, мені краще відправляти російською, бо «Отче наш» начебто не звучить українською… Довелось їй пояснювати, що Бог чує молитву і нашою мовою. Хочеться, звісно, щоб було більше позитивних вражень. Слава Богу, їх тепер немало так само.

 

Чого очікували і що справдилося в служінні?

− Найперше моя влада з Василіянського Чину попросила мене поїхати на Східну Україну з метою організувати працю з молоддю, адже дав Всевишній до цього дар і багато часу та сил затратив для молодих людей на Заході країни. Очікував, що знайду необхідне порозуміння з молоддю і на Сході, яка має свої окремі особливості… Місцевий владика Василій Тучапець (ЧСВВ) призначив мене, як відомо, Головою Молодіжної комісії молодого Харківського екзархату. А це три області: Харківська, Полтавська і Сумська. Так що духовної роботи там непочатий край. Я знав ще раніше, на що йду. Відчувається наразі великий брак коштів, аби зреалізувати різні ідеї і оживити духовність підростаючого покоління… Прошу насамперед помочі в Спасителя. Може, знайдуться добрі люди, готові якось допомогти. Вже почав щось робити в цьому напрямку від середини травня цього року. А початок, як кажуть, половина діла. Називаю це деколи «екстремальним душпастирством». Східна Україна – це ж постійні місійні терени… Там є також багато студентської молоді, зокрема з Галичини. Я, між іншим, родом із Запорізької області, тому мені на загал не чужий менталітет східняків.

 

 

Враження від парафіян − як відрізняються від івано-франківців?

− Звичайно, що парафіян у нас набагато менше як в м. Івано-Франківську на Майзлях, де я був майже 5-ть років. Але наша парафія зростає і більше нагадує одну велику дружню родину, де майже всі знаються. Хоча часто бачу нових людей. Багато людей приїжджають до нашого Святопокровського храму в Покотилівці з цілої Харківської області, зокрема з близького Харкова, що за 10 км. Парафіяни щирі, щедрі (подарували мені вже новий смартфон) і дуже спраглі Божого Слова. Більше цінують священика, ніж на Західній Україні. Я маю, до речі, щонеділі дитячо-молодіжні св. Літургії. На Службі в мене теж бувають присутні і відомі на теренах Слобожанщини люди… Значна частина наших парафіян у повсякденному житті спілкується російською, але хочуть чути українську в богослужіннях і стараються говорити до мене по-українськи. Декотрі ходили раніше до храмів РПЦ, але знайшли себе в нас, адже там їм усе зрозуміло і відчули свободу дітей Божих…

 

−  Ви мали також літні табори − де були? Скільки часу? Скільки учасників було? Чи їм сподобалося?

− Цього літа я мав у різних місцях, як духовний провідник, аж три християнський табори. Перший у нас в Покотилівці, тобто «Веселі канікули з Богом» (19-24 червня). Було близько 30 діток – місцеві та з околиць. Опісля мав знову однотижневі «Веселі канікули з Богом» вже на Полтавщині, а саме для дітей м. Лубни і с. Засулля. Прийшло їх десь 35. Малеча виявилась дуже щирою. Коли вкінці повертався назад до Харкова, то декотрі діти почали плакати, просячи, щоб залишився. Так звикли за недовгий проміжок часу… А останній табір «На хвилях духовності» був саме для молоді Харківського екзархату на Азовському морі в Запорізькій обл. Він тривав від 14 до 23 серпня. Не чув, щоб комусь щось не сподобалося… Діти та молодь, судячи по усмішках і очах, були дуже задоволені всім.

 

Ви висловили якось думку про необхідність будівництва храмів на Сході…

− Ну так… У нашому Харківському екзархаті обмаль повноцінних храмів. Бракує теж священиків. Отже, Господь чекає на своїх вірних слуг нині найбільше там. Взяти, для прикладу, Івано-Франківськ − місто невелике, а церкви скрізь... З одного боку добре, а з іншого, Україна – це не тільки Галичина. Ісус закликав іти до всіх. Дорога до неба терниста, а не комфортна.

 

 

Наталя Палій

Західний кур’єр


22.09.2017 Наталя Палій 3206 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

632
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1827 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6887 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1051

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

261
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2927
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

751