Наша місія - берегти довкілля: керівник салону VOLT про авто зі США "під ключ" та майбутнє електромобілів

У світі все більшої популярності набирають електромобілі. За прогнозами, вже у 2020 році авто на електродвигуні займуть 10% світового авторинку. Цьогоріч в Україні поставили на облік 4791 електромобіль - це в півтора раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Для пересічного мешканця Івано-Франківська побачити на вулицях міста електрокар - вже не така і рідкість. Люди, які хочуть заощадити свої кошти, все частіше пересідають на "електричку". До речі, саме Івано-Франківськ став першим містом в Україні, куди, після офіційного скасування митних платежів, ввезено легендарну Tesla Model Х.

Фіртка поспілкувалася з людиною, яка поклала початок ері "авто на батарейках" у нашому місті.


Знайомтеся: Тарас Назарук - керівник салону VOLT, який спеціалізується на доставці автомобілів зі США "під ключ". Компанія у своїй роботі керується принципом збереження довкілля через популяризацію електромобілів у місті.


Пане Тарасе, як виникла ідея зайнятися продажем автомобілів саме з електродвигунами?


Зайнятись цим професійно ідея прийшла у 2016 році після народження моїх двох донечок Лізочки та Златочки. У той час ми впродовж чотирьох років вели успішну діяльність (наші проекти My Apple Style та Street Food Merci), мали досвід в управлінні (на той час у нашій команді було майже 40 людей), через це хотілось зробити щось корисне для міста, країни та суспільства загалом. Оскільки ми вибирали діяльність на перспективу, то, власне, електромобілі та гібридні автомобілі мали змогу закрити і соціальні питання, так і стати хорошим бізнес-проектом.


Яким був перший пригнаний вами зі США автомобіль? Коли це було?


Це був Chevrolet Volt  2012 року випуску. Було це ще до того, як ми стали офіційно компанією у 2014 році.


Чому саме авто зі США? У чому їхні переваги?

У США дуже якісно працює лізингова та кредитна система. Що це означає? Громадяни віддають дійсно невелику частину коштів за авто в місяць, це зручно. Оскільки автомобілі йдуть в дуже гарних комплектаціях, а також з незначним пробігом (здебільшого до 80-90 тис км), то такі транспортні засоби користуються попитом в Україні. Варто врахувати ще той фактор, що ми працюємо з авто, які були у користуванні, не більше ніж 3-6 років.


«VOLT» спеціалізується на доставці автомобілів зі США "під ключ". Що це означає? Як, скажімо, пересічний франківець, прийшовши до вас у салон, може придбати собі автомобіль?


Дуже гарне запитання, адже послуга “авто під ключ” у кожної компанії різна.

У нас це виглядає так:

  • клієнт задав бажані параметри автомобіля, який він хоче;
  • далі ми вивчаємо і розуміємо, чи можемо забезпечити потребу клієнта. Якщо можемо, то беремось за роботу і виконуємо всі операції замість нашого клієнта. А саме: підбираємо автомобіль, викуповуємо його на аукціонах, доставляємо в Україну (до речі, ми не працюємо з нашим Одеським портом вже більш як 1,5 року через корупцію та неналежну якість перевезень. Віддаємо перевагу європейським портам);
  • надалі ми розмитнюємо транспортний засіб, якщо він був попередньо пошкоджений тоді на власному СТО ремонтуємо його. Також у нас є послуга пошуку запчастин для авто;
  • сертифікуємо та ставимо на облік;
  • останній етап: віддаємо ключі власнику автомобіля.

У нас є клієнти зі Львова, Хмельницького, Києва та Дніпра, які замовили автомобіль і вперше побачили його, коли отримували номерний знак в сервісному центрі. Всі інші процеси ми беремо на себе.


Які марки авто мають найбільший попит серед франківців?


У перший рік роботи нашої компанії, ми  возили тільки електромобілі та гібридні автомобілі, адже наша місія - це берегти довкілля. Але були клієнти, які купили  в нас електромобіль та хотіли придбати другий автомобіль в сім`ю вже з двигуном внутрішнього згорання. Ці люди довіряють нам, а ми - їм. І таким чином ми поступово почали працювати з бензиновими та дизельними авто під замовлення.

До речі, найпопулярніші автомобілі у нас гібриди та плагін-гібридні авто, зокрема  Chevrolet Volt 1 та 2 генерації. Бензинові:  Ford Fusion , Volkswagen Passat.

З дизельних часто привозимо BMW х5 та Volkswagen Toureg з трилітровим мотором.

Але є вже великий досвід в доставці різних ексклюзивних авто. Тому, звісно, не варто забувати про Tesla.


Які марки авто у ТОПах серед електромобілів? Які електромобілі найчастіше купують франківці?


Питання відносно просте, адже найпопулярніші авто - найдоступніші машини. І це логічно.

Тому №1 - Nissan Leaf. Пам`ятаю, коли три роки тому, ми робили виставки електромобілів у центрі міста і розповідали за Nissan Leaf, його принцип роботи. Це був справжній фурор! На наступний день всі учасники команди мали хриплий голос від постійних розмов. А зараз тільки погляньте скільки Nissan Leaf на дорогах! Навіть рахувати вже складно. Це приємно.

Маємо також чим пишатися. Ми перші в Україні, хто ввіз ексклюзивну Tesla Model X.

Це сталося одразу після того, як з електромобілів зняли розмитнення. Ми стояли на кордоні чотири дні, адже ніхто не знав, як треба їх розмитнювати.

Також ми завезли велику кількість Tesla Model S в Івано- Франківськ та інші міста України.

Що цікаво, зараз набирають популярності маленькі міські машинки Fiat 500 electro, а також дуже гарний електромобіль Volkswagen e-Golf. Але електричне майбутнє, на мою думку, за Tesla Model 3, яка є комфортною та з великим запасом ходу за помірні гроші.


Зараз все більшої популярності набирають не «чисті електромобілі», а гібриди. Поясніть, що таке гібрид?


Гібридний автомобіль - це автомобіль, силова установка якого складається з електромотора і двигуна внутрішнього згоряння, які, так чи інакше, спільними зусиллями обертають колеса. Головна перевага гібридного авто — зменшення споживання пального та шкідливих викидів.

Вони бувають без підзарядки від електромережі (найпопулярніший приклад - Toyota Prius, на яких їздять поліцейські). Повний ефект досягається  за допомогою взаємодії комп`ютера з мотором та батареями. Під час їзди автомобіль генерує енергію в батарею процесом рекуперації, та в процесі їзди вимикає ДВЗ, рухаючись на електроенергії, яку накопичив. 


Яка різниця між "гібридом" та "плагін-гібридом"?


Гібрид малого типу - це автомобіль, який має маленьку батарею і не заряджається від мережі, а основну енергію генерує за рахунок рекуперації та гальмуванню педаллю під час руху.

А "плагін-гібрид" - це автомобіль, який підзаряджається від мережі 220 вольт, як електромобіль. Запас ходу в залежності від моделі - від 38 до 120 км. Коли закінчується енергія, тоді включається двигун-генератор, який виробляє енергію для руху. Іншими словами, в місті це електромобіль, а за містом - малолітражка.


Уявімо ситуацію: я водій типового авто з двигуном внутрішнього згорання. Що для мене буде новим, коли я пересяду на авто з електродвигуном?


Для того щоб відчути всю перевагу електромобілів, хочу запросити вас на тест-драйв, адже в наявності маємо дуже різні автомобілі такі як: Fiat е500, Nissan Leaf, Tesla Model S, Tesla Model X. Відчуття не опишеш словами!

Але якщо коротко, то водіння на електромобілі набагато приємніше за водіння на авто з ДВЗ. Це можна пояснити. У автомобіля з батарейками центр ваги знизу, тим самим, автомобіль краще почуває себе, ним простіше керувати на дорозі, у порівнянні з автомобілями з ДВЗ. Через електротягу машина швидше стартує та набирає швидкість коли це потрібно, особливо при обгоні.


А як із сервісним обслуговуванням?


У електромобіля насправді спрощене сервісне обслуговування.

  • До прикладу, Nissan Leaf потребує заміни масла у редукторі раз на 35 тис км. Вартість заміни в межах 1 000 грн.
  • Не потрібно кожних 10 тис км міняти масло в моторі, ремені, ролики чи ланци в моторі. Не зношується щеплення та ще велика кількість елементів, що можуть страждати в автомобілях з ДВЗ.
  • Також завдяки тому, що сам автомобіль пригальмовує після відпущення педалі газу, гальмівні колодки стираються набагато повільніше, ніж у звичайних автомобілях.
  • Також хочу наголосити, що 1 км їзди на електромобілі в домашніх умовах коштує від 20 коп до 30 коп, у порівнянні з бензиновими чи дизельними - 2-3 гривні. За один рік люди, які проїжджають 15 тис км економлять понад 30 тис грн! І це ми рахуємо тільки світло та бензин. Додайте ще заміну мастил чи іншого дороговартісного ремонту - вийде ще більша економія!

По ресурсу - кожен електромобіль різний. Ті автомобілі, що мають підігрів батарей зимою та охолодження влітку - їхня деградація відбувається набагато слабше, а саме 1-3% в рік. До прикладу, Tesla Model S 2013 року (автомобілю 6 років), батарея мала ємність 87% Інший приклад: Fiat т 500 electro 2013-го року мав ємність батареї - 85 %. Це мініальна втрата за весь час. Але можуть бути електромобілі Nissan Leaf 2012-го з ємністю батареї 64%, а це означає, що за 8 років батарея зменшилась на 36 %.

У вас може виникнути питання: коли потрібно замінити батарею в електромобілі? Тут відповідь може бути різна. Чому?

Адже Nissan Leaf  2012-го року з ємністю 64% проїжає 70-95 км на 1 заряді. За час нашої роботи, багато родин замовили такі авто для себе, як другий автомобіль у  сім`ю (наприклад, відвозити дітей у садочок чи на гуртки, їздити по місту, для особистих потреб 70 км - більше ніж достатньо!) Але головна перевага, таке авто може коштувати лише 8 000$!!!


Як на практиці пересісти на електрику, коли мережі спеціалізованих заправок ще мало розвинуті?


Як показує наша практика, 90% всіх власників електромобілів заряджаються вдома, у гаражі, на паркінгу від звичайних побутових, домашніх розеток. І тільки ті люди, які подорожують на електромобілі, так складають свій маршрут, щоб мати змогу підзарядитись.

Але Україна дуже сильно розвивається у зарядній інфраструктурі. З власного досвіду скажу, що в яке б місто ви не поїхали на дистанції 100 км, буде велика кількість зарядок. Тільки  в Івано-Франківську є близько 20 підзарядних станцій. На деяких з них можуть підзарядитись по 3 автомобілі одночасно.

Іншими словами, якщо ж людина використовує електромобіль для міста, то зручно заряджатися від звичайної домашньої розетки. Якщо ж ви мандруєте на електроавто - не варто сумніватися у тому, що інфраструктура вже достатньо розвинена, для комфортного персування.

До слова, дорога з Івано-Франківська до Києва на гібридному автомобілі мені займає 7 год. На електромобілі Tesla Model X - я їхав 10 год з підзарядкою. Тому електромобіль стає вже повноцінним автомобілем на якому можна подорожувати та насолоджуватись життям.


Де у нас на Прикарпатті можна підзарядити своє авто?


На сьогоднішній день маємо вже більше 40 зарядних станцій, частина - платні, а  частина безкоштовні, розташовані поряд з ресторанами чи готелями.  І бачимо, що все більше стає свідомих власників бізнесу, які пропонують зарядку безкоштовно, як до прикладу, раніше було раніше з Wi-Fi.

Наші друзі та партнери власники готельно ресторанного комплексу Cruse De Gustos, ще на стадії проектру провели потужну мережу. щоб у них було 2 зарядні станції для зручності відвідувачів. І буквально нещодавно ми встановили їм зарядні станції І таких випадків кожного дня все більше та більше. Не варто забувати, що й самі виступаємо прикладом для наслідування, адже встановили зарядку і біля нашого салону: вул. Галицька, 80а


Що таке швидка зарядка, якої потужності в кВт потрібно, щоб зарядити авто середнього класу. Як за швидко заряджаються авто від стаціонарної побутової розетки?


Швидка зарядка - це зарядна станція, яка дозволяє пускати в автомобіль до 50 кВт, тим самим, швидко заряджає автомобіль. Якщо мова йде про найпопулярніший Nissan Leaf, то за 30 хв батарея наповнюється приблизно на 80%, решта 20% розтягуються на більший термін. Це зв`язано з технологічним процесом заряду/розряду і направлено на збільшення терміну служби силової батареї.

Таких зарядок є значно менше. В першу чергу, це зумовлено вартістю таких зарядних станцій. У нашому місті таких зарядних станцій на сьогоднішній день є 4 шт і, здебільшого, вони зосереджені на важливих сполученнях між містами, щоб було комфортно подорожувати на електромобілі країною.

У середньому електромобіль, що має запас ходу 200-300 км від звичайної побутової розетки заряджається від 5 до 10 годин.


Ви займаєтесь встановленням/заміною батарей і скільки це коштує?


Вартість залежить від марки самого авто. Батарея до Tesla коштує від 10 до 20 000$. Якщо це Nissan Leaf чи Chevrolet Volt - ціна коливається від 2 до 5 000$. Варто наголосити, перед заміною робиться комп`ютерна діагностика, яка визначає, чи потребує, власне, автомобіль заміни батареї. Часом, можна замінити лише секції, що  мають великий процент зношеності, але це коштує значно дешевше.


Давайте трішки порахуємо. Яка вартість 1 км поїздки на електроавтомобілі?


Давайте уявимо, що ми заряджаємо автомобіль у звичайних домашніх умовах, по тарифу виходить так:

Nissan Leaf зарядка 24 кв по 1,6 грн = 38 грн на 150 км. Тому 1 км це приблизно 26 коп.

Tesla Model S: 90 кв по 1,6 грн = 144 грн на 450 км. Тому 1 км це 32 коп.

Багато наших клієнтів після покупки електромобіля, перевелись на нічний тариф, тим самим, зменшуючи вартість. Ми отримуємо 1 км на Nissan Leaf лише за 13 коп,  а на Tesla Model S - лише 16 копійок.


Як електромобілі поводять себе взимку, коли немає гаражу, наскільки при такій експлуатації вистачає заряду батареї?


Варто врахувати кілька важливих нюансів:

  • Якщо брати до уваги автомобілі, що мають підігрів батарей і машина стоїть на вулиці на морозі, то автомобіль автоматично підігріває свої батареї. Тим самим, запас ходу знижується, оскільки витрачається енергія на обігрів. Але водночас це допомагає зберегти ємність батареї.
  • У плані експлуатації взимку, все залежить від комфорту, з яким ви їдете.

Вмикаючи обігрів салону, керма чи сидінь - то запас ходу зменшується приблизно на 30%. Але досвідчені водії під час експлуатації вже знають лайфхаки, як можна зробити це з втратою не 30%, а вдвічі менше.


Як вважаєте, коли електромобіль стане для українців не розкішшю, а звичним явищем на дорогах? Яке загалом автомобільне майбутнє?


Майбутнє вже настало. Електромобіль коштує від 8 000$. Все більше і більше свідомих сімей обирають його, як другий автомобіль в родину, або ж перший та основний засіб для пересування.

Гадаю, з кожним наступним роком, кількість електромобілів зростатиме. Цьому сприяють такі фактори як дальність ходу та помірна ціна. Поступово автовиробники випускають нові автомобілі з більшим запасом ходу  і за меншою ціною.

Наразі ситуація така: автомобіль Chevrolet Bolt, Nissan Leaf, Volkswagen golf, Tesla Model 3, BMW i3 нові коштують приблизно в одну ціну 35 000$ і мають запас ходу від 300-500 км.  А вживані аналогічні автомобілі з 2018-2019 року, ми привозимо в межах 20- 30 000$.

Розмовляла Марія Лутчин


15.09.2019 Марія Лутчин 9717 1
Коментарі (1)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

77
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

131
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12171 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5806

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

504

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4102
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1152
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816